Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 24 februari 2012

Hoogwaardig

Ik kan wel gaan grossieren in filmpjes. Woensdag was dat een over Steiner en toegepaste antroposofie voor een breed publiek, in ‘Documentaire’. Vandaag wordt dat er een over antroposofische gezondheidszorg.

De eerste keer dat het me lukte een filmpje in deze weblog te integreren, was op 10 augustus 2008, in het bericht met de veelzeggende titel ‘Experiment’. Daar was ik toen al heel trots op. Ondertussen kost het me geen enkele moeite meer, hoewel ik van de mogelijkheid weinig gebruik heb gemaakt. Dat was bijvoorbeeld op 5 maart 2011 in ‘Berschermheerschap’ (met Michaela Glöckler) en een half jaar later, op 12 oktober 2011, in ‘Eenmanshelikopter’ (waarin het Goetheanum vanuit de lucht was te bewonderen). Die ik vandaag zal tonen verscheen trouwens al op 30 november 2011; onder andere AntroVista kwam er mee (op 7 december). Maar nu heb ik hem eindelijk ook ontdekt. Het betreft een aflevering van het programma ‘Gezonde zorg’, al in het vierde seizoen, op Graafschap TV. ‘Televisie voor Oost-Gelderland’ luidde de ondertitel van deze lokale televisiezender, volgens Wikipedia een regionale commerciële zender, opgericht op 14 maart 2005. Maar, zo meldt de online encyclopedie:
‘Op 1 januari 2012 is de naam van de zender veranderd in Focuz TV. De namen Graafschap TV en Gelre TV zijn verdwenen.’
Gelukkig is het filmpje nog gewoon op YouTube te vinden. Het duurt ruim 17 minuten en laat twee dingen zien: het antroposofische consultatiebureau in Zutphen, waarbij ook verschillende ouders aan het woord komen, alsmede de behandeling met uitwendige therapie van een patiënt in haar eigen huis.


Het interessante is nu dat deze diensten worden aangeboden binnen het kader van de reguliere, niet-antroposofische zorg. Het valt binnen Sensire. Wat dat is, wordt op deze website verteld, ‘Sensire – Samen enpersoonlijk’:
‘Gezondheid, zorg en welzijn. Dat is waar Sensire voor staat.

Wij ondersteunen mensen in alle levensfasen met zorg die nodig is om gezond te zijn én te blijven. Dat doen we altijd samen. Samen met onze klanten, samen met collega’s en samen met andere organisaties. En altijd op een manier die bij ons past: persoonlijk en dichtbij.

Wij bieden u een breed aanbod van diensten, bijvoorbeeld thuiszorgwinkels, maatschappelijk werk, palliatieve zorg en huishoudelijke hulp. Kijkt u in “onze diensten” voor een volledig overzicht of kijkt u links in “Direct naar” bij het onderwerp dat past bij uw vraag.

Contact

U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereiken voor informatie en advies of het maken van een afspraak via contact.

Direct naar:
Zoals u ziet, staat als vanzelfsprekend de antroposofische zorg er gewoon tussen. Elders lees ik ‘over ons’:
‘Al meer dan zestig jaar is Sensire in de Achterhoek actief op het gebied van gezondheid, zorg
en welzijn. Van wijkzorg tot wonen met zorg, van thuishulp tot maatschappelijk werk en thuisbegeleiding, van kraamzorg tot jeugdgezondheidszorg en zorg op afstand: Sensire is overal in thuis. Wij bieden voorzieningen en denken mee in oplossingen. Daarbij maken we onder meer gebruik van vernieuwende technieken. Samen voelen we ons verantwoordelijk voor een gezonde, goede en leuke organisatie waarin we onze klanten en elkaar met plezier ondersteunen.

Waar hechten wij waarde aan?

