Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 20 december 2012

Blauwdruk


De reis vandaag start in België. En begint nogal luguber. Gisteren in ‘Het Nieuwsblad’ een alarmerende kop boven dit korte artikel van auteur ‘mkm’, ‘Dit had mijn leerlingen kunnen overkomen’:
‘Ook voor de Brugse Marleen De Grande (46), die al zestien jaar samen met haar man lesgeeft in de Steinerschool vlak bij de Sandy Hook basisschool, waren het erg bevreemdende dagen. Zij stond vrijdag voor de klas toen enkele kilometers verderop bij haar collega’s in Sandy Hook de gruwelijke moordpartij gebeurde. “We hoorden om kwart voor tien ’s ochtends voor het eerst over een schietpartij. Maar toen maakten we ons niet zoveel zorgen, want zo zijn er veel in Amerika. Pas om half twee ’s middags hadden we door dat er zoveel doden waren”, zegt Marleen.

Zowel zij, haar man Nigel, en haar collega’s reageerden geschokt, maar moesten rustig blijven tegenover hun eigen leerlingen. “We hebben meteen een brief opgesteld voor alle ouders met wat er gebeurd is en hoe zij daar best over kunnen praten met hun kinderen.”

Tijdens het weekend kregen Marleen en Nigel nog een aantal e-mails van bezorgde ouders. Maar toen ze maandag – als enige school een dag vroeger dan alle andere – opnieuw voor de klas stonden, bleek dat de kinderen best wel goed over het drama konden spreken. “Eigenlijk reageerden alle kinderen goed. Sommigen moesten wel wenen, terwijl anderen dan weer kwaad waren en zeiden: Waarom heeft die jongen dat gedaan?”

Een crisispsycholoog sprak de hele dag ook alle klassen toe en ook de ouders werden extra begeleid. “Dat moest ook, want je merkte dat het vooral voor hen moeilijk was. Zij wilden natuurlijk zeker zijn dat alles goed zou gaan met hun kinderen”, besluit Marleen.’
Nee, dan had auteur ‘FHW’ in hetzelfde ‘Het Nieuwsblad’, maar dan vanuit Leuven, op maandag met ‘De Zonnewijzer houdt 24-uurlesmarathon’ een veel prettiger bericht te melden:
‘De leerlingen van de steinerschool uit Wijgmaal bleven een etmaal lang wakker, met les en workshops, ten voordele van een kinderproject in Kroatië.

Op vrijdagavond is bij een 100-tal leerlingen van steinerschool De Zonnewijzer uit Wijgmaal van vermoeidheid nog geen sprake. Na een drukke lesdag smijten ze zich immers volop in een improvisatiecursus, voor de gelegenheid gegeven door actrice Sien Eggers, in een haarbazaar, een pingpongpartijtje of een introductie tot beatboxen. Om geld in te zamelen voor “Suncokret”, een kinder- en jongerenproject in het Kroatische Gvozd, laten de leerlingen van de zevende tot de twaalfde klas (1ste tot 6de middelbaar) zich van vrijdagochtend tot zaterdagochtend sponsoren. “Daarbij is het uiteraard zaak om niet in slaap te vallen”, zegt leerlinge Helene Huysmans lachend. Samen met 27 medeleerlingen uit de twaalfde klas, in samenwerking met de leerlingenraad, heeft zij de marathon mee op touw gezet en alle activiteiten in elkaar gepuzzeld. “Wie toch in slaap valt krijgt met een stift een ludiek snorretje opgetekend.”

Dat het initiatief en de uitwerking van de leerlingen zelf komt, vindt de school een belangrijk signaal. “Van 5 tot 19 mei trekken de leerlingen op eindreis naar Kroatië. Ze zullen er het ingezamelde geld van dit weekend overhandigen, maar vooral zelf de handen uit de mouwen steken door ter plaatse te helpen bij kinderopvang en bouwactiviteiten”, vertelt leidinggevende An De Vogelaere. “We onderhouden al jaren nauwe contacten met organisatie Suncokret, dat fantastisch werk levert in een land waar nog steeds de erfenis van de Balkanoorlogen voelbaar is.”

De slotsom op zaterdagochtend stemt leerlingen en leerkrachten uiteindelijk enorm tevreden: de totaalsom, ingezameld via ouders, familie en vrienden, schommelt rond de 2.300 euro.’
Maar het allerleukst, tenminste voor ons, thuiszitters, is wat Lieve van den Bulck op maandag vanuit Antwerpen berichtte, weer in ‘Het Nieuwsblad’, onder de titel ‘VIDEO. Steinerschool brengt knap winterconcert’:
‘De leerlingen van de Steinerschool in de Volkstraat brachten onlangs een prachtig winterconcert in de Sint-Walburgiskerk. In een filmpje op YouTube kan iedereen meegenieten van het gezang en knappe muziekspel van de kinderen. Zowel beelden van het concert als van de repetities werden samengeplakt tot een tof geheel.

