‘Ik heb wel een beetje verstand van het boerenbedrijf’, schrijft Jay Walljasper in het meinummer van Ode.
‘Zowel in mijn eigen familie als in die van mijn vrouw komen veehouders en akkerbouwers voor. Als journalist heb ik biologische boerderijen bezocht in Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Maar ik blijf een stadsmens. Vandaar dat ik instinctief mijn neus dichtknijp als ik een koeienstal op de landbouwschool Warmonderhof in Dronten binnenkom.’
Juist daarom mag je hem wel geloven als hij vervolgens positief is over biologisch-dynamische landbouw en de producten die daarvan afkomstig zijn. Het is de geur van de mest die hem op het spoor zet, blijkt uit het artikel. En ook dat antroposofie van deze vorm van landbouw de basis vormt.
Het radioprogramma ‘Aardse zaken’ van de Wereldomroep, dat handelt over duurzaamheid, ontwikkelingssamenwerking en milieu, besteedde deze week eveneens aandacht aan de biologisch-dynamische landbouw. Het aandeel biologische voedingsproducten in de totale voedselproductie in Nederland neemt toe, maar is nog altijd niet de 10% die men zou willen. In het door Yanti Mualim geschreven artikel van maandag 28 april op de website van Aardse zaken wordt ingegaan op de historie van de biologische landbouw in Nederland. Dit gebeurt op basis van het boek van Simone van der Ham, ‘Wens en werkelijkheid’, waarin zij onderzoek doet naar de biologisch-dynamische landbouw en zijn geschiedenis. (Dit boek wordt niet in het artikel vermeld, maar wel in het programma genoemd. Ik ben het tot nu toe niet tegengekomen; maar ik heb er ook nog niet naar gezocht.)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten