Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

maandag 7 juni 2010

Omloopsnelheid

Dit is alweer foto nummer vierhonderd in deze serie van een lange wandeling rond de Reeuwijkse Plassen. Overigens gemaakt op 16 augustus 2008, en die ik begonnen ben te tonen op 1 mei 2009 in ‘Fantasie’. Ook al is vierhonderd niet het absolute aantal (ik heb enkele foto’s weggelaten wegens ongeschiktheid), het is met elkaar een verdraaid lange tijd om naar al die natuurbeelden van weiden, akkers, wateren en dergelijke te kijken. Maar vrees niet, lieve lezer (en kijker), ook deze serie is eindig en zal nu niet zo lang meer duren.Wat erna komt, weet ik nu nog niet. Bovendien ga ik er binnenkort een paar weekjes tussenuit. Maar dan kan ik me daar mooi eens op bezinnen, en misschien wel met iets nieuws thuiskomen. Wie weet.

Vandaag aandacht voor Biologica. Een kleine twee weken geleden was in het nieuws ‘Peter Jens teruggetreden als directeur Biologica’:

‘Deze week heeft Peter Jens afscheid genomen als voorzitter/directeur-bestuurder van Stichting Biologica, de organisatie voor biologische landbouw en voeding. Jens gaf als reden voor zijn vertrek dat hij er niet in is geslaagd voldoende nieuwe fondsen te werven. Dit was de voornaamste opdracht die hij bij zijn aanstelling had meegekregen. Jens is bijna twee jaar directeur van Biologica geweest. In de komende maanden wordt gezocht naar een geschikte opvolger. Voorlopig worden de taken waargenomen door de projectleiders bij Biologica i.s.m. directeur-bestuurder Jac Meijs.’

Weer twee maanden daarvoor was er iets soortgelijks, zoals ik meldde op 31 maart in ‘Jumbo’:

‘Het nieuws van vandaag is dat Arie van den Brand is teruggetreden als voorzitter van Biologica’.

Ik heb het al vaker gememoreerd: Biologica is momenteel zichzelf niet. Er is iets aan de hand, dat merk je aan alles, ik weet alleen niet wat. Het nieuws van vandaag is ‘Biologica weer op koers met nieuwe kopstukken’:

‘Op 4 juni is Koen van der Drift aangesteld als directeur ad interim bij Biologica. Hij volgt Peter Jens op, die tot eind mei directeur was. Van der Drift is sinds 1990 actief als zelfstandig interim-manager. Hij is bekend met het speelveld van de biologische sector, onder meer vanuit recente interim werkzaamheden voor het Louis Bolk Instituut. Verder voerde hij o.a. opdrachten uit voor de rijksoverheid en de telecomsector. Van der Drift zal gedurende vier maanden leiding geven aan de organisatie en intussen naar een geschikte opvolger zoeken. In deze periode zal hij met Biologica en maatschappelijke stakeholders de voortrekkerspositie van de organisatie verder verstevigen.

Per 1 juli krijgt Biologica een nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht: Nico Broersen. Hij volgt Arie van den Brand op, die eind maart om gezondheidsredenen is teruggetreden. Broersen is 14 jaar werkzaam geweest in biologische sector, als directeur van Natudis. In dezelfde periode was hij acht jaar lang bestuurslid van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Broersen: “Ik hecht veel waarde aan de beginselen van de biologische landbouw en aan de sociale rechtvaardigheid waar Fair Trade voor staat. Voor mij is dat een vanzelfsprekende combinatie.” Begin 2008 heeft Broersen samen met een compagnon de People 4 Earth Foundation opgericht, waarin beide zaken samen komen. People 4 Earth is een wereldwijd opererende non-profit organisatie die een standaard heeft ontwikkeld voor het meten (en verder verbeteren) van de duurzaamheid van producten en diensten.

Biologica is content met de benoeming van de nieuwe voorzitter en de ad interim en kijkt met vertrouwen vooruit. Biologica is onder meer bekend van Magazine Smaakmakend en succesvolle campagnes als Lekker naar de Boer en Adopteer een Kip.’

