Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 31 augustus 2012

Ansichten

Imke Jelle van Dam van het Euritmie Impresariaat meldt:
‘Na zeven jaar voorbereiding zal in december 2012 het boek “100 jaar euritmie in Nederland” verschijnen. De belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen honderd jaar zijn beschreven in een toegankelijke, verhalende stijl. Het eerste hoofdstuk begint met Peggy Kloppers, in 1913 door Lory Smits opgeleid tot euritmiste. Hoogtepunten zijn de opvoeringen in 1921 en 1922 in het bijzijn van Rudolf Steiner en Marie Steiner-von Sivers. Voorts het ontstaan van de heileuritmie en de “Hollandsche” euritmie, waarbij Erna van Deventer-Wolfram een bepalende rol speelt.

In de jaren 1930-1935 krijgt de euritmie een impuls door de samenwerking tussen Wil Stigter en Else Klink. Door de komst van Werner Barfod in 1969 neemt de euritmie een grote vlucht. De “nieuwe” euritmie – van de generatie die na 1960 geboren is – leidt tot onbegrip bij vele oudere euritmisten en een groot deel van het publiek. De ontwikkeling gaat verder, een proces waaraan honderd jaar na de geboorte van de euritmie onverminderd op alle fronten aan gewerkt wordt. Naast de kunsteuritmie is in het boek aandacht besteed aan de pedagogische, de therapeutische en de sociale euritmie.

De totale kosten van boek en publiciteit – nog afgezien van het werk gedurende zeven jaar door de onderzoeker en schrijver – bedragen circa € 35.000. De lage prijs bij inschrijving van € 39 is mogelijk omdat velen bereid zijn te schenken of een renteloze lening te verstrekken.’
Er is een ‘Intekenformulier’ en zelfs ook een ‘Ansichtkaartenactie’ om de kosten te dekken:
‘Om het boek “100 jaar euritmie in Nederland” te financieren is – naast verkoop, schenkingen en leningen – een ansichtkaartenactie van start gegaan. Daartoe zijn van vier euritmisten van het eerste uur, die een stempel op de ontwikkelingen in Nederland hebben gedrukt, ansichtkaarten gemaakt. Het betreffen Peggy Kloppers-Moltzer (foto uit 1912), Ingeborg Zeylmans van Emmichoven-Droogleever Fortuyn (foto uit 1935), Wil Stigter en Nora von Baditz.

Een set bestaat uit drie keer vier foto’s (in totaal dus twaalf ansichtkaarten). De kosten inclusief verzending bedragen € 10. U wordt verzocht € 10 of een veelvoud daarvan over te maken naar rekeningnummer 765 5262 t.n.v. Euritmie Impresariaat inzake projecten (in Zwolle). Graag vermelden: “ansichtkaarten-actie”. Vergeet u niet uw adres te vermelden. Wij hopen op een grote respons!’
Woensdag had ik in ‘Bewaaroverzicht’ onder meer de petitie ‘Handen af van homeopathie’. Maar er zijn meer petities. Zoals deze met 4.239 ondertekeningen, ‘BTW? Nee! Stop BTW-heffing CAM-artsen’:
‘Met ingang van 1 januari 2013 wil de overheid CAM-artsen (complementair werkende artsen – bijvoorbeeld Artsen voor Homeopathische geneeskunde, Antroposofische geneeskunde, Natuurgeneeskunde, OrthoManuele Geneeskunde, Neuraaltherapie of Acupunctuur) btw laten heffen op hun behandelingen. Dat is ons inziens een onjuiste beslissing, want CAM-artsen zijn net als alle andere artsen gehouden om te werken volgens de richtlijnen van de KNMG en doen voor ten minste 90% van hun tijd hetzelfde werk als reguliere artsen.

PETITIE

Wij
Patiënten en sympathisanten van CAM-artsen in Nederland

constateren
– dat de overheid in 2013 btw wil gaan heffen op behandelingen van CAM-artsen;
– dat een CAM-arts een gewone arts is die ten minste 90% van de tijd werkt zoals zijn reguliere collega’s en dat de hooguit resterende 10% in een aantal gevallen complementaire therapie betreft; over dit stukje complementair btw heffen, levert een verwaarloosbare btw-opbrengst op;
– dat de KNMG van mening is dat het gerechtvaardigd is dat CAM-artsen blijven vrijgesteld van btw-heffing;
– dat de gezondheidskosten voor (chronisch) zieken door deze maatregel nog hoger worden

