Fusiegeweld houdt aan in de antroposofische gezondheidszorg. Vroeger had je de op zichzelf staande Bernard Lievegoed Kliniek voor antroposofische psychiatrie in Bilthoven. Na een fusie met Arta verslavingszorg in Hamingen, Zeist en Driebergen gingen beide organisaties samen verder onder de nieuwe naam Arta-Lievegoedgroep.
Een nieuwe fusie volgde in 2007, met de Ita Wegman Stichting voor vooral extramurale zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, met vestigingen in het hele land. Het geheel ging nu Lievegoed Zorggroep heten.
De woon-werkgemeenschap Bronlaak voor sociaaltherapeutische zorg in Oploo (N-Br) was in het verleden al gefuseerd met kinderdagcentrum Heimdal in Eindhoven, en heette sindsdien Bronlaak-Heimdal. Maar nadat de heilpedagogische instelling Zonnehuizen Veldheim-Stenia in Zeist zijn naam had veranderd in Zonnehuizen Kind en Jeugd, gingen ook deze twee grote conglomeraten samen verder door het leven. Sinds begin dit jaar draagt de nieuwe eenheid de eenvoudige verzamelnaam Zonnehuizen. Zij kent nu twee grote onderafdelingen, Zonnehuis Kind en Jeugd en Zonnehuis Volwassenen genaamd.
Een jaar geleden was er nog sprake van dat de twee locaties van Michaelshoeve-Overkempe in Brummen en in Olst voor respectievelijk heilpedagogie en sociaaltherapie zouden fuseren met de Raphaëlstichting met vestigingen in Noord- en Zuid-Holland. In het maandblad de Verbinding van het Heilpedagogisch Verbond, dat inmiddels is opgegaan in de Verbreding van de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (die trouwens ook het ressultaat is van een fusie eind 2007, namelijk tussen dit Heilpedagogisch Verbond en de Federatie Antroposofische Gezondheidszorg), was vorig jaar mei in de column op bladzijde 2, onder de titel ‘Fusiegolf’, te lezen:
‘En de Raphaëlstichting in Noord-Holland laat zich evenmin onbetuigd. Nadat vorig jaar een bestuurlijke fusie met het Rudolf Steiner Verpleeghuis in Den Haag tot stand is gekomen, zoekt recentelijk Michaelshoeve-Overkempe aansluiting bij deze grootste antroposofische zorgaanbieder in Nederland.’
Dat blijkt inmiddels weer helemaal veranderd. Want: ‘Stichting Michaelshoeve-Overkempe werkt toe naar een fusie met Zonnehuizen per 1 januari 2009’, zoals staat in een personeelsadvertentie van deze instelling op 6 februari in de Deventer Post. En, wat niet verbaast: ‘Stichting Michaelshoeve-Overkempe is volop in beweging’.
Ook de Volkskrant van 12 april bevat een personeelsadvertentie van deze stichting, voor een clustermanager. Hier wordt een tipje van de sluier opgelicht:
‘De Michaelshoeve in Brummen ontwikkelt zich in samenwerking met de Zonnehuizen naar een orthopedagogisch behandelcentrum voor kinderen en jeugdigen met twee behandelclusters (MVG en SGLVG).’
(MVG betekent: moeilijk verstaanbaar gedrag, en SGLVG: sterk gedragsgestoord licht verstandelijk gehandicapt.)
Het minste wat je ervan kunt zeggen: het doet dus wel wat, al dat fusiegeweld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten