Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 1 mei 2008

De juiste mest

‘Ik heb wel een beetje verstand van het boerenbedrijf’, schrijft Jay Walljasper in het meinummer van Ode.

‘Zowel in mijn eigen familie als in die van mijn vrouw komen veehouders en akkerbouwers voor. Als journalist heb ik biologische boerderijen bezocht in Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Maar ik blijf een stadsmens. Vandaar dat ik instinctief mijn neus dichtknijp als ik een koeienstal op de landbouwschool Warmonderhof in Dronten binnenkom.’

Juist daarom mag je hem wel geloven als hij vervolgens positief is over biologisch-dynamische landbouw en de producten die daarvan afkomstig zijn. Het is de geur van de mest die hem op het spoor zet, blijkt uit het artikel. En ook dat antroposofie van deze vorm van landbouw de basis vormt.

Het radioprogramma ‘Aardse zaken’ van de Wereldomroep, dat handelt over duurzaamheid, ontwikkelingssamenwerking en milieu, besteedde deze week eveneens aandacht aan de biologisch-dynamische landbouw. Het aandeel biologische voedingsproducten in de totale voedselproductie in Nederland neemt toe, maar is nog altijd niet de 10% die men zou willen. In het door Yanti Mualim geschreven artikel van maandag 28 april op de website van Aardse zaken wordt ingegaan op de historie van de biologische landbouw in Nederland. Dit gebeurt op basis van het boek van Simone van der Ham, ‘Wens en werkelijkheid’, waarin zij onderzoek doet naar de biologisch-dynamische landbouw en zijn geschiedenis. (Dit boek wordt niet in het artikel vermeld, maar wel in het programma genoemd. Ik ben het tot nu toe niet tegengekomen; maar ik heb er ook nog niet naar gezocht.)

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)