en verzoeken
– dat CAM-artsen blijven vrijgesteld van btw-heffing;
– dat CAM-artsen worden beschouwd zoals ze zijn, namelijk als artsen met een plus die reguliere en complementaire geneeskunde integraal aanbieden;
– dat deze onrechtvaardige belastingmaatregel, waardoor patiënten van CAM-artsen meer moeten betalen aan gezondheidszorg dan andere patiënten, wordt ingetrokken;
– en melden dat we nooit en te nimmer onze arts toestemming zullen geven om de belastingdienst in ons dossier te laten kijken.’
De VARA-radio besteedde hier op dinsdag 28 augustus aandacht aan in haar programma DeGids.fm, met ‘De alternatieve geneeskunde wordt per 1 januari ruim één vijfde duurder’:
‘De Tweede Kamer heeft besloten dat alternatieve geneeswijzen onder het luxe btw-tarief vallen. Tegen die maatregel is de vereniging van CAM-artsen een petitie begonnen. Wim Verest van de vereniging legt uit waarom. Lukas Stalpers van de Vereniging tegen de Kwakzalverij en Radiotherapeut in het AMC is juist blij met die verhoging...’

Zoals u zelf kunt horen is Lukas Stalpers geen partij voor Wim Verest. Hij weet met geen mogelijkheid duidelijk te maken waarom die btw-verhoging te rechtvaardigen zou zijn. Nu de politiek nog... Eergisteren kwam Biojournaal met ‘EkoPlaza groeit door’, ‘We merken al dat onze naam steeds bekender wordt’:
‘De biologische supermarktketen EkoPlaza opent deze maand zijn 56ste vestiging. Gemiddeld openden de afgelopen twee jaar twee filialen per maand hun deuren, zo meldt de onderneming dinsdag. “Dit jaar groeien we nog naar 60 vestigingen, volgend jaar hopen we de 75ste vestiging te openen”, laat een woordvoerder van Udea, het moederbedrijf van EkoPlaza, weten.

De persvoorlichter laat ook weten dat EkoPlaza harder groeit dan “gewone” supermarkten. De keten liet eerder weten steeds meer 'lichtgroene' consumenten te zien. Deze groep consumeert niet alleen maar biologisch, maar kiest wel steeds vaker voor een duurzame variant. “We merken al dat onze naam steeds bekender wordt, de komende jaren willen we dat landelijk nog verder uitbouwen”, aldus de woordvoerder.

De nieuwe aanwinst in Den Haag is met een vloeroppervlakte van 912 vierkante meter de grootste tot nu toe. Er is meer aandacht voor biologische wijn en koffie en voor natuurlijke huidverzorging en cosmetica. Daarnaast worden er verse maaltijden in de winkel bereid.

Ongeveer de helft van de winkels van EkoPlaza is in eigen beheer, de rest is eigendom van franchisenemers.

Bron: Nuzakelijk’
Sinds eergisteren meldt de website van de Antroposofische Vereniging ‘Basismeditatiewerkplaatsen vanuit de antroposofie’:
‘Steeds meer mensen mediteren. De Antroposofische Vereniging biedt leden en niet-leden de gelegenheid tijdens verschillende meditatiewerkplaatsen antroposofische meditatie te leren beoefenen.

In de dagelijkse hectiek van het leven kan er een behoefte ontstaan je even terug te trekken en rustmomenten in te plannen, waarbij je jezelf concentreert op een zinvolle inhoud: een gedicht, een spreuk, een citaat, een beeld, een bloem... Er zijn talloze mogelijkheden. Daarmee begint het mediteren. Als voorbereiding op en ondersteuning van het mediteren zijn er ook allerlei oefeningen die je gewoon in je dagelijkse werk kunt meenemen, zoals het richten van je aandacht, het doen van wat je je hebt voorgenomen, innerlijke beweeglijkheid, onbevangen waarnemen en ook het terugkijken op de dingen die gebeurd zijn. Antroposofische meditatie is een vrije en individuele weg. De komende tijd gaan er werkplaatsen in Schoorl, Gouda, Olst en Zeist en van start. Iedereen is welkom. Hieronder meer informatie over dat en tijden.

Schoorl: 6 dinsdagavonden, 19.30-21.30 uur, (18/9, 4/10, 16/10, 30/10, 13/11 en 27/11, op Scorlewald, Valkenlaan 14, 1871 AV in Schoorl. Werkplaatsbegeleiding: Hans Lap en Auke van der Meij

Gouda: Afwisselend op vrijdagavond 19.30-22.00 uur en op zaterdagochtend 10.00-12.30 uur, (12/10, 17/11, 14/12, 19/1, 15/2, 16/3, 12/4) Therapeuticum Calendula, gebouw De Berk, Krugerlaan 79. Werkplaatsbegeleiding: Madeleen Winkler en Hilda Boersma (euritmie)

Overkempe, Olst: 6 donderdagavonden 19.30-21.30 uur, (11/10, 22/11, 20/12, 31/1, 28/2, 28/3), in Dorpshuis Overkempe, Koekoeksweg 100, 8121 CS Olst. Werkplaatsbegeleiding: Ron en Milou Dunselman.

