Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 10 januari 2013

Meedenken


De Horecava 2013 is van 7 tot en met 10 januari in de RAI in Amsterdam. Bionext besteedt er steeds op zijn website aandacht aan, met filmpjes van de geïnterviewden. Vandaag ‘Impressies van de Horecava (deel 3)’:
‘Eric van Veluwen gaat de catering van cultuur- en en congrescentrum Antropia in Driebergen doen. Het niet zijn eerste cateringproject. Biologische catering kost een paar dubbeltjes meer per werknemer maar spaart de opdrachtgever tonnen.’
Eric van Veluwen? Hoe zit dat ook alweer? Lees bijvoorbeeld ‘Onthulling’ op 6 februari 2010. Of we lezen op de website van Urtica/De Vijfsprong:
‘Samen met topkok Eric van Veluwen bemensen wij de Brasserie “De Keuken van Hackfort” (www.keukenvanhackfort.nl) . Wilt u daar als dagbesteder aan het werk? Dat kan! Graag zelfs. U kunt zich melden bij onze zorgzoördinator (Henk Poppenk) of bij onze behandelcoördinator (als u een GGZ-indicatie heeft): Sabine de Kleine.’
Op de website van ‘Misset Horeca Magazine’ interviewde Nathalie Bluminck op 27 december 2012 Eric van Veluwen over ‘Mijn 2012’:
‘Eric van Veluwen is eigenaar van adviesbureau Vale Ouwe, daarnaast runt hij diverse horecabedrijven. Zijn motto: Als je bent wat je eet, maar niet weet wat je eet, hoe weet je dan wie je bent?

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?
“Ik geef 2012 een 7. Waarom? We hebben met al onze bedrijven, zowel in de adviessector (de Vale Ouwe CPM) als in de gastronomie, ‘geplust’, ik denk doordat we op alle fronten heel actief waren en daar waar we konden, acte de presence hebben gegeven.”

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
“Het ‘mannen’ uitje met de keuken van Hackfort, terug naar de bron, geen water, geen elektra, niets. Dus zelf vissen en jagen, dat brengt je wel heel snel terug naar de werkelijkheid, en de realiteit...we zijn collectief verwend met elkaar en verspillen teveel, de zelf gevangen, gepelde en gewokte rivierkreeftjes waren de lekkerste ooit.!”

Wie is volgens jouw dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
“Mag ik er maar een noemen?, dan ga ik voor Peter Klosse, omdat hij de gastronomie leert – wil leren om op academisch niveau over voeding te redeneren.”

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
“Mijn meest ontwapende ervaring dit jaar was bij Bosch in Arnhem, alles puur en totaal eerlijk, geen opsmuk, maar wel goede oesters, eerlijk eten en dat ‘a la Cantina’ zo als eten moet zijn. Met wie ik daar wil eten? Ons hele team... mag dat?”

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
“Komend jaar openen we in mei een wijncafé en herberg in Hummelo en zijn we tevens vanaf 1 januari meer dan direct betrokken bij Antropia in Driebergen, dus we hebben onze handen vol... Wat te delen? Maak het vak weer leuk, sfeer, eerlijkheid, ontwapenend en oprechte interesse worden (weer) de intrinsieke kerncompetenties van ons vak.”

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
“De trend, raw food-vegan-powerfood, dus quinoa, lage temperatuur bereidingen en wederom minder vlees! Eiwitten komen straks weer uit plantjes.”
Hoe zit dat toch met Antropia? We konden er op 21 december 2012 over lezen in ‘De Nieuwsbode Heuvelrug’, waar melding werd gemaakt van ‘Antropia in andere handen’:
‘Vanaf 1 januari 2013 wordt de exploitatie van Antropia overgenomen door Landgoed Rhederoord in De Steeg, bij Arnhem. Cultuur- en Congrescentrum Antropia bestaat al meer dan twee decennia en is gehuisvest op Landgoed de Reehorst in Driebergen.

Eric van Veluwen, de bevlogen biologische kok, is één van de nieuwe eigenaren. Peter Vullers, directeur van de vorige eigenaar, Stichting Landgoed de Reehorst, is blij met de nieuwe partij. Hij zegt: “Ik ben verheugd dat we Antropia in veilige handen hebben kunnen overdragen, aan een organisatie die continueert wat we hebben opgebouwd en verder professionaliseert vanuit ons gedachtegoed.”

