Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

woensdag 31 juli 2013

Rente

Twee jaar geleden verscheen er in het tijdschrift Driegonaal een artikeltje van hoofdredacteur John Hogervorst, ‘Wie wat bewaart...’, met als ondertitel ‘[een verdediging van Rijkman Groenink en andere schavuiten]’. Dit commentaar uit augustus 2011 kreeg vandaag een tweede bestemming op de website van Driegonaal (waarschijnlijk weer actueel geworden vanwege diens optreden in het momenteel lopende interviewprogramma van Coen Verbraak, ‘Kijken in de ziel’ over Topondernemers, waar hij ook in zit):
‘In de portemonnee van de gemiddelde Nederlander is steeds minder geld te vinden. Dat wil niet altijd direct zeggen dat we ook minder geld hebben. Pasjes, daar puilt de portemonnee tegenwoordig van uit en op die pasjes – we laten de eindeloze reeks pasjes van olieboeren, grootgrutters en luchtfietsers buiten beschouwing – rust een aanspraak op geld.

Het geld dat de Nederlander niet in de portemonnee heeft bevindt zich elders. Op een rekening-courant, een spaarrekening, een beleggingsrekening of is als tegoed opgebouwd bij verzekeraars, beleggingsfondsen en/of pensioenfondsen. Bankiers, verzekeraars, beleggers en fondsbeheerders hebben het er maar druk mee: met het bewaren en beheren van ons geld.

Om één of andere reden vinden wij het vanzelfsprekend dat wij, in ruil voor het “stallen” van ons geld, een vergoeding krijgen in de vorm van rente, dividend, verzekeringsuitkering of waardevast pensioen. Tegelijkertijd, want waarom zouden we het anders niet zelf doen, is het toch ook duidelijk dat het beheren van geld en het ervoor zorgen dat het geld zijn waarde behoudt, vaardigheden, werk en organisatie kost.

Geld bewaren, beheren, waardevast houden of vermeerderen kost geld. Het wachten is op de eerste bank die dit laat zien en die overgaat tot het instellen van een rentetarief van 0% of minder. Wat zouden wij dan doen?

In de wereld die uit vanzelfsprekendheden is opgebouwd is zoiets natuurlijk ondenkbaar. Ons geld moet bij voorkeur in waarde toenemen, het moet groeien want de toekomst is onzeker, als wij oud en ziek zijn is het nog maar de vraag wie of wat er voor ons klaar staat en het vangnet van de verzorgingsstaat bevindt zich langzamerhand op straatniveau.

Maar... bankiers, verzekeraars, beleggers en fondsbeheerders moeten ook leven en dat doen zij dus. Net als anderen willen zij het onderste uit de kan. “U wilt waar voor uw geld, of nee: u wilt méér dan waar voor uw geld?” “Wij leveren u dat, dus leg uw geld in onze handen en ga door met wat u aan het doen bent, wij gaan doen waar wij goed in zijn.”

Zij floepen elke euro die we hen ter hand stellen negen maal de wereld rond en deze enorme golf van geld klotst voortdurend rond de aarde. Daar waar dit geld zich het snelst kan vermeerderen ploft het neer, als afwaswater op weg naar de afvoer, om op wonderbaarlijke wijze weer op te stijgen en rond te wervelen wanneer er aanwijzingen zijn dat het zich elders sneller kan vermeerderen. Ergens rond de afvoer blijft de dagelijkse drab achter terwijl de geldgolf is weggewerveld, op weg naar het volgende putje.

Het op een dergelijke manier laten werken van geld is zonder meer een kunde en die kunde wordt beloond. In de vorm van een salaris, een plukje aandelen, een premie of een bonus. Dat een voetballer met zijn vaardigheid jaarlijks een paar miljoen scoort is misschien wel opmerkelijker dan dat een topbankier een paar miljoen toucheert wanneer hij van een paar honderd miljoen een miljard heeft gemaakt.

Het publieke afgrijzen en misbaar over topbankiers en aanverwante werkers die zichzelf verrijken moet daarom ook maar eens ophouden. Wie zonder rente is werpe de eerste steen. De ongehoorde topsalarissen en bonussen zijn niets anders dan de vanzelfsprekende consequentie van de manier waarop wij geld behandelen.

John Hogervorst

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in Driegonaal, jaargang 32, nr. 1/2’
Om in stijl te blijven, gisteren verscheen op de Facebookpagina van ‘Triodos Bank Nederland’ deze vraag: ‘Wat is de echte prijs van een pak koffie of een t-shirt?’
‘De net opgestarte True Price Foundation heeft een methode ontwikkeld om de ecologische en sociale prijs van een product te berekenen. Hierin wordt bijvoorbeeld de schade voor het milieu meegenomen. Stichting Triodos Foundation steunt deze organisatie. Lees meer op http://bit.ly/123jqIk
We lezen daar:
‘True Price Foundation
Natuur en milieu
De échte prijs van producten.

Waar komt dit product vandaan? Weten we wat het ons als samenleving echt kost?

True Price is een sociale onderneming die organisaties een platform biedt om “echte prijzen” in kaart te brengen. Daarbij zijn sociale- en ecologische kosten opgeteld. Wat zijn de verborgen kosten van zaken als klimaatverandering, vervuiling en onderbetaling en vooral: hoe kunnen we deze kosten omlaag brengen?

True Price pleit niet voor hogere prijzen, maar voor transparantie van verborgen kosten. Die informatie kan vervolgens individuele keuzes, investeringen en beleid informeren. http://trueprice.org

Natuur en milieu

Triodos Foundation schenkt aan organisaties die positief bijdragen aan milieu & natuur. Triodos Foundation selecteert initiatieven die een langdurige verandering beogen. U kunt hierbij vooral denken aan duurzame energieprojecten en biologische landbouw.’
Hierop doorbordurend: op de Facebookpagina van de Duitse ‘Demeter’ verschijnt elke woensdag de ‘Mittwochs-Blog’:
‘Jeden Mittwoch gibt es einen Gastbeitrag aus der Redaktion der Zeitschrift “Lebendige Erde” auf der Demeter Facebook-Seite.’
Mede omdat er op de website in Nederland bij Demeter bitter weinig gebeurt, neem ik vandaag deze ‘Stall ohne Schwalben?’ over:
‘Kühe ohne Hörner, Düngung ohne Dung, Bauer ohne Vieh, der “ohne”-Trend in der Ernährung greift langsam auch auf die landwirtschaftliche Erzeugung aus. Ohne chemisch-synthetische Pestizide und künstlichen Stickstoffdünger ist ja noch ok. Aber, Landwirtschaft ist flexible, standortbezogene Reaktion auf Lebendiges, da kommt man mit geballten “ohne”-Vorschriften erfahrungsgemäß nicht weit. Ein Demeter-Bauer berichtete neulich, dass ihn der Veterinär dazu aufforderte, die Schwalben(nester) aus dem Stall zu entfernen. Die würden potenziell das Futter verunreinigen. Wahrscheinlich reichen auch Brettchen drunter, doch zeigt das den Gesinnungswandel unserer Gesellschaft hin zu überzogener Sicherheit, nicht nur beim Datensammeln. Millionen von Schlachttieren müssen weit fahren und leiden auf ihrem letzten Gang, weil die heutigen Hygieneauflagen für kleine regionale Schlachter kaum bezahlbar sind, ein Ärgernis auch für Ökobauern. Ökoschweine haben eher mal Würmer als konventionelle. Soll man sie deswegen wieder ihr Leben lang ohne Auslauf einsperren? Die “ohne”-Wege enden in Sterilität. Mir ist lebendig lieber.’
Nog zoiets. Op de Facebookpagina van ‘Estafette de biologische eetwinkel’ verscheen gisteren:
‘Morgen gaan de temperaturen weer omhoog. Ideaal om die onderwater handstand weer eens uit te proberen. Liefst in schoon water natuurlijk... Bij uw boodschappen krijgt u daarom deze week heel toepasselijk een ansichtkaart met de frisse zomergroeten van het Duitse bedrijf Sonett. Sonett is een pionier op het gebied van milieuvriendelijke reinigingsmiddelen. Alle grondstoffen zijn biologisch afbreekbaar en vrij van allergenen. De producten zijn huidvriendelijk en ook geschikt voor mensen met allergieën. Sonett produceert wasmiddelen die het water respecteren als drager van het leven. Kun je schoon de (af)was doen én draag je bij aan een schone duik...’
En vandaag verscheen daar dit:
‘Heb je onze nieuwe Demeter-salamiworsten al ontdekt? Ze komen uit Duitsland, van Demeter-Landbauerzeugnisse. Zo’n 70 biodynamische boeren uit Duitsland leveren het vlees. Zij zorgen dat de koeien en varkens in de buurt van hun boerderijen geslacht worden. Dat geeft een stuk minder stress voor de dieren en komt de kwaliteit van het vlees ten goede. Vervolgens wordt het vlees bij Demeter-gecertificeerde verwerkers verwerkt tot allerlei mooie producten, waaronder deze salamiworstjes. We hebben ze in drie variaties: snackhapjes per 8 verpakt, dunne lange worsten per 2 verpakt en de “gewone” salami. Die snackverpakking zagen we zelf al met ander lekkers en een wijntje in de koeltas meegaan...’
We gaan verder met weekblad ‹Das Goetheanum› dat vandaag «Das Geschäft nicht Amazon überlassen» op zijn Facebookpagina plaatste:
‘Gespräch mit Martin Stenius, Initiator des neuen Buchversands http://buff.ly/13lTBRY

Dem anthroposophischen Buchhandel geht es nicht gut. Warum ausgerechnet eine weitere Konkurrenz durch eine Internetplattform?

Martin Stenius: http://buff.ly/13lTBRY ist für Autoren, Verlage und natürlich für den Kunden da. Gerade im Internet sollte das Geschäft für anthroposophische Bücher nicht Amazon überlassen werden. Ich selbst verkaufe seit Jahren über Amazon und weiß daher, wer dort kauft.

Was heißt «für Autoren und Verlage»?
Kleinstverlage und Autoren mit Eigenverlagen haben es oft nicht einfach, Käufer zu finden. Bei http://buff.ly/13lTBRY können sie ihre Bücher in Kommission geben – wir kümmern uns dann um Marketing und Versand. Beispielsweise gibt es den Film ‹The Challenge of Rudolf Steiner› (2012) nur bei uns und nicht bei Amazon. Und ich kenne auch keinen stationären Buchladen, der diesen Film anbietet.

Machen die Verlage mit?
Manche geben uns ihr Sortiment auf Kommission, andere gewähren den Standardrabatt. Bei mehreren der größeren Verlage werden wir aufgrund unseres Umsatzes schon jetzt wahrgenommen.

Wie funktioniert http://buff.ly/13lTBRY?
Die umsatzstärksten Titel, Bücher der Einzelautoren und Kleinverlage sind in unserem Lager, die anderen fordern wir über die Verlagsauslieferung oder direkt über die Verlage an. Wir können nicht zu viel Kapital im Lager binden.

Wie groß ist das Lager?
Angefangen hat es in einer Berliner 1-Zimmer-Wohnung mit antiquarischen Büchern. Dann brauchte es mehr Platz, vor allem für die Neuerscheinungen und die Versandabwicklung. Ich traf Mitstreiter aus Sozialpädagogik und Landwirtschaft, bei denen ich diese Intiative im Zusammenhang einer ‹Lebensgemeinschaft› einbringen konnte. Vielleicht kann http://buff.ly/15JYoLI auch bald eine alte Halle nutzen; noch ist das Lager ein Raum, der bisher für Eurythmie und Versammlungen genutzt wurde – mit einigen 100 Titeln.