Wij zijn er voor jong en oud, altijd dichtbij, wij koesteren het eigene, willen maatschappelijke meerwaarde leveren, inspirerend werk bieden en we zijn uit de Achterhoek. Links op deze pagina kunt u meer lezen over onze waarden.’
Dat ‘Uit de Achterhoek’ heeft nog een speciale betekenis:
‘Wij voelen ons verbonden met onze omgeving, de Achterhoek. Onze medewerkers kennen de streek goed. Vaak zijn ze er zelf opgegroeid. Het is moeilijk uit te leggen waar het ’m precies in zit, maar voor veel klanten maakt die achtergrond veel verschil. Het is de cultuur, de mentaliteit, de vanzelfsprekende verbondenheid. Solidair zijn met elkaar. De schouders eronder zetten, zonder jezelf op de borst te kloppen. Medewerkers en klanten herkennen elkaar daarin. Ze hoeven elkaar niet alles uit te leggen, omdat ze vaak al aan een half woord genoeg hebben.’
Bij het ‘van kraamzorg tot jeugdgezondheidszorg’ kom je terecht bij ‘Yunio’. ‘Yunio, een goed begin’ staat er boven:
‘Yunio ondersteunt (aanstaande) ouders in de ontwikkeling van hun kind van baby tot kleuter. De medewerkers van Yunio zijn stuk voor stuk professionals met liefde voor het vak, met oog voor detail. Een vertrouwd gevoel, 24 uur per dag, altijd dichtbij. Yunio, een goed begin.

Elk leven is uniek. Yunio kraamzorg biedt alle ouders deskundige en persoonlijke kraamzorg. Voor, tijdens en na de bevalling staan wij klaar om het hele gezin een zorgeloze kraamtijd te bezorgen. Altijd herkenbaar: samen en persoonlijk, vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid.

De zorg voor uw kind zetten wij na de kraamperiode voort met jeugdgezondheidszorg. Op het consultatiebureau krijgt u opvoedingsadvies en voorlichting over voeding en verzorging totdat uw kind vier jaar is. Ook wordt uw kind op het consultatiebureau gevaccineerd.

Voor informatie zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen in de week, bereikbaar. Kijkt u bij contact.’
Bij alle diensten die worden geboden, zit ook het antroposofischconsultatiebureau:
‘Het antroposofisch bureau

U kunt kiezen voor antroposofische jeugdgezondheidszorg in het werkgebied van Yunio. Het team bestaat uit een antroposofische arts, antroposofische jeugdverpleegkundige en een assistente.

Antroposofisch consultatiebureau “Margriet”

Sinds september 2000 heeft Yunio jeugdgezondheidszorg naast haar reguliere consultatiebureau’s voor haar klanten ook een antroposofisch consultatiebureau.

Dit consultatiebureau wordt gehouden op woensdagen aan de Prinses Margrietstraat 1 te Zutphen.

Het antroposofisch consultatiebureau is op afspraak toegankelijk voor alle klanten van Yunio jeudgezondheidszorg, die geïnteresseerd zijn, of leven vanuit het antroposofische gedachtengoed. Afspraken op het antroposofisch consultatiebureau worden individueel bepaald, en omdat ouders vaak ver moeten reizen, meestal bij zowel de arts als de jeugdverpleegkundige. Tevens streven wij ernaar, dat de ouders zoveel mogelijk dezelfde gezichten zien.

Op het antroposofisch consultatiebureau volgen wij, net als op de reguliere bureau’s, de ontwikkeling van het kind. Met dit verschil, dat wij uitgaan van de eigenheid van ieder kind en gezin en ons in onze adviezen laten inspireren door onze antroposofische kennis en visie. Antroposofie betekent letterlijk “wijsheid omtrent de mens”.

Wat betekent dit in de praktijk voor ouders?

Het meedenken en adviseren in hun wens, een baby lang te omhullen. Denk hierbij aan; wollen ondergoed, hemeltje boven de wieg, mutsjes, bakeren, indien mogelijk geen kinderdagverblijf in het eerste levensjaar en lang borstvoeding geven.

Voedingsadviezen, waarbij je moet denken aan biologisch dynamische voeding, natuurvoeding, en het lang uitstellen van dierlijke eiwitten.

Opvoedingsadviezen, waarbij wij letten op de balans tussen doen, denken en voelen. Maar ook letten op eenzijdigheden in de opvoeding of bij het kind. Hierbij letten wij op doeners en denkers, kleinhoofdig, groothoofdig en passen daar onze adviezen en soms zelfs de voeding op aan.

Tevens is er tweemaal per jaar een thema-avond voor alle ouders, die soms geleid wordt door een pedagoog met een antroposofische achtergrond en soms door ons eigen team afhankelijk van het onderwerp. Bij voldoende belangstelling starten wij een moedergroep, wij brengen de moeders bij elkaar, daarna bepalen de moeders zelf hoe ze verder gaan. Sommige groepen bestaan 3-4 jaar, andere groepen bestaan al jaren en zijn ook niet van plan te stoppen.

Wij zijn een klankbord voor vragen omtrent vaccinaties. Wij voeren met alle ouders een uitgebreid vaccinatiegesprek, waarna ouders zelf een keuze maken.

