Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 29 maart 2012

Vliegende Panters


Vandaag wat kleiner vrijeschoolnieuws. Op 21 maart meldde ik in ‘Integratiefase’ uitgebreid over de vrijeschool Ede, die zijn naam verandert in ‘Vuurvogel’. Dat werd op 26 maart gevolgd door dit bericht, ‘Open Dag 2012 en en nieuwe naam basisschool de Vrije School Ede op 31 maart 2012’:
‘De Vrije School Ede gaat vanaf 31 maart verder onder een nieuwe naam en logo: de Vuurvogel! Deze worden rond 12.00 uur op feestelijke wijze onthuld. U bent welkom om dit samen met ons mee te beleven.

Vóór die tijd heeft u de gelegenheid om de school te bezoeken en via proeflesjes, presentaties en muziek kennis te maken met ons eigentijdse, brede en kunstzinnige onderwijs. Ook kunt u met uw kind(eren) genieten van een mooie voorstelling die door leerkrachten, ouders en kinderen rondom de nieuwe schoolnaam is gemaakt!

Locatie: Basisschool Vrije School Ede, Nachtegaallaan 49, Ede
Start datum/tijd: 31-03-2012 10.00
Eind datum/tijd: 31-03-2012 12.30’
‘Maandagochtend troffen de kinderen van basisschool de Vrije School Ede een wel heel bijzonder nest aan. Zomaar midden in de hal van hun school..!

Het nest is gebouwd van berkentwijgen, zacht mos en een magisch uitziende bol. In de bol is een bedje gemaakt van prachtige stenen. Rond het nest zijn ook enkele goudkleurige veertjes gevonden. Wat voor vogel zou hier bezig zijn geweest?

Na enig speurwerk blijkt dat dit soort nesten eigenlijk maar door een soort vogel worden gemaakt: de Vuurvogel. Het gerucht gaat ook dat er in de buurt van school een Vuurvogel zou zijn waargenomen. Deze zeldzame vogels broeden maar zeer zelden in onze streken. Zou dit nest inderdaad van een vuurvogel kunnen zijn?

We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen...’
‘Wat een verassing voor de kinderen van basisschool de Vrije School in Ede toen zij vanochtend het ei ontdekten. In het eerder deze week aangetroffen nest lag vanochtend één mysterieus uitziend reuzen ei. Prachtig donkerrood en goudgeaderd lag het daar stil te glanzen...

Sinds de ontdekking van dit bijzondere nest gonst het van de geruchten op basisschool de Vrije School in Ede. Er wordt gefluisterd dat dit een zeer zeldzaam Vuurvogelnest zou zijn.

Daarom heeft de directie vandaag de bekende Ornitholoog Dhr. L.E. Canard (verbonden aan de Wageningen Universiteit) ingeschakeld. Uit nader onder onderzoek zal moeten blijken of het in dit geval inderdaad om een ei van de zeer zeldzame Vuurvogel gaat...

Uiteraard houden we u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.’
Het vervolg op woensdag gaf aan dat ‘Mysterieus ei blijkt Vuurvogelei te zijn!
‘Het eerder deze week aangetroffen mysterieuze nest blijkt van een Vuurvogel te zijn! Vandaag heeft basisschool de Vrije School Ede dit prachtige nieuws gekregen.

De wereldberoemde Ornitholoog de heer L.E. Canard heeft dit opvallende nest uitgebreid bestudeerd en is tot deze verrassende conclusie gekomen. Deze gebeurtenis is mede zo bijzonder omdat deze vogelsoort al enige tijd niet meer in onze streken is waargenomen en zich juist in onze school genesteld heeft.

Het onderzoek heeft overigens tot nog een bijzondere ontdekking geleid; er is een barst in het ei aan het ontstaan. Dit begin van een opening duidt op activiteit in het ei. Er is dus leven in het ei! Het kuiken is bezig om zijn weg naar buiten te zoeken. Diep van binnen is er een bruisende en zinderende activiteit voelbaar...

Ook hebben kinderen op verschillende plekken in en rond het schoolgebouw veren gevonden. Deze soms prachtig gekleurde en gouden veren duiden op het geheimzinnige bezoek van de oudervogels die het nest koesteren en verzorgen in de stilte van de nacht.

De komende dagen zal het heel spannend worden op basisschool de Vrije School Ede! We volgen de ontwikkelingen op de voet en houden u uiteraard op de hoogte.’
Vandaag bleek ‘De Vuurvogel is onderweg!
‘Op basisschool de Vrije School in Ede stijgt de spanning! Eerder meldden wij u dat het begin van een barst zichtbaar werd. Inmiddels is de barst groter geworden en is zelfs al een opening ontstaan.

