Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 6 mei 2008

Behandeling nog lang niet klaar

Morgen is om 20.50 uur op Nederland 2 de derde aflevering van het NCRV-programma ‘Uitgedokterd?!’ te bekijken. Een van de drie patiënten deze keer is iemand met hooikoorts, die door een antroposofische huisarts wordt behandeld.

‘In de antroposofische geneeskunde worden alleen natuurlijk medicijnen gebruikt. Als het nodig is, verwijst de arts door naar het reguliere circuit of krijgt de patiënt reguliere medicijnen.’

Uit betrouwbare bronnen hebben wij vernomen dat het hier gaat om de arts Peter Staal van therapeuticum De Linde in Tilburg.

Hij loopt gevaar hiervoor door reguliere collega-artsen voor de tuchtrechter van de KNMG te worden gesleept. Want dit meldde Trouw daags na de eerste uitzending, nu twee weken geleden, op 25 april:

‘De artsenfederatie KNMG vindt dat het NCRV-progamma Uitgedokterd patiënten valse hoop biedt. In het programma prijzen alternatieve artsen alternatieve geneeswijzen aan.

De koepelorganisatie waarschuwt artsen die in het programma optreden zich te houden aan de gedragscodes die voor professionele dokters gelden. Die houden in dat dokters alleen behandelingen mogen geven die wetenschappelijk gezien, zo verantwoord mogelijk zijn. Ook mogen ze patiënten geen valse hoop bieden en moeten diagnoses voldoen aan de professionele standaarden.’

Twee uur later wist Trouw zelfs dit te melden:

‘De KNMG verwijt de NRCV dat deskundig medisch commentaar niet aan bod komt in het programma. Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij krijgt het programma een wetenschappelijk karakter omdat een professor als commentator is ingehuurd. Maar deze man zou enkel basisarts zijn en zijn titel ontlenen aan een Duitse privé-universiteit op antroposofische grondslag. De behaalde resultaten kunnen volgens de vereniging ook worden toegeschreven aan het effect van de camera's, de selectie van de patiënten en het placebo-effect.

De NCRV laat vrijdag in een reactie weten het programma te blijven uitzenden.’

De genoemde arts is Jan Keppel Hesselink, voorzitter van Iocob, een stichting met naar eigen zeggen de ‘grootste objectieve website voor complementaire en alternatieve geneeskunde’. Op deze website nadere informatie over de achtergronden van het programma. Iocob blijkt de partner van de NCRV bij Uitgedokterd te zijn. Daarom bij hen ook veel aandacht voor de reacties in de media.

Dus in dit weblog nu een keer niet alleen maar antroposofie (in de vorm van gezondheidszorg) in de pers, maar complementaire geneeswijzen in het algemeen in de pers.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)