Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 19 augustus 2011

Binnenwereld

En kijk, daar komt toch nog een gelukt plaatje van de gebrandschilderde ramen in de Saint-Denis tevoorschijn.

Het heeft nog acht maanden geduurd. Maar nu is het toch echt Schluss. Ik heb het over de Volkskrantbloggerij. Op 7 januari in ‘Politie’ werd de omvang van het onheil duidelijk:
‘Beste Volkskrant-blogger,
Via deze mail wil ik u graag persoonlijk op de hoogte brengen van een wellicht vervelende mededeling: het Volkskrant-blog gaat stoppen. Per 1 maart zal de site niet meer toegankelijk zijn, en vervalt de mogelijkheid een weblog bij te houden onder de naam van de Volkskrant.’
Was getekend: Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant. Ik concludeerde:
‘Dat betekent dat er een einde komt aan de weblogs van Hugo Verbrugh, Ridzerd van Dijk, John Wervenbos, Frans Wuijts en anderen, alsmede de groepsblog “Antroposofie”, op de website van de Volkskrant.’
Remarque had echter gelijk ook laten weten:
‘Om te voorkomen dat u al uw bijdragen na 1 maart niet meer kunt terugvinden, en u te stimuleren vooral te blijven schrijven, wil ik u graag wijzen op enkele gratis en toegankelijke blog-alternatieven op het web, zoals
En dat was nog niet alles, want na veel protesten bleek op 22 februari: ‘De Volkskrant heeft met Sanoma Digital overeenstemming bereikt’:
‘Geachte VKbloggers,

De Volkskrant heeft met Sanoma Digital overeenstemming bereikt over voortzetting van de activiteiten van VKblog. Uiterlijk 1 juni zijn de technische voorzieningen hiervoor gereed. De Volkskrant zal VKblog tot die datum operationeel houden.

Sanoma Digital zal u de mogelijkheid bieden te bloggen middels een nieuw platform binnen weblog.nl. Dit houdt in dat u een account kunt aanmaken en in de gelegenheid wordt gesteld uw berichten en overige productie te verplaatsen naar dit platform. U wordt tijdig geïnformeerd over de wijze waarop dit mogelijk is.

Oprecht excuus voor het zo lang uitblijven van deze nadere berichtgeving, maar we hadden meer tijd nodig dan verwacht om deze oplossing te bereiken.

Met vriendelijke groet,
Frits Campagne,
directeur de Volkskrant’
Zodat ik op 4 april in ‘Ondraaglijk’ kon constateren dat er nog steeds op de Middernachtszon van Hugo Verbrugh werd geblogd. Wel bleek er grote verwarring over hoe het daar verder zou gaan. Ook waren enkele enthousiastelingen bezig zelf een alternatief voor de verweesde Vk-bloggemeenschap te maken. Maar die pogingen liepen uiteindelijk op niks uit. Zodat reikhalzend kon worden uitgekeken naar wat zich als hét alternatief aanbood. Op 30 mei kwam er weer nieuwe informatie, namelijk ‘Bericht van Weblog.nl – Sanoma Media’:
‘Geachte VKbloggers,

Bij bekendmaking van het stoppen van VKblog.nl hebben wij je een handreiking gedaan om gemaakte berichten en opgebouwde archieven te behouden en voort te zetten binnen Weblog.nl. Dit aanbod is gedaan en blijft staan. Alleen op de in het begin beloofde datum van 1 juni is dit nog niet mogelijk. Om verschillende redenen is er vertraging ontstaan in de opbouw van Weblog.nl.

Met De Volkskrant is daarom overeengekomen het huidige vkblog langer operationeel te houden.

Toen in januari duidelijk werd dat VKblog.nl in zijn huidige vorm geen voortgang zou krijgen heeft Weblog.nl contact opgenomen met De Volkskrant om alle actieve bloggers een handreiking te doen. Wij bieden je kosteloos een weblog, overstap, ondersteuning en service aan. Het enige wat ons nog te doen stond en staat is het opbouwen van Weblog.nl (nu beter bekend als Web-log.nl).

De planning op dat moment toonde een einddatum van 1 juni. Dat is ondertussen niet meer zo en de verwachte vertraging is maximaal 6-12 weken. Om alles zo goed mogelijk neer te zetten hebben wij meer tijd nodig. De tijd zal voornamelijk nodig zijn om de vele details goed te krijgen en het geheel uitgebreid te testen.

Als wij dit naar tevredenheid hebben afgerond zul je een e-mail ontvangen met daarin de stappen die je kunt ondernemen om over te stappen. De plugin die dat mogelijk maakt zal alle berichten, afbeeldingen, videos, reacties en verwijzingen overnemen. Verwijzingen naar eigen berichten worden automatisch herschreven zodat deze goed werken. Verwijzingen naar andere VKblogs niet.

Mocht je vragen, ideeën en opmerkingen hebben stuur deze naar coen@weblog.nl.

