Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 14 november 2013

Bovengronds

Er is juist vandaag het nodige aan vers Nederlands nieuws bijgekomen. Dat ga ik melden, ik wil niet achterblijven. De Vereniging van vrijescholen roert zich regelmatig met een eigen opinie. Men schrijft vandaag ‘Steeds meer steun voor visie vrijeschoolonderwijs’:
‘De onderwijskwaliteit in Nederland wordt te eenzijdig afgemeten aan de prestaties bij taal en rekenen, zo stelt de Onderwijsraad in het recent verschenen rapport “Een smalle kijk op onderwijskwaliteit”. De overheid bemoeit zich teveel met de onderwijsinhoud en te weinig met belangrijke thema’s als krimp en passend onderwijs.

In lijn met de kernwaarden van het vrijeschoolonderwijs, wordt in het rapport het belang van een breder onderwijsperspectief onderstreept, dat verder reikt dan uitsluitend cognitieve aspecten.

“Verschraling onderwijs”

Geert ten Dam, voorzitter van de Onderwijsraad, spreekt in NRC Handelsblad over de “verschraling van het onderwijs”, waarbij meetbare doelen de maatstaf zijn geworden voor onderwijskwaliteit. En dat terwijl een nieuwe generatie leerlingen over een grotere bagage moet beschikken om hun weg te kunnen vinden in de samenleving. Volgens Ten Dam is er dan juist “behoefte aan creativiteit, probleemoplossend vermogen, samenwerking, culturele en morele sensitiviteit, zorgzaamheid en vakmanschap.” Daarmee raakt zij direct een aantal aspecten van onderwijs die op vrijescholen gelden als kernwaarden, waarin de persoonlijkheidsontwikkeling een stevige plaats heeft. Zowel in het primair als het voortgezet vrijeschoolonderwijs.

Tweede Kamer zet een streep door de kleutertoets

Het huidige toezicht op de kwaliteit van het onderwijs is sterk eenzijdig cognitief ingericht, waarmee een groot accent ligt op de toetsing. Zo is de facto door de inspectie een kleutertoets voorgeschreven. Inmiddels heeft de Tweede Kamer deze “kleutertoets” weggestemd.

Onderwijzen is ook opvoeden

De vrijeschool heeft als uitgangspunt: onderwijzen is ook opvoeden. Onderwijs gaat verder dan alleen goed leren lezen of rekenen. Onderwijs staat ook in dienst van de persoonlijkheidsvorming, zowel individueel als in relatie tot de sociale gemeenschap. De vrijeschool wil in het leven van een kind van betekenis zijn. Ieder kind heeft van zichzelf bepaalde talenten. De vrijeschool wil dat het kind deze kan ontdekken en ontwikkelen. Dat vraagt om onderwijs dat verbreedt en de ontwikkeling van een vrije persoonlijkheid aanmoedigt in cognitiviteit, inventiviteit, originaliteit en creativiteit.

Debat over de toekomst van het onderwijs

Eens in de vier jaar maakt de Onderwijsraad de balans op van de ontwikkelingen in het onderwijs in het rapport “De stand van educatief Nederland”. De Onderwijsraad vraagt daarin om een maatschappelijke visie op wat het onderwijs kinderen moet bijbrengen. Twee onderwijsbestuurders uit het vrijeschoolonderwijs hebben, op uitnodiging van de SLO (Stichting Leerplanontwikkeling Nederland), aan het debat over de toekomst van het Nederlandse basisonderwijs deelgenomen. Daarbij is de nadruk gelegd op het belang van de brede persoonlijkheidsontwikkeling. De Vereniging zal zich ook de komende periode in dit maatschappelijk debat laten horen.

Bijlages:

Rapport Onderwijsraad: “De stand van educatief Nederland”
Kernwaarden: “Identiteit van de vrijeschool”
Artikel: “Onderwijsraad: verschraling door te zwaar accent optaal en rekenen”
Artikel: “Kleuters vrijescholen leren spelenderwijs”’
‘Op het terrein van snelwegboerderij Hoofdstraat 26 komt een ondergrondse parkeerplaats voor 400 auto’s, voor de Triodosbank. De bank krijgt ook een toegangsweg via de gemeentelijke boerderij. En misschien ook nog een windmolen.

Triodos begint in 2015 met de bouw van een nieuw binnenlands hoofdkantoor op de Reehorst, het landgoed direct naast NS-station Driebergen-Zeist. Al in 2011 kocht de bank het landgoed, waar sinds jaar en dag een keur aan antroposofische instellingen kantoor houdt. Die kantoortjes blijven onder het beheer van de eveneens antroposofische Triodosbank grotendeels bestaan, net als congrescentrum Antropia en een zorgboerderij achterop het landgoed.

