Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zaterdag 17 maart 2012

Odin


Vrijescholen en filmpjes. Ik had het er op maandag 12 maart in ‘Verbouwing’ nog over (zie ook in de reacties daar). Intussen ben ik er weer op een paar gestoten. Zoals deze van donderdag 15 maart over ‘Waldorf-Schulen statt Tiger-Müttern in China’:

‘Mit Härte und Strenge sollen chinesische Kinder traditionell schon früh zu Höchstleistungen gebracht werden – doch dieses straffe Erziehungskonzept steht in der Volksrepublik zunehmend in Frage. Anders als “Tiger-Mütter” oder “Adler-Väter” wollen einige Chinesen mittlerweile weniger Druck und mehr Unabhängigkeit für Kinder. Das Thema hat auch den jährlichen Volkskongress beschäftigt.’
China en vrijescholen is een opkomend thema, bleek ook al in ‘Charter school’ op 26 februari. Overigens is dat de afgelopen maand het op één na meest bezochte bericht. Maar wat dacht u hiervan? Het is van 15 augustus 2008, dus al weer een tijdje geleden. Ook niet zo’n makkelijk onderwerp voor een filmpje, bovendien van 19 minuten:


‘What is a Steiner School?’ heet het dus, met de volgende uitleg:
‘A promotional video made for the Steiner Fellowship in the UK. It explains some of the philosophies behind the educational approaches of Rudolf Steiner (also known as Waldorf) Schools. Directed and shot by Saskia Anley McCallum, Edited by Simon Fildes.

For more info about this video please contact Saskia@schoolfilms.co.uk or info@schoolfilms.co.uk. Schoolfilms makes promotional films for progressive schools and visionary educational organisations around the world, growing a strong community along the way. www.schoolfilms.co.uk

The editor Simon Fildes writes: Both my daughters go to the Moray Steiner School in Forres, Morayshire Scotland facebook.com/pages/Moray-Steiner-School/131720089359?sk=info so obviously I was pleased to have the opportunity to help put the record straight about what these independent schools are about. If you care about the future of our planet, if you think that the current way of educating our children is crazy, and that the society we should be aiming to build should be based on a holistic view of humanity, the environment and the planet then watch this.

see also vimeo.com/3211758
Die laatste link leidt naar een meer direct aansprekende film van dezelfde makers, namelijk ‘Edinburgh Rudolph Steiner School’:


Deze is van 14 februari 2009 en duurt bijna 16 minuten.
‘A promotional video made for the Edinburgh Rudolph Steiner School in Edinburgh, UK. It shows the school and explains some of the philosophies behind the educational approaches of Rudolf Steiner (also known as Waldorf) Schools. Directed and shot by Saskia Anley McCallum, helped by pupils, Edited by Simon Fildes.’
Het leuke hier is dat de leerlingen sterk betrokken zijn geweest bij het maken (zie de aftiteling). En het is een pracht kunststukje geworden. – Wat hebben we nog meer, behalve vrijeschoolzaken? Estafette-winkel in Bos en Lommer opent over een week’, berichtte Biojournaal afgelopen woensdag:
‘Via Boloboost, een bewonersinitiatief in Bos en Lommer, is een foto verspreid van de gevel van de nieuw te openen Estafette-winkel. De nieuwe gevel kleurt volgens hen al mooi in het straatbeeld. De achttiende Estafette biologische eetwinkel opent donderdag 22 maart aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam.
Dat de winkel daar zijn deuren zal openen, is mede te danken aan een handtekeningenactie van Monique Burger, waarvoor bijna 700 buurtgenoten hun handtekening hebben gezet. Uit gesprekken met veelal jonge, nieuwe bewoners van West, bleek dat zij nog veel winkels misten. Eén van de meeste genoemde behoeften was een biologische winkel. De buurt zal dus nog één weekje geduld moeten hebben.’
‘Het jaar 2012 is het jaar van de bij. Weinig mensen weten hoe belangrijk de rol van bijen is in onze natuur. Wim van Grasstek, biologisch-dynamisch imker van imkerij de Zwarte Bij in Renkum, komt hierover vertellen in de Engel.

