Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zaterdag 25 augustus 2012

Biobegeestering


Tsjonge. Er is toch van alles gaande op landbouwgebied, biologisch-dynamisch dan. Maar ik had het nog niet in de gaten. Eergisteren, 23 augustus, berichtte Bionext over ‘Bio scepsis of bio jalousie?’ Dat ging over onevenwichtige berichtgeving, waard om te weerleggen:
‘“Frankrijk telt steeds meer sceptici over biologische voeding”, kopte Trouw op 17 augustus. In het artikel van Kleis Jager komt welgeteld één tuinder aan het woord die bovendien zo natuurlijk mogelijk werkt (bijna biologisch), maar ervoor heeft gekozen om zich niet te laten certificeren. Zijn klanten zijn sterrenrestaurants die dagelijks bij hem over de vloer komen en die niet op zoek zijn naar de zekerheid van het Europese bio-keurmerk bij de aankoop van hun producten.

Vervolgens mag één agrarisch journalist zijn verhaal kwijt: Gil Rivière-Wekstein. Hij heeft een boek geschreven over valse beloften en echte marketing van bio en ageert tegen een beeld van biologisch dat in werkelijkheid niet bestaat. Rivière-Wekstein lepelt pertinente onwaarheden op, bijvoorbeeld over biologische taugé, en zegt dat mensen die biologische producten kopen “aartsreactionair” zijn. Sterker nog: bio kopers zijn tegen alle vormen van vooruitgang. Aan het eind van het verhaal blijkt dat Rivière-Wekstein zelf ook regelmatig bio koopt...

Het verhaal van de bozige Fransman vermengt zich hier en daar met de mening van de Trouw journalist. Dat komt het artikel niet ten goede. Zo schrijft Kleis Jager: “Alles wat groen en biologisch is, is een verkoopargument in de politiek en de commercie.” Wie vindt dit nu? Dit soort uitspraken verwacht je niet in een kwaliteitskrant als Trouw.

Misschien hebben Rivière-Wekstein en Kleis Jager last van enige bio jalousie. Ze lijken moeilijk te kunnen verteren dat de omzet van bio in Frankrijk in vijf jaar tijd is verdubbeld naar 3,6 miljard en dat bio wereldwijd sterk in opkomst is. We weten dat hoge bomen veel wind vangen, en de biologische boom wordt nou eenmaal steeds hoger. De groei heeft weinig te maken met valse beloften, marketingtrucs of het tegenhouden van vooruitgang. Het heeft alles te maken met de oprechte behoefte van consumenten aan natuurlijk, diervriendelijk en respectvol geproduceerd voedsel. Feit is dat in biologische producten gecontroleerd zo min mogelijk hulpstoffen worden gebruikt en daarmee wordt aan een vraag beantwoord. Biologische boeren investeren in de vruchtbaarheid van de bodem, streven naar maximaal welzijn van dieren en bevorderen de biodiversiteit op het bedrijf. Een biologische melkveehouder houdt niet alleen koeien, maar is tegelijkertijd natuurbeheerder en weidevogelbeschermer. Kleis Jager zou eens tien boeren en tuinders moeten interviewen die in de afgelopen vijf jaar zijn omgeschakeld naar biologisch. Die kunnen haarfijn uitleggen wat hun beweegredenen zijn geweest. Waarschijnlijk levert dat een ander artikel op.’
‘In De aarde zal weer vruchtbaar zijn brengt Ellen Winkel de geschiedenis van de biologisch-dynamische (BD) landbouw in Nederland tot leven. Geïnspireerd door de werkwijze van onder andere Annejet van der Zijl en Frank Westerman sleept ze je werkelijk mee in de levens van tien bevlogen en inspirerende personen. Het is Ellen Winkel gelukt om een waargebeurde geschiedenis in de vorm van een roman te schrijven die je in één ruk wilt uitlezen.

De boekpresentatie zal op 8 november aanstaande plaatsvinden tijdens het congres “Levende Landbouwcultuur” in de Rode Hoed in Amsterdam (zie www.bdvereniging.nl voor meer informatie).

Crisis: alles moet anders

Als de crisis waarin we ons nu bevinden iets duidelijk maakt, dan is het wel dat het huidige systeem niet langer houdbaar is. De groei die we zo lang gewoon vonden, is eindig. We moeten toe naar een samenleving die minder is gericht op consumptie en materie. Dat roepen we nu, maar de vroege pioniers uit De aarde zal weer vruchtbaar zijn brachten het begin vorige eeuw al in praktijk. Zij bouwden toen al aan een gezonde landbouw in een gezonde economie, vanuit de visie dat alles wat leeft deel is van een groter geheel. De pioniers uit onze tijd borduren hier eigenlijk op voort. En zij krijgen gelukkig steeds meer waardering en navolging. Want alles moet anders.