Elke Croiset van Uchelen is per 1 december aangesteld als nieuwe directeur van Antropia. Samen met Waronne Elbers vormt zij het nieuwe management. Elke heeft een achtergrond in de horeca en de exploitatie van congrescentra, waaronder die van Karel V in Utrecht. “Ik ben nu al trots op deze plek waar duurzaamheid en gastvrijheid samengaan”, zegt ze.’
Op 24 december, de dag voor Kerstmis, wist ‘De Nieuwsbode Zeist’ zelfs nog meer te melden in ‘Antropia: nieuwe directeur en eigenaar’:
‘Cultuur- en Congrescentrum Antropia bestaat al meer dan twee decennia en is gehuisvest op Landgoed de Reehorst in Driebergen. Vanaf 1 januari 2013 wordt de huidige exploitatie van Antropia overgenomen door Landgoed Rhederoord.

Biologische kok

Eric van Veluwen, de bevlogen biologische kok, is één van de nieuwe eigenaren. Hij zegt: “Dit is een unieke kans om kwaliteitsbewustzijn en onze mooie en eerlijke producten onder de aandacht te brengen van onze gasten. Het team van Antropia gaat je verrassen. Omdat het altijd beter kan”. Peter Vullers, directeur van de vorige eigenaar, Stichting Landgoed de Reehorst is blij met de nieuwe partij. “Ik ben verheugd dat we na een zoektocht naar een andere exploitant, Antropia in veilige handen hebben kunnen overdragen. Aan een organisatie die continueert wat we hebben opgebouwd en verder professionaliseert vanuit ons gedachtegoed”.

Karel V in Utrecht

Elke Croiset van Uchelen is per 1 december aangesteld als de nieuwe directeur van Antropia. Samen met Waronne Elbers vormt zij het nieuwe management. Elke heeft een achtergrond in de horeca en de exploitatie van congrescentra, waaronder die van Karel V in Utrecht. Elke Croiset van Uchelen: “Antropia vertegenwoordigt een eerlijke beleving, opgebouwd uit de roots van duurzaamheid en gastvrijheid. Ik ben nu al trots op deze plek. Mijn streven is om de gast zich thuis te laten voelen en zo ruimte te creëren voor een betere bijeenkomst.”

Bruisend cultuurcentrum

Naast de organisatie van vergaderingen en congressen, biedt Antropia een bruisend cultuurcentrum voor tentoonstellingen, muziek- en theatervoorstellingen. Regelmatig wisselende exposities laten steeds weer nieuwe aspecten zien. Erkend als koploper in duurzaamheid, een volledig biologische keuken en medewerkers die midden in de maatschappij staan. Antropia is het hart van bijeenkomend bewust Nederland. Een groene oase, uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer en auto.

Landgoed Rhederoord is een Landhuis uit 1764 waar biologisch, streekproducten en fair trade hand in hand gaan met gastvrijheid en gastronomie: www.rhederoord.nl
Veranderingen zijn er ook op komst bij de Iona Stichting. Op de website staat deze ‘Vooraankondiging’ te lezen:
‘Graag informeren wij u alvast over de jaarvergadering van de Iona Stichting. Deze vindt plaats op vrijdagmiddag 22 maart a.s. vanaf 13.30 uur in Amsterdam. Tijdens de jaarvergadering wordt een toelichting gegeven op het nog te verschijnen jaarverslag over 2012, waarbij u de mogelijkheid krijgt om vragen te stellen. Ook zal dieper worden ingegaan op het thema van 2013.

Bijzondere aandacht wordt gegeven aan het feit dat Michiel ter Horst, vanwege het bereiken van de statutaire leeftijdsgrens, terug zal treden. Hij is sinds 1975 bestuurslid en sinds 1997 voorzitter van de Iona Stichting. Désanne van Brederode is bereid gevonden de rol van voorzitter over te nemen.

Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk. Om praktische redenen verzoeken wij u om uw komst kenbaar te maken. Dat is mogelijk via het formulier op de voorkant van deze website, per telefoon of per email.’
Op maandag 31 december 2012 verhaalde ik over een ‘Krimp’ in het vrijeschoolonderwijs in Zutphen. Daar komt vandaag een vervolg op, zo blijkt uit dit bericht van 7 januari op de website van ‘Vrije School Nu’, ‘Uitnodiging Berkel meedenkavond’:
‘Donderdag 10 januari om 20.00 uur Berkelschool

Zutphen, 6 januari 2013

Beste betrokkene,
Graag willen wij jou uitnodigen om op 10 januari deel te nemen aan de meedenkavond om 20.00 uur op de Berkelschool. Als initiatiefgroep VrijeSchoolNu organiseren wij deze avond voor Berkel ouders ter voorbereiding op de avond met Lizzy Plaschek op 16 januari waarop zij haar besluit zal toelichten.

De doelstelling van deze avond is om alle Berkelouders te informeren over waar wij mee bezig zijn als initiatiefgroep en om ons gemeenschappelijk voor te bereiden op woensdag 16 januari. Hiervoor willen we vragen beantwoorden over onze initiatieven, feiten toelichten uit eigen onderzoek, vragen (helpen) formuleren en aanvullende suggesties verzamelen.

We willen je vragen om, ter voorbereiding op de 10e, het speciaal hiervoor vervaardigde naslag materiaal door te lezen.
Je kunt een samenvatting vinden via samenvatting proces.
En een aantal belangrijke feiten vind je hier: opmerkelijke feiten.

We hopen jou te ontmoeten op 10 januari.

Met hartelijke groet,
De initiatiefgroep VrijeSchoolNu

P.S. Op de 10e vind ook het Driekoningenspel op de IJssel plaats. We zijn ons ervan bewust dat dit voor een aantal ouders wellicht ongelukkig uit komt. Helaas was uitwijken naar een andere datum om organisatorische redenen niet mogelijk.’
We gaan eerst eens kijken welke samenvatting van het proces wordt gegeven:
‘Bestuur wil sluiting locatie vrije basisschool Zutphen
In Vogelvlucht, 6 januari 2013
Van sluiting Zwaan naar sluiting Berkel

In 2011 besluit het bestuur (VSNON) van vrije school Zutphen de dependance de Zwaan, van basisschool de IJssel, te sluiten. Reden is de afname van het leerlingenaantal en daarmee een financieel slechte situatie voor het vrije school onderwijs in Zutphen. De Zwaan komt tegen dit besluit in verweer. Het bestuur trekt hierop het besluit in, en start een proces van heroverweging. Hierin wordt gezocht naar financieel realistische alternatieven voor de huisvesting van de onderbouw (po) en bovenbouw (vo). De Berkel, de IJssel en de Zwaan worden hierbij alledrie betrokken. De bestuurder stelt meerdere werkgroepen in. In de werkgroepen hebben ouders en leerkrachten zitting, de bestuurder is voorzitter. Ouders brengen hun expertise in en nemen deel op persoonlijke titel, zij vertegenwoordigen geen andere ouders.

Half oktober presenteert het bestuur drie financieel haalbare scenario’s. Deze komen voort uit door de bestuurder aangereikte informatie en input van de werkgroep financiën. De volgende stap in het proces zou van inhoudelijke aard zijn. Met als doelstelling: het kiezen van het scenario dat het best past binnen de randvoorwaarden, zoals in september en november is geschetst op de ouderavonden. Dit leidt eind 2012 tot het besluit om de Berkel als basisschoollocatie te sluiten, toe te voegen aan de bovenbouw, en locaties de Zwaan en de IJssel te behouden. De bestuurder biedt op 31 januari duidelijkheid over de logistiek van de leerlingen en leraren.

Geen draagvlak voor besluit

Door het ontbreken van een adequate inhoudelijke onderbouwing staat een flinke meerderheid van de Berkelgemeenschap niet achter het besluit om de Berkel te sluiten en het gebouw van de Zwaan te renoveren. De Berkel MR sprak zich uit tegen het besluit. Ook andere betrokkenen (zoals ouders Zwaan en IJssel, oudleerlingen, opa’s en oma’s) hebben zorgen over de impact van het besluit en kunnen zich er niet achter scharen.