Met vriendelijke groet,
Coen Wesselman
Weblog.nl – Sanoma Media The Netherlands’
Een voorbode van deze ontwikkelingen was de ‘Migratie Update een Door Coen op 29 maart 2011’ (aangeboden door www.weblog.nl). Er was ook een ‘Migratie update twee Door Coen op 09 mei 2011’ nodig, gevolgd door een ‘Migratie update 3 Door Coen op 10 juni 2011’, om uiteindelijk uit te komen bij ‘Migratie Update 4 Door Coen op 18 juli 2011’, met de boodschap ‘De datum is bekend!’
‘Bij dezen wil ik je vertellen dat wij op 23 augustus aanstaande het laatste onderdeel van de migratie starten. Rond 02:00 in de nacht van 22 op 23 augustus zullen wij starten met het importeren van de laatste data. Hoeveel tijd dit exact in beslag zal gaan nemen hangt af van het formaat van alle data. Dat weten we die nacht pas.’
Deze namiddag meldde Hugo Verbrugh inderdaad ‘Bericht gelezen en aanvaard’:
‘vrijdag 19 augustus 2011 16:53
wat zal ik nou nog zeggen ...

Op 19-8-2011 16:46, VK Blog schreef:

Beste Volkskrant-blogger,

Zoals we u begin dit jaar al vertelden, gaat VKblog stoppen. In de nacht van zondag 21 op maandag 22 augustus gaat VKblog offline. Vanaf dinsdag 23 augustus kunt u een weblog aanmaken op Weblog.nl. Nadat deze geactiveerd is, kunt u daar onder ‘Plugins’ uw volledige VKblog-archief overzetten naar het nieuwe weblog met behulp van de ‘VKblog.nl import plugin’. Dit doet u met de inloggegevens van uw VKblog-account.

Mocht u vragen hebben over deze handelingen, neem dan contact op met de helpdesk van Weblog.nl (mailto: helpdesk@web-log.nl). Vermeld duidelijk dat het om VKblog gaat, zodat zij snel kunnen helpen.

Wij danken u hartelijk voor uw bijdrage aan VKblog de afgelopen jaren en wensen u veel blogplezier bij Weblog.nl.

Hoogachtend,
Bart Franssen
Hoofdredacteur De Persgroep Online

Uitschrijven op deze mail is niet mogelijk, u zult geen mails van VKblog meer ontvangen.

JUIST, JA ...

... en dat amper een week of wat na ingrijpende ombouw- en verbeteringswerkzaamheden ...’
Frans Wuijts reageerde prompt zes minuten later:
‘Ik kreeg het bericht ook net binnen.
Dat wordt dus overstappen.
En dan bloggen we daar op dat weblog weer lustig en hartstochtelijk verder........’
Was die Vk-blog nu werkelijk zo’n goed idee? Ik herinner me bijvoorbeeld ‘Bloggerproblemen’ op 10 oktober 2010, waar er al heel wat afgemopperd werd over de functionaliteiten en vooral ook de afhankelijkheid van deze weblogomgeving. Ideaal bleek deze plek voor een discussie op niveau tussen antroposofen en niet-antroposofen eigenlijk nooit te zijn. Hugo Verbrugh ging niettemin dapper door. Misprijzend bekeken door Ridzerd van Dijk, die dat hier vaak genoeg heeft laten blijken. Zoals recentelijk op 10 augustus 2011 23:51:
‘Wat Verbrugh over strijdmiddel tegen longontsteking enzovoort schrijft, dat kan best heel goed zijn. Ik heb toch ook geschreven dat ik wel aanneem dat hij als geleerde en filosoof iets voorstelt.

Maar als u schrijft: “hij probeert zonder enige voorkennis, helemaal vanaf punt nul, tot een voor iedereen begaanbare weg tot begrip van karma en reïncarnatie te komen.” Nu, dat u dit een voor ieder begaanbare weg noemt, dat is gewoon niet waar. Dat is alleen al niet zo, omdat hij vaak woorden gebruikt die niet eens in het woordenboek staan.

En dat hij zinnen schrijft als “De wezensleden moeten onderkend worden als exclusief ritmisch bewegende configuraties in het zenuwstelsel”, u wilt mij toch niet zeggen dat zulke zinnen ook maar iets duidelijk kunnen maken over karma en reïncarnatie? Nee, ik blijf erbij, Verbrugh kan het niet wat betreft K&R. Dat kan alleen al niet omdat hij de karmavoordrachten van Steiner niet verder wil bestuderen, dat heeft hij zelf gezegd. Hij vond het te riskant of zoiets.’
Nu wil het toeval, maar het toeval speelt hier natuurlijk geen rol, dat Verbrugh vandaag schrijft over ‘Lezen is een proces van innerlijk ritmen beleven en daarom doen mensen het graag’. Daarin lees ik onder meer, nadat hij een artikel van Ellen de Bruin heeft aangehaald, deze interpretatie, die gaat
‘(...) over de wezensleden volgens het antroposofisch mensbeeld; we hebben er vele malen over geblogd. Het systeem van de wezensleden is het “mechanisme” dat de ziel laat functioneren als verbindings“schakel” tussen lichaam en geest. De aanhalingstekens geven aan dat de woorden niet helemaal adequaat zijn. Het systeem van de wezensleden is niet een mechaniek; dat woord suggereert een levenloos systeem, maar de wezensleden leven. En een “schakel” is een ding dat op zich zelf niet verandert; maar de wezensleden bewegen onophoudelijk en ze doen dat, zoals alles wat in het lichaam gebeurt ritmisch.

