Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

maandag 5 mei 2008

Beste en slechtste scores

‘Op 2 december 2006 was op het ANP radionieuws te horen dat de Stichtse Vrije School dat jaar de als beste school uit de test was gekomen’, staat te lezen op de website van deze school voor voortgezet onderwijs. Daar is ook het bewijs te vinden: de betreffende pagina’s uit Trouw van 2 december 2006 tonen dat deze vrijeschool voor de categorieën ‘vwo’ en ‘vmbo gemengde en theoretische leergang’ op dat moment de hoogste positie had en die slechts met één andere school hoefde te delen.

Dan is het blijkbaar niet slecht gesteld met de onderwijskwaliteit op vrijescholen. Dagblad Trouw publiceert jaarlijks een lijst met de onderwijsprestaties van een groot deel van alle scholen in Nederland. In 2006 gebeurde dat al voor de tiende keer. Dit doet het op basis van gegevens van de Onderwijsinspectie. Die houdt bij of scholen kwalitatief goed onderwijs leveren.

In het plaatselijke huis-aan-huis-blad van 6 december 2006 worden de verdiensten opgesomd die tot de genoemde overwinning hebben geleid: een relatief hoog percentage leerlingen slaagt in één keer met een hoog gemiddeld examencijfer, veel leerlingen verlaten de school met een hoger diploma dan het niveau dat de basisschool heeft geadviseerd.

Rector Gijs Roeters van Lennep zag echter redenen om deze score te relativeren: scholen zijn heel moeilijk goed te vergelijken. ‘Deze publicatie is leuk, maar wij pretenderen echt niet de beste school van Nederland te zijn. Ik weet dat de andere scholen in deze regio ook prima onderwijs verzorgen.’

Wijze woorden, blijkt een jaar later. Want welke school staat in Trouw van 1 december 2007 vermeld bij de vijf slechtste vwo’s van Nederland? ‘De Vrije School N-H, Adriaan Roland Holst School Bergen’. Weliswaar niet in dezelfde regio, maar wel ook een vrijeschool bovenbouw.

Zoals wij echter gisteren op de website van de Onderwijsinspectie hebben kunnen constateren, behoort deze school voor voortgezet onderwijs op dit moment in ieder geval niet tot de zeer zwakke scholen.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)