Zeist: 6 donderdagavonden, 19.30-21.30 uur, (18/10, 15/11, 13/12, 17/1, 14/2, 14/3), in het gebouw van de AViN, Boslaan 15. Werkplaatsbegeleiding: Roel Munniks en Kitty Steinbuch.

Kosten:
€ 150; voor leden van de AViN € 100. Voor de meditatiewerkplaats in Overkempe voor medewerkers van De Seizoenen € 100. Betaling: na ontvangst van de bevestiging.

Aanmelden:
Voor Schoorl uiterlijk 1 september; voor Gouda, Overkempe (Olst) en Zeist uiterlijk 1 oktober, schriftelijk of per e-mail, bij het secretariaat van de AViN, Boslaan 15, 3701 CH, Zeist, e-mail secretariaat@antrop-ver.nl
Informatie: Secretariaat AViN, tel. 030 6918216’
Maar er zijn ook ‘Specifieke meditatiewerkplaatsen’, blijkt uit dit bericht:
‘Naast de basismeditatiewerkplaatsen, organiseert de Antroposofische Vereniging ook een voortgezette werkplaats, een werkplaats voor werkers in de gezondheidszorg en een natuurmeditatiewerkplaats.

Tijdens de werkplaats gericht op werkers in de gezondheidszorg staat de meditatieve verdieping van het therapeutische werk centraal. Deze werkplaats is in Zeist op 5 donderdagavonden 19.30-21.30 uur (11/10, 8/11, 6/12, 10/1 en 7/2), in het gebouw van de AViN, Boslaan 15. Roel Munniks en Joukje Pothoven vormen samen de begeleiding.

De voortgezette meditatiewerkplaats in Zeist is bedoeld voor diegenen die reeds enige ervaring hebben opgedaan met studie van antroposofische basiswerken en meditatie. Er wordt gewerkt aan het tweede hoofdstuk van het door Rudolf Steiner geschreven boek “Theosofie”. In samenhang hiermee oefenen deelnemers met de meditatie van het Rozenkruis. En in de meditatie ligt de weg naar het ontwikkelen van de nieuwe kenvermogens imaginatie, inspiratie en intuïtie. Kunstzinnige oefeningen zullen het proces van studie en meditatie verlevendigen. De begeleiding is in handen van Ron en Milou Dunselman. De werkplaats is op 6 zaterdagochtenden 10.30-12.30 uur (13/10, 24/11, 15/12, 2/2, 2/3, 6/4) in het gebouw van de AViN, Boslaan 15.

Bij veel mensen ontwaakt het verlangen om in het geestelijke door te dringen en het geestelijke van de natuur te ervaren. Een goede scholing vormt daarbij een gezonde basis. Met dit doel biedt de natuurwetenschappelijke sectie voor de tweede keer een natuurmeditatiewerkplaats voor leden van de AViN aan. In de bijeenkomsten vormt het waarnemen van een natuurfenomeen steeds het uitgangspunt. Dit zullen vooral kleurverschijnselen zijn. Daarbij zullen deelnemers zowel een geestelijke weg naar binnen als naar buiten bewandelen. Het werken aan sprookjes zal dit proces ondersteunen. Cursusleiding: Kees en Rita Veenman, sprookjes. Enige ervaring met meditatie is gewenst. Plaats: Johannes Verhulstlaan 17, Heemstede; 8 zaterdagochtenden 10.00-13.15 uur en inloop met koffie en thee vanaf 9.30 uur (13/10, 17/11, 8/12, 9/2, 9/3, 6/4, 25/5, 29/6). Informatie: Kees Veenman, tel. 023-5295119

Kosten:
Voortgezette werkplaats € 150; voor leden van de AViN € 100
Werkplaats voor werkers in de gezondheidszorg € 150; voor leden van de AViN € 100
Natuurmeditatiewerkplaats € 200

Aanmelden:
Uiterlijk 1 oktober, schriftelijk of per e-mail secretariaat@antrop-ver.nl of per post aan Secretariaat AVIN, Boslaan 15, 3701 CH Zeist. Betaling: na ontvangst van de bevestiging.’
Dan heb ik nog weer een wijziging gevonden in de aangekondigde Steinerbiografie door Peter Selg. Er staat nu vermeld:
‘Peter Selg, Rudolf Steiner 1861-1925. Aspekte einer inneren Biographie