Herkent u de oude klassieker “Juffrouw, wilt u de polka dansen”, “Een aapje wou eens vrolijk zijn” en “Altijd is Kortjakje ziek”? De kinderen, uit verschillende leerjaren, zingen zelfs in canon en bespelen ook verschillende instrumenten.’
Het is nog veel leuker dan uit dit wat suffe tekstje blijkt. Ik kan het filmpje gelukkig ‘embedden’, hopend dat het nu wel lukt, ook al komt het uit België. En dat moet wel, want het staat gewoon op YouTube. Nadeel is alleen dat het wel 18.16 minuten duurt en dat is natuurlijk veel te lang om de aandacht vast te houden, tenzij je de kinderen kent, of de meester die zo in de bloemetjes wordt gezet. Maar het is hoe dan ook een heel mooi gemaakt filmpje, dat alleen al qua vormgeving de moeite van het bekijken waard is.


Hierbij past ook mooi wat vanochtend op de Facebookpagina van ‘Erziehungskunst. Waldorfpädagogik heute’ kwam te staan (waarvan ik op 7 december in ‘Brui’ al een melding had gemaakt):
‘Englische Ausgabe der Erziehungskunst online

Dezember 2012

Seit heute ist die englische Online-Ausgabe der Erziehungskunst zugänglich. Sie bietet eine exklusive Auswahl von Beiträgen, die in der deutschen Ausgabe erschienen sind und wird sukzessive durch englische Originalbeträge erweitert. Sie wendet sich an ein internationales Publikum, das sich für Waldorfpädagogik interessiert. http://tinyurl.com/cddh48x
De Facebookpagina van ‹Das Goetheanum› heb ik hier al verschillende keren genoemd. Men gebruikt die om korte berichten te delen die wekelijks in dit blad op pagina 2 staan. Zo ook dit bericht op zaterdag 15 december:
‘Die neue Webseite der Jugendsektion ist stark auf Mitgestaltung angelegt. Veranstaltungen wie Geschichten können problemlos dazugestellt werden. Momentan ist erst die Beta-Version online. In Zukunft sollen nicht nur Individuen die Möglichkeit haben, Informationen zu teilen, sondern auch Gruppen und Initiativen. Die Seite lädt ein, die Jugendsektion nicht als einseitiger Veranstalter, sondern als etwas zum Mitgestalten zu begreifen:

YouthSection: YouthSection.org 2012 – www.youthsection.org – You can now post your own stories, events, and comments related to your activities and experiences. To do this, you will first need to create an account.
Het levert het volgende op:
‘Welcome to the new youth section website

You can now post your own stories, events, and comments related to your activities and experiences. To do this, you will first need to create an account.

In the calendar you can either look up events which are happening around the world and in your region or add your own event.

In the stories section you can not only read personal, reviews, research or political stories but also add your own story.

You are also able to comment on an event or story.

Now that the website is launched, we will need your help to improve it. If you have questions or suggestions, just go on over to the help section of the site. We would love to hear your thoughts.

The Youth Section Team’
Van internationale jongeren weer naar Nederlandse jongeren. Dat kan simpel met dit Facebookbericht van zondag 16 december van het ‘Bernard Lievegoed College for Liberal Arts / Vrije Hogeschool’:
‘NIEUW: BLU PRESS – Tijdschrift voor Liberal Arts

Het Tijdschrift voor Liberal Arts is een forum voor Kunst, Wetenschap en Ondernemen. Het vindt zijn inspiratie in de impuls van Bernard Lievegoed, en krijgt vorm in het idee van de Trias Universitas. Het tijdschrift wil een bijdrage leveren aan, en gepaste interventies plegen in debatten over de integratie van kunst, wetenschap en ondernemen in Nederland.

Het Tijdschrift voor Liberal Arts beoogt een interdisciplinair medium te zijn en te opereren op het kruispunt van de cultuur-, geestes-, en de natuurwetenschappen en het bedrijfsleven. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar. Het biedt behalve artikelen ook interviews, boekrecensies, discussiedossiers, opiniërende artikelen en aankondigingen op het gebied van Liberal Arts en Sciences.