Sie verschicken versandkostenfrei. Wie rechnet sich das?
Zunächst setzen wir bei den Erwartungen des Kunden an, und der erwartet heute den versandkostenfreien Versand. Auch wenn uns dieser die Marge reduziert, wird das teilweise durch geringere Mieten für ein Lager im ländlichen Raum gegenüber denen in der Stadt kompensiert. Weitere Vorteile sind, dass man online leichter weltweit Kunden gewinnen kann.

Was heißt eigentlich ‹GloMer›?
Ich suchte nach einem Namen, der in verschiedenen Sprachen verständlich ist. Ausgehend vom Lateinischen stieß ich auf ‹globalis› mit den Bedeutungen ‹allgemein›, ‹weltweit› und ‹erdumfassend› sowie auf ‹mercatus›, das für so Verschiedenes steht wie ‹Handel› und ‹Marktplatz›. ‹GloMer› ist also ein Kunstname aus beiden Wörtern und bedeutet so etwas wie ‹weltweiter Handel›. Und unser Logo soll zeigen: Es steht die Anthroposophie im Hintergrund.

Das Gespräch führte Sebastian Jüngel’
En dan kunnen we ook niet hier omheen, ‘Generation Grundeinkommen – Nationaler Feiertag’, zeker niet na de discussie die ontstond naar aanleiding van ‘Beboeten’ van eergisteren:
‘Liebe Generation Grundeinkommen

Die Schweiz wird als erstes Land über die Einführung des bedingungslosen Grundeinkommens abstimmen. Mit grosser Freude können wir mitteilen: Wir haben über 130.000 Unterschriften beisammen.

Damit genügend Zeit für die Beglaubigung bleibt, kann noch bis Ende August gesammelt und eingeschickt werden. Bereits jetzt sind 103.641 Unterschriften beglaubigt. Wir arbeiten jetzt an der Sicherheitsmarge, können aber mit Bestimmtheit sagen: Die Initiative kommt zustande.

Bereits ist erkennbar, wie die Debatte sich weiter ausbreitet. So sagt die Rapperin Steff la Cheffe in der aktuellen «Weltwoche»: «Wahrscheinlich wäre das schwierig umzusetzen, aber die Idee eines bedingungslosen Grundeinkommens für alle finde ich schon diskussionswürdig.»

Oder «20 Minuten» hat die 130.000er Marke zum Anlass für einen Artikel genommen und bereits zwei Gegner des Grundeinkommens aufgespürt. Es werden in den kommenden Jahren heisse Debatten folgen. Es ist unser Ziel, nicht im Graben des reinen Ja/Nein-Schemas zu landen, sondern gemeinsam, sich zuhörend, nach neuen Wegen des Zusammenlebens zu suchen.

Wir sehen uns am 4. Oktober zur Einreichung beim Bundeshaus in Bern,

für das Initiativkomitee
Daniel Straub & Christian Müller’
Ik plaatste dus afgelopen maandag een artikel van Marc Desaules, dat op 15 juli al verscheen bij ‘Anthromedia.net’. Om even in herinnering te roepen, het bericht van Nadine Aeberhard erover, boventiteld met ‘Eine Kontroverse. Der richtige Preis anstelle des bedingungslosen Grundeinkommens’:
‘Marc Desaules, Unternehmer und Hotelier, Vorstandsmitglied der Anthroposophischen Gesellschaft in der Schweiz mit einem kritischen Blick zum Grundeinkommen in Schweizer Mitteilungen, Nr. VII/VIII, Juli/August 2013”.

Auszug:

... Die Frage ist: Was ist die Alternative zum bedingungslosen Grundeinkommen oder wo können wir wirtschaftlich ansetzen, um allen Menschen ein würdiges Einkommen zu sichern?
Da müssen wir näher an die Ursachen heran. Dann zeigt sich erstens: Wir haben kein Einkommensproblem, sondern ein grundlegendes Ausgabenproblem, gestützt durch ein genauso folgenschweres Geldproblem. Und zweitens lässt sich feststellen, dass wir für eine gesunde Einstellung zur Arbeit Sorge tragen müssen. Sowohl das Ausgabenproblem wie unsere Einstellung zur Arbeit sind tief in unsere herkömmliche wirtschaftliche Denk- und Handlungsweise eingebettet – und es ist unangenehm, sich dies einzugestehen, und schwierig, sich dies abzugewöhnen. Diese beiden Aspekte versuche ich näher zu betrachten.
... >> zum ganzen Bericht (PDF)

Marc Desaules
Geboren 1956 in der Schweiz, Physikerausbildung in Neuchâtel. In 1979 Mitbegründung und seitdem Aufbau des Unternehmens L’AUBIER in Montezillon – Biodynamische Landwirtschaft, Bio-Restaurant, Öko-Hotel und Intergenerations- und Öko-Wohnquartier – derzeit verantwortlich für Finanzen und Immobilien. In 1985, Mitbegründung der Pensionskasse CoOpera PUK in Ittigen bei Bern und seitdem Mitarbeit im Stiftungsrat. Seit 1993, Mitarbeit im Vorstand der Anthroposophischen Gesellschaft in der Schweiz, seit 2000 Schatzmeister und seit 2011 Generalsekretär. In mehreren Projekten engagiert für eine menschlich würdige Rechtsumgebung und für ein assoziatives Wirtschaften.

Mehr zu L’Aubier.’
‘Professor Dr. Gerald Hüther ist Neurobiologe und betreibt an der Universität Göttingen Präventionsforschung. Das Interview von Matthias Morgenthaler mit Hüther im Berner Bund charakterisiert wesentliche Merkmale der Generation Grundeinkommen:

Ausschnitte:

Sie kritisierten kürzlich in einem Interview, dass Unternehmen «Dressurmethoden» anwenden, um Fachidioten auszubilden, statt auch Querdenkern und Quereinsteigern eine Chance zu geben.

Das gilt für die auf reibungslose Effizienz getrimmten Konzerne. Aber im Mittelstand, der in der Schweiz und in Deutschland die Wirtschaft prägt, geht es unglaublich bunt zu und her, da sehe ich keine Stromlinienförmigkeit. Machen wir uns nichts vor: Effizienz und Massenproduktion, das können die Chinesen besser als wir. Unsere Chance besteht darin, innovativ zu sein und Neues zu erfinden. Dafür braucht jeder Arbeitgeber Mitarbeiter, die ihm etwas schenken, was er nicht gegen Bezahlung einfordern kann: die Lust am Nachdenken, die Freude an der Gestaltung. Und echte Freundlichkeit. Ein aufgesetztes Lächeln kann man antrainieren, echte Freundlichkeit entsteht nur, wenn ich in Kontakt bin mit meinen Talenten. Dies wiederum gelingt leichter, wenn Eltern ihren Kindern erlauben, eigene Wege zu gehen, statt vor lauter Ängstlichkeit darauf zu beharren, dass sie etwas Rechtes lernen, sprich: sich frühzeitig in ein Berufsschema zwängen lassen.
(...)

Sie unterstützen die Bewegung Millionways und die gleichnamige Stiftung. Welche Ziele verfolgen Sie damit?

Wir leben alle so dahin, lassen uns leben und treiben, stellen aber die entscheidenden Fragen nicht, die da lauten: Was will ich wirklich? Warum will ich hier unterwegs sein? Was kann ich bewegen? Diese elementaren Fragen liegen oft tief verborgen, zugeschüttet mit Alltagsmüll, verdrängt durch Geschäftigkeit. Die heutige Wirtschaftswelt basiert meist auf Wachstum statt auf Ethik – dadurch werden Menschen gefördert, die funktionieren, aber nicht mehr sie selbst sind. Wir werden belohnt dafür, unachtsam mit uns und unserem Umfeld zu sein. Mit der Bewegung Millionways wollen wir zu einer Gesellschaft beitragen, in der es normal ist, das Potenzial jedes Einzelnen zu entdecken, zu fördern und auszuleben. Bislang ging das nur, wenn Einzelne überdurchschnittlich viel Kraft, Mut und Energie hatten – denn geholfen wurde einem selten. Oft wurde man sogar entmutigt und entfernte sich von den eigenen Träumen aus rationalen Beweggründen und scheinbaren Zwängen.

Wie wollen Sie das ändern?

Indem wir jeden Einzelnen dazu befähigen, ein klares Bewusstsein seiner Talente und Begabungen zu entwickeln. Dann braucht es die Bereitschaft von Arbeitgebern, solche selbstbewusste Berufsleute auch einzustellen. Der Sinn des Lebens besteht nicht darin, als arbeitender Mensch zu funktionieren, sondern als lebender Mensch zu existieren. Millionways fungiert als Anlaufstelle für Menschen, die ihr wahres Potenzial erkannt haben oder erkennen wollen – und für Unternehmen, die auf solche Mitarbeiter setzen. In gewisser Weise holen wir nach, was die Schule versäumt, weil sie noch immer mehr wie eine Erbsensortieranlage funktioniert.

Machen Sie es sich mit dieser pauschalen Kritik an der Schule nicht etwas zu einfach?

Die Schule wird von jeder Gesellschaft so betrieben, wie es zur Erhaltung dieser Gesellschaft erforderlich ist. Im Fabrikzeitalter brauchte es Pflichterfüller, die auf Belohnung und Bestrafung reagierten. Heute braucht es Menschen, die ihr Potenzial nicht entfalten konnten und deshalb zum bedürftigen Konsumenten taugen. So gesehen macht die Schule alles richtig. Als Hirnforscher, der sich fragt, was ein Mensch alles sein könnte, bin ich aber nicht glücklich über unser Schulsystem. Es macht viele unserer Kinder zu Optimierern und Schnäppchenjägern, deren Expertise darin besteht, mit wenig Aufwand gut über die Runde zu kommen. Das prädestiniert sie dazu, billig Schrott zu erstehen und auf den Weg der kollektiven Verblödung einzubiegen.

Welche Alternativen schlagen Sie vor?

Es gibt sie schon, die anderen Schulen, wie die Initiative «Schulen der Zukunft» zeigt. Ich war gerade auf einem Kongress mit 1200 Teilnehmern in Zürich. Da gibt es jahrgangsübergreifend Lernbüros statt Frontalunterricht, die Schüler legen selber einen Plan fest, wie sie sich durch eine Sequenz von Aufgaben durcharbeiten. Sie holen sich Hilfe bei älteren Mitschülern und melden sich zur Prüfung an, wenn sie bereit sind. Es gibt Fächer wie Verantwortung, wo sich Kinder um Senioren oder Zootiere kümmern. Wenn alle Schulen so funktionieren würden, müssten 90 Prozent der Läden an der Zürcher Bahnhofstrasse mangels Nachfrage schliessen – und nicht nur dort.

Sie rufen also zum Konsumverzicht auf in eine Zeit, in der uns alle Ökonomen predigen, dass wir dringend weiteres Wachstum brauchen?

Blinder Konsum, der die Ausbeutung der natürlichen Ressourcen in Kauf nimmt, ist keine Lösung, sondern wesentlicher Bestandteil unseres Problems. Massenproduktion ist eine Ersatzbefriedigung einer Gesellschaft in grosser Identitätskrise. Aus der Neurobiologie wissen wir: Wenn wir die Beziehungen verbessern zwischen den Nervenzellen, sprich für bessere Konnektivität sorgen, dann erreichen wir mehr mit geringerem Ressourcenaufwand. Das ist in meinen Augen auf die Wirtschaft übertragbar. Der Wettbewerb in der heutigen Form richtet uns auf Dauer zugrunde. Das Zeitalter der Einzelkämpfer neigt sich dem Ende zu, wir sollten lernen, uns besser zu verknüpfen und mehr zu teilen. Jede andere Haltung ist so sinnlos, als würde die Leber mit Milz und Lunge darum kämpfen, wer die Macht über den Körper hat.

