Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 13 maart 2012

Dichter

Hij is er hoor, de ‘International research newsletter on anthroposophic medicine’. Te vinden via de website van het Lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg aan Hogeschool Leiden. Ga naar de pagina met nieuwsbrieven, en u vindt hem daar onder ‘Internationale nieuwsbrief’. Het gaat om ‘nr. 1 - march 2012’. Hij begint met ‘3rd International Scientific Congress of Anthroposophic Medicine’:
‘8-10 March 2012 in Berlin, Germany
The Gemeinschaftskrankenhaus Havelhöhe will host an important opportunity to share know-how and methodological experiences, discuss concepts, develop future networks and stronger cooperation in Anthroposophic Medicine. > Read more...’
Dat is dus al geweest. Gelukkig heb ik er op donderdag 8 maart in ‘Therapiestandaard’ over geschreven, in ieder geval het publieke deel ervan. Verder vind ik ‘Information Systems in Complementary Medicine’:
‘Thomas Ostermann presents CAM-Base and Arthedata as promising information systems in Complementary Medicine. > Read more...’
Het derde bericht behelst ‘Facts and figures IVAA’, maar dat is de stand van ‘October 2011’:
‘IVAA (the International Federation of Anthroposophic Medical Associations) presents a resume of the current situation of Anthroposophic Medicine (AM) in Europe, with a brief explanation about AM, a presentation of IVAA, national laws and recognition of AM in European countries, numbers of Anthroposophic Doctors practicing AM, AM in hospitals, Education in AM, Anthroposophic Therapists, awareness of AM in Europe (“users perspective”), Anthroposophic Medicinal Products and presenting ESCAMP (European Scientific Cooperative on Anthroposophic Medicinal Products). > Read more...’
Bovendien is dit allang op de website van IVAA te vinden. Dan volgt er een ‘List of scientific publications in antrhroposophic medicine’ (inclusief spellingsfout):
‘For several years the Medical Section at the Goetheanum has been assembling a list on scientific publications on Anthropsophic [sic] Medicine. They want to continue this tradition, but slightly remodel it. There are two literature requests that have to have your attention’.
Na deze twee verzoeken komt pas ‘Latest news about’:
‘Countries. Harmonised regulatory situation for Anthroposophic Medicinal Products in the EU’,
‘Pharmaceutics. Meet ESCAMP, the European Scientific Cooperative on Anthroposophic Medicinal Products’,
‘Anthroposophic Therapies (non pharmaceutical)’,
‘Medical Section/Research Council/IKAM. Read the last activities report 2011 – events and perspectives in 2012’,
en tot slot:
‘Health Policy. The system of Anthroposophic Medicine’.
In de kolom rechts wordt een Agenda gegeven, links naar allerlei organisaties, en pas dan ook nog eens informatie ‘About the newsletter’ (dat had wel eerder gemogen):
‘The International Research Newsletter is an initiative of the Professorship Anthroposophic Healthcare ˆ University of Applied Sciences Leiden (Hogeschool Leiden) in cooperation with the Medical Section at the Goetheanum. It was designed to facilitate an international cooperation to meet the current research demands in the Anthroposophic Medicine field. This eletronic newsletter intends to help the exchange of information and knowledge and also increase the awareness of medical doctors and researchers in AM about the research activities and the research-related problems AM is facing around the world. The language of preference is English.

Our purpose is to contribute to a greater exchange of information/communication between scientists inside and outside Anthroposophic Medicine, promote events related to this topic, provide information about available databases, just to name a few. Consequently, we hope to contribute to the consolidation of Anthroposophic Medicine research and its support to clinical AM practice.’
Maar goed, hij is er dus. En wat eigenlijk nog het leukste is: wat niet al op de website van de IVAA of de Medical Section staat (en waar je dan naar doorgelinkt wordt), dat staat dus gewoon in Leiden gestald, bij het Lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg van Hogeschool Leiden, in de eigen huisstijl. Dat is nu meteen al heel wat materiaal. Dus meteen mooie promotie voor deze hogeschool en het lectoraat. We kunnen meteen door naar de website van de Antroposofische Vereniging in Nederland, want die meldt vandaag ‘Nieuwe “Academie Antroposofische Gezondheidszorg” start september 2012’:
‘De verschillende post-hbo en academische scholingstrajecten in de antroposofische gezondheidszorg hebben de handen ineengeslagen. Samen hebben ze de Academie Antroposofiche [ook hier heeft men moeite het woord ‘antroposofisch’ correct te spellen, MG] Gezondheidszorg opgericht. Er is een basismodule ontwikkeld voor alle beroepsgroepen. In september start de Academie met deze interdisciplinaire basismodule. Arts Guus van der Bie heeft de leiding over de module die bedoeld is voor hbo- en academisch geschoolden. Onder meer artsen, diëtisten, fysiotherapeuten, orthopedagogen, psychologen, psychosociaal hulpverleners en verpleegkundigen zijn van harte welkom. Lees voor meer informatie onderstaande pdf.
De missie wordt als volgt geformuleerd:
‘De Academie Antroposofische Gezondheidszorg verzorgt kwalitatief hoogwaardige scholing voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg op niveau vijf en hoger. Zij maakt gebruik van ervaringen en expertise uit het hoger onderwijs op het gebied van gezondheidszorg onderwijs, didactiek en kwaliteitszorg.