Wim van Grasstek is en heeft tientallen kasten en korven (hij is de tel kwijt) op drie locaties. Naast zijn hoofd-bijenstal op Landgoed Oranje Nassau’s Oord in Renkum, heeft hij een stal naast zijn huis en nog een in Frankrijk. In zijn voordracht zal Wim vertellen over dingen die we niet zien, maar er wel zijn: hoe we ons daar bewust van kunnen worden; waaruit de liefde van de imme (bijenvolk) bestaat; welke verhouding zij heeft tot de plantenwereld; en natuurlijk hoe wij haar kunnen helpen; en op welke terreinen.

Bij de lezing zijn zakjes zaad te koop van bloemen die goed zijn voor de bijen.

De lezing wordt gegeven in de Engel aan de César Francklaan 13 in Huizen, op dinsdagavond 20 maart. De lezing begint om 20:00 uur en de toegang bedraagt 7,50 euro (leden en vrienden van de Engel betalen 5 euro).’
Nu ik toch bezig ben in deze categorie van bd-landbouw en -voeding, het Odinieuws van gisteren over ‘Waar komt de naam Odin vandaan?’
‘Odin twittert sinds enige tijd om u zo van de laatste nieuwtjes op de hoogte te brengen (@odin_tas). Via twitter krijgen we ook vragen en opmerkingen binnen. Eén van de abonnees stelde vorige week de vraag in een tweet: “waarom de naam Odin?” Omdat de 140 tekens voor één tweet te weinig is voor het antwoord, gebruiken we het Odinieuws. Zo kunnen we álle abonnees het verhaal achter de naam Odin vertellen in “net iets meer dan de 140 tekens”.

Scandinavische mythologie
Odin bestaat ruim 29 jaar. Het bedrijf is opgericht in 1983 net na de roemruchte jaren 70: de tijd waarin allerlei bewegingen opkwamen met vernieuwende ideeën tegen de gevestigde orde. In deze tijd past ook de groeiende belangstelling voor gezonde voeding en biologisch-dynamische landbouw. Consumenten die zich hiermee bezig hielden verenigden zich in bewegingen met namen als Rozemarijn, Brandnetel, Onkruid etc. Namen uit de plantenwereld of van een god of godin uit de Griekse Oudheid (bijvoorbeeld Gaia of Demeter). De naam Odin komt uit een hele andere wereld: die van de Scandinavische mythologie.

Krachten in de mens
In de loop van de eeuwen zijn er tal van mythologieën ontstaan: de Griekse, Romeinse, Christelijke, Etruskische, Scandinavische en ga zo maar door. Mensen uit verschillende culturen hebben in de tijd hun eigen mythen ontwikkeld: verhalen over hun geschiedenis, helden, heersers inclusief hun visie op de plaats van de mens in de kosmos. In veel van die verhalen lees je terug dat krachten van de natuur zoals de wind, de bliksem, overstromingen worden toegeschreven aan goden.

In de Scandinavische mythologie lezen we dat de goden krachten juist aan de mens geven. Eén van die goden was Odin en hij schonk de mens het vermogen om te kunnen spreken en elkaar te verstaan. Beide zijn natuurlijk belangrijk bij het handel drijven. Odin was ook daadkrachtig en dat viel in goede aarde bij handelaren en kooplieden. Op afbeeldingen zie je Odin dikwijls met Sleipnir, zijn achtbenige paard, het snelste paard van de godenwereld. Odin had altijd honger naar kennis en op zijn paard reisde hij de wereld rond om nog meer kennis te vergaren. Zijn twee raven, Munin (geheugen) en Hugin (gedachte), vlogen rond om op andere plaatsen nieuws en wijsheden op te vangen en dat aan Odin door te geven (er was nog geen internet of mobiele telefoon).

Wanneer je je verdiept in de (Scandinavische) mythologie komen ook veel verhalen voorbij over oorlog en geweld, we maken het niet mooier dan het is. Maar eigenschappen van Odin zoals zijn daadkracht en behoefte aan nieuwe kennis en informatie sprak de oprichters van het bedrijf aan. Deze eigenschappen zijn ook nodig om een bedrijf op te bouwen. En even praktisch gezien: Odin is een korte en krachtige naam. Op de papieren Odin-tas en onderaan dit nieuws ziet u ze overigens allemaal afgebeeld: Odin, Sleipnir en de twee raven die vooruit vliegen...