Auf die Frage nach dem bedingungslosen Grundeinkommen antwortete Gerald Hüther kürzlich: “Ich würde das BGE sofort einführen.”

Weitere Beiträge:
www.gerald-huether.de
www.millionways.org

Kontakt: grundeinkommen.ch
Daniel Häni, Benjamin Hohlmann, Enno Schmidt

unternehmen mitte
Gerbergasse 30
4001 Basel
0041 61 263 36 63 (Daniel Häni)
0041 61 535 85 93 (Enno Schmidt)
0041 61 262 27 13 (Benjamin Hohlmann)
info@grundeinkommen.chwww.grundeinkommen.chwww.grundeinkommen.tvFacebookTwitterGoogle+

Generation Grundeinkommen

Pola Elena Rapatt, Che Wagner, Madeleine Ronner
unternehmen mitte
Gerbergasse 30
4001 Basel
generation@grundeinkommen.chwww.grundeinkommen.chFacebook Generation Grundeinkommen

Agentur[zum]Grundeinkommen

Christian Müller und Daniel Straub
Augustinergasse 6
8001 Zürich
0041 43 497 27 77
info@bedingungslos.chwww.bedingungslos.chFacebook VolksinitiativeFacebook Gruppe Unterschriftensammlung

Stiftung Kulturimpuls Schweiz

unternehmen mitte
Gerbergasse 30
4001 Basel
0041 61 535 85 93
info@stiftung-kulturimpuls.chwww.stiftung-kulturimpuls.ch

Links: www.grundeinkommen.ch/neurobiologe-beschreibt-aspekte-der-generation-grundeinkommen/

maandag 29 juli 2013

Beboeten

‘We gaan bloggen’,
schreef ook Bart Hommersen, hoofdredacteur van VA-Vruchtbare Aarde eergisteren:
‘“Vooruit, daar gaat ie. Vanaf nu elke dag een post,” zo luidde in juni het openingsmotto waarmee Vruchtbare Aarde aan het bloggen sloeg. Een dagelijks bericht? Misschien iets teveel van het goede. Maar er is wel behoefte aan een informele plek om het een en ander te delen. Een opvallende link, een moment van inspiratie; een film die misschien iets zou kunnen zijn voor de VA-film-winkel – of die gewoon alleen maar mooi is. Een informele plek voor de invallen, de ontdekkingen, het vallen en het opstaan wat hoort bij het maken van een tijdschrift; de context waarin het blad elke drie maanden tot stand komt. Een plek ook waar lezers op een makkelijke manier kunnen reageren. Inmiddels is er een blog (klik hier) en een Facebook-pagina (klik hier).’
Hij geeft vier voorbeelden: ‘Historisch nieuws’ (Blog, Facebook), ‘Homeopathie & verstandskies’ (Blog, Facebook), ‘Philips chat’ (Blog, Facebook) en ‘Brabantse minstreel’ (Blog, Facebook). We kiezen hier de tweede, ‘Kosten gezondheidszorg’:
‘NRC Next heeft mijn ingezonden brief geplaatst in de krant van 18-07-2013. Alleen de kop is aangepast. Homeopathie helpt kosten gezondheidszorg beteugelen, betoogt Bart Hommersen – staat er nu. Goede aanpassing.

De ingezonden tekst: “Na verwijdering van een verstandskies geeft de kaakchirurg me een recept mee voor 20 poeders 600 mg Ibuprofen (‘Het eerste poeder innemen voordat de verdoving is uitgewerkt’). Twintig poeders? Vanwege de mogelijke bijwerkingen raadt thuisapotheek.nl aan Ibuprofen bij tandheelkundige ingrepen niet langer dan 24 uur te gebruiken. ‘Vier poeders zijn wel genoeg,’ zeg ik bij de apotheek. ‘Ja, maar dan had de arts eigenlijk een ander recept moeten uitschrijven.’ De prijs van deze 20 poeders 600 mg ligt op € 18,19; mijn vier poeders 600 mg kosten € 13,73. Terwijl 20 poeders van 400 mg slechts € 2,90 en 20 poeders 200 mg € 1,86 zouden hebben gekost.

Uiteindelijk blijkt het homeopathische middel Traumeel in mijn geval afdoende. Dat moet je dan wel weten. Zelfzorgmiddelen als Traumeel met nul bijwerkingen heeft minister Schippers langs de meetlat van de reguliere medicatie gelegd. Op de verpakking mag niet meer staan waarvoor zo’n homeopathisch middel wordt gemaakt. Kijk op de bijsluiter, lees ik. Maar op de bijsluiter is nul zinnige informatie te vinden. De markt voor homeopathische zelfzorgmiddelen is veranderd in een doolhof, met het aannemelijke gevolg dat een flink deel van de markt zal verdwijnen. Zoals ook de BTW heffing van 21% op complementaire geneeswijzen ongewenst sturend is.

Jaren geleden bleek een niet-reguliere behandeling een einde te kunnen maken aan jarenlang intens migraineleed – een keuze die in Nederland wordt ‘beboet’ met 21% BTW; terwijl jarenlange pijnbestrijding in de reguliere gezondheidszorg wordt ‘beloond’ met 0% BTW. Over het beteugelen van kosten in de gezondheidszorg gesproken.”’
Op de website van de bd-vereniging lees ik ‘Nieuw! Bedrijfsindividualiteit in beweging’:
‘Twintig impressies van biologisch-dynamische bedrijven, gepresenteerd tegen de achtergrond van het onderzoek naar bedrijfsindividualiteit. “Een veelzijdige kennismaking met BD-landbouw in Nederland”

Rijk geïllustreerd, 51 pag., € 4,95 direct bestellen >>
Je ontvangt deze uitgave gratis als je je nú aanmeldt als lid van de BD-Vereniging!’
Klik ik op de eerste link, komt het volgende tevoorschijn:
Hoe karakteriseer je de eigen manier van werken van elk biologisch-dynamisch bedrijf?

Luc Ambagts, Isabel Duinisveld en Albert de Vries gaan op een praktische manier aan de slag met het begrip bedrijfsindividualiteit. Bij twintig impressies van biologisch-dynamische bedrijven beantwoorden ze de vraag naar het eigene van het bedrijf met een karakterisering van de activiteiten in twee werkwoorden.

In korte kaderstukjes maken ze begrijpelijk hoe je op deze manier een kennismaking met het wezenlijke van een boeren-bedrijf op een ander vlak mogelijk maakt.

De bedrijfsbezoeken tijdens de GoodFoodMarch, de BOERgondische maaltijden en de Werkplaatsen voor biologisch-dynamische landbouw vormden het uitgangsmateriaal voor deze boeiende kennismaking met de diversiteit van de BD-landbouw.’
‘Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding, Wisentweg 12, 8251 PC Dronten, 0321-315937’ staat eronder. Dit doet me denken aan deze ‘Bedrijfsportretten Biologisch-Dynamische Landbouw’, elders op de website:
‘Van de onderstande bedrijven is in de afgelopen jaren een bedrijfsportret opgenomen in Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de BD-Vereniging.

Gemengdbedrijf Gaos, Swifterbant, 75 hectare akkerbou, zaadteelt en vleesvee, Jos Jeuken en Ellen Krul
Fruitteeltbedrijf De Ring, Oud Sabbinge, 4,5 hectare Kruisbessen, rode en witte bessen, bramen etc., Harald en Margreeth Oltheten
’t Leeuweriksveld, Emmen, 50 tuinbouwteelten voor ca. 300 abonnees, Wouter en Kathinka Kamphuis.
De Noorderhoeve, Schoorl, 54 ha, melkveehouderij, schapen, tuinbouw, camping, boomgaard, bos, Dirk Osinga, Lucia Kok, Liesbeth Lünnemann, Hannelore Speelman, Oebele van der Lei, David Borghouts en Jeroen Hak.
De Groenen Hof, Esbeek, 8,25 ha; bonen, graan, zaadteelt, René Groenen en Gineke de Graaf
Harmannahoeve, Harlingen, 59 ha melkveehouderij, melkverwerking, huisverkoop en vleespakketten, Anne Koekoek en Anneke Hoekstra
Gimsel – De Groenterij, Apeldoorn, Winkel, met bezorgservice, Hanneke Blom-Ligt
Ruissenfruit, Varik, 23 hectare fruitteelt in de Betuwe, Louis Ruissen
Sloterland, Badhoevedorp, Volkstuincomplex op het tuinbouwbedrijf van Hans Wolterbeek
De Horsterhof, Duiven, 9 ha, melkvee, tuinbouw, Anna van Oostwaard, Matthias Crum, Eline Wuppert
De Groene Winkel, Zeist, Natuurvoedingswinkel, Rudi Gerding, Astrid Weidman
Land en Boschzicht, Gravenland, 7 ha, Tuinderij, wijngaard, schapen, winkel, Sijmen Brandsma, Sissie Haijtema
Natuurderij Keizersrande, Diepenveen, 185 ha,Melkvee en natuurbeheer, Annette Harberink
Arnicakwekerij, Dwingeloo, 2 ha, Teelt van Arnica en inheemse planten, Henk Pleiter Gerda Noordam
De Zwarte Bij, Renkum, Imkerij, Wim van Grasstek
De Buitenplaats, Eenigenburg, 24 ha, Melkvee, Bram Borst Ilse van der Eerden
Ugoklooster, Bolsward, 58 ha, Melkvee, Henk Brandsma, Lamkje Brandsma, Wytze Brandsma
Domino Vale do Mondego, Guarda (Portugal), 33 ha, olijven, schapen, fruit, Eelco Schaap, Karin Sligting
Hansketien, Mantinge, 49 ha, geiten en akkerbouw, Peter Govers, Ina Eleveld
De Lepelaar, St-Maarten, 44 ha, groenteteelt, grasklaver en graan, Jan Schrijver, Inge Schrijver, Joris Kollewijn
De Genneper Hoeve, Eindhoven, 52 ha, melkvee, kippen, varkens, schapen, akkerbouw, tuinderij, stadsboerderij, Mirjam Matze, Age Opdam
Loverendale – Ter Linde, Oostkapelle, 83 ha,akkerbouw, groenteteelt, melkvee, Maarten Guepin
Boomgaard – Ter Linde, Oostkapelle, 17 ha fruitteelt, Piet Korstanje, Heleen van Elsacker’
In de nieuwe Dynamisch Perspectief vind ik iets wat ook al op 16 mei in ‘Verlaten’ ter sprake kwam. Op bladzijde 10 in nr. 3 van zomer 2013 schrijft men namelijk over ‘Officier Jan Diek’:
‘Jan Diek van Mansvelt heeft talrijke initiatieven genomen om de BD-landbouw tot bloei te brengen. De officiersmedaille die hij dit jaar kreeg opgespeld, is dan ook zeer verdiend. Zelf voegt hij er deze woorden aan toe: “Via deze weg wil ik graag aan jullie allen, leden van de BD Vereniging en het Demeter circuit, laten weten, dat ik mijn Koninklijke Onderscheiding als Officier in de Orde van Oranje Nassau vooral aan jullie onophoudelijke pionierswerk te danken heb. Tijdens de Jaarvergadering, waarin mijn onderscheiding door Luc zo vriendelijk genoemd werd, vond ik niet de woorden om het zo te zeggen. Dus doe ik het nu op deze manier.”