De Academie biedt antwoord op de vraag naar professionele ontwikkeling van mensen die vanuit een antroposofische inspiratie en deskundigheid willen werken in het veld van gezondheidszorg en welzijn. De Academie biedt met de basismodule een gemeenschappelijke basis en een interdisciplinaire verbinding aan. In de komende jaren werken beroepsverenigingen aan het verder samenbrengen van de bestaande applicatieopleidingen in de Academie, waarbij gedeelten van de opleiding interdisciplinair en gedeelten beroeps specifiek aangeboden worden. De Academie bundelt zo in haar werk de deskundigheid die bij de beroepsverenigingen en instellingen in de antroposofische zorg is ontwikkeld. De Academie staat met een open blik in het veld van hoger onderwijs en onderzoek in de gezondheidszorg en onderhoudt een netwerk om de inhoudelijke en didactische aansluiting van haar onderwijs op ontwikkelingen in het hoger onderwijs te waarborgen.’
En dan nu naar de titel van vandaag. Niemand had me verteld van deze website, van een
‘Schrijver van korte verhalen, columnist, essayist, biograaf, redacteur en recensent.
Dichter met een rijke oogst in vele bladen, verzamelbundels en negen eigen bundels.’
Gelukkig ontdekte ik hem vandaag zelf. Op ‘Een ontdekking’ onder ‘Nieuws’ lees ik:
‘January 28, 2012
Welkom bij het allereerste bericht van de nieuwspagina van Karel Wasch.
Deze pagina kunt u met regelmaat bezoeken om op de hoogte te blijven en geïnspireerd te worden door de vele ontdekkingen die Karel Wasch doet, zowel inhoudelijk, visueel, als in woord. Geniet!’
Onder ‘Informatie’ kunnen we bij ‘Magazines’ herinneringen ophalen:
‘Van 1993 tot 2000 was Karel Wasch hoofdredacteur van RUIM-literair magazine.
Het tijdschrift had veel abonnees en kwam ook ruimschoots in de belangstelling door o.a. besprekingen in NRC, Volkskrant, Parool en tal van andere bladen. Beroemde schrijvers werden geïnterviewd zoals bijvoorbeeld Anna Enquist, C.O. Jellema en Simon Vinkenoog. Daarnaast waren er interessante essays over literatuur en veel poëzie en proza. Uiteindelijk kon de redactie de druk niet meer aan van het steeds verschijnen. Antiquarisch nog – soms – te koop. Hierna stortte Wasch zich snel in een nieuw project. Het literaire tijdschrift Opspraak vond het tijd, dat hij in de redactie plaatsnam. Onder de bezielende leiding van Jack Koehorst beleefde het tijdschrift een bloeiperiode. Maar een vervelend bestuur draaide de geldkraan steeds verder dicht, zodat het onwerkbaar werd.

Wasch en Agerbeek verlieten de redactie en richtten Nynade op in 2007, een blad voor Kunst & Literatuur, dat inmiddels behoort tot de canon van gevierde tijdschriften. Het tijdschrift bestaat nog steeds met de geniale Loes Essen, Barney Agerbeek, Wasch en hoofdredacteur Kelder in de gelederen.

Hiernaast recenseerde Wasch tot voor kort in het glossy magazine INKT! en had hij daar een poëzierubriek. Hij verzorgde 4 jaar een rubriek in Vrije Opvoedkunst: Het kind in de literatuur. En hij schrijft recensies voor de literaire site van literairnederland.nl. Binnenkort zal hij debuteren op de site Amsterdam Centraal met een rubriek over Amsterdam & literatuur. Deze rubriek heet Inkt op de Amstel.

Abonnement op Nynade? info@nynade.nl
Dat herinneren we ons nog wel. In ‘Over Karel Wasch’ volgt meer mooie informatie:
‘Karel Wasch werd geboren in 1951 terwijl een sneeuwstorm woedde. Hij debuteerde in 1980 met de gedichtenbundel “Avondland”. Deze bundel werd nauwelijks besproken. Zijn tweede bundel “Uit naam van mijn naam” in 1986 oogstte echter plotseling veel lof. Wasch werd vergeleken met Hugo Claus en hij publiceerde vanaf dat moment een onafgebroken reeks gedichten in bladen als: Nieuw Vlaamsch Tijdschrift, De Gids, Vlaanderen, Hollands Maandblad, Digther, Krakatau en vele andere. Er volgden nog acht bundels waarvan de laatste “Begane Grond” (2005) nog te verkrijgen is.