Rijke inspiratiebron

De eerste tuinders venten hun groenten uit met een bakfiets of een paardenkar. Later komen de eend en de roestige volkswagenbus. Nog weer later de grote vrachtwagens. Terwijl de landbouw in sneltreinvaart industrialiseert, ontwikkelen de pioniers uit De aarde zal weer vruchtbaar zijn in grote saamhorigheid nieuwe initiatieven. Zorglandbouw, groenteabonnementen en allerlei vormen van samenwerking waarbij consumenten bijvoorbeeld mede-eigenaar zijn van grond, winkels of zonnepanelen. Uit alle verhalen blijkt dat zij, geïnspireerd door de antroposofie, hun eigen weg gingen en gaan. Soms tegen de verdrukking in, maar altijd vol overtuiging en met het vaste vertrouwen bij te dragen aan een betere wereld. Een prachtige inspiratiebron voor iedereen!

Over de auteur

Ellen Winkel (1965) is zelfstandig tekstschrijver en journalist. Zij studeerde in 1991 in Wageningen af op Alternatieve Landbouw. Sindsdien heeft ze verschillende banen gehad op het gebied van communicatie over biologische landbouw. Ellen is hoofdredacteur van Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de BD-Vereniging. Ze heeft drie bijenvolken, twee koeien en een moestuin.’
Dan dus naar de website van de bd-vereniging. Daar lees ik over:
GoodFoodMarch, fiets mee met Isabel Duinisveld
Elke dag een rondleiding op een BD-bedrijf.’
Op de link geklikt, en dan komt uitvoerig dit tevoorschijn:
‘17 aug - 19 sep 2012

Mars voor goed Voedsel, Good Food March Uithuizermeeden-Brussel

Isabel Duinisveld fietst in verschillende etappes van Uithuizermeeden naar Brussel. Elke etappe eindigt bij een Biologisch-Dynamisch land of tuinbouwbedrijf. Om 15.00 is daar gelegenheid mee te doen met een rondleiding. Fiets een of meerdere etappes mee en ervaar hoe goed landbouwbeleid nu al mogelijk is.

Start van de GoodFoodMarch in Uithuizermeeden. Filmpje van Henrik Maass

Volg Isabel op twitter @IsabelDuinisvel

Een groener en rechtvaardiger toekomst voor de landbouw in Europa, dat is het doel waarmee de komende weken vanuit heel Europa boeren, burgers en jongeren naar Brussel gaan, per fiets, te voet of per tractor. Ze nemen onderweg deel aan bijeenkomsten, acties en protesten. Op 19 september worden in Brussel, zowel door het Europese Parlement als door de nationale regeringen, besluiten genomen over de hervorming van de Europese landbouw. “Dit is hét moment om ‘good food and good farming’ te eisen, het is tijd voor verandering,” aldus Isabel Duinisveld.

Duinisveld is één van de vele deelnemers aan deze megamanifestatie. Ze begint haar tocht op 17 aug vanuit haar eigen biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf in Uithuizermeeden, boven in Groningen. Al fietsend langs andere bd-bedrijven door het hele land sluit ze zich op 16 september aan bij een grote manifestatie in Breda, waar vandaan ze dan met een veel grotere groep doorfietst naar Brussel. Elke etappe fietst Duinisveld met een groep van zo’n 25 mensen, die varieert van samenstelling. Iedereen kan meedoen voor een of voor meerdere etappes. ’s Morgens rond een uur of tien stappen de deelnemers op de fiets. Tussen de middag wordt gepicknickt, uiteraard met biologisch-dynamische producten en later op de middag komt de groep aan op het volgende bedrijf. Daar wordt een rondgang gehouden en aan de hand van wat je ziet en ervaart, kom je met elkaar in gesprek. Ook zal daar tijd zijn voor extra activiteiten, die door het betreffende bedrijf zelf worden georganiseerd.

Het einddoel is Brussel. Daar komen alle mensen uit vele Europese landen samen. Verwacht wordt dat het de grootste en breedste maatschappelijke actie ooit zal worden over de hervorming van het gemeenschappelijke landbouwbeleid. Er worden onder andere fotoboeken met de wensen/eisen van Europese burgers aangeboden aan EUparlementariërs en 's middags is er een conferentie in het Europees parlement.

