Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 8 november 2011

Vastgoed

Staande met de rug naar de ingang van de Orangerie, hebben we hier uitzicht over het Place de la Concorde met de beroemde obelisk.

Het wordt weer de hoogste tijd voor een rondje Zonnehuizen Zeist. De laatste keren waren precies één week en twee weken geleden, op dinsdag 1 november in ‘Raak’ en op dinsdag 25 oktober in ‘Familiekudde’. (Wat zou het toch zijn met die dinsdagen?) Vrijdag 4 november kwam Bart Kiers van Zorgvisie.nl met het bericht ‘Zonnehuizen verkoopt vastgoed’:
‘Zonnehuizen verkoopt een deel van haar vastgoed om financieel gezond te worden. De vastgoedpoot van de Parnassia Bavo Groep (PBG) biedt daarbij de helpende hand.

Zonnehuizen, een landelijke instelling voor jeugd-ggz, gehandicaptenzorg en speciaal onderwijs, heeft een negatief eigen vermogen van twintig miljoen euro. De antroposofische instelling, met het hoofdkantoor in Zeist, geeft maandelijks twee ton meer uit dan er wordt verdiend. Het bestuur en de raad van toezicht zijn in het voorjaar opgestapt. Interim-bestuurder Charles Laurey is bezig met een herstelplan.

Strategische ontwikkeling
Banken en zorgkantoren hebben hem op 28 oktober groen licht gegeven om het plan verder uit te werken. Een belangrijk onderdeel daarvan is de strategische ontwikkeling van het vastgoed. Daarbij biedt de vastgoed bv van PBG de helpende hand. De grootste ggz-instelling van Nederland (omzet meer dan een half miljard euro) stelt kennis en kunde beschikbaar bij het beheer. Zonnehuizen blijft wel eigenaar van het vastgoed. De vastgoedportefeuille vertegenwoordigt volgens Laurey voldoende waarde om Zonnehuizen weer financieel gezond te maken. “Zonder vastgoed waren we allang failliet.”

Afstoten
Zonnehuizen gaat het vastgoed “in brokken naar de markt brengen”, verklaart Laurey. De zorginstelling gaat eerst vastgoed afstoten dat niet nodig is voor de zorg. Het gaat onder meer om portierswoningen, leegstaande woningen en oude schoolgebouwen. Voor vastgoed dat Zonnehuizen nog wel nodig heeft, bekijkt Laurey of een sale-and-lease-back-constructie aantrekkelijk is. De verkoop gaat in samenspraak met het College sanering zorginstellingen. Dat ziet erop toe dat investeringen die zijn gedaan met overheidsgeld behouden blijven voor de zorg. Laurey wil in november de eerste tranche in de verkoop doen.

Kostprijs
De PBG heeft de afgelopen weken in kaart gebracht welke gebouwen in aanmerking komen voor verkoop en sale-and-lease-back. “Laurey heeft PBG om steun gevraagd. Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid bieden we die graag aan”, verklaart Frits Verschoor, bestuurder van de vastgoed-bv van PBG. “Zonnehuizen staat aan de rand van de afgrond. We bieden onze diensten nu tegen kostprijs aan. Als het herstelplan slaagt, komt dat ten goede aan de kwaliteit van leven van cliënten.”’
Dat was vrijdag. Skipr was er die dag als de kippen bij om hetzelfde te berichten, zelfs onder dezelfde titel, ‘Zonnehuizen verkoopt vastgoed’. Maar iets nieuws stond er niet in. Hetzelfde gold voor Zorgmarkt.nl gisteren, met ‘Parnassia gaat Zonnehuizen helpen met vastgoed’.

Overigens is het wel interessant dat de vorige voorzitter van de Raad van Toezicht van de Zonnehuizen, John Luijten, niet alleen ‘Senior organisatieadviseur bij IMO, Instituut voor Mens- en Organisatieontwikkeling’ was (of is), maar ook ‘voorzitter van de Commissie Sociale Begeleiding in de Parnassia Bavo Groep’, zoals ik aangaf op 11 september 2009 in ‘Mannelijk’. Maar ook op 23 juni dit jaar was in ‘Junioogst’ te lezen dat ‘Mark Reitsma, voormalig bestuurder van de Parnassia Bavo Groep, is benoemd tot bestuurder van de Lievegoed Zorggroep.’ Maar dit alleen ter zijde.

