Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

woensdag 29 augustus 2012

Bewaaroverzicht


Meer verkiezingsnieuws vandaag. De Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland schrijft vandaag op zijn website:
‘Op 12 september aanstaande gaat Nederland voor de vijfde maal in tien jaar naar de stembus. Dat betekent opnieuw een kans om uw stem te laten horen met betrekking tot complementaire zorg. Partijen als GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66 en de Partij voor Mens en Spirit staan positief tegenover complementaire zorg. Andere partijen zijn minder positief of staan zelfs negatief tegenover complementaire zorg.

Klik hier>> voor inzage in de standpunten van de verschillende politieke partijen.’
In de nieuwsbrief die vanmiddag uitkwam werd hier aan toegevoegd:
‘Demissionair minister Schippers heeft in juli van dit jaar de regelgeving met betrekking tot indicaties op homeopathische zelfzorgmiddelen verboden. Daartoe is er op burgerinitiatief een petitie gestart onder de naam: “Handen af van de homeopathie”. Bent u het hier ook niet mee eens? Teken dan de petitie>>

Bovendien is op de homepage van www.vereniginghomeopathie.nleen poll opgenomen met de stelling: “Ik vind het belangrijk dat de politieke partij waarop ik stem, positief staat tegenover homeopathie”. Heeft u de poll nog niet ingevuld? Klik dan hier>> Laat uw stem horen; samen maken we de homeopathie toegankelijk voor iedereen.’
Onder de datum van 20 juni vind ik op de website van politieke partij Mens en Spirit deze ‘Open brief aan Minister Schippers en de Tweede Kamer’:
‘Betreft: Verbod tot het maken van “valse claims” op supplementen en natuurmiddelen en het invoeren van btw op het toepassen van alternatieve/complementaire geneeswijzen door artsen

Geachte Minister en Kamerleden

Wij leven in een wondere wereld:

– Ons voedsel bevat zeker 30 verschillende gifstoffen, die mogelijk onvruchtbaarheid, hersenschade et cetera veroorzaken. Dit wordt toegestaan.
– Talloze kinderen slikken Ritalin, waarvan de effecten op lange termijn onbekend zijn, die op korte termijn zorgelijk. Dit wordt toegestaan.
–  We leven in het meest luchtvervuilde land van Europa en onze lichamen worden dagelijks beschadigd door fijnstof, met grote gevolgen, zoals vele extra doden door longziekten, hoge bloeddruk et cetera. Dit wordt toegestaan.
– Er wordt steeds meer bekend over de frauduleuze praktijken van farmaceutische onderzoekers, waarbij structureel met resultaten wordt gemanipuleerd.
– We worden continu gebombardeerd door commerciële reclame met halve en hele onwaarheden. Dit wordt toegestaan.
– Roken en (een overmatig gebruik van) alcohol zijn bewezen schadelijk voor de gezondheid. Zij zijn toegestaan.
– Het wordt steeds duidelijker dat de geneeskrachtige werkzaamheid van veel van de geregistreerde geneesmiddelen zeer twijfelachtig is, de schadelijkheid ervan groot. Dit wordt toegestaan, inclusief vals gebleken gezondheidsclaims van fabrikanten en artsen.

Maar wij mogen kennelijk niet meer over de werking van onschuldige en goedkope middelen geïnformeerd worden, want deze claims zouden niet wetenschappelijk bewezen zijn. Daarnaast wilt u ook nog de goedkope complementaire methoden van artsen – die uit de praktijk leren wat werkzaam is – voor de patiënt duurder maken, zonder enige noodzaak. Uit recent onderzoek blijkt dat complementair werkende artsen 15% goedkoper werken! Stimuleer dit dus juist!

Geachte Minister en Kamerleden, hoe betuttelend kan beleid zijn? Wilt u nu echt op deze wijze de burger ‘beschermen’? En wilde u nu juist niet mínder regelgeving in plaats van meer?