Redactie
Gerrie Strik, Karianne den Boer, Jeroen Lutters

Hoofdredactie
Gerrie Strik

Vormgeving en opmaak
Eline Beukers

Fotografie cover
Sander Heezen

Redactiesecretariaat en abonnementadministratie
Eline Beukers, BLCLA, Hoofdstraat 21, 3972 LA Driebergen t: 0343-518044. info@blcla.nl

Abonnementen
Een jaargang omvat vier nummers van 50 pagina’s. De prijs per jaargang bedraagt 40 euro. Voor studenten een gereduceerd tarief van 25 euro. Nieuwe abonnementen kunnen schriftelijk, telefonisch of per email worden opgegeven bij de uitgever. De prijs van een los nummer bedraagt 12.50 euro.’
Zo zijn we als vanzelf in de bladen terechtgekomen. Daarover is nog veel meer te berichten. Wat bijvoorbeeld te denken van wat maandag door hoofdredactuer John van Schaik op de website van Bres werd geplaatst in de rubriek ‘L.S.’:
‘Zoals u ziet is BRES bij ingang van deze editie nogal veranderd. Dat komt omdat ons blad, BRES.Magazine voor religie, wetenschap en gnosis, een nieuwe eigenaar heeft: Uitgeverij VBK-Media die onder meer AnkhHermes voert.

Uw vertrouwde hoofdredacteur blijft echter ondergetekende. Inhoudelijk verandert er dus niets. Elders in deze BRES vindt u een nadere toelichting.

Goed. Over tot de orde van de dag. Hoewel! Een onderwerp als bezetenheid & exorcisme is nu niet bepaald alledaags. Dat zou het wel moeten zijn. Dank zij – of ondanks – onze ratio en het primaat van de materie als enige werkelijkheid, is het bestaan van demonen sinds het midden van de negentiende eeuw ontkend. Toch kunnen de menswetenschappen niet alles verklaren wat er zich aan “geks” in ’s mensens bestaan kan voordoen. Zoals een van de auteurs stelt: de psychiatrie zit vol met bezetenen. Gelukkig is er in de laatste decennia weer aandacht voor de realiteit van het bovenzinnelijke en hoe die mee- of tegen werkt in ons bestaan hier beneden. Vooral in religieuze (christelijke) kringen – katholiek en protestants – is de praktijk van het exorcisme groeiende. En dientengevolge is in christelijke kringen de kennis over bezetenheid te vinden. Dat blijkt bijvoorbeeld aan de vragen die in deze BRES worden voorgelegd aan Wilkin van de Kamp. Maar voordat men bezetenheid als ‘ziekte’ (weer) gaat erkennen, zal men toch allereerst het bestaan van demonen en hun baas, de duivel of satan, moeten erkennen. In religieuze kringen doet men dat, zoals de djinn in de islam, maar in de psychiatrie heeft men daar nog en lange weg te gaan. Met alle tragiek van dien.’
Op 7 december liet ik in ‘Brui’ Michael Mentzel achtergronden van veranderingen bij Info3 belichten. Dat dat geen verzinsels van hem waren, blijkt uit ‘Info3 Relaunch im Januar. Info3-Chefredakteur Jens Heisterkamp über das neue Info3’, gisteren op de website van Anthromedia.net:
‘Anthroposophie zum Losleben!

Die Zeitschrift Info3 wird mit dem neuen Jahrgang einen weiteren Schritt in Richtung eines offenen Publikumsmagazins machen, bewährte Themen lebensnaher präsentieren und eine erweiterte Leserschaft ansprechen.

Mit viel Enthusiasmus wurde über Monate vom gesamten Team ein neues Heft-Konzept erarbeitet. Wir haben uns dabei auf die anthroposophischen Wurzeln von Info3 besonnen und gleichzeitig ausgewertet, welchen Themen bisher die stärkste Resonanz gefunden haben und wo weiteres Potenzial liegen könnte. Als Konsequenz daraus werden wir künftig verstärkt die praktischen Impulse Steiners, besonders Themen wie Neues Wirtschaften, Gesundheit und Fragen der Lebensorientierung nach vorne bringen. Unser Anspruch: Das Beste aus der Anthroposophie in jedem Heft! Noch stärker als bisher wird unser Augenmerk dabei auf der Frage liegen, welchen konkreten Gewinn die Leserinnen und Leser für ihr Leben aus dem Heft ziehen können.