“Die dank geldt vooral de boeren en tuinders, akkerbouwers, veetelers, gemengd en noem maar op, met en zonder verwerking op het bedrijf, met of zonder zorg, grootschalig zowel als kleinschalig, een-boers of meer-boers, vrouwen en mannen. Die dank geldt ook de voorlichters, coaches, de preparatenmakers, de verwerkingsbedrijven, de kleine en grote handelaren, de vervoerders, de winkeliers en – allerbelangrijkst – de consumenten. En dan natuurlijk ook de onderzoekers, zowel die van eigen werk als die met eigen onderzoeksinstituten en, niet te vergeten, die van het Louis Bolk Instituut. Mijn dank geldt ook alle overeenkomstige BD-actoren in het buitenland, met de Landbouw Sectie in Dornach als inspirerend coordinatiepunt.”

“Zonder het vele, moedige en trouwe grensoverschrijdende ontwikkelingswerk van jullie had ik niets kunnen doen, niet als docent, noch als onderzoeker, en ook niet als bestuurder, nationaal noch internationaal. Ook de samenwerking met verwante organisaties, zoals die in het kader van de IFOAM, was onmogelijk geweest zonder een ruimhartige BD-Vereniging met een open gezicht en een sterke identiteit. Kern van dit bericht aan jullie: zie mijn maatschappelijke erkenning zeker ook als een erkenning van jullie werk, vroeger en nu, en voor de toekomst.”’
Dat bericht geven we hier graag door. Meer bd-nieuws vinden we in Duitsland. Vandaag schrijft Info3 ‘Biodynamiker trauern um Gründer der Gärtnerei Willmann. Demeter-Pionier Gothart Willmann ist tot’:
‘Gothart Willmann, Gründer der Gärtnerei Willmann und des gleichnamigen regionalen Großhändlers in Vaihingen, ist tot. Wie der Demeter e.V. in einer Presseerklärung mitteilt, verstarb der 85-Jährige am vergangenen Freitag im Kreise der Stuttgarter Christengemeinschaft.

Demeter-Vorstand Dr. Alexander Gerber würdigt Wilmanns Lebensleistung für die biodynamische Gemeinschaft: “Mit seiner ansteckenden Begeisterung für die Sache hat er immer wieder wichtige Impulse für die Weiterentwicklung von Demeter gegeben”. Johannes Ell-Schnurr, Geschäftsführer der Arbeitsgemeinschaft für Biologisch-Dynamische Wirtschaftweise in Baden-Württemberg, erinnert vor allem an Gothart Willmanns Beharrlichkeit im Ringen um ein gemeinsames Verständnis. Im Mittelpunkt stand für den tiefsinnigen Pionier stets die Anthroposophie und die daraus zu entwickelnden konkreten Aufgaben.

Geprägt durch ein anthroposophisches Elternhaus, die Waldorfschule und den frühen Kontakt zu Demeter-Erzeugern besuchte der junge Gärtner Gothart Willmann bereits im Januar 1947 den vierwöchigen Einführungskurs in die Biodynamische Wirtschaftsweise. 1952 pachtete er mit seiner Frau Ingemarie eine kleine Gärtnerei in Kleinglattbach, einem Ortsteil von Vaihingen/Enz. Hier entstand die Keimzelle der Gärtnerei Willmann und auch die erste Vermarktungsstruktur. Willmanns Mutter verkaufte das selbst erzeugte Gemüse in Stuttgart an der Waldorfschule Uhlandshöhe in einem eigens dafür errichteten Häuschen, dem “Gemüseanum”. Die Gärtnerei pachtete Flächen dazu, bildete Lehrlinge aus, sorgte durch gemeinsame Arbeit an Steiner-Texten und künstlerische Elemente wie die Aufführung der Oberufer Weihnachtsspiele für Entwicklung, verband sich mit einem Trägerverein und gründete schließlich Anfang der 1980er Jahre das Handelskontor Willmann (HAKO), das heute noch als regionaler Großhändler vorrangig Demeter-Waren in die Naturkostläden liefert.

Charakteristisch für Gothart Willmann war es, die Grundprinzipien des Biodynamischen ebenso im Blick zu haben wie die Gestaltung der Zukunft. So wurde er zum beständigen Mahner und kritischen Begleiter der Bewegung, dem vor allem die Aus- und Weiterbildung am Herzen lag. “In seinem Sinne kann die Demeter-Gemeinschaft gerade diese Aufgaben sicherlich noch intensiver bearbeiten”, unterstreicht Vorstand Dr. Gerber über ein Vermächtnis des Pioniers, das weiter wirken wird.

Quelle: Demeter e.V.
En dan werd er vrijdag op de Facebookpagina van ‘Rudolf Steiner: Schriften – Kritische Ausgabe. SKA’ een artikel van Wolfgang Held geplaatst, dat ‘Themen der Zeit’ de dag erop, eergisteren dus, ook overnam, maar dan onder de titel ‘Die Schriften Rudolf Steiners in ihrer Entwicklung’:
‘“tief beeindruckt”, “hochinteressanter Zugang zu Rudolf Steiner”, “sauber und aufrichtig”, “eine ‘Nobilitierung’ von Steiners Werk”.

Marc David Hoffmann, Leiter des Rudolf Steiner Archivs, im Gespräch über die SKA

Die Schriften in ihrer Entwicklung

Im Gespräch äußerst sich der Leiter des Rudolf Steiner Archivs David Marc Hoffmann über die kritische Ausgabe des geschriebenen Werkes Rudolf Steiners, die als Koproduktion des Frommann-Holzboog-Verlages und des Rudolf Steiner Verlages erscheint.

[Das Goetheanum Nr. 28. 13. Juli 2013.]

Anders als die Vortragsmitschriften hat Rudolf Steiner seine schriftlichen Publikationen von Auflage zu Auflage erweitert und geändert. Diese Entwicklungsgeschichte seiner Bücher sichtbar und verständlich zu machen, ist Aufgabe einer sogenannten »kritischen« Ausgabe. Überraschenderweise hatte letztes Jahr der deutsche Fachverlag Frommann-Holzboog eine solche wissenschaftliche Ausgabe von ausgewählten Büchern Rudolf Steiners angekündigt. Christian Clement, der zu den Mysteriendramen Rudolf Steiners promovierte und gegenwärtig als Germanist und Slavist an der Brigham Young University/Utah (USA) lehrt, hat sich dieses Projekt vorgenommen.

Nachdem David Marc Hoffmann, Leiter des Rudolf Steiner Archivs in die vorliegende Arbeit von Clement einsehen und sie prüfen konnte, empfahl er das Projekt dem Rudolf Steiner Verlag. Es kam zu einer Kooperation der beiden Verlage. »Clement dokumentiert die Textgeschichte über die verschiedenen Auflagen hinaus«, so Hoffmann im Gespräch über dieses Projekt. »Mit jeder Auflage tritt Rudolf Steiner mit neuen Gesichtspunkten, neuem Selbstverständnis und neuen Formulierungen auf.« Hoffmann erzählt, dass zeitgleich mit seinem Arbeitsantritt im Archiv 2012 die Ankündigung des Frommann-Holzboog-Verlages erschien. Weil er mit dem Verleger Eckart Holzboog befreundet sei, habe er den Kontakt zum Verlag und auch zu Christian Clement gesucht.

»Mich interessierte natürlich sehr, was Clement mit Rudolf Steiner macht, und ich war tief beeindruckt«, denn, so Hoffmann, die Variantenvergleiche seien transparent und außerordentlich sorgfältig durchgeführt.« »Er druckt die Ausgabe letzter Hand ab und weist sämtliche früheren Formulierungen bis zur Erstausgabe im Apparat nach – das gibt einen Erkenntnisgewinn!« Zu dieser editorischen Arbeit kommen nun, so Hoffmann, ausführliche Einleitungen und Quellennachweise, durch die Clement das jeweilige Werk in einen Zusammenhang mit dem gesamten Werk Rudolf Steiners stellen möchte. Dabei versuche Clement Motive zu finden und nicht an Wörtern sich zu fixieren. Bei der Frage, ob Christian Clement, wie Helmut Zander Rudolf Steiner »überführen« wolle, erwacht David Marc Hoffmanns Begeisterung für das Kooperationsprojekt der Verlage. »Überhaupt nicht. Er hat einen hochinteressanten Zugang zu Rudolf Steiner, »sine ira et studio«, eine echte Erkenntnissuche mit Argument und Gegenargument.« Zwischen einer apologetischen, verteidigenden Position und einer kritisch-zersetzenden Haltung nehme er eine dritte ein. Hoffmann vergleicht es mit einem Fichte-Herausgeber, der aus Erkenntnisinteresse und Liebe zur Philosophie sich ans Werk mache, dabei aber kein »Fichterianer« sein oder werden müsse.

Eckart Holzboog als Verleger vor allem philosophischer Forschungsliteratur sage nun, dass Rudolf Steiner ein eminenter Vertreter der Philosophie des ausgehenden 19. und beginnenden 20. Jahrhunderts, ein Lebensreformer sei, der erforscht und verstanden werden müsse, schildert Hoffmann. Auf seinen Vorschlag, die Edition zu prüfen, seien Clement und auch Holzboog gerne eingegangen. Dies auch deshalb, weil Holzboog die Sorge hatte, dass diese Ausgabe in irgendeiner Opposition zur Gesamtausgabe Rudolf Steiners stehen könne. 
Um die Seriosität der Ausgabe zu beschreiben, sucht David Marc Hoffmann nach Beschreibungen wie »sauber« und »aufrichtig« und schränkt ein: »Gewiss kann er in der einen oder anderen Frage eine Auffassung vertreten, die wir oder ich anders sehen, aber das schmälert doch nicht den Eindruck, dass es im Ganzen Hingabe ist, die Christian Clement zu dieser Arbeit geführt hat.«

So wächst nun neben der Gesamtausgabe Rudolf Steiners eine kritische Ausgabe, die, so betont Hoffmann, als wissenschaftliche Ergänzung zur bestehenden GA, der Leseausgabe, zu sehen ist. Während die Gesamtausgabe die Texte und Vorträge Rudolf Steiners zugänglich macht, gehe es nun Clement darum, die Entwicklung zu zeigen, wie Rudolf Steiner seine Position, sein Denken öffentlich vertreten hat.

Geht es Clement dabei allein um das Wie oder auch um das Warum, frage ich David Marc Hoffmann. »Er schreibt eine große, subtil gehaltene Einleitung, in der er beispielsweise das »ideogenetische Grundgesetz« vorschlägt. Aus seiner Beobachtung der verschiedenen Auflagen destilliert er Gedanken und Überzeugungen heraus, die ihn zu diesem Gedanken führen. So wie bei Häckels biogenetischem Grundgesetz in der persönlichen frühen Leibesentwicklung die Stammesentwicklung sich spiegelt, so würde in der persönlichen geistigen Entwicklung sich auch die geistige, kulturelle Entwicklung der Menschheit spiegeln.«

Auf die viel diskutierte Frage, ob es bei Rudolf Steiners Werk und Leben tatsächliche Entwicklungen oder Brüche gegeben habe, gibt Clement jenseits der bekannten anthroposophischen Perspektiven fruchtbare Betrachtungen. So findet er in den ersten beiden Auflagen von »Christentum als mystische Tatsache« Formulierungen, die er ihrem Geiste nach bereits aus frühsten Schriften der Achtzigerjahre erkennt. Man müsse, so unterstreicht Hoffmann, Clement nicht in jedem Punkt seiner Einleitung und seinen Kommentare folgen, diese Ausgabe ermögliche aber eine differenzierte Auseinandersetzung mit Rudolf Steiners Werk.

