Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

maandag 6 juni 2011

Expansiedrift


Tijdschrift Psy, ‘Over geestelijke gezondheidszorg en verslaving’, meldt net op zijn website dat een ‘Ontslaggolf dreigt bij Zonnehuizen’. Het blijkt een vervolg, en wel een heel dramatische, op het bericht ‘Zorgonderneming’ dat ik vier weken geleden bracht, op dinsdag 10 mei. Net als toen valt ook dit bericht onder ‘breaking news’, wat betekent dat ik het direct overneem. Redacteur Marty van Kerkhof van Psy schrijft namelijk het volgende:
‘De antroposofische instelling Zonnehuizen is gedwongen voor zeker zes miljoen euro te bezuinigen. Om dat te bereiken moet een groot aantal personeelsleden het veld ruimen, naar schatting gaat het om 120 fte. Daarnaast moeten de bedrijfskosten met anderhalf miljoen euro omlaag.

De afgelopen jaren is Zonnehuizen, een landelijk centrum voor jeugd-ggz, gehandicaptenzorg en speciaal onderwijs, met als basis Zeist, fors gegroeid door fusies en overnames. Volgens woordvoerder Gerry Nutters heeft dit niet geresulteerd in de verwachte schaalvoordelen. Ook is de instelling door de groei het overzicht over de resultaten kwijtgeraakt. In 2009 was de omzet van de instelling, zo meldt de jaarrekening, ruim 92 miljoen euro.

Veronderstelde groei

Voor 2010 was in de plannen “een ambitieuze omzetgroei” begroot. In werkelijkheid is de omzet in dat jaar in plaats van gegroeid juist lager geworden. “Intussen was wel de personele bezetting gebaseerd op die veronderstelde groei.” Het eerste slachtoffer van de uit de hand gelopen expansiedrift was de vorige bestuurder Frans Broekhuizen, die begin mei zijn functie heeft neergelegd.

Onvoldoende toezicht

Ook de volledige raad van toezicht is korte tijd later opgestapt. Naar verluidt had de ondernemingsraad haar vertrouwen in de raad van toezicht opgezegd. Nutters houdt het erop dat de vorige Raad van Toezicht “onvoldoende toezicht had gehouden” op het reilen en zeilen van de instelling en het bestuur. Inmiddels is er een nieuwe Raad van Toezicht geïnstalleerd.

Interim na interim

Na het terugtreden van bestuurder Broekhuizen heeft eerst Jutta Hodapp als interim-bestuurder gefungeerd. Zij was lid van de afgetreden raad van toezicht. Medio mei is ook zij afgetreden en is haar plaats tijdelijk ingenomen door de heer A. van Klaren. De bedoeling is dat hij slechts een maand aanblijft als interim. In de tussentijd wordt er gezocht naar een bestuurder die voor langere tijd op interim-basis Zonnehuizen gaat leiden.

Broekriem aantrekken

Momenteel wordt er, aldus de woordvoerder, druk aan een herstelplan geschreven. “De lasten en de baten moeten weer in evenwicht gebracht worden.” De medewerkers zijn, zegt ze, op de hoogte van de stand van zaken. “Iedereen beseft wel dat de broekriem aangetrokken moet worden.” Hoe Zonnehuizen haar begroting weer op orde denkt te krijgen, is evenwel nog niet duidelijk.’

3 opmerkingen:

terra canaillo zei

Hallo! Hier even een off-topic commentaar:
soms ben je wel eens op zoek naar jezelf in het internet. Dus zo van, 'wie schrijft waar wat over Terra Canaillo?' Daar vind je dan de interessanteste dingen, natuurlijk ook uitspraken, die je hier en daar hebt gedaan, en al lang in de vergetelheid zijn geraakt (misschien een aardig thema voor een publicatie hier). Zo vond ik ook deze merkwaardige, schijnbaar automatisch met google vertaalde, half engelse, half nederlandse site van Antroposofie in de Pers:
http://iehlafzimmerscs.blogspot.com/2011/02/lumix-battery-initial-charging-time.html
Veel plezier en verbazing!

Joseph Canaillo,
in ongoogled nederlands

Michel Gastkemper zei

Beste Joseph,
Nou ja zeg, dat is ook een giller! Gelukkig ben ik alleen in de maand februari slachtoffer geweest. Ik heb de zin hiervan nog niet helemaal kunnen ontdekken. Weet jij die soms? Het ziet er uit als een automatisch gegenereerd weblog. Als dit geen vorm van expansiedrift is...

terra canaillo zei

Ik heb die site natuurlijk ook verder bekeken, maar geen idee, nu zijn IKEA-meubels aan de beurt: of dat met het verhaal van Bin Laden in Uribistan te doen heeft?
In het begin ging het meer om mode..
Misschien een gekke fan van jou. Alles in februari is van jou, en de sitetitel is een vertaling van jouw blog. Of die titel er altijd al was? Is dat misschien .. nee, ik wil niemand hier openlijk verdenken.
:-)
Zoiets ook nog nooit gezien..

Woordverificatie, heel mooi en wel passend:

pershot

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)