Mit dieser Ausrichtung wird Info3 auch für neue Leser interessanter, die Anthroposophie bisher mehr von der Peripherie her kennen. Wir wollen zeigen, dass hinter Stichworten wie Waldorf, Demeter und Weleda Angebote für einen Lebensstil liegen, der Nachhaltigkeit mit Tiefgang verbindet. Fester Bestandteil jeder Ausgabe sind daher die Anthroposophische Medizin und Ernährungsfragen, Themen zu Wirtschaft, bewusstem Konsum und bio-dynamischer Landwirtschaft, aber auch eine Rubrik mit anthroposophischen Szene-Themen. Verstärkt aufgegriffen werden in der neu geschaffenen Rubrik “Lebensfäden” Motive aus den verschiedenen biographischen Lebensphasen von der Kindheit bis zum Alter und Beziehungsfragen. Auch das Thema Spiritualität wird weiterhin zum Profil von Info3 gehören.

Konzeptionell bedeutet die Neuausrichtung einen deutlichen Einschnitt gegenüber dem bisherigen Aufbau: Alle relevanten Felder der Anthroposophie sind künftig in jedem Heft durch feste Ressorts vertreten. Jedes Heft wird so trotz des gewohnt kompakten Umfangs eine weit größere Themenvielfalt präsentieren. Anders als bei den bisher als Schwerpunkt-Themen gestalteten Ausgaben wird es in der neuen Info3 keine langen Titel-Strecken zu einem einzelnen Thema mehr geben (diese werden als Themenhefte im Einzelverkauf zusätzlich angeboten). Theoretische Essays werden zurücktreten zugunsten lebenspraktischer Texte, die schon beim Lesen Lust auf Veränderung machen. Eine Vielzahl kleinerer und literarisch ansprechender Formate kommt dabei dem modernen Leseverhalten entgegen.

Starten wird das neue Konzept mit einer Titel-Geschichte über ökologische und sozialverträgliche Mode – ein derzeit leider brandaktuelles Thema. “Gebt dem Sozialen den Geist zurück!”, fordert Nadja Rosmann im Bereich Zeitgeschehen. Der Bildungsexperte Walter Hiller, langjähriger Sprecher der Waldorfschulen und heute Projektleiter der Software AG Stiftung, analysiert im Interview die Versuche der Waldorflehrerausbildung, Anschluss an zeitgemäße Standards zu finden. Und als Extra für unsere treuen Abonnenten gibt es ab Januar noch kostenlos das komplette Heft auch als E-Ausgabe.

Dr. Jens Heisterkamp
Chefredakteur von Info3 – Anthroposophie im Dialog’
De website van Anthromedia.net zelf is ook sinds een weekje in een nieuwe jas gestoken. Zo blijkt uit deze ‘Medienmitteilung zum Relaunch. Die Serviceplattform anthromedia.net im neuen Kleid’ van Nadine Aeberhard, die op 12 december berichtte over de ‘Medienarbeit des internationalen Medienportals’:
‘Dornach/ Worb, den 12.12.2012. Pünktlich zum angestrebten Fabeltermin präsentiert sich anthromedia.net nach ihrem Relaunch mit einem neuen Erscheinungsbild als umfangreiche und zuverlässige Info-Drehscheibe für anthroposophische Grundinformationen, Aktualitäten und Termine.

“Wir freuen uns, nach langer und intensiver Arbeit, den Relaunch geschafft zu haben”, äussert sich Pressesprecherin Nadine Aeberhard. “anthromedia ist im Netz durch gute Positionierung leicht auffindbar und erscheint in vier Sprachen. Die Webseite zeichnet sich gerade durch diese Internationalität aus. Aus allen Kontinenten gelangen deshalb regelmässig Anfragen an uns. Mal ein afrikanischer bio-dynamischer Kleinbauer, der Kontakt zu einem englischsprachigen Kollegen sucht, dann ein Student aus Kalifornien, der mit einer Anfrage zu Steiner seine Abschlussarbeit komplettieren möchte”, so Aeberhard weiter. anthromedia.net wird in der Welt als eines der wichtigsten Portale für Anthroposophie und ihrer Arbeitsfelder wahrgenommen.

Aktualisierung der Dienstleistungen

Die Navigation der Homepage ist neu übersichtlicher angelegt, so dass die verfügbaren Inhalte leichter zugänglich sind. Als täglich aktuelle Nachrichtenquelle informiert anthromedia.net Medienschaffende und Interessierte mit News aus der anthroposophischen Arbeit überwiegend aus dem deutschsprachigen Raum.

anthromedia.net vernetzt interessierte User mit den Homepages verschiedenster Organisationen und Datenbanken. Ein Kalendarium, auf dem Veranstaltungen nach Ort und Zeit abgerufen werden können, gibt Auskunft über Anlässe in der Schweiz und Deutschland. Und schliesslich wird ein regelmässig erscheinender Newsletter ab Januar 2013 gezielt an Interessierte der anthroposophischen Arbeitsfelder versandt. Anmeldungen zur Bestellung können schon jetzt auf der neuen Webseite erfolgen.