Voor ons blijkt de wetenschap in haar huidige functioneren niet geheel betrouwbaar en tevens een vrij eenzijdig stelsel van normen en afspraken. Wij zien haar resultaten als een interessante uitkomst, maar niet als de (enige) waarheid. In een vrij land is het een burgerrecht om te leven conform de eigen wereldbeschouwing. Dat betekent voor ons dat wij niet aan ketens van wetenschappelijke uitkomsten gelegd wensen te worden, die ook nogal eens kunnen wisselen.

Partij voor Mens en Spirit wenst, namens haar 1000 leden en vele male grotere achterban, een blijvend vrije toegang tot en informatie over de middelen waar zij goede ervaringen mee hebben (ook bij dieren) en die passen bij onze levensovertuiging en leefwijze: een natuurgerichte zorg die laagdrempelig en goedkoop toegankelijk is.

Partij voor Mens en Spirit roept u, Minister en Kamerleden op, te stoppen met de verdere invoering van deze onnodige en beperkende maatregelen, die de zorg ook nog eens duurder maken. Laat mensen en producenten vrij om hun ervaringen en meningen te vermelden op een middel. Iedereen is mondig en goed geïnformeerd.

Namens de leden van Partij voor Mens en Spirit en ongetwijfeld vele anderen:
Lea Manders,
voorzitter Partij voor Mens en Spirit
Stuur deze brief zelf ook door onder eigen naam!’
Sinds 19 augustus of zelfs eerder is er op de website van A.Vogel dit te vinden:
‘Vanaf 1 september 2012 zullen de reclames voor homeopathische geneesmiddelen verdwijnen en vanaf 1 juli 2013 staan er alleen nog maar verpakkingen van homeopathische geneesmiddelen zonder gezondheidsindicatie in de schappen. Jammer, vinden wij, want dat gaat ten koste van de duidelijkheid naar u. Kijk maar eens naar de afbeelding hieronder, met een foto van de verpakking nu en een foto van hoe diezelfde verpakking eruit moet komen te zien. Daarom is er speciaal voor u een bewaaroverzicht samengesteld met alle A.Vogel producten én de daarbij behorende indicaties op een rij. Bewaar hem goed, want het is de laatste keer dat we hem op deze manier mogen verstrekken!

Klik hier voor de pdf-versie
Klik hier voor de print-versie
Op of omtrent 22 augustus schreef VSM op zijn  beurt ‘Download het handige bewaaroverzicht’:
‘Omdat er op de verpakkingen van homeopathische geneesmiddelen niet meer mag worden vermeld waar het voor is, willen wij je in de gelegenheid stellen om een handig bewaaroverzicht uit te printen of op te slaan.

Zo kun je handig terugvinden waar de homeopathische middelen voor bedoeld zijn, nu en in de toekomst.

Download hier het handige bewaaroverzicht
En vandaag volgde ook Weleda met ‘Weleda Zelfzorgassortiment: bewaaroverzicht’:
‘Download hier en bewaar het Weleda zelfzorgassortiment!

Minister Schippers van Volksgezondheid wil niet langer dat op verpakkingen en in bijsluiters van homeopathische geneesmiddelen vermeld staat waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Concreet betekent dit dus dat we bijvoorbeeld voor ons homeopathisch zelfzorggeneesmiddel Infludo vanaf 1 september 2012 niet meer mogen vermelden dat het gebruikt kan worden bij griep en verkoudheid. Daarom hebben we een handig bewaaroverzicht van ons hele zelfzorgassortiment voor je gemaakt zodat je alle indicaties nog een keer op een rijtje hebt.

>> Weleda Bewaaroverzicht (.pdf)

Ben jij het niet eens met Minister Schippers steun dan de petitie “Handen af van homeopathie”’

1 opmerking:

Anoniem zei

Ach, Weleda zal wel weer een of andere sinistere journalist kunnen kopen die hun zaak zal bepleiten. Net zoals dat onlangs nog in het nieuws verscheen.

Schmutzige methoden der sanften Mesizin

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)