Diep in het ei ligt het Vuurvogelkuiken verscholen. Opgekruld en omhuld in een prachtig geelgouden verenkleed. Het kuiken werkt zich dapper een weg naar buiten. Beetje bij beetje wordt de opening in het ei groter...

De kinderen van basisschool de Vrije School kijken vol spanning toe bij dit indrukwekkende proces. Zij kunnen bijna niet wachten tot het kuiken helemaal tevoorschijn komt. Toch lijkt het erop dat we nog even geduld moeten hebben tot de jonge vuurvogel zich in volle glorie zal laten zien. De verwachting is dat dit proces zich zal voltrekken in de komende dagen.

In de tussentijd geniet jong en oud van de prachtige aanblik van deze jonge Vuurvogel!’
Het is een simpel verhaal, maar met veel plezier en waarschijnlijk ook daarom heel effectief verteld. Dan heb ik nog een verhaal uit Apeldoorn van vrijdag 23 maart uit De Stentor, ‘Basisscholieren onder indruk van meesterwerk’:
‘Ze zijn er vol van, de kinderen van Vrije School De Vijfster. Hoewel de meesten tot voor kort onbekend waren met het fenomeen Matthäus Passion mogen ze meedoen aan de generale repetitie. Met dank aan hun juf José Mol-Voorn die haar contacten heeft in de Apeldoornse muziekwereld.

Een moeder van school, Stefanie Beuzenberg, tevens lid van het Bachkoor, wees haar op de mogelijkheid om zich aan te melden. Waarna ze is gevraagd om als project mee te doen aan een uitvoering die Bach ooit componeerde voor jongensstemmen. Anno nu mogen meisjes ook hun partijtje meezingen, zeker als je op de Vijfster zit die een heus schoolkoor koestert. Dat dit koor onder leiding staat van José Mol-Voorn moge duidelijk wezen.

Haar enthousiasme werkt aanstekelijk want de kinderen van klas 6 (groep 8) zijn stuk voor stuk razend enthousiast. Dat begon al tijdens de kennismaking met het Bachkoor. Het onthaal op een meezingrepetitie was warm. Voor juf José een reden om er nog een schepje bovenop te doen en de kinderen in te wijden in de wereld van de grote componist. Ze heeft een prachtig boekje samengesteld waarin ook de teksten van de koralen (kerkliederen) zijn opgenomen die de kinderen voor hun rekening nemen. Haar pupillen hebben inmiddels flink geoefend om zich de Duitstalige teksten eigen te maken.

Tot grote vreugde van de 13-jarige Manu de Roode. Die Duits heel goed vindt passen bij de Matthäus Passion. Hij ziet zichzelf al staan de Wegenerzaal. “Ik heb er heel veel zin in”, aldus de gelegenheidszanger die ook op de hoogte is van hetgeen hij zingt. Pasen en de Lijdenstijd zijn net als andere feestdagen en zaken die te maken hebben met het ritme van de natuur in het reguliere lesprogramma opgenomen. Ook de belangstelling van Kim van der Ende (11) is gewekt. Ze vindt het grappig en interessant tegelijk.

Jose Mol-Voorn vindt het een geweldige ervaring voor haar klas. “Een kans die je met beide handen moet aangrijpen.”

Programma
Vrijdagavond 30 maart zingt het Bachkoor met een keur van solisten de Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach, met begeleiding van Het Gelders Orkest. De leiding is in handen van dirigent Joop Schets. De solisten zijn: Henning Klocke (Evangelist), Hans Christian Hinz (Christus), Heleen Koele (sopraan), Dave ten Kate (altus), André Post (tenor), Hugo Oliviera (bas) en Ralph Rousseau Meulenbroeks, viola da gamba.

Het concert begint om 19.30 uur. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar, telefonisch te bestellen bij het Bachkoor: 06-20 25 95 78, of bij Orpheus: 0900-1230123. Een kaartje kost 35 euro.’
Gisteren was op ‘Dichtbij.nl’ dit bericht ‘Door VictorC, dichtbij-meeschrijver’, te lezen over ‘Remko Vrijdag onthult “Waterlandschool”’:
‘De Vrijeschool Waterland in Purmerend heeft een nieuwe naam: Waterlandschool. Remko Vrijdag onthulde hem vandaag in gezelschap van alle kinderen, meesters, juffen en ouders. Met de nieuwe naam hoopt de school aan de Reigersbek (in De Gors) aantrekkelijker te worden voor kinderen uit de hele regio Waterland.