Noch unvollständig

“Wir haben noch immer viel zu tun. Es gibt noch einige Baustellen auf der Seite. Die Übersetzer können zum Teil erst jetzt, wo die Überarbeitungen der deutschsprachigen Dossiers fertiggestellt sind, mit ihrer Arbeit beginnen. Auch die Arbeit mit dem Kalender und dem Import der Terminkalender grösserer Institutionen läuft erst jetzt an”, äussert sich Aeberhard. Manche Details in den Dossiers werden laufend weiter ergänzt.

Das tragende Netzwerk erweitern

“Um den Bestand der Webseite längerfristig zu sichern, ist es wichtig, dass wir immer mehr Institutionen dafür gewinnen können, die Medienarbeit des internationalen Medienportals anthromedia.net nicht nur – wie in der Vergangenheit – regelmässig zu nutzen, sondern sie auch durch Sponsoring oder Mitgliedschaften finanziell mitzutragen”, betont abschliessend Aeberhard. Die Mitgliederbasis soll bis zum Frühjahr 2013 verdoppelt werden.’
En wie schreef dit? Nadine Aeberhard... Ja, dat is toch een beetje gek, jezelf sprekend opvoeren in een persbericht van jezelf over je eigen organisatie. Tot slot nog twee Zonnehuizen-gerelateerde berichten. Eerst dit actuele bericht op de website van LSG-Rentray, over ‘Ondertekening intentieverklaring Gezinsvormen Groep’:
‘Op 18 december werd door de bestuurders van de Rudolphstichting, Gezinshuis.com en LSG-Rentray & Zonnehuizen een intentieverklaring getekend voor een niet-vrijblijvende samenwerking binnen de Gezinsvormen Groep. De ondertekening vond plaats tijdens het Open Huis van de drie nieuwe gezinshuizen van JOOZT in Jeugddorp De Glind.

Met deze intentieverklaring worden de krachten gebundeld om te komen tot een landelijk netwerk van duurzame gezinsvormen binnen de Gezinsvormen Groep. De Gezinsvormen Groep wil het expertisecentrum zijn voor “Wonen en Opgroeien in Gezinsvormen” voor kinderen en jongeren die niet meer thuis kunnen wonen.

De drie organisaties hebben de wens om – ieder vanuit hun eigen rol – een kwaliteitsslag te maken in de dienstverlening voor kwetsbare kinderen en jongeren die niet meer thuis kunnen wonen. De kinderen hebben een gezinsvervangende situatie nodig om zo normaal als mogelijk te kunnen opgroeien. Het gaat om kinderen en jongeren die afkomstig zijn uit instabiele gezinssituaties waarbij sprake is geweest van langdurig emotionele/fysieke verwaarlozing of mishandeling.

De komende periode worden de plannen verder uitgewerkt om te komen tot de Gezinsvormen Groep.’
Wat hier bijzonder aan is, blijkt vooral uit het fotobijschrift:
‘Bijgevoegd een foto van de ondertekening. Van links naar rechts Gerard de Jong (Rudolphstichting), Gerard Besten (Gezinshuis.com), Aad Knetsch (LSG-Rentray & Zonnehuizen). Een HR-foto is opvraagbaar.’
Gerard Besten kennen wij wel. Hij kwam hier voor in ‘Informateurs’ op 11 februari 2009 en in hetzelfde jaar op 14 oktober in ‘Opheffingen’. ‘Bien étonné de se trouver ensemble’, zou Hugo Verbrugh ongetwijfeld zeggen. Nog meer Zonnehuizen in het vijfde faillissementsverslag van ‘Zonnehuizen, Stichting 10-12-2012 download [947.01 Kb]’ op de website van ‘de Advocaten van Van Riet’, waar curator Marie-José Cools werkzaam is. Net als op 8 augustus in ‘Non-nieuws’ staat er nu, maar dan mutatis mutandis:
‘In dit 5e faillissementsverslag wordt aangesloten op de inhoud van het 4e faillissementsverslag, met dien verstande dat de nieuwe ontwikkelingen cursief gedrukt in dit verslag zijn weergegeven.’
Op die manier zijn de aanvullingen makkelijk te vinden. Als iemand nog bijzonderheden ziet, mag hij of zij die hier melden: ik houd me aanbevolen.
.

1 opmerking:

Frans zei

Ik ben benieuwd naar het 6e faillissementsverslag; met name wat er over het vastgoed zal worden gezegd in de Stichting Vrienden Zonnehuizen Kind en Jeugd (v.h. Zonnehuisfonds) en dan vooral aangaande de Parcivalzaal.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)