Hoffmann betont, dass im philologischen Verständnis eine »kritische« Ausgabe eine »Nobilitierung« bedeute. »Erst gab es die schlichte Leseausgabe von Nietzsche, bis endlich Mazzino Montinari die »kritische Ausgabe« vorlegte, die durch ihre Überschau einen wissenschaftlichen Wert darstellt.« Nicht anders sei es bei Roland Reuß’ kritischer Kleist-Ausgabe oder Dietrich Sattlers Hölderlin-Edition. Weil die Rudolf Steiner Nachlassverwaltung solch eine wissenschaftliche Ausgabe der Schriftwerke Steiners notwendig findet, hat Hoffman als Archivleiter dem Rudolf Steiner Verlag und dem Frommann-Holzboog-Verlag eine Koproduktion vorgeschlagen. Das beziehe sich zunächst auf die Vertriebsebene, die finanzielle Ebene, aber potenziell auch auf eine inhaltliche Zusammenarbeit über die nun erscheinenden acht Bände hinaus.

An welche Leserinnen und Leser richtet sich diese Ausgabe von Rudolf Steiner? David Marc Hoffmann: »Die Ausgabe ist wissenschaftlich angelegt, aber man kann sich in die Methode seiner Nachweise einlesen und dann als allgemein interessierter Leser für seine persönliche Steiner-Forschung viel darin finden. Das bezieht auch auf die interessanten Verweise. So heißt es zum Beispiel, dass ein Gedanke sich bereits in Goethes Schriften findet oder dass ein Zusammenhang später von Rudolf Steiner weitergeführt wird. Dabei spricht Clement nicht wie Zander von Widersprüchen, sondern charakterisiert es als natürliche Entwicklungen und Metamorphosen des Erkenntnislebens von Rudolf Steiner.« Christian Clements Motiv sei dabei, Rudolf Steiner mit der Welt zu verknüpfen. Die jetzige Ausgabe konzentriert sich auf die Zusammenschau der einzelnen Auflagen, macht somit die Werkentwicklung sichtbar und löst die Forderung Steiners ein, der sein »eigenes inneres Ringen und Arbeiten für das Hinstellen der Anthroposophie vor das Bewußtsein der gegenwärtigen Zeit [...] an Hand der allgemein veröffentlichten Schriften« verstanden wissen wollte. Eine Perspektive sieht Hoffmann in historisch-kritischen Ergänzungsbänden, die auch Archivbestände, wie Korrekturfahnen, Notizzettel beinhalten und dadurch die Gedankenentwicklung, die zu den Werken geführt hat, aufzuzeigen vermögen.

Band 5 »Schriften über Mystik, Mysterienwesen und Religionsgeschichte«, 460 Seiten, erscheint August 2013.’
Gisteren vroeg weekblad ‹Das Goetheanum› zich op zijn Facebookpagina ‘Zu welchem Preis?’ af:
‘Eine geistreiche Betrachtung der Frage nach einer Alternative zum ‹bedingungslosen Grundeinkommen› findet sich in den aktuellen Mitteilungen der Schweizer Landesgesellschaft: «Je weniger für irgendetwas bezahlt wird, desto besser – dies ist nicht nur weit verbreitete Meinung, sondern ‹wissenschaftliches› Dogma der heutigen Wirtschaft. Dieser enorme Druck auf die Preise lässt für die arbeitenden Menschen immer weniger übrig. Als Konsequenz führt das fehlende Einkommen zwangsläufig zu Schulden, die überall wachsen und zu einem breiten, kaum mehr zu beherrschenden Phänomen werden. Die Spirale hat sich schon so weit gedreht, dass auf Staatsebene nur noch Geldspritzen das nächste Atemholen ermöglichen. Geld hat nicht nur einen Wert für sich bekommen, es ist quasi zur Lebensquelle geworden und fesselt den Menschen zunehmend an den eigenen Egoismus – und drängt ihn immer mehr in den Daseinskampf (...). Die geistige Welt lässt sich bekanntlich nicht betreten ohne entsprechende Schulung. Jeder Schritt über die Schwelle aus persönlichem Interesse, mit einem Egoismus, der sich nicht auf die ganze Welt und alle Menschen erweitert hat, erlaubt keine Begegnung mit geistigen Realitäten: Er führt in eine illusorische Spiegelung schönster Bilder, durchdrungen von den eigenen Interessen. Mit dem Wirtschaftsleben treten wir auch in eine andere Welt. Diese erscheint in vieler Hinsicht wie ein Abbild der geistigen. So wie bei den Griechen mit der Philosophie, kann heute mit der Wirtschaft geübt werden. Es gibt da, wie in der geistigen Welt, keinen Platz für eigene Interessen; jedes egoistische Betreten der Wirschaftswelt verfälscht die Preise und bringt – mit Steiner gesprochen – nur ‹Elend, Armut und No› mit sich.»

Zum Volltext: http://buff.ly/18ptOgt Marc Desaules /CC’
Dat het basisinkomen onder antroposofen, ondanks alle enthousiasme, ook een controversieel onderwerp kan zijn, heb ik eerder gemeld. Bijvoorbeeld op 20 augustus 2009 in ‘Basisinkomen’ en op 14 juni 2010 in ‘Ondernemer’. Marc Desaules, voorzitter van de Antroposofische Vereniging in Zwitserland, maakt zich nu tot woordvoerder van de tegenstemmen, in het hierboven aangegeven ‘Der richtige Preis anstelle des bedingungslosen Grundeinkommens’:
‘Wir leben in einer Zeit der tiefen Preise. Je weniger für irgendetwas bezahlt wird, desto besser – dies ist nicht nur weit verbreitete Meinung, sondern wissenschaftliches Dogma der heutigen Wirtschaft. Dieser enorme Druck auf die Preise lässt für die arbeitenden Menschen immer weniger übrig. Als Konsequenz führt das fehlende Einkommen zwangsläufig zu Schulden, die überall wachsen und zu einem breiten, kaum mehr zu beherrschendes Phänomen werden. Die Spirale hat sich schon so weit gedreht, dass auf Staatsebene nur noch Geldspritzen das nächste Atemholen ermöglichen. Geld hat nicht nur einen Wert für sich bekommen, es ist quasi zur Lebensquelle geworden und fesselt den Menschen zunehmend an den eigenen Egoismus – und drängt ihn immer mehr in den Daseinskampf. Es besteht dringender Handlungsbedarf.

Die Idee eines bedingungslosen Grundeinkommens für alle möchte eine Antwort darauf sein, als sozialschützende Reaktion auf die verheerende Gesamtsituation. Durch ein gesichertes Basiseinkommen würde sie als Sozialgrundversicherung wirken, durch die Bedingungslosigkeit als Befreiung vom Arbeitszwang. Zwei Perspektiven, die zunächst viel zu versprechen scheinen. Aber ist es wirklich so?

Bei näherer Betrachtung offenbart sich eine andere Realität: Das bedingungslose Grundeinkommen geht nicht an die Wurzel des Problems. Die Wirtschaft bleibt unangetastet und entwickelt sich genau gleich weiter im Überlebenskampf aller gegen alle. Darüber hinaus verschlimmert es die Situation, indem es die Haltung zur Arbeit verdirbt und dadurch einen wichtigen Schutzraum der Menschenwürde angreift. Schliesslich führt das regelmässig vom Himmel fallende Einkommen den Menschen in eine völlige Abhängigkeit – ähnlich der einer Herde von ihrem Halter.

Wir haben kein Einkommensproblem

Die Frage ist: Was ist die Alternative zum bedingungslosen Grundeinkommen oder wo können wir wirtschaftlich ansetzen, um allen Menschen ein würdiges Einkommen zu sichern? Da müssen wir näher an die Ursachen heran. Dann zeigt sich erstens: Wir haben kein Einkommensproblem, sondern ein grundlegendes Ausgabenproblem, gestützt durch ein genauso folgenschweres Geldproblem. Und zweitens lässt sich feststellen, dass wir für eine gesunde Einstellung zur Arbeit Sorge tragen müssen. Sowohl das Ausgabenproblem wie unsere Einstellung zur Arbeit sind tief in unsere herkömmliche wirtschaftliche Denk- und Handlungsweise eingebettet – und es ist unangenehm, sich dies einzugestehen, und schwierig, sich dies abzugewöhnen. Diese beiden Aspekte versuche ich näher zu betrachten.

Bei den Ausgaben hat der Preis natürlicherweise eine zentrale Rolle. Jeder schaut beim Kaufen auf den Preis – das ist ja auch ganz verständlich. Nun versuchen wir einmal, trotz unserer gegenwärtigen Denkgewohnheiten, uns eine Welt vorzustellen – die Frage, ob und wie sie machbar ist, lassen wir dabei zunächst beiseite –, wo der Preis jedes Erzeugnisses so ist, dass der Mensch, der es verfertigt hat, «so viel an Gegenwert bekommt, dass er seine Bedürfnisse, die Summe seiner Bedürfnisse, worin natürlich eingeschlossen sind die Bedürfnisse derjenigen, die zu ihm gehören, befriedigen kann so lange, bis er wiederum ein gleiches Produkt verfertigt haben wird». So ein «richtiger Preis»[1] ergibt sich also nicht aus der Sicht der Käuferseite, sondern lediglich der Verkäuferseite, der Produktionsseite. Und es sind nur die zukünftigen Bedürfnisse, nicht die Herstellungskosten massgebend. Die Tragweite dieser Gestaltungsgesten eines richtigen Preis ist immens.

Indem der Käufer seine eigenen Bedürfnisse deckt, wird dann bei jedem Kauf sichergestellt, dass die Bedürfnisse aller anderen am Produkt Beteiligten gedeckt werden, und zwar voll, nicht nur deren Grundbedürfnisse. Dies wird nicht nur lokal wirksam, es wird für alle Arbeitenden, wo immer sie in der Welt an einer Leistung engagiert sind, gleichermassen gelten. Jeder richtige Preis wird somit bei jedem Kauf ein heilendes Präparat, das durch seine Wirkung den ganzen ökonomischen Organismus dynamisiert. Zugleich ist es eine Begegnung auf Augenhöhe, weltweit.

Dieser Ansatz des richtigen Preises basiert auf wirtschaftlicher und zahlengestützter Einsicht und nicht auf einer moralisch-ethischen Grundhaltung oder irgendeiner erworbenen oder erzwungenen «Güte». Ob hingegen das moralische Verhalten des Menschen schrittweise etwas davon lernen wird, mag eine mögliche Konsequenz sein – es ist jedoch niemals Voraussetzung.

Entscheidend ist die Zukunftsrichtung der Formel, denn durch den richtigen Preis ist ein Einkommen gewährleistet, das die kommenden Bedürfnisse deckt. Das Einkommen belohnt nicht vergangene Leistung – es deckt die Lebenskosten, die gerade erst am Entstehen sind. Damit wird der richtige Preis zugleich zum Ausgangspunkt und Weg einer realen sozialen und schicksalswirksamen Trennung von Arbeit und Einkommen. Zuerst wird das Einkommen gesichert und dann wird gearbeitet. Dadurch kann rein zeitlich das Einkommen nicht mehr an der Arbeit gemessen werden und entkoppelt sich de facto davon. Sobald das Einkommen durch richtige Preise alle künftigen Bedürfnisse deckt, schafft es darüber hinaus den eigentlichen Boden der Kreativität und Entfaltung der eigenen Fähigkeiten für jeden Arbeitenden.