Die verandering was hard nodig want veel mensen dachten dat kinderen daar maar weinig leren en vaak vrij zijn. Terwijl je op de Waterlandschool gewoon hard moet werken. Het blijft wel een vrijeschool, een schoolsysteem waarbij het kinderen leuk wordt gemaakt om te leren. Iedereen op en rond de school mocht meedenken over de naam. Er kwamen een kleine 140 inzendingen binnen, van Aquarius tot Zwanenpoel. En alle betrokkenen mochten meestemmen. Uiteindelijk was het belangrijk om de naam niet te veel te veranderen, voor de herkenbaarheid. De Waterlandschool is een kleinschalige basisschool met een eigen peuterspeelzaal, kleuterschool en buitenschoolse opvang onder één dak.

Naast rekenen, lezen, schrijven en computerles krijg je hier ook veel creatieve vakken en is er aandacht voor sociale vaardigheden. Op deze school wordt leren leuk gemaakt en wordt de lesstof steeds afgestemd op de ontwikkeling van elk kind. De school heeft leerlingen uit Weidevenne en De Gors maar ook van verder weg, bijvoorbeeld uit Ilpendam, Purmerland, Zuidoostbeemster en zelfs Monnickendam.

Remko Vrijdag is bekend van televisieprogramma’s als Klokhuis, Vrijdag op Maandag, Comedy Live en De Wereld Draait Door. Ook speelt hij veel in theaters en in films. Hij werd in 1995 bekend met De Vliegende Panters.’
Daarmee zijn we er nog niet, want vandaag verscheen in Witte Weekblad, gevonden via Dichtbij.nl regio Hillegom, ‘De Toermalijn bereidt zich voor op verhuizing naar Elsbroek’:
‘Begin april start de verbouwing van de vroegere Rembrandtschool. De school komt in een groene omgeving te staan. Een Pleingroep van ouders, met als coördinator Judith Hendriks, heeft daar al een ontwerp voor gemaakt. Leuk is, dat de leerlingen ook hun aandeel leveren. Het is de bedoeling, dat de tuin rond de school ook voor buurtbewoners toegankelijk wordt. “Het wordt een speel-doe-ervaarplein”, legt Judith Hendriks uit.

“Een groen plein, waar ook water een plek in krijgt en waar we dieren als bijvoorbeeld kikkers, egels en vogels willen zien. Er wordt ook buiten lesgegeven en er komen schooltuinen”. Dinsdag 22 mei is er een voorlichtingsochtend vanaf 8.45 uur voor leerlingen, leerkrachten, ouders en geïnteresseerden, nog in het gebouw aan de Mauritslaan 5. Ook buurtbewoners zijn daarbij zeer welkom.

Vrije school De Toermalijn start het nieuwe schooljaar in Elsbroek. Er zijn van tevoren drie open huis-momenten in het huidige gebouw aan de Mauritslaan. Op donderdag 5 april van 9.00 tot 10.00 uur, op dinsdag 10 april van 12.00 tot 13.00 uur en op vrijdag 20 april van 9.00 tot 10.00 uur krijgen geïnteresseerden in deze vorm van onderwijs een presentatie, ze kunnen vragen stellen en worden rondgeleid door de oude school. Natuurlijk begrijpt directeur Dorian Hendriks heel goed, dat er ook veel belangstelling zal zijn voor de nieuwe locatie. Daar wordt open huis gehouden op 31 mei van 9.00 tot 10.00 uur. Vanzelfsprekend kunnen er tijdens deze presentaties ook nieuwe leerlingen worden aangemeld.

In alle groepen kunnen tot het maximum van 25 leerlingen per klas, nog leerlingen geplaatst worden. Er zijn in de gemengde groep 1 en 2 nog respectievelijk zeven en acht plaatsen. In groep 3 vijf, in groep 4 negen. Daarna achtereenvolgens in de groepen 5, 6 en 7 vijf, zes en zeven plaatsen. Groep acht heeft nog plaats voor negen nieuwe leerlingen. Deze groep heeft kortgeleden drie weken met kinderen uit groep 3, die pas lezen en schrijven leert, weer een ronde tutor-lezen gehouden. Dat houdt in, dat de oudste de jongste begeleidt. De aanpak bleek wederom een groot succes.