Samenwerken met de natuur
Wat de oprichters van Odin duidelijk voor ogen hadden: voor gezonde voeding en een gezonde landbouw is een goede samenwerking tussen de mensen onderling en tussen mens en de natuur onmisbaar. De boer kan zijn (daad-)kracht en wijsheid gebruiken om te zoeken naar een goede manier van landbouw bedrijven. De handelaar gebruikt het om op een faire wijze handel te drijven en de consument gebruikt haar daadkracht en wijsheid om bewust haar inkopen te doen. Kortom: wanneer alle schakels in de keten de daadkracht en wijsheid van Odin gebruiken, zal de natuur ons lang goede, gezonde en vitale voeding leveren.

Heeft u ook een vraag m.b.t. uw Odin-abonnement? U kunt ons bellen via telefoonnummer 0345-575154 of mailen naar consument@odin.nl, maar een tweetje naar @odin_tas lezen we ook...’
Over Sleipnir schreef ik al vaker, bijvoorbeeld op 8 juli 2008 in ‘It’s the economy’, op 9 november 2008 in ‘Groentetas’ en op 1 november 2011 in ‘Raak’. Nu wil het toeval dat deze organisatie opnieuw genoemd wordt op een nieuwe website, die daarmee ook iets uit heeft te staan, en dat niet zomaar. Ik bedoel de ‘Summer Foundation’. Al op 6 februari meldde men ‘Website Summer Foundation online’:
‘De nieuwe website van de Summer Foundation is online. U kunt hier vernieuwende ideeën vinden over de organisatie van de samenleving van de toekomst, voorbeelden van bedrijven en andere initiatieven die de wereld meer vrij, gelijk en solidair maken, nieuws en meer.’
Wie die ‘men’ zijn? Het wordt allemaal keurig vermeld in ‘Over ons’:
‘Summer Foundation is opgericht op 24 juni 2011. Ze streeft naar een samenleving waarin ieder mens:
– zich in vrijheid kan ontwikkelen
– in gelijkheid kan meedenken, spreken en besluiten over alle afspraken, regels en wetten die tussen hem en anderen gelden
– in solidariteit zijn deel ontvangt van al datgene wat mens en aarde voortbrengen en daaraan ook in solidariteit zijn bijdrage toevoegt.

Achtergronden
Summer Foundation gaat er daarbij vanuit dat het voor de individuele mens, zowel als voor de samenleving als geheel, van vitaal belang is dat ieder de bekwaamheden en vermogens die in hem leven ten volle tot ontplooiing brengt. Daarvoor is vrijheid onontbeerlijk.

Ieder mens is mondig en wil dit ook zijn. Dat betekent dat hij, in grotere en kleinere sociale verbanden waarvan hij deel uitmaakt, actief en in gelijkwaardigheid moet kunnen deelnemen aan het vormen van de afspraken, wetten en regels die er gelden.

Ieder mens heeft alleen al door zijn bestaan recht op een billijk aandeel in al dat wat aarde en mens aan vruchten voortbrengen. Tegelijkertijd kan van ieder mens, mits hij daartoe in staat is, een persoonlijk aandeel in de economische activiteit gevraagd worden.

Activiteiten

Er is een sterke behoefte aan vernieuwende ideeën en visies over hoe mensen in de 21e eeuw kunnen samenleven. Niet alleen aan mooie ideeën maar vooral ook aan hele praktische inzichten over bijvoorbeeld het geldstelsel, het eigendom van bedrijven, de organisatie en financiering van het onderwijs, de toekomst van de sociale zekerheid. Daarom kun je op deze website een groeiende collectie artikelen vinden met concrete ideeën over de samenlevingsvormen van de toekomst.

Daarnaast bouwt Summer Foundation aan een database met voorbeelden van over de hele wereld van bedrijven, banken en andere initiatieven die vaak al decennialang toekomstgericht bezig zijn. Zij bewijzen dat er vraag is naar nieuwe oplossingen en bieden inspiratie en know-how.