Die Schwierigkeit dabei: Bei jedem Kauf ist auch Geld im Spiel und damit ein verschleiertes und kaum antastbares Problem. Während der letzten Jahrhunderte hat das Geld sich immer deutlicher von der Realwirtschaft entfernt und einen Wert aus sich und für sich gezogen. Das wirkt desaströs und fusst vor allem auf drei Ebenen: dem Kauf von Grund und Boden, der Art, wie Kredite gesichert werden, und der kontrollierten Inflation. Es wäre ein Betrachtung für sich, auf diese drei Aspekte genauer einzugehen, denn diese im Hintergrund wuchernden Geldvorgänge stellen sich jedem Schritt zu einer Verbesserung der realen wirtschaftlichen Vorgänge als Hindernis entgegen.

Arbeit als Hüter der Menschenwürde

Die geforderte Bedingungslosigkeit des Grundeinkommens betont die Rechte des Einzelnen, befreit ihn von jeglichem Anspruch der Gemeinschaft – darin wird er zugleich begrenzt. Und sie stellt die Arbeit in ein falsches Licht. Arbeit hat nichts mit einer solchen Freiheit zu tun, sondern mit Karma. Arbeit entsteht dort, wo das Engagement des Einzelnen für die anderen der Anerkennung der anderen begegnet, sie ist Verhältnis, Beziehung, Begegnung des Punktes mit dem Umkreis. Sie ist der Ort der Entfaltung des eigenen Schicksals im Erkennen der Bedürfnisse der anderen Menschen. Was dadurch geleistet wird, deckt deren Bedürfnisse. Und das, was der Einzelne braucht, ist dank der Arbeit der anderen geleistet worden. «[...] dieser Gedanke: Soundso viel Leute arbeiten, damit man des Lebens Minimum hat –, der ist ja untrennbar von dem anderen Gedanken, dass man das wiederum der Sozietät zurückgeben muss, nicht durch Geld, sondern wiederum durch Arbeit, was für einen gearbeitet wird. Und erst, wenn man sich verpflichtet fühlt, das Quantum von Arbeit, das für einen geleistet wird, auch wiederum zurückzuarbeiten in irgendeiner Form, erst dann hat man Interesse für seine Mitmenschen.»[2] Allein durch die Arbeit lernt man wieder zu geben das, was man durch die Arbeit von allen anderen bekommen hat. Da wird Zugehörigkeit real gelebt. Und das ist Rechtsleben – es kann nicht mit Geld gekauft werden. Rechte, aber auch Pflichten kommen mit der Gemeinschaft, und Arbeit ist eine solche. «[...] Natürlich ist ja jeder aus den sozialen Verhältnissen heraus gezwungen zu arbeiten, und man hat nur die Wahl, entweder zu verhungern oder zu arbeiten.»[3] Die Formulierung ist scharf, aber stimmig.

Mit der Arbeit ist eines der wichtigsten Inkarnationsmysterien des Menschwerdens auf der Erde verbunden: das der Entfaltung des Willen. Viel wird in der heutigen Zivilisation dafür getan, das Band zwischen dem Menschenkern und seinem Erdenwillen zu lähmen, wenn nicht gar zu zerreissen. Und eine verborgene weise Stimme der Menschengemeinschaft sagt mit der Pflicht zur Arbeit: «Daran darfst du nicht rütteln» – in aller Freiheit natürlich, deshalb Rudolf Steiners Formulierung «entweder verhungern oder arbeiten». Es geht um Menschenwürde und ihre Zukunft schlechthin – und Arbeit ist in diesem Sinne sozusagen deren Hüter. Angesichts des Ernstes der Sache erscheint die postulierte Bedingungslosigkeit als gefährlich – als sorgloses Ausschütten des Bades mit dem Kinde.

Auf der Suche nach dem Sichern des Einkommens stehen sich das bedingungslose Grundeinkommen und der richtigen Preise polar gegenüber. Während das eine durch eine regelmässige Geldspritze die Grundbedürfnisse decken möchte, sorgt das andere dafür, dass jede Leistung richtig bezahlt und dadurch die Fülle der Bedürfnisse gedeckt wird. Schaut man auf den Egoismus, zeigt sich: Das erste konzentriert sich auf das eigene Einkommen, also auf das zum Leben notwendige Geld, egal wie es entsteht und woher es kommt. Das zweite fokussiert sich auf das Ausgeben, präziser gesagt auf die Situation der Menschen, die hinter dem Kauf unsichtbar engagiert sind, und auf das gesunde Leben des sozialen Organismus, das erst ein Einkommen ermöglicht.

Mit einem Vergleich möchte ich diese Betrachtung schliessen. Die geistige Welt lässt sich bekanntlich nicht betreten ohne entsprechende Schulung. Heute beruht diese vor allem auf einer strengen Erziehung des Egoismus. Jeder Schritt über die Schwelle aus persönlichem Interesse, mit einem Egoismus, der sich nicht auf die ganze Welt und alle Menschen erweitert hat, erlaubt keine Begegnung mit geistigen Realitäten: Er führt in eine illusorische Spiegelung schönster Bilder, durchdrungen von den eigenen Interessen. Mit dem Wirtschaftsleben treten wir auch in eine andere Welt. Diese erscheint in vieler Hinsicht wie ein Abbild der geistigen. So wie bei den Griechen mit der Philosophie, kann heute mit der Wirtschaft geübt werden. Es gibt da, wie in der geistigen Welt, keinen Platz für eigene Interessen; jedes egoistische Betreten der Wirschaftswelt verfälscht die Preise und bringt nur «Elend, Armut und Not»[4] mit sich.

Damit die Zukunft unsere Sache wird, sehe ich nur den Weg des richtigen Preises als möglich. Der erste Schritt ist, den Grundbegriff von Steiners Wirtschaftslehre, den richtigen Preis, bis in seine letzten Konsequenzen zugänglich und verständlich zu machen. In einem zweiten Schritt gilt es, assoziative Netzwerke aufzubauen – nicht zu klein, nicht zu gross, wiederum zusammen vernetzt –, um die Preise wahrzunehmen, zu beurteilen und dadurch Transparenz für die richtigen Preise zu schaffen: Was wäre richtig für dieses Erzeugnis hier oder dort? Daraus würde allmählich eine fluktuierende, weltweite Wirtschafts-Landkarte der richtigen Preise entstehen. Und als dritter Schritt würde dann möglich, daraus konkrete Folgerungen zu ziehen – durch die Menschen und für die Menschen – und daran gemeinsam zu lernen...

Marc Desaules

[1] Diese Charakterisierung eines richtigen Preises war für Rudolf Steiner eine das Thema wissenschaftlich erschöpfende Formel in seinem Nationalökonomischen Kurs – 29.7.1922, GA 340, S. 82, 6. Auflage 2002.

[2] Hier stellt Rudolf Steiner fest, wie nur Arbeit gegen Arbeit auszutauschen ist, und wie Geld auf keinem Fall Arbeit ersetzten kann – 30.11.1918, GA 186, S. 46, 3. Auflage 1990.

[3] Auszug einer Antwort Rudolf Steiners auf die Frage: «Ist Arbeitszwang in Aussicht genommen?» – 30.5.1919, GA 337a, S. 78, 1. Auflage, 1999.

[4] «[...] dass alles menschliche Elend lediglich eine Folge des Egoismus ist, und dass in einer Menschengemeinschaft ganz notwendig zu irgendeiner Zeit Elend, Armut und Not sich einstellen müssen, wenn diese Gemeinschaft in irgendeiner Art auf dem Egoismus beruht.» – Geisteswissenschaft und soziale Frage, Oktober 1995, GA 34, S. 191, 2. Auflage 1987.’

donderdag 25 juli 2013

Tekenen

Het is echt komkommertijd. Weinig nieuws in deze hete dagen. Wolfgang Held had eergisteren op de website van het Goetheanum een echt zomerbericht, ‘Zehnter Zyklus der Mysteriendramen hat vor ausverkauftem Haus begonnen’:
‘Mit fast 1000 Plätzen ist der Sommerzyklus der Mysteriendramen voll besetzt. Es ist die letzte Aufführung der Dramen vor dem Bühnenumbau ab September 2013.

Diese grosse Resonanz auf die Neuinszenierung der Mysteriendramen durch Gioia Falk (Eurythmie), Christian Peter (Schauspiel) und Roy Spahn (Bühnenbild) hatten nur wenige erwartet. Dabei mag die kollegiale Ensemble-Arbeit, der Neugriff der Eurythmie wie auch die textorientierte Regiearbeit gemeinsam diesen Erfolg möglich gemacht haben. Begleitet wurden die Zyklen am Goetheanum von sogenannten “hautnah”-Aufführungen von Szenen der Mysteriendramen in zahlreichen Städten. Der jetzt ausverkaufte Zyklus gibt den Verantwortlichen am Goetheanum den Mut, nach dem nun anstehenden Bühnenausbau weitere Aufführungen der Dramen ins Auge zu fassen. Dabei darf man nicht vergessen, dass die Schauspielerinnen und Schauspieler jeweils für die Aufführungen und kurzen Wiederaufnahmeproben als freies Ensemble zusammenkommen. Das sind weitaus schwierigere Bedingungen, als sie bei den vergangenen Inszenierungen geherrscht haben. Es sei, so die Spielerinnen und Spieler bei der Generalprobe, der familiäre, freundschaftliche Geist im Ensemble, der trotzdem Flügel verleihen würde. Von der Generalprobe dieses zehnten Zyklus wurden Filmaufnahmen gemacht, die in wenigen Wochen hier Einblicke in das Leben auf und hinter der Bühne geben werden.’
Is het vanwege deze zomertijd dat de Facebookpagina van Uitgeverij Christofoor op 15 juli het album van Uitgeverij Christofoor deelde? Met deze boodschap:
‘In de nieuwe Happinez nr. 5, 2013 staat een artikel over Antroposofie. Jaap van de Weg auteur van “Lof der Hindernissen” van Uitgeverij Christofoor heeft met de auteur samengewerkt bij de realisatie van dit artikel. Lees hier een gedeelte van het artikel. Antroposofie Het leven als inwijdingsweg (1 foto)’
Meer is te vinden op de website van Happinez. Niet het artikel, maar een globale inhoudsopgave. – Dan hard nieuws. Bionext kwam vorige week vrijdag 19 juli met het bericht ‘Biologische speciaalzaken groeien tegen de stroom in’:
‘Speciaalzaken hebben al jaren te maken met een dalende lijn in de omzet. In een recente publicatie van de ING valt te lezen:

“Tussen 2007 en 2013 daalde de gemiddelde omzet van een speciaalzaak in voedingsmiddelen met 10 procent. Doordat consumenten een groter deel van hun boodschappen bij de supermarkt zijn gaan doen daalt de omzet in de branche en loopt ook het aantal winkels terug.”