De Toermalijn wil in Elsbroek graag de buurt bij de school betrekken en hoopt een aandeel te leveren aan een groenere leefomgeving.’
Maar dat niet overal blije gezichten te vinden zijn, schreef Dimitri Walbeek vorige week vrijdag in de IJmuider Courant, ‘94 kinderen uitgeloot op drie middelbare scholen in Haarlem’:
‘Op drie middelbare scholen in Haarlem worden 94 leerlingen uitgeloot. Zij krijgen maandagmiddag, na loting door een notaris, te horen dat zij op zoek moeten naar een andere school.

Op het Lyceum Sancta Maria vissen 58 leerlingen met het advies havo/vwo achter het net. Voor die categorie brugklassen hadden zich 204 scholieren aangemeld. Op het Stedelijk Gymnasium krijgen tien kinderen een slecht nieuwsgesprek op maandag. Verrassing is de Rudolf Steinerschool aan de Engelandlaan. Deze school moet voor het eerst loten omdat zich 26 leerlingen te veel aanmelden voor vmbo-T.’
‘In 94 gezinnen is maandag een droom in duigen gevallen. De achtstegroepers des huizes zijn uitgeloot op de Haarlemse middelbare school van hun keuze.

Op het Lyceum Sancta Maria vielen 58 kinderen af. Op het Stedelijk Gymnasium tien en op de Rudolf Steinerschool vielen er 26 buiten de boot. Zij krijgen nu een week de tijd om een nieuwe school te vinden.

Rector Jos Reckman van de Vrije School in de Europawijk in Haarlem moet deze maandagochtend voor het eerst loten. Voor een groep van 45 vmbo’ers-in-spe is er slechts plek voor 19.

Behalve de hoge kans op uitloten is het voor deze kinderen extra spannend omdat zij voor een speciaal schooltype hebben gekozen. De dichtstbijzijnde vrije school is in Amsterdam. En die moet ook loten. Om negen uur ’s ochtends, enkele minuten voor de notaris arriveert, moet Reckman iets vreselijks doen: de uitlotingsbrieven tekenen. “Achter iedere handtekening die ik zet, gaat een groot drama schuil.”’
Het Dagblad van het Noorden kon gelukkig met vrolijker nieuws komen. Op maandag 19 maart meldde deze krant ‘Boomfeestdag Odoorn extra feestelijk’:
‘Borger-Odoorn is dit jaar voor de boomfeestdag uitgekozen als accentgemeente voor Drenthe. Dat betekent een extra feestelijke bijeenkomst komende woensdag bij Odoorn. Die vindt plaats langs de weg naar Exloo, waar nieuwe natuur wordt aangelegd als overgang tussen oude natuurgebieden.

In Emmen gaan wethouder Nynke Houwing en leerlingen van Vrijeschool “De Stroeten” aan de Stroetenweg struiken en bomen planten. Dat gebeurt naast het nieuwe schoolgebouw, dat binnenkort wordt opgeleverd.

In Dalen wordt dit jaar het arboretum verrijkt dankzij de boomfeestdag. Zo’n zestig leerlingen van basisschool Burgemeester Wessels Boer planten er woensdagmorgen twintig bomen.’
Dit werd op donderdag 22 maart vervolgd in BN/De Stem, met ‘Beneluxweg-Zuid krijgt bomen terug’:
‘Hij staat nog een beetje scheef, maar de bedoeling is goed. Over zestig jaar is de lindeboom uitgegroeid tot een volwassen boom waar de leerlingen van De Strijene en de Vrije School, die ze gisteren plantten, dan met hun kleinkinderen heen kunnen.

In het kader van Boomfeestdag 2012 werd de Beneluxweg-Zuid aangekleed met enkele tientallen exemplaren. De leerlingen van de scholen kregen ’s ochtends eerst “bomenles” op school. Die werd gegeven in samenwerking met het MEK en IVN Mark en Donge. Wethouder Jan Peters plantte zelf de eerste boom aan de Beneluxweg.

De gemeente Oosterhout hoopt wel dat volgend jaar meer scholen meedoen, want met alleen De Strijene en de Vrije School was de animo wat mager. Ook elders in de regio werden gisteren bomen geplant.’

1 opmerking:

Anoniem zei

Vanaf maandag aanstaande krijgen de leerlingen van Vrijeschool De Stroeten les in een prachtig nieuw schoolgebouw, gelegen in de wijk Noordbarge aan het kanaal in Emmen. Kinderen verheugen er zich nu al op om in deze boomrijke omgeving buiten te kunnen spelen.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)