Duinisveld: “Ik hoop op een leuke tocht met inspirerende mensen, leuke verhalen en mooie momenten om nooit meer te vergeten. Ik verwacht met deze tocht enerzijds mede een statement te kunnen maken in Brussel, anderzijds weer een groep consumenten kennis te laten maken met de biologisch-dynamische landbouw.”

Fietsschema
datum – van bedrijf – plaats – naar bedrijf – plaats
vr 17 aug – De Eemstuin – Uithuizermeeden – Flobus – Kiel-Windeweer
za 18 aug – Flobus – Kiel-Windeweer – Speelman – Gasselternijveen
zo 19 aug – Speelman – Gasselternijveen – Hansketien – Mantinge
do 23 aug – Hansketien – Mantinge – Noaberhoeve – Echten
vr 24 aug – Noaberhoeve – Echten – De Zonnehorst – Punthorst
za 25 aug – De Zonnehorst – Punthorst – Overesch – Raalte
zo 26 aug – Overesch – Raalte – De Hooge Kamp – Beemte Broekland
vr 31 aug – De Hooge Kamp – Beemte Broekland – De Vijfsprong – Vorden
za 1 sep – De Vijfsprong – Vorden – Veld en Beek – Doorwerth
wo 12 sep – Veld en Beek – Doorwerth – --- – Wageningen
do 13 sep – --- – Wageningen – Thedingsweert – Tiel
vr 14 sep – Thedingsweert – Tiel – binnenkort bekend
za 15 sep – binnenkort bekend – De Groenen Hof – Esbeek
zo 16 sep – De Groenen Hof – Esbeek – De Beukenhof – Breda
ma 17 sep – De Beukenhof – Breda – Friends of the Earth – Vorselaar
di 18 sep – Friends of the Earth – Vorselaar – Europees Parlement – Brussel
wo 19 sep – Congres en acties – Brussel

(planning in september nog onder voorbehoud)

Voor meer algemene informatie zie www.goodfoodmarch.eu
Opgeven om mee te fietsen kan per mail info@bdvereniging.nl of telefonisch via de BD-Vereniging 0321-315937 / 06 48017828. Daar kan je ook terecht voor meer informatie. Adressen van de verschillende bedrijven vind je hieronder.

Deelnemende bedrijven aan de Mars voor Goed Voedsel, in etappevolgorde:

De Eemstuin Paaptilsterweg 7 9982 XP UITHUIZERMEEDEN
Vertrek vrijdag 17 augustus

Programma:
10 uur koffietafel
10.30 opening door Wiebe van der Ploeg, statenlid provincie Groningen
10.45 welkom door Albert de Vries, voorzitter BD-Vereniging
aansluitend rondleiding door Felix en Isabel met reflectie van Albert
rond 12 uur gaan we fietsen, Wiebe van der Ploeg fietst een stukje mee

Prachtig om een rondleiding te geven waarbij je weet dat mensen gericht zoeken naar een dynamiek. Dan ga je niet alles laten zien van het bedrijf maar zoek je zelf de kracht op, de dingen die er voor jou toe doen.

De woorden en beroepen die daar bij gezien werden, een greep:
ontdekken, toepassen: kok
diversificeren en samenwerken: opvoeder naar volwassenheid
verkleindend vergroten: kunstschilder
overzicht houdend evenwicht bewaren: coach/ onderwijs
activerende deskundigheid; mogelijk bij alles
oergevoelens, verkleinend verzorgen: BD-tuinder
visie hebben, verandwoordelijkheid voelen: musici
bewustzijn, bij je kern blijven
regelmaat en eigen wijze

Prachtige woorden en ook mooi om te lezen wat de mensen uit hun eigen leven hierin tegenkomen, wat het met hen doet. Ik voel een grote verbondenheid met deze mensen, ze hebben mij en mijn bedrijf echt gezien.

Flobus P. Venemakade 61 9605 PL KIEL WINDEWEER
Aankomst vrijdag 17 augustus

De warme ontvangst met koffie en zelfgemaakte kwarktaart was welkom na zo’n warme dag Een rondleiding over dit mooie verzorgde bedrijf leidde tot mooie woorden bij de fietsers. Een greep uit de reflectie: motiverend inspireren; afschermend verzorgen; verzorgend verblijden.