Voor de toekomst staan publicaties, conferenties en campagnes in de planning. Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor de nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

Mensen
De staf van de Summer Foundation bestaat uit John Hogervorst (directie) en Arjen Nijeboer (communicatie). Het bestuur bestaat naast John Hogervorst uit Tswi Rodrigues Pereira en Anne Bijpost. Lees hier meer over de mensen achter Summer.
Als u denkt dat dit allemaal wel heel idealistisch is, hebt u gelijk. John Hogervorst en Arjen Nijeboer zijn echte idealisten. Maar daar lijkt me niets op tegen. Zij stellen zich voor onder ‘Staf’:
‘John Hogervorst, directie
John is even bedachtzaam als eigenwijs. Hij kent bijna iedereen in Nederland (en soms daarbuiten) die met het gedachtengoed van vrijheid, gelijkheid en solidariteit bezig is. Zwaait al meerdere decennia de scepter over z’n eigen uitgeverij die deel is van een associatief samenwerkingsverband van verschillende bedrijven. Heeft veel bestuurlijke ervaring die hij nu inbrengt in de Summer Foundation. Hij is gek op de muziek van Jonathan Richman en op hardlopen. Contact: john@summer-foundation.org.

Arjen Nijeboer, communicatie
Arjen is een enthousiaste, praktisch ingestelde doener die graag alles onderzoekt. Heeft een verleden als politiek activist en is eigenaar van een piepklein multinationaal internetbedrijf. Schrijft graag en veel over politieke en economische onderwerpen voor verschillende media, van landelijke dagbladen tot marginale blaadjes. Hij houdt van gitaarrock, drummen en reizen. Contact: arjen@summer-foundation.org.’
We zullen afwachten waar ze allemaal mee komen. We zijn in ieder geval benieuwd! Tot slot van vandaag een klein Zonnehuizen-berichtje gisteren in het Eindhovens Dagblad, ‘Apanta neemt kliniek Zonnehuizen over’:
‘Apanta GGZ, een tweedelijns instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Veldhoven, neemt polikliniek Antares in Eindhoven over van Zonnehuizen. Deze zorginstelling op antroposofische basis ging eind vorig jaar door mismanagement failliet, maar werd kort daarna overgenomen door twee partijen.

De naam Zonnehuizen is na de doorstart blijven bestaan, maar dan enkel voor de instellingen die zorg verlenen aan kinderen. De locaties voor volwassenenzorg gingen verder onder de naam De Seizoenen.

Zonnehuizen heeft de polikliniek afgestoten vanwege het beperkte aanbod van de instelling in Brabant. De meeste onderdelen van Zonnehuizen zijn gevestigd in het oosten en midden van het land. “Eindhoven is een van onze buitengebieden”, aldus een woordvoerster van Zonnehuizen.

Het orthopedagogisch kinderdagcentrum Heimdal, net als Antares gevestigd aan de Sterrenlaan in Eindhoven, blijft wel onderdeel van de antroposofische zorginstelling. Datzelfde geldt voor logeerhuis de Roskam in Veldhoven.

Apanta GGZ neemt het voltallige personeel van Antares over van Zonnehuizen.’

4 opmerkingen:

Joep Eikenboom zei

Hallo Michel,
Waarom heet de school in Edinburg opeens 'Rudolph Steiner School' met 'ph'?
Op het naambord dat we in het filmpje zien staat de naam in ieder geval niet zo geschreven als die van de Oostenrijkse kroonprins.
Groet

Michel Gastkemper zei

Goede vraag. Ik zou het niet weten. Klaarblijkelijk hebben de filmmakers zich gewoon vergist. Want als ik op de school google, vind ik alleen Edinburgh Rudolf Steiner School.

Lot Hooghiemstra zei

Hoi Michel,
Dank voor het filmpje over China. China is het land waar momenteel de grootste groei van vrije scholen in de wereld plaats vindt. Lees ook http://www.erziehungskunst.de/artikel/waldorf-boomt-in-china/

Met veel dank voor al je werk op deze site

Herbert Riekerk zei

Over Odin weet Wikipedia meer te melden: deze Noorse god met één oog kent een Germaanse pendant Wotan of Wodan, waarnaar onze woensdag is vernoemd.
Odin zou bovendien (7e eeuw v. Chr.) afkomstig zijn uit een mysterieplaats aan de Zwarte Zee. En is er een direct verband met Boeddha.

Groet

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)