Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 11 juni 2010

Rabarber rabarber

‘Misschien zit u de komende vier weken binnen om naar het WK voetbal te kijken.’

Zo opende Biologica dinsdag haar bericht ‘Welkom op de Open Dagen!’ Want er werd vervolgd met:

‘Reden te meer om nog even buitenlucht te gaan happen in het weekend van 12 en 13 juni. Onze tip: Lekker naar de Boer! Ruim 170 biologische boeren en tuinders hebben het erf en de stallen een extra opfrisbeurt gegeven, en staan klaar om u te verwelkomen. Bij de boer ligt ook een gratis magazine klaar, met recepten, reportages over o.a. paddenstoelen en kalfsvlees, en veel nuttige informatie. Neem vooral ook de kinderen mee, want er is veel te doen en te proeven. Adressen en nog veel meer op www.lekkernaardeboer.nl.’

Dezelfde dinsdag kwam De Stentor met ‘Gaos Pad nieuwste kuierlattenroute’:

‘Wind en luwte, kou en warmte, rust en dynamiek, hoogte en laagte. Al deze tegenstellingen komen aan bod in het Gaos Pad dat 12 juni wordt geopend.

Het wandelpad in Swifterbant is de nieuwste Kuierlattenroute van Flevoland. Daarvan zijn er nu dertien uitgezet. Het Gaos Pad voert wandelaars naar akkers en natuur, de recent aangelegde natuurstrook is buffer met spoor en de weg. Een verrassend pad voor zintuigen, stelt Landschapsbeheer Flevoland. “Toegankelijk voor iedereen die de natuur en het boerenland wil genieten.” Deze organisatie begeleidt de boeren die meedoen aan de Kuierlattenroutes over boerenerven, akkers en weides. De routes zijn vooral voor wandelaars die graag buiten gebaande paden lopen. Veel betrokken boeren hebben een route aangekleed met extraatjes zoals een theeschenkerij of bezichtiging van hun erf. Het Gaos Pad begint bij de boerderij van Ellen en Jos Jeuken aan de Elandweg 46 in Swifterbant. De natuurstrook is ook aangelegd als verrijking van hun biologisch dynamische bedrijf Gaos.’

En dan werd op woensdag in ‘De Zaankanter’ uit Zaandam ‘Biologisch-dynamisch boer Jan Rutte’ voorgesteld:

‘Iedere maand zet noordhollandsegrond, de campagne van de provincie Noord-Holland ter stimulering van de biologische landbouw op haar gronden, een biologische ondernemer in de zon. Een ondernemer die als producent, verwerker en/of leverancier van biologische producten om uiteenlopende redenen extra aandacht verdient. Deze junimaand is die ondernemer Jan Rutte, biologisch-dynamisch boer in Zaandam.

Jan Rutte en zijn vrouw Conny doen mee aan het “Lekker naar de boer!”-weekend (12 en 13 juni), waarin biologische boeren en tuinders door heel Nederland hun erven open stellen voor geïnteresseerde bezoekers. Noord-Holland is met 19 (van in totaal 169) deelnemende bedrijven goed vertegenwoordigd. Jan en Conny doen dit jaar voor het eerst mee. Jan: “Normaal gesproken doen we altijd mee aan ‘Kom in de Kas’, in het eerste weekend van april. Voor ons is dat een betere tijd van het jaar voor een open dag; de koeien staan dan nog op stal, we hebben lammetjes... Maar dit jaar ging dat niet door vanwege de Q-koorts. Omdat we toch in ieder geval één keer per jaar wel iets van een ‘open dag’ willen houden, dachten we: laten we dit maar eens proberen. Wat leuk is: er zijn allerlei mensen uit de buurt bij betrokken: een fotograaf, de lokale schilderskring, een vogelkenner... En Campina verzorgt een proeverij van zijn zuivelproducten, waar wij de melk voor leveren. We hopen dus dat er flink wat mensen op af komen!”

Terug naar nu, ofwel naar het aanstaande “Lekker naar de boer!”weekend. Jan en Conny zijn er bijna klaar voor. “Hier en daar nog een beetje opruimen, plek maken in de schuur voor de schilderskring en dan maken we er zondag 13 juni, 10.00-16.00 uur een mooie dag van!” Het adres is Westerwindpad 102, 1507 AL Zaandam.’