Wij geven advies over wikkels en kompressen, die bij kleine kwalen kunnen worden toegepast. Bij voldoende animo, organiseren wij een uitgebreide uitleg avond hierover, in samenwerking met de antroposofisch verpleegkundigen van Sensire.

De arts en de verpleegkundigen van het antroposofisch consultatie bureau, hebben naast hun reguliere opleiding een uitgebreide antroposofische scholing gehad, of zijn daar nog mee bezig.

Collega artsen en verpleegkundigen mogen ons altijd consulteren. Bij vragen van ouders, die misschien meer bij ons bureau thuis horen, maar waarbij ouders liever het reguliere bureau blijven bezoeken.

Wat zijn de kosten?

Omdat er meer tijd is voor elk kind dan op een regulier bureau, wordt er een eigen bijdrage gevraagd van de ouders. Wij gaan er van uit dat ouders ons bureau 4 jaar bezoeken, maar de eigen bijdrage kunnen zij in twee termijnen betalen. Per 01 -01-2010 is het bedrag voor 4 jaar 191,40 euro. Jaarlijks wordt de eigen bijdrage geïndexeerd.

Waar kan ik mijn kind aanmelden?

Als u uw kind wilt aanmelden voor het antroposofisch consultatiebureau of wanneer u meer informatie wenst, dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met het antroposofisch consultatiebureau door te bellen of te mailen. Dit kan via telefoon 06 - 51 05 51 97 (tijdens kantooruren). U kunt ons ook 7 dagen per week van 7.00 tot 24.00 uur bereiken via het algemene telefoonnummer van Yunio: 0900 – 98 64 (10 ct/min).

Wij zijn per mail bereikbaar via acb-margriet@yunio.nl

Waar kan ik terecht?
Consultatiebureau Margriet
Prinses Margrietstraat 1
7204 AJ Zutphen

Het team antroposofisch consultatiebureau:
Loes Klinge, arts,
Marja Hogervorst en Lion ter Voert, jeugdverpleegkundige,
Erna Breve, consultatiebureau assistente.

Wilt u meer informatie over het antroposofisch consultatiebureau? Bekijk dan eens het volgende filmpje.’
Het tweede deel van het filmpje gaat dus over ‘Antroposofische zorg’:
‘Als u gezondheidsklachten heeft, slaapproblemen ervaart of last heeft van een burn-out, kan een behandeling van een antroposofische verpleegkundige van Sensire weldadig zijn.

Zij geeft u inwrijvingen, badtherapie en wikkels met oliën en kruiden – afgestemd op de klachten – die geneeskrachtig werken via de huid. Dit kan verlichting bieden bij bijvoorbeeld astma, blaasontsteking, darmkrampen en migraine. Maar ook bij een depressie, kan deze behandeling een aanvulling zijn op uw therapie.

Tijdens de behandeling – in stilte – wordt u ingewreven, ingepakt in een flanellen laken, handdoeken en wollen deken. Daarna kunt u rusten. Door de ontspanning en inwerking van de oliën en kruiden voelt u zich beter in uw lichaam.

In de antroposofische geneeskunde spelen lichaam én geest bij de behandeling een rol. Antroposofische zorg is daarmee een waardevolle aanvulling op de reguliere geneeskunde.

In onze thuiszorgwinkel vindt u een aantal antroposofische producten. Denk aan de bekende verzorgingslijn van Weleda, of aan speciale massagetafels. U krijgt op Weledaproducten altijd 10% korting in de thuiszorgwinkel.

Praktische informatie

U kunt ons mailen als u vragen heeft op antroposofie@sensire.nl. Wilt u liever ons persoonlijk zien en spreken dan kunt u iedere vrijdag van 13.30-14.30 uur op ons gratis spreekuur in de Rozenhof, Paulus Potterstraat 12 B in Zutphen komen.

U kunt aanvullend verzekerd zijn voor de kosten voor antroposofische therapie. Dit kunt u zien in uw polisvoorwaarden. Wij zijn aangesloten bij de beroepsvereniging V&VN, afdeling antroposofische zorg en de NVAZ. Wilt u meer weten over antroposofie? Kijk op www.antroposana.nl.

Contact

U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereiken voor informatie en advies of het maken van een afspraak. Klikt u hier op contact.’
Mooi dat zo zichtbaar wordt gemaakt dat antroposofische zorg een integraal onderdeel vormt van de erkende en kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg in Nederland.
.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)