Nieuw is het hoofdkantoor, een futuristisch gebouw met drie afgeronde paviljoenen, geschakeld en in hoogte toenemend van twee naar vijf verdiepingen, met een maximale hoogte van 23 meter. Het gebouw moet plaats gaan bieden aan zeshonderd personeelsleden. De bedoeling is dat die met het openbaar vervoer of de fiets komen, maar voor een deel van hen en voor gasten is een parkeerplaats nodig.

Oorspronkelijk zou een nieuwe bovengrondse parkeerplaats naast het nieuwe gebouw aangelegd worden, maar Triodos en gemeente Utrechtse heuvelrug willen toch liever verderop een ondergrondse parkeerplaats bouwen. De parkeerplaats moet komen op de akkers tussen het landgoed en snelweg A12, ongeveer op de plek waar nu een grote schuur staat. Het is de schuur van de boederij die de gemeente veertien jaar geleden opkocht, uit strategische overwegingen.

De parkeerplaats moet plaats beiden aan 250 auto’s van gasten van de Triodosbank en 150 gasten van congrescentrum Antropia. Het landgoed zelf – officieel beschermd natuurgebied – blijft hierdoor autovrij. Op het dak van de garage staan zonnepanelen geprojecteerd. Helemaal in de punt van het landgoed, tegen snelweg A12 aan, staat nog een windmolen ingetekend.

Ook de toegangsweg naar het landgoed en nieuwe Triodoskantoor moet gaan lopen over hetzelfde perceel, dat nu nog in bezit is van de gemeente. Of de boerderij en zeven hectare aan akkers daarbij overgaan naar Triodosbank is nog onduidelijk. Triodos wil in elk geval wel eigenaar worden van de parkeergarage, en nauw betrokken blijven bij de ontwikkelingen elders op het gemeentelijke perceel.

De gemeente schuift de andere plannen voor Hoofdstraat 26 daarom even de ijskast in. Aan die plannen is een jaar lang inspraak vooraf gegaan, waaruit bleek dat inwoners en belangengroepen alleen kleinschalige ontwikkelingen willen toelaten. Als gevolg zijn er van de oorsponkelijke vijfendertig inschrijvingen nog tien ondernemers overgebleven.

Overigens blijft de achterste van de zeven hectares gereserveerd voor Prorail, dat het terrein tot 2012 wil gebruiken als opslag van materieel en machines, nodig voor de aanleg van een nieuw NS-station. Naast dat station zou ook een ondergrondse P&R-parkeergagare voor 800 auto’s gebouwd worden, maar dat werd te duur. Dat wordt toch een bovengrondse garage, voor 600 auto’s.’
Biojournaal heeft vandaag twee nieuwsberichten die voor ons van belang zijn. Het eerste is ‘Estafette sponsort alternatief voor ongezond Nationale School Ontbijt. Vrijdag 15 november op Amsterdamse basisscholen’:
‘Vanuit het nieuwe platform The Good Family is het initiatief ontstaan om aandacht te vragen voor een duurzamer en gezonder alternatief voor het Nationale Schoolontbijt, dat afgelopen week behoorlijk onder vuur lag. Op drie verschillende basisscholen in Amsterdam nemen drie Good Families aanstaande vrijdag 15 november het initiatief voor een kleinschalige actie waarbij in een aantal klassen een verantwoord schoolontbijt wordt geserveerd.

Vorige week kregen ruim 400.000 basisschoolleerlingen in Nederland ontbijt op school. Bruine boterhammen, halvarine, hagelslag, smeerkaas en sinaasappelsap uit pak stonden op het menu. Volgens Frank Jansen van het Nationale Schoolontbijt is het het belangrijkste dat kinderen gaan ontbijten. Pas daarna komt aan de orde of dat op een verantwoorde manier gebeurd. The Good Family is het daar niet mee eens en verzorgt daarom deze week een alternatief ontbijt met gezonde, biologische, ambachtelijke en seizoensgebonden producten op drie Amsterdamse basisscholen (De Achthoek, De Sint Jan en de Kinkerschool).

De producten voor het ontbijt worden gesponsord door Estafette de biologische eetwinkel. Elke klas ontvangt een pakket met 100% biologische producten: onder andere brood, rijstwafels, aardbeienjam zonder suiker, appelstroop, hagelslag, kaas, komkommers, Demeter-melk, natuurtroebel hoogstamappelsap, mandarijnen, bananen, nootjes, gedroogd fruit en rozijnen. Willem & Drees zorgt tot slot nog voor een appeltje rechtstreeks van de fruitteler.

Voor het thema “Good Food” partnert The Good Family met andere duurzame voedselinitiatieven zoals FoodGuerilla, het nieuwe platform van NCDO dat verschillende initiatieven op het gebied van voedselzekerheid steunt en verbindt. The Good Family ontvangt financiële steun van het GROW fonds van Oxfam Novib. Estafette de biologische eetwinkel is een keten van 18 biologische speciaalzaken in Nederland. Estafette staat voor 100% biologische voeding uit een eerlijke economie.