De biologische speciaalzaken vormen een duidelijke uitzondering op de regel. Vanaf het jaar 2000 is de gemiddelde omzetgroei per jaar 7%. In 12 jaar tijd is de omzet meer dan verdubbeld naar ruim 325 miljoen per jaar. Het hele ING-artikel kunt u hier downloaden.’
Diezelfde dag bracht het dit nieuws, ‘Monsanto trekt zich grotendeels terug uit Europese markt’:
‘Gisteravond heeft chemiereus Monsanto bekend gemaakt dat het bedrijf zich grotendeels terugtrekt uit de Europese markt voor genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen. Dit is verheugend nieuws, ook al moeten we niet te vroeg juichen. Zie het persbericht van Greenpeace hieronder.

Knieval Monsanto lijkt Europese koerswijziging richting duurzame landbouw

Amsterdam, 18 juli 2013 – Dat Monsanto alle nieuwe verzoeken intrekt om genetisch gemanipuleerde gewassen te verbouwen in de EU, is volgens Greenpeace een eerste signaal dat Europa de koers verlegt richting gezonde, duurzame landbouw. De strijd met Monsanto is volgens campagneleider Herman van Bekkem echter nog lang niet gestreden. “De multinational wil zich nu concentreren op de import van gentech-gewassen uit andere continenten. Ook daar zullen we ons uiteraard tegen verzetten.”

De strijd van Greenpeace voor duurzame landbouw wierp gisteravond historische vruchten af, toen Monsanto bekend maakte zich grotendeels terug te trekken uit de Europese markt voor genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen. Dat betekent echter niet dat de naam Monsanto in Europa verleden tijd is. Het bedrijf heeft nog steeds toestemming om in Europa de omstreden, gemanipuleerde maïssoort MON810 te verbouwen. De plant leidt sinds 1998 tot diepe verdeeldheid in de EU. Acht Europese lidstaten hebben een landelijk teeltverbod op dit gewas. Binnenkort moet de Europese Commissie de toelating van MON810 opnieuw onder de loep nemen. Greenpeace verwacht dat dit dan ook het einde betekent van deze onnatuurlijke maïssoort.

Daarnaast heeft biotechreus Monsanto aangekondigd de focus te verleggen naar de import van landbouwgewassen uit andere continenten, zoals Amerika. Greenpeace vindt dat de deuren van de EU dicht moeten voor deze handel. Van Bekkem: “We weten nog altijd niet wat de gevolgen zijn van het verbouwen en eten van genetisch gemanipuleerde producten voor mens en dier. Zolang we niet zeker weten of het veilig is, moeten we er gewoon niet aan beginnen. Europa kan beter kiezen voor eerlijke, duurzame landbouw waarin geen ruimte is voor groenteprofessors als Monsanto.”

Bron: Greenpeace’
‘Op 9 juli heeft staatssecretaris Dijksma de nota van wijziging van de meststoffenwet aan de Tweede Kamer gestuurd, voorzien van een uitleg. De staatssecretaris blijkt rekening te houden met biologische veehouders, die op grond van de biologische productieregels wettelijk verplicht zijn om al hun biologische mest op biologische grond af te zetten. Dat betekent dat verplichte mestverwerking voor biologische veehouders geen optie is. De staatssecretaris heeft dit erkend en in de wijzigingen op de wet de mogelijkheid opgenomen een groep landbouwers vrij te stellen van verplichte verwerking. Het Biohuis is blij met deze ontwikkeling. Het Biohuis heeft met steun van Bionext de laatste maanden actief gelobbyd met de boodschap dat de biologische sector haar mestafzet al zover geregeld heeft, dat een extra verplichting in de meststoffenwet niet nodig en zelfs conflicterend is.’
En over zichzelf, ‘Bionext in de media’:
‘Het voorjaar heeft veel biologisch nieuws opgeleverd. Natuurlijk rondom het Lekker naar de Boer-weekend, waarin tienduizenden mensen erop uit trokken om zelf te ervaren wat biologisch boeren betekent. Er zat een special van 8 pagina's bij de Metro, het AD schreef 2 pagina's vol over de nieuwe fietsroutes van de stad naar de bio boer en de ANWB Kampioen riep lezers op vooral Lekker naar de Boer te gaan.

Onze actie “Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven” is besproken op BNR Nieuwsradio, net als de Europese zadenregeling. Wie deze actie wil steunen kan een gift overmaken en de petitie tekenen. Zo’n 9 duizend mensen gingen u voor.

De export van biologische producten is voor het eerst in kaart gebracht en overtreft de binnenlandse markt. De Exportmonitor 2012 haalde o.a. het Financieel Dagblad en BNR Nieuwsradio.

Naar aanleiding van een persbijeenkomst op de ambassade in Berlijn zijn artikelen verschenen in Duitse media, over ... het Pieperpad! Zie bijvoorbeeld Reisen Deutschland.
In de Volkskrant verscheen een bericht over biologisch ijs – wat wil je met dit weer – en daarin werd Bionext geciteerd.

Het tienjarig bestaan van Adopteer een Kip is uitgebreid besproken in Ekoland. Het aantal biologische legkippen is in tien jaar tijd namelijk verzevenvoudigd, van 300 duizend naar 2,1 miljoen. Dankzij Adopteer een Kip (en veel nieuws over plofkippen, Beter Leven etc) is het bewustzijn over de voordelen van de biologische pluimveehouderij sterk toegenomen in ons land. En we gaan op volle kracht door: september wordt een speciale actiemaand. Hou www.adopteereenkip.nl in de gaten!’
Eergisteren kwam de Facebookpagina van weekblad ‹Das Goetheanum› met ‘Securvita macht Rückzieher’:
‘In Zukunft will die Kasse weniger anthroposophische Therapien erstatten. Ein empörter Brief des Patientenverbandes ‹gesundheit aktiv› findet sich hier: http://buff.ly/15JWlaF
Die brief is al van 27 mei. Daarin schrijft Hans-Jürgen Schumacher, ‘Geschäftsführer’ van ‘Patientenverband gesundheit aktiv . anthroposophische heilkunst e.v.’ aan deze ‘bundesweite gezetzliche Krankenkasse’, die bekend staat om het feit dat ook complementaire behandelwijzen worden vergoed:
‘Sehr geehrter Herr Hachtmann,

wie uns erst jetzt bekannt wurde, haben Sie im Bereich der anthroposophischen Therapien Kürzungen vorgenommen. Wurden bisher 25 Therapieeinheiten pro Therapieform erstattet, werden von Ihnen nun nur noch maximal 25 Einheiten für Heileurythmie und Kunsttherapie insgesamt und 10 Einheiten für Rhythmische Massage übernommen.

Als anthroposophischer Patientenverband haben wir viele Mitglieder, die bei Ihnen versichert
sind. Diese haben sich seinerzeit bewusst gerade wegen der Erstattung dieser Therapien für eine Mitgliedschaft in Ihrer Kasse entschieden. Umso verständnisloser und empörter reagieren unsere Mitglieder und damit auch wir auf diese von Ihnen im Rahmen der vom Gesetzgeber gegebenen Möglichkeiten vorgenommene Änderung.

Wie Sie wissen, sind diese Therapien ein wesentlicher Bestandteil Anthroposophischer Medizin. Eine Reduktion der verordneten Heilmittel gefährdet die gesundende Wirkung und stellt damit den gesamten Therapieerfolg grundsätzlich in Frage. Eine Bezahlung der Verordnungen durch die Patienten stellt für die meisten unserer Mitglieder eine erhebliche Belastung dar und kann von vielen nicht erbracht werden.

Darüber hinaus möchten wir Sie darauf hinweisen, dass diese von Ihnen vorgenommene Änderung für die Betroffenen völlig unerwartet und sozusagen aus heiterem Himmel kam. Eine frühzeitige Einbindung Ihrer Mitglieder in die Überlegungen beispielsweise in Ihrem Mitgliedermagazin, hätte den Raum für Gespräche öffnen und Ihnen zu einem direkten Feedback der Betroffenen verhelfen können. Ein Schritt, bei dem sich Mitglieder als Mitgestalter im Sinne eines “zukunftsweisenden Gesundheits- und Kassenwesens” wahr- und ernstgenommen gefühlt hätten.’
De website van het Edith Maryon College, het opleidingscentrum dat onder andere een opleiding Maatschappelijke Zorg aanbiedt, meldt op de homepage een ‘Conferentie 4 en 5 oktober, Informatie conferentie’:
‘Conferentie heilpedagogie en sociaaltherapie

vrijdagavond 4 en zaterdag 5 oktober 2013

Put inspiratie uit de bron
kernwaarden en ontwikkelingsopgaven

19 tot 21.30 uur 4 oktober: Musical “Offerus”, lezing en boekpresentatie
09.30 tot 17 uur 5 oktober: Lezingen en werkgroepen
Amerpoort – Christophorus, Bosch & Duin

Informatie inhoud en kosten
Programma
Flyer
Hier aanmelden
Via de eerste link lezen we onder meer:
‘Met een inspirerend programma willen we, bij medewerkers uit de zorg, bewustzijn wekken voor de kernwaarden en toekomst-potentie van de antroposofische zorg, in woorden en beelden van deze tijd. Tevens biedt de conferentie mogelijkheden voor onderlinge uitwisseling en netwerkvorming. In het belang van de heilpedagogische beweging is het belangrijk dat er uit elke zorginstelling voldoende medewerkers de gelegenheid krijgen om deel te nemen, daarom is de toegangsprijs laag gehouden en aangevuld met schenkingen.

Inhoud

In een drietal lezingen staan we stil bij verleden, heden en toekomst van de zorg:
– Wat waren de idealen van de oprichters en hoe vertaalden zij deze in de praktijk? Welke ontwikkelingen zijn daarmee in gang gezet?
– Wat zijn de kernwaarden en opgaven van de huidige zorg? Met praktijkvoorbeelden.
– Hoe kan je vanuit je eigen idealen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van menswaardige zorg? Wat geeft inspiratie voor de toekomst?
Na de openingslezing wordt er een boekje gepresenteerd over de kernwaarden en het begin van de heilpedagogie in Nederland. Iedere deelnemer ontvangt een exemplaar.

Op zaterdag is er in het programma keuze uit diverse interactieve werkgroepen over: levensverhalen, inlevend waarnemen, KICK methode (kracht in contact met kunst), BIC methode (bevorderen initiatief cliënt) empowerment met muziek, het team en ik, de ouder wordende mens, ik-zin in gesprek, de heilpedagogische cursus in toekomstperspectief en kunstzinnige activiteiten. Voor de werkgroep wordt bij aankomst gekozen.

Organisatie
De organisatie is in handen van de NVAZ, het EMC en de MPO.

Kosten
€75,- inclusief biologische lunch, koffie en thee.
Na aanmelding en betaling is de inschrijving definitief.

Aanmelden via www.maryoncollege.nl of www.nvaz.nl (max. 200)
Deelnemers ontvangen per mail de laatste informatie over het programma.
Bel voor meer informatie Alexandra Buijsman 085-7733181

NVAZ: Nederlandse Vereniging Antroposofische Zorgaanbieders.
EMC: Edith Maryon College voor opleiding, scholing en training in antroposofische zorg.
MPO: Medisch Pedagogische Onderzoeksgroep (naar bronnen van heil/pedagogie) Publicaties: Leren, op weg naar een antroposofische leertheorie; Pedagogie, een kunst, een kunde; Het dilemma van een morele opvoeding’
Via de link ‘Programma’ leren we onder andere het volgende:
‘Vrijdag 4 oktober 2012

19.00-20.00 uur: Welkom, Musical Offerus, korte uitwisseling en pauze
20.15-21.00 uur: “Over de oorsprong, kernwaarden en ontwikkeling van heilpedagogie en sociaaltherapie” door Christie Amons
21.00-21.30 uur: Presentatie boekje: Herinneringen aan de beginjaren van het Zonnehuis 1931-1956, met persoonlijke ervaringen en foto’s
Gezamenlijke afsluiting.