Koen van der Drift, ja inderdaad, dat is alweer een tijdje geleden. In juni 2004 kwam hij het Louis Bolk Instituut versterken. Interessant om dat persbericht van toen nog eens te lezen, ‘Vernieuwing management Louis Bolk Instituut’:

‘Met het aantrekken van de een nieuwe directeur en de installatie van een Management Team is het Louis Bolk Instituut klaar om (nog) beter in te spelen op de huidige en toekomstige maatschappelijke vragen.

In het onderzoek in de biologische landbouw, voeding en gezondheidszorg neemt het Louis Bolk Instituut al achtentwintig jaar een grensverleggende positie in. De recente groei van het instituut en de behoefte om de aanwezige expertise nog beter aan de maatschappij ten goede te laten komen, vormden de aanleiding om een verandertraject in gang te zetten. Dit is gericht op een organisatiewijze waarin wetenschappelijk onderzoek grensverleggend en ondernemend plaatsvindt, met maximale benutting van de werkwijzen en inspiratiebronnen van het Louis Bolk Instituut. Door o.a. versterking van externe betrekkingen, verbetering van de wijze van projectmatig werken, de installatie van een Management Team en de komst van een nieuwe directeur wil het LBI de banden met zowel de praktijk als de markt verder verstevigen.

Als nieuwe directeur is dr. ir. Koen van der Drift aangetrokken. Hij heeft 17 jaar als interim manager een groot aantal vernieuwingsprojecten en verandertrajecten geleid, veelal in professionele organisaties. De stap naar een vaste relatie met het Louis Bolk Instituut is een vervolg op zijn tijdelijke directeurschap vanaf oktober 2003.

Het LBI is hiermee klaar voor verdere groei, met name in de sectoren gezondheidszorg en voeding. Dat maakt het mogelijk om op een evenwichtige manier te focussen op de gezondheid en het welzijn van de landbouw, voeding en de mens.

Het nieuwe Management Team

Het Management Team bestaat uit
dr. ir. K.D.J.M. (Koen) van der Drift, algemeen directeur,
dr. ir. E.T. (Edith) Lammerts van Bueren voor de sectie Veredeling en Teelt,
dr. ir. C.J. (Chris) Koopmans voor de sectie Bodem en Bemesting,
dr. A. (Ton) Baars voor de sectie Veehouderij en
drs. E.W. (Erik) Baars, arts-epidemioloog voor de sectie Gezondheidszorg en Voeding.

Over Koen van der Drift

De heer K.D.J.M. van der Drift (1950) is in 1976 afgestudeerd als landbouweconoom aan de WUR. Na zijn studie was hij onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Leiden en was o.a. consultant voor de EU. Hij promoveerde in 1987 (met psycholoog Peter Vos) op een onderwijseconomisch onderwerp.

Na enkele leidinggevende functies op het Ministerie van OCW werd hij in 1990 zelfstandig interim manager. Hij werkte voor Rijksoverheid en grote bedrijven. Vanaf oktober 2003 was hij interim algemeen directeur van het Louis Bolk Instituut. De stap naar een vaste relatie met het Louis Bolk Instituut was een logische na een lange periode van kortdurende en resultaatgerichte bindingen met organisaties:

“Ik ben nu 54 jaar en heb de behoefte om een langduriger verbinding aan te gaan met een organisatie. Niet alleen met mensen een verandering onomkeerbaar in gang te zetten, maar ook leiding geven bij het bereiken van de lange termijn-doelen die de verandering beoogt. Het Louis Bolk Instituut biedt daartoe alle kans: een aantal lijnen uit mijn leven komen daar samen en de doelstellingen van het instituut liggen mij na aan het hart”.’

In augustus 2006 werd hij opgevolgd door Vincent Blok. Die was er in januari dit jaar voor het laatst, zoals ik kon melden op 17 februari in ‘Vermarkting’. En Nico Broersen als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Biologica: over hem meldde ik op 26 februari in ‘Zakennieuws’ nog dit:

‘Nico Broersen legt per 1 juli zijn functie als algemeen directeur van Natudis neer en trekt zich terug als aandeelhouder.’