“Hoe weet je dat allemaal?” vraag je misschien. “Dat word ik innerlijk gewaar,” begint mijn antwoord. “Ik heb, zoals iedereen, een ‘Persoonlijke BinnenWereld’ (PBW). Dat is de eigentijdse metamorfose van wat vroeger ‘de ziel’ heette. In die PBW komen kennis over de buitenwereld en kennis over de binnenwereld samen. Dat proces van samenkomen van kennis van buiten af en van binnen uit voel ik lijfelijk als een ritme tussen wat in het ’sofisch jargon ‘denken’ resp. ‘willen’ heet. Als ik goed oplet, voel ik dat proces als een ritme dat ik net zo kan horen als een stuk muziek. De associatie aan de ademhaling brengt het nog dichter bij mijn lichamelijkheid. Cognitie is het innerlijk gewaarworden van de dynamische, onophoudelijk ritmisch veranderende configuratie van de wezensleden.”’
Maar ook Ridzerd van Dijk is niet klaar met zoeken, want getuige bijvoorbeeld zijn ‘Kamaloka – Het blijft tobben’, geplaatst op augustus 9, 2011 door Ridzerd Martinus, met 6 reacties, valt er nog heel wat te ontdekken. Maar dus niet meer op de Vk-blog. Ik zal mijn blogroll er straks op moeten aanpassen.
.

3 opmerkingen:

R. van Dijk zei

Ook deze blog zal Hugo Verbrugh jammer genoeg wel weer niet lezen. Hij is zo verliefd op zijn eigen schrijverij dat hij helemaal niet toekomt aan andere antroposofische blogs. Al die prachtige citaten van Steiner en ook de interessante blogs van John Wervenbos zijn spoorloos aan hem voorbijgegaan. Dat is overigens zijn goed recht en dat neem ik hem totaal niet kwalijk, maar die schrijverij van hem...nu ja, hij schrijft doodleuk bijvoorbeeld: 'mijn ontdekking van vorig jaar dat de wetenschap niet meer zonder de filosofie kan.' Ik snap werkelijk niet dat iemand die zijn leven lang filosoof en antroposoof is geweest zo'n stommiteit kan schrijven. Ik zou wel meer voorbeelden kunnen noemen, maar ik hou op over hem. Daarom heb ik ook niet gereageerd op uw laatste reactie bij uw eigen blog Verschillen.

Frans Wuijts zei

Inmiddels heeft migratie plaats gevonden van alle blogs van vkblog.nl naar vblog.nl
De berichten kunnen aldaar nog niet worden geopend. De database van vblog.nl komt binnenkort beschikbaar.

'De website vblog.nl is het onofficiele archief van de voormalige blogsite van de Volkskrant (vkblog.nl).

Onze voorganger was opgezet door de Volkskrant in 2005 als medium voor burgerjournalistiek. De bedoeling was dat lezers van de Volkskrant via blogging inhoudelijk zouden bijdragen aan de krant. In 2011 heeft de Volkskrant besloten vkblog.nl op te heffen per 1 Juni 2011. De reden hiervoor was dat de doelstelling van burgerjournalistiek onvoldoende werd gerealiseerd.

Ondanks het 'mislukken' heeft vkblog.nl zich ontwikkeld tot een van de betere blogplatforms van Nederland. De cijfers spreken voor zich. In de loop der jaren zijn ca 240.000 artikels op vkblog.nl gepubliceerd waaronder talrijke bijdragen met een uniek, eigenzinnig en vaak artistiek karakter. Zoveel materiaal kan en mag niet worden vernietigd.

De website vblog.nl is derhalve bedoeld om het materiaal te behouden en voor zover mogelijk gepubliceerd te houden. Dit is een particulier initiatief zonder winst oogmerk.

Op deze website staan de gearchiveerde blogs gepubliceerd voor zover de desbetreffende bloggers hiervoor expliciet toestemming hebben gegeven. Helaas betreft dit slechts een fractie van het totaal.

Het niet-gepubliceerde materiaal kan op verzoek van de rechthebbende(n) alsnog worden gepubliceerd'.

R. van Dijk zei

@Frans Wuijts

Ik citeer uit je reactie:

'Op deze website staan de gearchiveerde blogs gepubliceerd voor zover de desbetreffende bloggers hiervoor expliciet toestemming hebben gegeven. Helaas betreft dit slechts een fractie van het totaal.'

Dus de VKblogs blijven gepubliceerd als de bloggers daarvoor toestemming hebben gegeven. Ze mogen mijn blogs wel laten staan of ook wel weghalen, het maakt me niet veel uit, maar ik herinner mij niet dat ze om toestemming hebben gevraagd.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)