Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zondag 28 oktober 2012

Alchemie


Deze kennen we al. Maar nog niet in Nederland. De geplaagde Kunsthal in Rotterdam (ik zal de voor de hand liggende grappen maar achterwege laten) komt volgend jaar met een opvallende tentoonstelling:
‘Rudolf Steiner
De alchemie van het alledaagse
14 september 2013 t/m 12 januari 2014

De Kunsthal besteedt voor het eerst in Nederland met een groot retrospectief aandacht aan het werk en gedachtegoed van Rudolf Steiner. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Vitra Design Museum, Wolfsburg. De wetenschapper, filosoof en kunstenaar Rudolf Steiner geldt als een van de meest invloedrijke en tegelijkertijd een van de meest controversiële hervormers van de twintigste eeuw. Als oprichter van de Waldorf School stond hij aan de wieg van de Antroposofische wetenschap. Steiners gedachtegoed was inspiratiebron voor vele grote kunstenaars waaronder Piet Mondriaan, Wassily Kandinsky en Joseph Beuys. Ook wordt hij gezien als de grondlegger van de organische architectuur.’
Waldorf School, Antroposofische wetenschap (met een hoofdletter A)? Nou ja, nog tien maanden om die termen goed onder de knie te krijgen.


Update 22.35 uur:

Dit heeft er weliswaar niets mee te maken (niet direct tenminste), maar is toch een update die het korte bovenstaande berichtje over de ‘alchemie van het alledaagse’ nog wat uitbreidt en verder voert:
‘Sinterklaas en het geheim van de nacht

Het Sinterklaasfeest is al eeuwen een van de meest geliefde Nederlandse jaarfeesten. Dat is eigenlijk heel verwonderlijk, daar Sint-Nicolaas van origine een katholieke heilige is, onze samenleving verregaand geseculariseerd is en geen volwassene in zijn bestaan gelooft. Waarom maken we kinderen dan wijs dat hij wel degelijk bestaat en vieren we elk jaar met zoveel overgave zijn feest? Is dat slechts de macht der gewoonte of ligt daaraan een diepere zin ten grondslag? Door de voorstellingen en gebruiken rond het Sinterklaasfeest als beeld te lezen, wordt zichtbaar hoe daarin een diepe wijsheid besloten ligt die uitdrukking is van de omgang met onze eigen spirituele bronnen in de nacht. Daarbij stimuleert het feest ons om met humor om te gaan met onze eigen en andermans schaduwkanten en oog te krijgen voor de behoeften van de ander.

Pieter van der Ree (1958) is architect, auteur en bijzonder hoogleraar voor organische architectuur aan de Alanus Hochschule bij Bonn. Vanaf zijn studietijd is hij gefascineerd door de relatie tussen mens en architectuur en de beeldentaal van het huis die ook de sleutel tot dit boek vormt.

1e druk, paperback, 64 blz., € 9,95 ISBN: 9789060386958’

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)