Harry Douwes en Mariska, de vaste kracht waren blij verrast met dit cadeautje, leuk om te zien hoe andere mensen naar je werk kijken. Zeker na de uitleg dat de bezoekers nu een andere verbinding zijn aangegaan met dit bedrijf, elke keer als ze deze woorden in hun eigen handelen tegenkomen krijgen ze het beeld weer van “Flobus” en leggen ze een actieve verbinding.

De volgende ochtend bij het ontbijt kwamen de woorden nog eens terug toen Harry het ontbijt voor ons maakte wat hij al járen maakt. Muesli, gemixt door Harm Wierenga, eigenaar van natuurvoedingswinkel “de Mordenster” in Hoogezand. + Een grote klodder Yogarde (de Drentse Aa) van Karwij in Rolde. + Een appel uit eigen boomgaard, geschild en in stukjes. + Een scheut kruidenthee wat nog op tafel stond. + een grote lepel honing. Het roeren mochten we zelf doen. mmmmmmmmm

Vertrek zaterdag 18 augustus

Speelman Gasselterboerveen 7 9514 BR GASSELTERNIJVEEN
Aankomst zaterdag 18 augustus

Bij aankomst op het kippen bedrijf van Henk en Hilly Speelman worden we binnengehaald alsof we de marathon gelopen hebben. Koffie thee limonade en taart maar ook met de benen in een koud zwembadje, heerlijk na zo’n warme dag.

Bij aankomst valt meteen het dierenwelzijn op dat bovenaan de prioriteitenlijst van Hilly en Henk staat. de kippen zien er goed uit en genieten zichtbaar van de schaduw die honderden bomen hun te bieden hebben in het weiland.

Eerst een rondleiding met gesprek. de woorden die hier ontstaan zijn:
werkend beleven
verkennend toepassen
natuurrespecterend
rust in beweging
vrijlatend afschermen

Terugkijkend op mijn verblijf bij de familie Speelman voelde ik me er erg thuis. Ik kon mijn eigen gang gaan, voelde hierin veel vrijheid maar tegelijkertijd kwam ik niets tekort. Ook hier vallen de woorden van het bedrijf op de juiste plaats. Alleen het woordje humor nog toevoegen.

De volgende dag komt er van Groen Links een sterke ploeg uit de gemeente Aa en Hunze ons begeleiden naar Mantinge.

Vertrek zondag 19 augustus
Vertrek van de familie Speelman naar Hansketien

Hansketien Steendervalsweg 37 9436 PL MANTINGE
Aankomst zondag 19 augustus

Het was een erg warm weekend voor de fietsers maar ook figuurlijk een warm weekend met fijne gesprekken.

Na de heetste etappe ooit (37 graden?) zien we in de verte een Demetervlag zwaaien. Ina staat ermee in de handen en Peter dartelt eromheen. We worden geprezen om de prestatie, en terecht! Bijkomen in de tuin onder de bomen met heerlijke koffie en zelfgebakken koek. Ook de uitnodiging om in het waterbassin te zwemmen waar niemand gehoor aan geeft. Te warm misschien? Dan volgt een rondleiding langs alle aspecten van dit prachtige bedrijf. De bokjes, eigen tarwe, melkstal, de weide met uitleg over wisseling in beweiding ter voorkoming van wormen en andere narigheid. Overal is over nagedacht, alles is verbonden met elkaar en doordrongen met de passie van Peter en Ina De woorden die terug kwamen van de deelnemers waren onder andere:

zelfvoorzienend inspireren
overvloeiend respecteren
eigenwijzend verzorgen
klimmend verzorgen
Och en eigenlijk hadden we dit in het speciale welkom al wel kunnen zien, toch?

Vertrek (is start volgende serie) donderdag 23 augustus
Route Mantinge Echten, donderdag 23 augustus:

lengte ongeveer 25 km Via de knooppunten: 10 / 23 / 39 / 20 / 09 / 58 / 59 / 61 / 75
Vertrek: rond 11 uur vanaf Hansketien, Steendervalsweg 37, 9436 PL MANTINGE
Aankomst Echten rond 15 uur
Rondleiding + reactie 15 - 17 uur
Kom naar Mantinge en fiets mee! Meld je even aan bij info@bdvereniging.nl of via 06 48017828

Naoberhoeve Pesserweg 4 7932 PC ECHTEN
Aankomst donderdag 23 augustus Verwachtte aankomst Echten rond 15 uur 
Rondleiding + reactie 15 - 17 uur

Het laatste stuk van het fietspad naar Echten voert langs het land van de Naoberhoeve. Even verderop zie je ook de gebouwen liggen. En natuurlijk de koeien in de wei, boer Sake aan het ploegen, alles straalt rust uit. Tot je het erf oprijdt; allemaal bedrijvigheid. De winkel is open, De Zaaister komt spullen voor morgen brengen, de koeien worden gevoerd en gemolken.