Het besluit van de bestuurder is niet goed en op een aantal punten onjuist onderbouwd. Het gekozen scenario voldoet niet het beste aan de vooraf gesteld randvoorwaarden. De nodige risico’s en de gevolgschade van de uitwerking zijn niet goed (financieel) in beeld gebracht. In het overzicht “opmerkelijke zaken” wordt hier nader op in gegaan. Hierdoor is er onvoldoende draagvlak; De IJssel MR, de Berkel MR en de GMR zijn allen niet tot een unaniem advies gekomen.

Initiatiefgroep Vrije School Nu

Vrije School Nu stelt zich ten doel het mogelijk maken en/of in stand houden van Vrije School Onderwijs in Zutphen. De pedagogische denkbeelden van Rudolf Steiner zijn daarbij inspiratiebron voor leraren, medewerkers en ouders. Voor een uitgebreidere beschrijving van onze missie, zie ons Nu bericht op VrijeschoolNu.nl. De initiatiefgroep Vrije School Nu bestaat inmiddels uit zo’n 20 ouders van de Berkel. Eenieder is welkom om zich aan te sluiten. Ga naar het forum om je aan te melden.

De initiatiefgroep heeft inmiddels een stichting in oprichting, Vrije School Nu. Zij stelt zich ten doel het in stand houden van Vrije School Onderwijs in Zutphen. Leraren en kinderen vormen het hart van de school. De lerarencolleges maken het dagelijks en pedagogisch beleid, ondersteund door een bescheiden management en gedragen door ouders.’
Tot het overzicht van opmerkelijke zaken behoort volgens deze groep ouders het volgende:
‘De bestuurder heeft in december 2012 besloten om o.a. de bestemming van het Berkel onderbouw gebouw te wijzigen en te verbouwen tot dependance van de bovenbouw (scenario 2). Dat dit besluit van de bestuurder niet goed is en op een aantal punten onjuist is onderbouwd blijkt alleen al uit onderstaande opmerkelijke zaken... 
– De uitvoering van door de bestuurder gekozen scenario 2 (renovatie Zwaan en sluiting Berkel als p.o.) vereist meerdere verhuisbewegingen, verspreid over een langere periode. Dit geeft onnodige en langdurige onrust op alle PO locaties. 
– De GGD doet momenteel onderzoek naar de luchtkwaliteit op de locatie Valckstraat (de Zwaan) vanwege de drukke weg die erlangs loopt en heeft geadviseerd een besluit uit te stellen tot na het onderzoek.
Deel van het terrein van de Zwaan is overloopgebied van de Berkel, waardoor er op de begane grond mogelijk geen lokalen (kunnen) zijn. Reactie van het waterschap die hier over gaat is nog niet bekend gemaakt. Ondanks het advies van de GGD en deze onzekerheden heeft de bestuurder toch voor scenario 2 gekozen. 
– Het gebouw van de Berkel (en IJssel) onderbouw is vanuit de Vrije School pedagogiek bezien qua vormgeving, sfeer en gebruik bij uitstek geschikt voor (vooral de onderste klassen van!) de onderbouw. 
– De Berkel onderbouw beschikt over een mooie grote zaal die zeer geschikt is voor activiteiten van het vrije schoolonderwijs. Een grote zaal van dezelfde kwaliteit zal niet gerealiseerd worden in de gerenoveerde Zwaan.
De bestuurder stelt dat handhaven Berkelonderbouw, en nieuwbouw voor bovenbouw naast de huidige bovenbouw aan de Weerdslag, leidt tot “ongewenste verhoging maatschappelijke druk”. Klachten vanuit de wijken De Weerdslag en De Waarden over overlast op de Weerdslag zijn er niet of nauwelijks. Als er al klachten zijn gaan deze vooral over avonduren, wanneer er in de bovenbouw activiteiten zijn en door overlast van hangjongeren. 
– Brieven van de initiatiefgroep aan Raad van Toezicht, en voorafgaande aan hun behandeling van het besluit, zijn niet beantwoord. 
– De argumentatie in de beslissende bijeenkomst van de Werkgroep Toekomst is nog steeds niet openbaar gemaakt aan de ouders. 
– In het GMR-advies zijn niet de argumenten opgenomen van Berkelvertegenwoordigers.