In 1992 ontving hij de tweede prijs in de Concept gedichtenwedstrijd. Een eervolle vermelding ontving hij van de jury van de SNS literaire prijs en een verhaal van hem werd bekroond door Radio Noord-Holland. Voor deze omroep werd hij ook gekozen tot “dichter van de week”. Veel gedichten van Wasch werden opgenomen in bloemlezingen, het gedicht “Misschien” uit de bundel “Alsof er iets van mij overbleef” maar liefst zesmaal! 1993 werd Wasch hoofdredacteur van het roemruchte literaire blad Ruim. Het blad werd opgeheven in 1999 maar was doorgedrongen in de top 10 van meest gelezen literaire periodieken. Soms treft men nog bij een antiquariaat een peperduur exemplaar aan. Wasch schreef een aantal biografieën. Zijn meest bekende is het boek over de Welshe bard Dylan Thomas. Het verscheen in 1998 bij uitgeverij Indigo in Zeist en werd jubelend besproken in een tiental bladen. Het Haarlems Dagblad riep het boek uit tot “Boek van de week”. Hierna wierp hij zich op het schrijven van een biografie over zijn grootvader, de glasexpert K.J.H.Wasch. In 2001 verscheen deze biografie “Een rijk leven” bij uitgeverij Optima, vergezeld van een bibliografische herdruk van “Glas en Kristal”, het boekje van Wasch sr. uit de jaren ’20. Een biografie over Floris Meydam, glaskunstenaar en -ontwerper verscheen in mei 2003 bij uitgeverij Becht in Haarlem onder de titel “Floris Meydam in vorm” (ISBN 90 230 1125 2). Een biografie over Jack Kerouac heeft Wasch inmiddels afgerond. Verschenen: 1 oktober 2005. Wasch treedt vaak op in OBA Live, het radioprogramma van Theodor Holman. Hij schreef rubrieken in bladen als INKT, Vrije Opvoedkunst en voor de site www.literairnederland.nl. Ook publiceerde hij schetsen, o.a.in “Glasbulletin”. Karel Wasch is redactielid van het Literaire Blad Nynade , tijdschrift voor Kunst & Literatuur met Loes Essen, Barney Agerbeek en hoofdredacteur Ton Kelder.

Eind oktober 2009 is bij Nymfaeum Pers Leerdam de bundel “Onlangs nog” verschenen. De presentatie vond plaats op 20 november in het Pintohuis te Amsterdam. Het jaar 2010 besteedde Karel Wasch met werken aan zijn eerste roman. Het eerste fictieproza van zijn hand. Op 7 februari 2011 vond de presentatie plaats van “De Belegering van de Jonker”. De pers besprak het boek enthousiast.

Prijzen
1989: Verhaal bekroond L&B-prijs Hilversum
1992: Concept Poëzieprijs
1994: Dichter van de week bij Radio Noord-Holland
2006: Prijs Beste Verhaal AOB-blad
2007: Strellus Poëzie Prijs
2008: Tweede prijs Mengmettaal Wedstrijd
2008/2009: tien maal Dichter bij de Dag op EO radio 1
2010 Opnieuw Concept Poëzieprijs’
Die presentatie van ‘De Belegering van de Jonker’ hebben we dus gemist. Gelukkig vinden we er op deze website meer over:
‘Karel Wasch, prozaïst en als columnist bekend onder het pseudoniem Werner Tholen. De schrijver van diverse biografieën, debuteert in 2011 met een roman.

“De Belegering van de Jonker” gaat over de jaren ’60 in Amsterdam. De hoofdpersoon – Werner Salten – verliest zichzelf in een wereld van sex, drugs en rock and roll. Hoe loopt dat af? Het boek is, evenals de gedichtenbundel “Onlangs nog”, verschenen bij uitgever Nymfaeum Pers, Leerdam. Ook te bestellen via het contactformulier van deze site.

De pers over dit boek:

De Morgen: Eindelijk een realistisch beeld van de jaren ’60!
De Leestafel: Een zeer leesbaar boek.
INKT-magazine: Zuiver beeld van een mislukkende outlaw.
Literair Nederland: Spannend en enerverend verhaal van iemand, die verdwaald in zijn eigen dadendrang.
Rogi Wieg: Interessant, goed geschreven epos.
Thomas Verbogt: Goed boek met vaart en diepgang.
Hans Plomp: Zwaar maar waar.
Janneke Holwarda: Mooi, vlot geschreven.

ISBN 978 90 79923 06 9 – Prijs € 14,00.’
Er zijn zelfs twee recensies opgenomen. Zo bent u maar weer mooi bijgepraat over Karel Wasch!
.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)