3 Bände, ca. 2300 S., ca. 80 Abb. Leinen mit Schutzumschlag
je Bd. ca. Euro 59,–/ ca. CHF 88,–
ISBN 978-3-905919-27-1
erscheint ca. Dezember 2012’
Niet alleen dat de verschijningsdatum wederom verschoven is, nu van september naar december. Maar vooral dat die biografie nu opeens uit drie delen blijkt te bestaan...! Met in totaal ongeveer 2300 bladzijden: Selg steekt straks nog Helmut Zander naar de kroon. – Tot besluit heb ik nog een correctie op een bericht van 15 augustus in ‘Dansen op de banken’. Info3 kwam daar blijkbaar op 20 augustus mee, in ‘Noch Abstimmungsbedarf für neue Waldorfschule in Wilhelmsburg’:
‘Der Start der Interkulturellen Waldorfschule in Hamburg-Wilhelmsburg scheint nach einem ersten gemeinsamen Treffen der Kollegien der beteiligten Einrichtungen ungewisser als zunächst kommuniziert. Der geplante Schulversuch, bei dem in der bisherigen Ganztagsschule Fährstraße die erste deutsche Waldorfschule in staatlicher Trägerschaft entstehen soll (Info3 berichtete), bedarf offenbar doch noch einiger Klärung. “Waldorfpädagogik kann man nicht von oben verordnen – die Kollegen der Fährstraßenschule fühlten sich von dem Vorhaben der Schulbehörde sichtlich überrumpelt”, berichtet Projektleiterin Christiane Leiste nach dem ersten Zusammentreffen mit dem Kollegium der Fährstraße und der Schulbehörde, bei dem auch Vertreter der Waldorfinitiative anwesend waren.

Ein Klausurtag im September, bei dem alle Beteiligten Ziele, Wünsche und Ideen austauschen können, soll die nötige Klärung bringen. Anschließend wollen die Verantwortlichen entscheiden, ob das Vorhaben am Standort Fährstraße umgesetzt werden soll. Auch der Zeitpunkt des Neubeginns – als Starttermin war bisher August 2013 geplant – steht angesichts der herausfordernden Neukonzeption zur Diskussion.

- Red.’
Er meteen onder staat dan ook dit aangepaste bericht van 16 augustus, ‘Ungewöhnliche Kooperation: Erste Staats-Waldorfschule könnte in Wilhelmsburg starten’:
‘Der Senator für Schule und Berufbildung der Freien und Hansestadt Hamburg, Ties Rabe, hat sein Einverständnis gegeben, in Wilhelmsburg einen Schulversuch zu starten: Bereits zum Schuljahr 2013/14 könnte die Interkulturelle Waldorfschule in Hamburg-Wilhelmsburg ihre Arbeit aufnehmen.

Voll finanziert durch die Hansestadt, soll sie in der Ganztagsschule Fährstraße entstehen. Bereits zum August 2013 könnten die ersten Klassen unter waldorfpädagogischen Gesichtspunkten geführt werden und nach oben wachsen. Jedes Jahr kämen dann Waldorfklassen nach, so dass die Schule in 13 Jahren voll ausgebaut sein kann.

Die Eckpunkte dieser ungewöhnlichen Schulgründung werden derzeit gemeinsam von der Wilhelmsburger Waldorfinitiative und der Behörde für Schule und Berufsbildung erarbeitet. Die Interkulturelle Waldorfschule Hamburg-Wilhelmsburg bedeutet eine pädagogische Bereicherung der Hamburger Schullandschaft. Sie kann auf die ursprünglichen Gründungsintentionen der ersten Waldorfschule in Stuttgart von 1919 rekurrieren und im besten Sinne eine Schule für alle werden.

Die Interkulturelle Waldorfschule Hamburg-Wilhelmsburg in städtischer Trägerschaft ist als Kooperation zwischen dem Initiativkreis der Waldorfschule Wilhelmsburg, der Schulbehörde und dem bestehenden Kollegium in der Fährstraße geplant. Das Resultat heißt jedoch ausdrücklich nicht “Waldorfpädagogik light” und ist kein beliebig austauschbarer Methodenbaustein innerhalb der Staatsschulpädagogik. Und es heißt schon gar nicht, dass die Schule sich angesichts staatlicher Sicherheiten von den Grundsätzen der Waldorfpädagogik distanzieren wird – diese zu pflegen soll ein besonderes Augenmerk gelten. Dennoch ist ausdrücklich eine Kooperation gewünscht, was sich auch an der Konzeption der Schule zeigen soll. Es werden Elemente aus beiden schulischen Konzeptionen aufgenommen werden.

Sicher ist, dass ein Schulversuch nötig ist, um die Ideen innerhalb des Regelschulsystems umzusetzen. Hierzu hat Senator Rabe seine Einwilligung gegeben. Die Details und die pädagogische Umsetzung wird das neu entstehende Kollegium entwickeln, das aus an der Waldorfpädagogik interessierten Kollegen der staatlichen Ganztagsschule Fährstraße und Waldorflehrern der Initiative bestehen wird.

(Überarbeitete Fassung des Textes; aktuelle Information siehe Meldung vom 20.08.2012)

Quelle: Interkulturelle Waldorfschule Wilhelmsburg

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)