...Dat deze zaken bij velen niet onopgemerkt zijn gebleven, bleek maar eens extra op een ouderavond die de Berkel MR op 12 december organiseerde. Hier gaven zo’n honderd ouders heel duidelijk aan dat zij het niet eens waren met het besluit van de bestuurder.’
En ik dacht nog wel dat al deze vragen al eerder waren gesteld, en door de bestuurder beantwoord. Zie op de website van Vrije School Nu de afdeling ‘Documenten & Pers’, en dan vooral onder ‘Documenten bezorgde ouders’ deze ‘28-11-’12 Brief aan de Raad van Toezicht (PDF 3,8 Mb)’ en hierop volgend ‘4-12-’12 Reactie van bestuurder op brief aan de Raad van Toezicht d.d. 28-11 (PDF)’. Maar blijkbaar is dat toch niet afdoende.
.

3 opmerkingen:

John Wervenbos zei

Citaat uit bovenstaand blogbericht: 'Désanne van Brederode is bereid gevonden de rol van voorzitter over te nemen.' Eerder kwam Van Bredero hier al ter sprake: Geslaagd. (Antroposofie in de pers, 21-7-2011).

Van Brederode in dagblad Trouw van 21-7-2011: Antroposofie, het succes van een esoterische zuil: 'Een van die sympathisanten is filosofe en schrijfster Désanne van Brederode: "Antroposofie helpt me om wakker te blijven voor de onuitgesproken vragen van mijn omgeving en deze tijd", zegt ze, "en om daar op een geheel individuele manier op te antwoorden, vanuit eigen idealen, met eigen talenten, en open voor de lessen die ik zelf te leren heb." Volgens Van Brederode is er inderdaad sprake van een antroposofische zuil. "Je hebt mensen, zoals ikzelf, die geïnspireerd worden door de antroposofie, omdat het ze helpt een betrokken wereldburger te zijn. Maar je hebt ook mensen die antroposofie als een doel op zich gaan beschouwen. Zij lezen alleen antroposofische boeken, kijken alleen naar antroposofische kunst, gaan naar Vrije Scholen en eten biodynamische producten." [...] "Tijdens een intakegesprek voor een reguliere kleuterklas vertelde de schooldirecteur dat ze op zijn school 'ervaringsgericht onderwijs' bieden, ze werken vanuit het principe 'hoofd, hart en handen'. Ik stond versteld, dat is typisch antroposofisch!"'

Floris Schreve, Steiner en antroposofie criticus, over die vermeende 'zuil': Faceboek pagina van Floris Schreve (8-1-2013). Hij is één van de geïnterviewden van een speciale aflevering over antroposofen in het programma De Hokjesman.

Anoniem zei

Citaat Désanne van brederode: 'Maar je hebt ook mensen die antroposofie als een doel op zich gaan beschouwen. Zij lezen alleen antroposofische boeken, kijken alleen naar antroposofische kunst, gaan naar Vrije Scholen en eten biodynamische producten."
Ik zou zeggen: 'So what? Be and let be'. Ik ken nog veel meer mensen die alleen niet-antroposofische boeken lezen, alleen naar niet-antroposofische kunst kijken, niet naar vrije Scholen gaan en nooit biodynamische producten eten. Vormen die dan één grote zuil?
Hoeveel van dergelijke stereotype antroposofische mensen zou Désanne (die ik overigens zeker wel kan waarderen) eigenlijk kennen? En hoeveel daarvan zijn nodig om van een 'zuil' te kunnen spreken? Bedoelt zij met een zuil ‘een groep mensen die binnen een samenleving verenigd zijn door hun religieuze of politieke overtuiging’? http://nl.wiktionary.org/wiki/zuil Ik kan deze zuil niet vinden in deze tijd. Of het moeten hier en daar miniatuurzuiltjes zijn ergens in de buurt van Madurodam.

John Wervenbos zei

Leven en laten leven lijkt me wel zo gezond. Graag zonder dat gedrang van: kijk ik ben of ik doe het beter. Maar goed, ook dat staat een ieder vrij. En wat dat begrippenspel met zuilen aangaat, antroposofen bijvoorbeeld kunnen heel divers over allerlei dingen denken en ook hun leefwijzen kunnen sterk uiteenlopen. Slag in de lucht zo'n label.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)