We blijven nog even in de landbouwsfeer. Het Odinieuws van vandaag concentreert zich deze week op Zomers fruit’:

‘Nederland lijkt nog niet echt in een zomerstemming te zijn. Het is dan ook nog maar een paar dagen echt warm en zonnig geweest. Wie weet belooft dat veel goeds voor de zomermaanden! Vorige week zijn we begonnen in een aantal tassen met fruit weer zomerfruit in te pakken. Vooral het Nederlandse zomerfruit kan pas ongeveer 2 à 3 weken later geoogst worden dan normaal gesproken, omdat het voorjaar erg koud is geweest ten opzichte van de gemiddelden. Maar het komt er weer aan!

Kwetsbaar zomerfruit

In Nederland hebben sommige telers van zomerfruit last gehad van nachtvorst, die vrij laat in het jaar nog opkwam. De bessenstruiken die toen in bloei stonden, hebben de meeste bloesems verloren door de vorst. Gelukkig hebben onze telers, Margreeth en Harald Oltheten van De Ring, daar niet veel last van. Hun bedrijf bevindt zich in Zeeland en daar is het klimaat altijd zachter dan in het binnenland. De aardbeien Peet de Krom van De Kromme Lepel hebben wat vertraging opgelopen door het koude voorjaar. De groei gaat tot nu toe vrij langzaam, dus het is nog afwachten hoeveel er geoogst kan worden dit jaar. We doen ons best over een paar weken verschillende soorten bessen en aardbeien in alle abonnementen met fruit in te pakken! Maar zoals altijd met zomerfruit kunnen we dit niet garanderen, zomerfruit blijft erg kwetsbaar. In Nederland is het dus lang koud gebleven, maar gelukkig is de teelt van het fruit in het buitenland dit jaar vrij normaal verlopen. De stroom van zomerfruit uit het buitenland, zoals abrikozen, perziken, nectarines en meloenen, is inmiddels dan ook op gang gekomen.

De Italiaanse zon in uw fruit

Zomerfruit als perziken en abrikozen kan niet goed in Nederland geteeld worden. De bomen bloeien namelijk in april en dan is de kans op nachtvorst nog vrij groot. Net zoals bij de bessen kunnen de bloemetjes dan kapotvriezen. In Italië is de temperatuur vroeger in het jaar al hoger, waardoor de perziken- en abrikozenbomen daar beter gedijen. De abrikozen in uw Odin-abonnement worden onder andere geteeld door Sabato Petrosino. Hij teelt, als enige in de provincie Campanië, volledig biologisch-dynamisch op zijn boerderij in Eboli, Italië. Het bedrijf is al drie generaties in handen van de familie Petrosino. Sabato heeft het in 1997 overgenomen en is op biologisch-dynamische wijze gaan telen, met veel respect en zorg voor de grond, de abrikozenbomen en de omgeving. Hij teelt voornamelijk heerlijk zoete en sappige abrikozen, maar een deel van zijn land is ook bestemd voor de teelt van onder andere meloenen, uien en olijven. Van de olijven maakt Petrosino een pure extra vergine olijfolie, maar de specialiteit van het bedrijf is toch wel het telen van zongerijpte Italiaanse abrikozen!

€ 2899 voor Stichting Zaadgoed!

Een aantal weken geleden kon u als Odin-abonnee een setje biologische zaadjes bestellen. Van elk verkocht setje ging er 1 euro naar Stichting Zaadgoed ter ondersteuning van de ontwikkeling en vermeerdering van nieuwe biologische rassen. Via de Odin groothandel konden biologische speciaalzaken ook losse zakjes kopen voor verkoop in de winkel. Alles bij elkaar heeft dit een zeer mooi resultaat opgeleverd: € 2899! We zijn blij dit bedrag aan Stichting Zaadgoed te kunnen overmaken voor de aanmelding van nieuwe rassen.’

