Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zaterdag 30 oktober 2010

Vermenging


Vorige week zaterdag schreef ik in ‘Verborgen wetenschap’ over de herfstvakantie en dat het daardoor wellicht zo rustig is aan het publicitaire front. Me echter niet realiserend dat die vakantie alleen de regio’s midden en zuid betrof. Noord heeft deze week zijn vakantie. Dus het is op het moment nog niet echt beter. Dat merk je aan ‘officiële’ websites, zoals die van de Antroposofische Vereniging, de Vereniging van Vrijescholen, Demeter en bd-vereniging, om maar een paar van die vaste ankerpunten te noemen. De NVAZ heb ik al een hele tijd helemaal niet meer genoemd, hoewel die sinds een tijdje, naast De Digitale Verbreding (de laatste is van 17 juni notabene), nu ook een eigen nieuwspagina heeft waar nog weinig bijzonders op staat.

Wat echter wel onverdroten voortgaat, is de economie en het dagelijks voedsel. En dan kom ik toch weer uit bij mijn twee hofleveranciers voor mooie berichten en teksten: Odin en Proef. Het blijft een genot wat die weten te leveren in hun Odinieuws en Vitatas Wetenswaardigheden. Bovendien kan ik me daar geen buil aan vallen met auteursrechten en zo, want die vinden een beetje extra reclame alleen maar prettig. Dus ook nu grijp ik daar weer op terug. Gaat u mee op werkbezoek naar Italië?’ heet het Odinieuws van deze week. En dat doen we natuurlijk meteen:
‘Het zal je werk maar zijn...
In een oude Fiat, hobbelend langs de velden met citrusbomen van Isola della Natura, de bloemkool en broccoli bekijken voor de Odin-abonnementen bij Bio Apulia, wat strubbelingen gladstrijken bij een volgende leverancier, de mogelijkheden onderzoeken voor afname van nieuwe producten bij Agrinatura etc etc. Kortom een intensieve week op Sicilië en het vaste land van Italië voor de assortimentsmanager AGF (aardappelen, groente en fruit), Jeroen Moolenaar, en directeur Koos Bakker van Odin. Bij het “takenpakket” van beide mannen hoort ook het onderhouden van de contacten met belangrijke, vaste leveranciers. Daarvoor reizen zij één maal per jaar naar Italië. Wij nemen u in dit Odinieuws graag even mee.

Laatste “check” in Italië
In deze week bezochten Jeroen en Koos acht leveranciers van biologische en biologisch-dynamische groenten en fruit voor de Odin-abonnementen. Voor het aanbod van de groenten en fruit zitten we nu in de omschakeling van het Hollandse seizoen naar het importseizoen. Jeroen en Koos waren zodoende net op tijd om nog even de broccoli en bloemkool te bekijken die nu klaar staan voor de abonnees. En nog een laatste “check” op de andijvie en bospeen. De sinaasappels, deze week voor het eerst in een aantal Odin-tassen, hingen toen nog aan de bomen. De schil was nog overwegend groen en het verkleuren naar oranje gaat langzaam bij zachte temperaturen zoals het geval was op Sicilië. De sinaasappels hebben koude nachten nodig met temperaturen onder de 6 graden, om het verkleuren naar oranje sneller te laten verlopen. Een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van sinaasappels is het sapgehalte: dat moet minimaal 40% bedragen van het totale gewicht van de vrucht. Dit was ruimschoots het geval bij de bezochte citrusplantages en dat belooft veel goeds voor de Odin-abonnementen.

Bij alle bezoeken komen de lopende zaken aan de orde en bespreekt men de toekomstplannen. Aspecten als aanbod, vraag, prijzen en kwaliteit komen allemaal aan bod. Met een aantal leveranciers bespreken Jeroen en Koos de teeltplannen voor het volgend seizoen. Salamita, bijvoorbeeld, produceert soorten groenten en fruit en aantallen in opdracht van Odin. Naast deze verswaren levert Salamita ook al jarenlang de overheerlijke amandelkoekjes, wijnen en pasta.

Al met al hebben Jeroen en Koos hard gewerkt in een mooie omgeving. Overigens willen we niet vergeten te melden dat het de eerste dagen op Sicilië voortdurend regende. Niks mediterraans dus. Toch hadden we best even willen ruilen met hen, toch?