Voor meer informatie: www.thegoodfamily.nl en www.estafette.org
‘Vandaag (14 november) kunnen Wassenaarders voor het eerst hun biologische boodschappen doen bij EkoPlaza. De winkel aan de Langstraat 63 werd gisterenavond officieel geopend door wethouder Leendert de Lange. Tussen de genodigden liepen ook geregeld nieuwsgierige (toekomstige) klanten die alvast een kijkje kwamen nemen.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Het is snel gegaan, zo gaf winkelier Mathijs Vermeulen in zijn speech aan. Hij runde tot voor kort samen met zijn vader natuurvoedingswinkel Go Pure in de J. de Wittstraat. “Wat fantastisch dat onze nieuwe winkel vanavond open mag gaan. Want wat hebben we met zijn allen hard gewerkt de afgelopen zes weken.” Een half jaar geleden kreeg Mathijs tijdens zijn wintersportvakantie een telefoontje van Erik Does (algemeen directeur Udea). “Hij gaf aan een geschikt pand te hebben gevonden en vervolgens zijn we samen de plannen uit gaan werken. Ik ben supertrots op het eindresultaat. Met deze laagdrempelige winkel willen we biologische producten dichtbij de consument brengen.”

Vervolgens nam de wethouder het woord. Leendert de Lange: “Wat mij de laatste paar minuten in deze winkel vooral opgevallen is dat jouw mensen vooral jouw familie zijn. Dat is mooi om te zien. De aanstaande opening van deze winkel leefde de laatste weken al behoorlijk in Wassenaar. De inwoners zijn nieuwsgierig naar het resultaat. Vergeleken met het toch wat kleinere Go Pure-concept kunnen de Wassenaarders in deze winkel voortaan terecht voor al hun boodschappen. Dat is belangrijk omdat de moderne consument voor gemak gaat.”

De wethouder is van mening dat met de komst van EkoPlaza de aantrekkingskracht van de Langstraat ook toeneemt. “Wassenaarders hebben behoefte aan eten waarvan ze de herkomst kennen. En in deze winkel wordt daar ook nog volop beleving aan toegevoegd. Ook kan men hier op een goede manier adviezen inwinnen. Dat is een bijzondere combinatie.” Volgens hem staat Wassenaar voor goede en mooie producten. “Ondernemers die lef tonen worden hier beloond.”

“Eigenlijk terug op de oude stek”

Na de officiële opening vertelde Marcel, de vader van Mathijs, aan Biojournaal dat hij erg trots is op het eindresultaat. “Ik had dit nooit kunnen denken toen ik 43 jaar geleden het Wassenaars Reformhuis opende. Het vorige pand was ook na de verbouwing gewoon nog te klein en dan is het een eer om vervolgens door Udea benaderd te worden om deel uit te gaan maken van het EkoPlaza-concept.” Veel mensen hebben hem de afgelopen tijd gevraagd of hij het niet jammer vond. “Voor mij is stilstaan achteruit gaan. Dit is een mooie ontwikkeling. En eigenlijk zijn we weer terug op de oude stek. Ik ben namelijk in de passage tegenover deze winkel begonnen met een klein winkeltje van 5 bij 5.”

Voor meer informatie:
Mathijs Vermeulen, EkoPlaza Wassenaar, Langstraat 63, 2242 KK Wassenaar, 070 5111820, wassenaar@ekoplaza.nl, www.ekoplaza.nl
Dit is het meest dichtbije en voor de hand liggende nieuws uit ‘onze streken’. Er is uiteraard nog veel meer, maar niet per se van vandaag en kan dus hier ook later nog gebracht worden.
.

1 opmerking:

Tjalling van der Kolk zei

"Steeds meer steun voor visie vrijeschoolonderwijs"? Is dat de conclusie die logisch volgt uit "De onderwijskwaliteit in Nederland wordt te eenzijdig afgemeten aan de prestaties bij taal en rekenen"? Is dat niet een beetje heel kort door de bocht?
Als we in deze trant verder redeneren zouden fascisten ook kunnen stellen dat het toepassen van Keynesiaanse begrotingspolitiek duidt op "steeds meer steun voor visie Adolf Hitler".

Maar alle gekheid op een stokje, ik zie niet waarom er iets mis mee zou zijn wanneer een democratisch gekozen overheid zich actief bemoeit met de inhoud van het primair en secundair onderwijs. Ik denk dat het een goede zaak is om kinderen te leren hoe ze moeten denken in plaats van wat ze zouden moeten denken, en ik denk ook dat het in dat kader goed zou zijn om kinderen te vrijwaren van allerlei theorietjes en ideologietjes.

In het (al dan niet recente) verleden is helaas meer dan eens gebleken (en niet alleen op de vrijeschool, ook iemand als Maurice de Hond is behoorlijk aan het doordraven met zijn iPadschool) dat je het opvoeden van kinderen tot zelfstandig denkende mensen niet zomaar aan iedereen over kunt laten en dat overheidscontrole (bemoeienis zo je wilt) meer dan noodzakelijk is.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)