Om ook nog iets anders te hebben dan alleen berichten over het boerenland, voeg ik ‘Zomermarkt op de Vrije School’ toe:

‘De Michaël School, de enige Vrije School in Haarlemmermeer, organiseert voor zaterdag 12 juni van 10 tot 14 uur een zomermarkt. De toegang is gratis. Op het programma staan onder andere een schaapscheerderfeest en diverse kinderactiviteiten, waaronder speksteen bewerken, hout hakken, wafels bakken en vilten en er is een echte bloementuin. Voor de allerkleinsten wordt er op verschillende tijdstippen een poppenspel opgevoerd.

Diverse standhouders met speelgoed (veel hout), stenen en mineralen, boeken, leren slofjes, knutselpakketjes en biologische levensmiddelen gaan hun producten en diensten aanbieden. Er is een koffiehoek waar naast koffie, thee en sap, hartige baksels geserveerd worden. Tijdens de markt is er een bijzondere veiling, waar je kunt bieden op bijvoorbeeld een workshop vilten, een middagje roeien, tuffen met een lelijke eend of een gezichtsbehandeling.’

Maar om niet alleen bij de landbouw, maar ook bij het wereldkampioenschap voetbal terug te keren, de prachtige tekst vandaag op de website met Vitatas wetenswaardigheden. Wie zou die teksten toch schrijven? Hij of zij verdient een geweldige pluim! Eigenlijk is het kunst. Vandaag gaat het over ‘De glorie van rabarber’. Lees en geniet mee:

‘Terwijl het nieuws steeds meer beheerst wordt door een voetbaltoernooi, voltrekt zich misschien wel de grootste milieuramp uit de geschiedenis. Natuurlijk volgen wij vol spanning de capriolen van oranje. Maar wat in de golf van Mexico gebeurt is desastreus en wordt misschien wel onderschat. De olievlek is inmiddels zo groot als 1.100.000 voetbalvelden. Honderden diersoorten zijn bedreigd. Het zee- en moerasleven daar is voor een groot deel verwoest. Dan zijn wij met onze milieuvriendelijke Vitatassen kleine spelers. Maar laten we ons vooral niet uit het veld laten slaan. De biologische boeren hebben goed voor de aarde gezorgd en zijn volop aan het oogsten. Het resultaat mag er deze week zijn: een groot deel van de tassen is gevuld met vrolijke en trotse rabarberstengels.

Rabarber werd eind 19e eeuw voor het eerst in ons land geteeld. De Engelsen hadden in 1600 al ontdekt dat rabarber eetbaar was en in China kenden ze 5000 jaar geleden al rabarber. Zij aten de rabarber niet maar verbouwden de groente voor de wortels waar ze een laxeermiddel van maakten. De rabarberplant kent hele grote bladeren. Deze worden vaak als deksels op een composthoop gebruikt om die te beschermen tegen uitdroging. Bovendien zijn de bladeren geschikt om slakken te verzamelen. Deze vertoeven namelijk graag op rabarberblad. Leg een paar bladeren in de tuin, verzamel deze later met slakken en al en breng ze naar een bos of park. U blij, slakken blij.

Rabarber bevat oxaalzuur, wat kalk aan het lichaam onttrekt. U kent het wel, met de tong langs de tanden en een stroef gevoel. Wanneer bij de rabarber een kalkrijk product als zuivel wordt geserveerd, wordt de kalk aan het zuivelproduct onttrokken en niet aan het lichaam. Krijt erbij werkt ook, een mespuntje is voldoende. Wanneer u niet van rabarber houdt is deze ook voor andere doeleinden te gebruiken. Zo is rabarber zeer geschikt om aluminium pannen een zo goed als nieuwe blik te geven. Het zuur in de rabarber gaat tijdens het koken een verbinding met het aluminium aan waardoor de pan zijn oorspronkelijke glans terug krijgt. De rabarber zelf kunt u dan niet eten, want de combinatie aluminium en oxaalzuur veroorzaakt een uiterst onaangename smaak. Daarnaast is rabarber een vaak terugkerend ingrediënt in natuurlijke haarverf. De stengels kunnen het haar lichter (lees: oranje) maken. Mocht u hier behoefte aan hebben, dan kunt u de rabarber koken en het kookwater – uiteraard afgekoeld – gebruiken om het haar te spoelen. Het houdt niet lang, maar geeft een mooi resultaat. Geniet van de glorie van rabarber!’

Dat biedt perspectieven voor Oranjegangers, op bezoek bij de Regenboognatie...

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)