De concrete vertaling van alle indrukken en afspraken gemaakt tijdens het bezoek, vinden al snel plaats nadat Jeroen weer op kantoor is. Hij informeert de collega's van de afdeling Inkoop en Voorraadbeheer over de gang van zaken en er vindt afstemming plaats over de inkoop voor de komende periode.

Aantal kilometers in de vrachtwagen...
Odin werkt al jaren met hetzelfde Italiaanse transportbedrijf. Vanuit Italië naar Geldermalsen is een tocht van 2400 km. De vrachtwagens vanaf Sicilië gaan op de boot tot Midden-Italië. In Noord-Italië gaat de vrachtwagen op de trein voor het stuk door de Alpen. Door het gebruik van de boot en trein wordt er 1000 kilometer minder met de vrachtwagen afgelegd. Dat betekent minder brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot. En dat past natuurlijk helemaal bij de biologische en biologisch-dynamische Odin-abonnementen!’
En ook bij de Vitatas Wetenswaardigheden is er weer een uitstekend verhaal. Op een heel andere manier weliswaar, maar met ‘Dierenpolitie’ toont men een mooi staaltje van actualiteit vermengd met de eigen opvattingen:
‘Het nieuwe kabinet is een feit. En jawel, er komt een echte dierenpolitie. Maar waarschijnlijk kan je die niet bellen als je langs de schappen met gangbaar vlees in de supermarkt loopt. En ook niet als je langs een stal rijdt waar vierduizend varkens niet naar buiten mogen. Dat is vreemd. Vooral omdat je ze waarschijnlijk wel kunt bellen als je één hond signaleert die niet naar buiten mag. Het blijft natuurlijk ontoelaatbaar wat daar gebeurt in die varkensstallen. Het vorige kabinet heeft de eerste stappen gezet naar een beter kippenleven door een verbod op legbatterijen aan te kondigen. Ook naar de varkens toe is een gebaar gemaakt; het verdoofd castreren is er door. Poep- en pieslucht is echter nog steeds gewoon in de stallen, het afknippen van staarten behoort nog tot de mogelijkheden, ook krachtvoer en antibiotica doen het goed en de met varkens volgepropte vrachtwagens zijn nog steeds niet uit het straatbeeld verdwenen. De beesten worden gestrest naar de slachthuizen gejaagd. Wat zou zo’n dierenpolitie doen als hij onderweg is naar een verwaarloosde hond en een vrachtwagen met vetgemeste varkens of te zwaar gefokte kippen moet inhalen? Of als hij langs een kweekvijver rijdt waarin vissen tussen hun eigen uitwerpselen moeten zwemmen? Waarschijnlijk doorrijden naar de hond. Wellicht is het een suggestie voor onze nieuwe overheid om in navolging van de legbatterijen de vee-industrie eens tegen het daglicht te houden.

Vooralsnog hoeven we niet op de dierenpolitie te rekenen en doen we zelf wat we kunnen doen. Met ons merk Proef bieden wij een zeer uitgebreid assortiment biologisch vlees, vleeswaren en gevogelte aan. Dieren op een biologische boerderij krijgen voldoende bewegingsruimte, komen buiten en krijgen biologisch voer dat van nature bij ze past. Hierdoor zullen de dieren minder snel ziektes op elkaar overdragen en is er minder vaak medicatie nodig wat de hoeveelheid antistoffen in het vlees beperkt houdt. Al ons vlees is eerlijk vlees, vrij van schadelijke stoffen, wat beter is voor de gezondheid van zowel het dier als de consument. Daarnaast biedt Proef een uitgebreide keuze aan duurzame gevangen vis.

Voor mensen die ervoor kiezen om helemaal geen vlees te eten hebben we onder de merknaam Healthy Planet een uitgebreid en smakelijk assortiment vegetarische en veganistische producten die 100% biologisch zijn. Zij worden ook wel vleesvervangers genoemd omdat ze ons de benodigde vitamines en proteïnes leveren.’
Dat is nog eens een mooie vorm van realisme en idealisme met elkaar vermengen!
.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)