Zouden zulke ‘topbanen’ nou echt zo leuk zijn? Die indruk krijg ik nu namelijk niet, als ik dit zo zie. De omloopsnelheid is nogal hoog.

4 opmerkingen:

Peter Jens zei

Michel, ik kan niet voor andere "topbanenmannen" spreken, alleen voor mezelf: Ze zijn hardstikke leuk als baan vooral omdat je moet opereren in sterk veranderende omstandigheden die vaak bedreigend voelen voor zowel zittende bestuurders (is meestal niet erg) en voor werknemers (is soms wel erg). Daar goed mee omgaan vraagt grote persoonlijke inzet (en gemoedsoffers) en heb je maar voor een korte tijd "nut" tijdens een specifiek deel van het veranderingsproces van een organisatie. Deze dynamiek is nog sterker in organisaties waar passie, ideaal en ideologie samenballen.

PS Mooie site! Dank...

Michel Gastkemper zei

Beste Peter,
Leuk dat je hier ook even langs komt! En bedankt voor het delen van je ervaring (je moet voor dat werk wel het karakter en de ‘guts’ hebben, is mijn conclusie). Je inspireert mij om vandaag het interview over te nemen dat Dick Veerman op 4 januari met jou op agf.nl had. Dat is in dit kader interessant en relevant.

Peter Jens zei

Ik kom al heel lang langs hoor, Michel! Op jouw beurt "inspireerde" je Dick om jouw betoog op onderstaande link te zetten.

Hoop wel dat de draad over ideeen en jouw betoog gaat en niet over mij/mensen: Misschien doe je mee op foodlog?
http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/jens_was_te_wild_voor_biologica/

Michel Gastkemper zei

Beste Peter,
Jeetje, wat een eer! Maar meedoen op Foodlog? Dan mag ik me wel een beetje inlezen, want ik ken daar de discussies helemaal niet. Bovendien is landbouw en voeding niet echt mijn eigen expertise, die ligt meer op het gebied van gezondheidszorg, en antroposofie natuurlijk. Wat me wel op Foodlog is opgevallen (want ik ben vandaag meteen stevig aan het lezen geslagen), is dat er aardig wat overeenkomsten zijn met de gezondheidszorg. Geen wonder dat die prijs voor Foodlog als beste weblog eerst op het gebied van de gezondheidszorg werd uitgereikt...
De vraag of stelling die Dick Veerman namelijk vandaag voorlegt, of biologisch uiteindelijk een richting is alleen voor ‘believers’, die gaat daar ook op. De bewijsbaarheid van de complementaire gezondheidszorg, om het nu even niet alleen over de antroposofische geneeskunde te hebben, wordt evenzeer betwist. Het recente onderzoek van Kooreman en Baars werd gelaakt, omdat er alleen economische voordelen zouden worden aangetoond, en geen gezondheidskundige. Maar onder deze ontvangst zitten allemaal aannames die dat oordeel kleuren. Je kunt ieder in verschillende werkelijkheden leven, die je van elkaar niet leert kennen, omdat je je er niet echt voor openstelt. Dat vraagt een inspanning. Een paradigmawisseling vindt niet vanzelf plaats.
Net zoals je je schoolkennis flink moet vergroten om de interessantste van de discussies op Foodlog (bijvoorbeeld over dit believers-schap) te kunnen volgen, hetzelfde geldt voor de werkelijkheid van complementair of biologisch. De hamvraag blijft al met al: wat versta je eigenlijk onder complementair of biologisch? Nou, antroposofen zijn tegenwoordig toch aardig bezig om daar een begrijpelijk antwoord op te formuleren, zoals ik die hier op mijn manier in beeld probeer te brengen. Dat zou ook hun eerste en belangrijkste bijdrage moeten zijn, naar hun eigen maatstaven. Al zijn we er bepaald nog niet.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)