Gedurende het gesprek met nieuwe boeren Gerlof en Marijke en tijdens de rondleiding op het bedrijf komt er bij mij naar boven dat er er een dynamiek is van samenhangend vernieuwen. Gerlof verteld trots dat ze dit jaar hun eigen krachtvoer hebben geteeld van velderwten: een mooie lange hoop, afgedekt. Zo wordt er gewerkt aan een kringloop op het bedrijf en zijn ze minder afhankelijk van prijzen van het voer op de wereldmarkt.

Marijke heeft de tuinbouwtak opgezet. Er wordt verkocht op de markt, in eigen winkel en aan restaurants. Op dit moment zijn ze bezig met het bouwen van een grotere kas om zo een groter assortiment te kunnen voeren en voor werk in de winter voor de zorgboerderij.

Ook nieuw is de ontmoetingsplek die aan het eind van de dwarse schuur is gerealiseerd. Deze is groot genoeg voor alle hulpboeren en wij kunnen er ook aanschuiven. Job Tielrooy, die meegefietst heeft, speelt wat deuntjes op de viool.

Het samenhangend vernieuwen zie je ook terug in de kaas. Gerlof maakt deze van de bedrijfseigen koeienmelk. Het was een hele klus om dit onder de knie te krijgen maar nu liggen de planken vol met mooie kaas die ook erg lekker is. De afzet van de kaas is dezelfde als die van de groenten.

Vertrek vrijdag 24 augustus
vrijdagmorgen start in Echten om 11 uur 
knooppunten: 75/ 69/ 72/ 97/ 98/ 81/ 88/ 35/ 24
Afstand ongeveer 25km
Aankomst Punthorst 15.00 uur. Rondleiding 19.00 uur

Zonnehorst Evenboersweg 28 7715 PH PUNTHORST
Aankomst vrijdag 24 augustus 
Aankomst Punthorst 15.00 uur. Rondleiding 19.00 uur

Vertrek zaterdag 25 augustus
Zaterdag start om 11 uur
knooppunten: 24/ 34/ 25/ 69/ 08/ 59/ 83/ 82/ 81/ 80/ 04/ 17/ 42/ 25/ 46
Afstand ongeveer 30km
Aankomst Raalte 15 uur

Overesch ecologische landbouw Hondemotsweg 40 8101 NJ RAALTE
Aankomst zaterdag 25 augustus 
Aankomst Raalte 15 uur
Koffie/ thee
Rondleiding + reactie
Discussie over goed voedsel

Vertrek zondag 26 augustus
Zondag vertrek 11 uur
knooppunten: 46/ 01/ 16/ 36/ 57/ 40/ 41/ 59/ 56/ 71/ 70/ 89/ 87/ 86/ 84/ 83/ 85/ 65
Afstand ongeveer 35km
Aankomst Beemte Broekland 15 uur
Koffie/ thee
Rondleiding + reactie
einde 17 uur

De Hooge Kamp Broeklanderweg 77 7341 PN BEEMTE BROEKLAND
Aankomst zondag 26 augustus 
Aankomst Beemte Broekland 15 uur
Koffie/ thee
Rondleiding + reactie
einde 17 uur

Vertrek (is start nieuwe serie) vrijdag 31 augustus

De Vijfsprong Reeoordweg 2 7251 JJ VORDEN
Aankomst vrijdag 31 augustus Vertrek zaterdag 1 september

Veld en Beek Fonteinallee 33 6865 ND DOORWERTH
Aankomst zaterdag 1 september Vertrek (is start nieuwe serie) woensdag 12 september

Wageningen Bedrijf en adres volgt nog
Aankomst woensdag 12 september Vertrek donderdag 13 september

Thedingsweert Thedingsweert 25 4017 NR Kerk Avezaath
Aankomst donderdag 13 september Vertrek vrijdag 14 september

Kraaiveld Jan Spieringweg 4 4285 WN WOUDRICHEM
Aankomst vrijdag 14 september Vertrek zaterdag 15 september

