Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 1 mei 2008

De bof en inenten

Het Reformatorisch Dagblad was er maandag 28 april het duidelijkst over:

‘Niet een bepaalde groep orthodox-protestanten die inentingen weigeren, baren het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de meeste zorgen, maar mensen die om redenen van antroposofische en homeopathische aard niet willen worden gevaccineerd.’

In het midden blijft hier om welke redenen het gaat. Maar dat is ook logisch, bij een nieuwsbericht in de krant. Aanleiding was het Radio 1 programma van de EO, De ochtenden, dat onderzoek naar de inentingsgraad had laten doen en daar die dag verslag van deed.

In dat programma constateerde GGD-arts Frits Woonink uit Zeist dat op een antroposofische school in zijn woonplaats minder leerlingen waren ingeënt dan op een reformatorische school in die plaats. ‘Bij de antroposofen was 60 procent van de kinderen gevaccineerd; op de reformatorische school was dat 80 procent’.

Het gaat hierbij niet om een theoretisch probleem, was uit een bericht in de Volkskrant diezelfde dag op te maken: voor het eerst in twintig jaar heerst er in Nederland een bofepidemie.

‘Volgens het RIVM is de aandoening niet ernstig. Slechts zelden leidt de aandoening tot ernstige complicaties als hersenvliesontsteking.’

Wat zijn nu die argumenten uit antroposofie en homeopathie waarmee het prikken wordt afgewezen, is de vraag die na lezing achterblijft. Recentelijk ben ik die op internet niet tegengekomen. Wel zijn die bij eerdere gelegenheden geformuleerd, maar deze zouden dan eerst ergens uit dat immense internetarchief opgeduikeld moeten worden. En dan is het de vraag of ze nog steeds steekhoudend zijn, namelijk ook in deze situatie.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)