Nu weer terug naar de dag van vandaag. Deze dinsdag komt het Eindhovens Dagblad, dat al eerder heeft laten zien over eigen informatiebronnen te beschikken, met een gedeeltelijk eigen bericht. Men schrijft namelijk in ‘Zonnehuizen verkoopt deel vastgoed’:
‘De in financiële nood verkerende antroposofische instelling voor gehandicaptenzorg en speciaal onderwijs Zonnehuizen gaat een deel van haar vastgoed verkopen. Zonnehuizen staat voor 20 miljoen in de rode cijfers en stevende twee maanden geleden nog af op een faillissement. Per maand zou de instelling 200.000 euro meer uitgeven dan dat er binnenkomt.

Met het verkopen van gebouwen die niet direct voor de zorgtaken van Zonnehuizen bedoeld zijn, zoals portierswoningen, leegstaande woningen en oude schoolgebouwen, probeert interim-bestuurder Charles Laurey de instelling weer gezond te krijgen. Voor andere gebouwen wordt bekeken of ze verkocht en vervolgens weer geleased kunnen worden. Banken en zorgkantoren zijn akkoord gegaan met het herstelplan. Dat meldt Zorgvisie op haar website. Laurey was dinsdagochtend niet voor commentaar bereikbaar.

Zonnehuizen heeft diverse locaties in de regio. In Eindhoven worden onder meer drie oude panden in Genneper Parken verbouwd tot woon-werkgemeenschap.

Inmiddels blijft de onzekerheid over de personele gevolgen van de financiële malaise bij Zonnehuizen voortduren. Peer Meesters, districtsmedewerker van NU’91, bevestigt het nieuws over de voorgenomen verkoop van gebouwen. De bond is daarover onlangs bijgepraat. “Een aantal zaken is echter nog altijd niet duidelijk, onder meer welke partij Zonnehuizen straks gaat overnemen”, zegt Meesters. “Over het personeel blijven vooralsnog zorgen bestaan. Hoeveel van hen gaan mee naar de nieuwe organisatie? Wij gaan uit van overname van een aantal delen, met behoud van werkgelegenheid. Maar het is ook nog steeds mogelijk dat 30 à 35 fte’s boventallig worden. De verkoop van vastgoed is slechts een deel van de oplossing.”

Volgens Meesters wordt de tijd steeds krapper voor mensen die eventueel vrijwillig de organisatie willen verlaten. NU’91 houdt daardoor rekening met gedwongen ontslagen.’
Dat is toch wel onduidelijk: een andere partij die Zonnehuizen gaat overnemen? Er was sprake van een private investeerder die zou participeren. En een deel zou afgestoten worden: onder meer de Michaelshoeve. Maar een totale overname? Klopt dit bericht wel, ga je onwillekeurig denken. Maar verrassingen zijn natuurlijk niet uitgesloten. Of heeft Peer Meesters het alleen over de regio Eindhoven? Wat ik wel weet, of te weten ben gekomen, is hoe het zit met dat Kamerdebat over de Zonnehuizen. Nu er een brief is van de minister (zie ook ‘Kamerbrief’ op 17 oktober), zou het door Jeroen Dijsselbloem (PvdA) aangevraagde debat kunnen plaatsvinden. En inderdaad lees ik daarover iets bij de
‘Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de toezicht op het bestuur van Geestelijke Gezondheidszorg GGZ-instellingen (ingezonden 1 november 2011).’
De allerlaatste vraag namelijk luidt namelijk:
‘Vraag 11
Kunt u deze vragen beantwoorden vóór het algemeen overleg Jeugdzorginstelling Zorggroep Zonnehuizen dat gepland staat op 23 november 2011?’
Dat is dus over twee weken. Niet op een dinsdag, maar een donderdag.
.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)