De Groenen Hof Hoogeindsestraat 11 5085 NK ESBEEK
Aankomst zaterdag 15 september Vertrek zondag 16 september

De Beukenhof Vuchtschootseweg 41 4838 GJ BREDA
Aankomst zondag 16 september Vertrek maandag 17 september

Vorselaar Friends of the Earth (adres volgt nog)
Aankomst maandag 17 september Vertrek dinsdag 18 september

De Doederij Den Rooi 5 2860 Sint-Katelijne-Waver
Aankomst dinsdag 18 september Vertrek woensdag 19 september

Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding
Wisentweg 12 - 8251 PC Dronten - 0321-315937’
En alsof dit nog niet genoeg is, zie ik ook op de Demeter-website nieuws staan. Namelijk dit, ‘Kom ook zaaien op een biodynamische boerderij’:
‘Doe mee en kom in actie voor gentechvrije landbouw. Nederland doet als twaalfde land mee met het internationale project “sowing the future”. In alle landen komen burgers in het najaar samen om biologisch / biodynamisch zaad te zaaien voor een gentechvrije landbouw.

In Nederland zoeken we 1000 mensen die verspreid over 8 Nederlandse biodynamische bedrijven komen zaaien. “We willen het gevoel van zaaien (en het daaraan verbonden oogsten) voelbaar maken en laten beleven”, aldus Bert van Ruitenbeek van Stichting Demeter, de organisator van het project in Nederland.

Welke bedrijven op welke dag meedoen en wat het programma is.
Meer info over de oorsprong en ontwikkeling
We klikken natuurlijk door en komen dan uit bij (inclusief de vele schrijf- en tikfouten):
‘“Sowing the future” is de overkoepelende campagnenaam voor evenementen die in verschillende landen plaatsvinden en waarin burgers een akker van een boerderij inzaaien met graan. In de maand oktober gaan voor het eerst ook 8 biodyanmsiche bedrijven in ons land burgers uitnodigen om een akker op hun bedrijf in te zaaien.

“Sowing the future” heeft als nevenboodschap: Houd onze landbouw gentechvrij!

In 2006 is er voor het eerst onder de noemer “sowing the future” gerst gezaaid op een akker in Zwitserland.

Het project is geïnitieerd door Ueli Hurter en Peter Kunz van Getreidezuchtung Peter Kunz (biologisch veredelingsalternatief) en Fondation de l’Aubier.

In 2007 groeide het evenement naar 7 akkers in Zwitserland en Duitsland . In 2008 waren er 34 akkers in beide landen. In 2009 groeide het evenement naar 53 akkers verspreid over vijf landen (Zwitserland, Duitsland, Luxemburg, USA, Engeland) en in totaal 8000 deelnemers. In 2010 werd er op 78 akkers gezaaid in meer dan 10 landen door meer dan 7500 deelnemers.

In 2011 is er op 94 akkers gezaaid in 11 verschillende landen. Zwitserland (24), Duitsland (48), Oostenrijk (4), Italië (11) en op 1 akker in Luxemburg, Zuid Korea, Zweden, Finland, Engeland, Noorwegen en de Verenigde Staten.

Nederland gaat dit jaar voor het eerst ook deelnamen aan deze campagne onder de naam “toekomst zaaien”. In de weekenden van oktober wordt op 8 biodynamische bedrijven toekomst gezaaid. Burgers worden uitgenodigd om naar een biologisch dynamische landbouwbedrijf te gaan om daar een akker in te zaaien met biologisch(-dynamisch) zaadgoed. Net als in andere deelnemende landen wordt er voornamelijk graan gezaaid.

Zaaien is daarnaast een heel mooie activiteit die jong en oud inspireert om zich meer een te voelen met haar omgeving. Voor zaaiers wordt het zaaiproces nog bewuster wanneer ze terug kunnen komen op de boerderij. “Sowing the future” vergroot de band tussen burger en boer, omdat burgers direct worden betrokken bij een belangrijke handeling in de voedselproductieproces

Meer info over TOEKOMST ZAAIEN in andere landen...

Organisatie en sponsoring

Toekomst zaaien wordt georganiseerd door Stichting Demeter samen met Stichting Zaadgoed en de initiatoren; Avenirsem Zwitserland. Het project Toekomst zaaien wordt mede mogelijk gemaakt door de Iona stichting.

Sponsoren: Ekoplaza - Ecomel - Estafette/ Odin - BioBakker - Eosta’
Dat u het maar weet! Biobegeestering alom.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)