Zaterdag 5 oktober 2013

09.30-11.00 uur: Gezamenlijke opening
“Kernwaarden en opgaven voor de huidige zorg” door Rigobert van Zijl en Thea Giesen
Koffiepauze
11.00-12.30 uur: Werkgroepen *
12.30-13.30 uur: Lunchpauze met biologische lunch
13.30-15.30 uur: Werkgroepen
Theepauze
15.30-17.00 uur: Gezamenlijke activiteit
“Opgaven voor de toekomst van de zorg” door Edmond Schoorel
Uitwisseling van ervaringen met het oog op de toekomst
Gezamenlijke afsluiting.’
Nu heb ik al een hele tijd niet meer bericht over het ‘Lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg’ aan Hogeschool Leiden; ik blijk dat een beetje veronachtzaamd te hebben. De laatste keer was op 16 mei in ‘Verlaten’ en op 2 februari in Koers’. Terwijl het vorig jaar op 13 maart 2012 in ‘Dichter’ was dat ik het de laatste keer over een nieuwsbrief van het lectoraat had, en die was dan nog de ‘International research newsletter on anthroposophic medicine’, en niet eens gewoon hun eigen nieuwsbrief. Hoog tijd dus voor deze ‘Nieuwsbrief lectoraat’:
05-2013 nr. 12 Met o.a. de werkconferentie, vier pijlers van praktijkonderzoek en zorgprogramma ontwikkeling.’
We lezen daarin onder meer over de volgende zaken:
‘Beleid: vier pijlers van praktijkonderzoek 
Vanaf haar start in 2008 draagt het lectoraat AG door middel van praktijkonderzoek en transfer van kennis bij aan het programmatisch en structureel oplossen van de praktijkproblemen van de antroposofische gezondheidszorg. Vier belangrijke problemen voor de antroposofische gezondheidszorg (AG) zijn:
1. De “verdunning” van de AG zorgpraktijk
2. Te weinig ruimte voor innovaties
3. Te weinig wetenschappelijk bewijs
4. Te weinig op wetenschap gebaseerde communicatie

Het lectoraat AG heeft daarom het beleid m.b.t. het praktijkonderzoek vormgegeven in een routekaart met vier pijlers:

1. Identiteit AG versterken
2. Innovaties ontwikkelen
3. Verantwoording afleggen over de kwaliteit, veiligheid en (kosten)effectiviteit van de zorg
4. Verantwoord zichtbaar worden

Meer informatie over de analyse en het beleid vindt u in de publicatie Routekaart Praktijkonderzoek 2012

Stand van zaken zorgprogramma ontwikkeling

De AG bestaat inmiddels 90 jaar. In de loop der jaren is er veel ontwikkeld in de zorgpraktijk, maar verdere kwaliteitsverhoging, professionalisering en actualisering blijven belangrijke ontwikkelpunten. Het lectoraat helpt daarom het AG zorgveld om zorgprogramma’s te ontwikkelen. Deze zijn gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeksresultaten, reguliere kennis, antroposofische kennis en ervaringskennis van de AG zorgprofessionals. Door deze bronnen van kennis samen te brengen, wordt de kwaliteit van de zorg verhoogd. Inmiddels wordt er met medewerkers van negen therapeutica gewerkt aan de ontwikkeling en het testen van multidisciplinaire zorgprogramma’s voor mensen met depressieve klachten, kanker, hooikoorts, hechtingsproblemen, hart- en vaatziekten, schouderklachten, stress-gerelateerde klachten en onbegrepen buikklachten. Met leden van de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Fysiotherapeuten (NVAF) wordt gewerkt aan het ontwikkelen en testen van een zorgprogramma “Schouderklachten”.

Nu de RAAK subsidie is afgelopen werkt het lectoraat eraan om nieuwe zorgprogramma's efficiënter te kunnen ontwikkelen en testen.

Heeft u als therapeuticum of als zorgprofessional interesse in deelname aan (de ontwikkeling van) een van de zorgprogramma's; wilt u een nieuw zorgprogramma ontwikkelen of heeft u andere vragen of opmerkingen over dit onderwerp, neem dan contact op met: zp_lectoraat.ag@hsleiden.nl.

Stand van zaken Routine Outcome Monitoring (ROM)

Inmiddels is er een set van vragenlijsten vastgesteld die de basis van de ROM vormt. Deze set bestaat uit:
– een VAS schaal (Visual Analogue Scale) voor het vaststellen van de ernst van de klachten
– een VAS schaal voor het vaststellen van de mate van gezond zijn
– de BMLSS-8 (Brief Multidimensional Life Satisfaction Scale) en
– de SF-36 voor het meten van de kwaliteit van leven
– de State-aR (State Version Questionnaire on Autonomic Regulation) voor het vaststellen van de fysiologische zelfregulatie
– de SOC-13 (Sense of Coherence) voor het vaststellen van de psychosociale zelfregulatie en de betekenisgeving

Bij uitgebreidere projecten kan deze set aangevuld worden met aanvullende vragenlijsten. In de afgelopen maanden zijn er drie pilots gestart bij kunstzinnig therapeuten, verpleegkundigen en in het Kindertherapeuticum. In de komende maanden worden de eerste onderzoeken uitgevoerd. Gestart wordt met de kunstzinnig therapeuten (mede in het kader van het promotieonderzoek van Annemarie Abbing) en bij het Kindertherapeuticum. Aansluitend worden de onderzoeken bij de andere beroepsgroepen in gang gezet. Tevens zal er ROM infrastructuur ontwikkeld worden voor het monitoren van de ervaringen met de antroposofische geneesmiddelen.

De ROM kan binnen de AG ingezet worden voor de volgende doelstellingen:

– Het routinematig breed in kaart brengen van effecten van AG therapieën (en de indicaties en klachten) in de algemene zorgpraktijk. Het kan hierbij gaan om zowel een multidisciplinaire aanpak als om een monodisciplinaire aanpak door een enkele beroepsgroep.
– Het binnen de zorgprogramma’s routinematig in kaart brengen bij bepaalde indicaties en klachten waarvoor de zorgprogramma’s ontwikkeld zijn.
– Het op basis hiervan vaststellen van:

a. Indicaties en klachten waarvoor AG therapieën worden ingezet.
b. Empirisch in kaart gebrachte best practices (AG behandelingen die op basis van analyse van verschillen in voor- en nametingen het beste resultaat bij bepaalde ziektebeelden en klachten geven).

Op basis van de resultaten van de ROM kunnen de volgende stappen worden gezet:

1. Het vergelijken van expert-based en de door de ROM geïdentificeerde best practices.
2. Het op basis van punt 1 per beroepsgroep vaststellen van een top 5 van best practices, die als uitgangspunt kunnen fungeren voor de keuze van het opzetten en uitvoeren van zorgprogramma's (= optimaliseren van de inhoud en organisatie van de zorgpraktijk) en goed gecontroleerde effectstudies waarmee causale effecten van AG therapieën (= verantwoording afleggen van de kwaliteit van de zorgpraktijk) kunnen worden vastgesteld.

Heeft u als zorgprofessional interesse in deelname aan de ROM of heeft u andere vragen of opmerkingen over dit onderwerp, neem dan contact op met: lectoraat.ag@hsleiden.nl.

Platformbijeenkomsten “Onderzoek” met AG veld: 26 juni en 30 oktober

In toenemende mate hebben we binnen het lectoraat behoefte aan regelmatige afstemming met het AG veld op projectniveau. Vorig jaar hebben we een eerste bijeenkomst georganiseerd met afgevaardigden van de beroepsverenigingen wat van beide kanten positief geëvalueerd is. Dit jaar willen opnieuw twee bijeenkomsten organiseren waarin we met vertegenwoordigers van alle AG stakeholders kunnen uitwisselen over enkele actuele ontwikkelingen en lopende projecten van het lectoraat en over actuele punten vanuit het AG werkveld. We verwachten hiermee het werk van het lectoraat nog beter af te kunnen stemmen op de mogelijkheden, behoeften en problemen van het AG werkveld. Qua profiel denken we aan mensen met affiniteit tot onderzoek, die vanuit of namens de organisatie of het bestuur van de beroepsgroep aanwezig zijn. Op deze manier kunnen we goed inhoudelijk werken en tevens de lijnen kort houden. We denken aan één à twee personen per stakeholder.

Voor 2013 zijn de data: woensdag 26 juni en woensdag 30 oktober (van 17.30-20.30 uur (uiterlijk)). Locatie is: Hogeschool Leiden, ruimte G0.097. Wij zorgen voor een broodmaaltijd. Reiskosten worden, indien gewenst, vergoed.
Aanmelden kan via lectoraat.ag@hsleiden.nl.

Stand van zaken website AG-info.nl

Patiënten/cliënten, gezondheidszorgprofessionals, onderzoekers en andere geïnteresseerden kunnen binnenkort op de website www.ag-info.nl, [de link doet het niet, helemaal onderaan dit bericht heb ik de juiste link staan, MG] de volgende informatie vinden:

– Wetenschappelijke publicaties over:
            – Klantervaringen met AG
            – effecten en kosteneffecten van AG therapieën
            – andere aspecten van de AG.
– Videomateriaal waarmee diverse aspecten van de AG gedemonstreerd worden,
– Door de AG beroepsgroepen vastgestelde patiënteninformatie, en
– Locaties waar u AG zorg in Nederland kunt krijgen.

Naar verwachting zal de website uiterlijk eind juni gelanceerd worden.

Samenvatting Zelfevaluatierapport lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg 2012

Missie: Het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg (AG) verzamelt kennis, verricht praktijkonderzoek en communiceert over onderzoeksresultaten binnen het domein van de AG, om daarmee de AG zorgpraktijk (a) verder te ontwikkelen, (b) wetenschappelijk te verantwoorden, (c) verantwoorde communicatie over AG mogelijk te maken, (d) de integratie met de reguliere gezondheidszorg optimaal mogelijk te maken, en (e) de AG opleidingen inhoudelijk te ondersteunen. Het lectoraat werkt hierbij samen met (inter)nationale partners en financiers binnen en buiten de AG.

Projectperiode: Het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg (AG) is, na een voorbereidend jaar in 2007, op 1 januari 2008 van start gegaan aan Hogeschool Leiden. Het lectoraat bevindt zich nu in de tweede projectperiode (2011-2014).

Zelfevaluatierapport: Dit zelfevaluatierapport heeft betrekking op 2012, het tweede jaar van de tweede projectperiode van het lectoraat AG.

Prioritering van lectoraatsdoelen: in de eerste projectperiode (2008 - 2010) heeft het Lectoraat AG op basis van de analyse van de problemen en de behoeften van de belangrijkste stakeholders als prioritering van de doelen van lectoraten gehanteerd: eerst het onderzoek en aansluitend de kenniscirculatie; daarna volgen de professionalisering van docenten en als laatste de curriculum ontwikkeling. Deze prioritering is in de tweede projectperiode gecontinueerd.

Inhoudelijke focus: de inhoudelijke focus van het lectoraat AG voor de gehele tweede projectperiode betreft:
– De (verdere) ontwikkeling van professionele, transparante AG zorgprogramma's, waarin de eigenheid van de AG gewaarborgd blijft;
– Het monitoren van kwaliteit en (kosten)effecten;
– Het op basis hiervan produceren van hoogwaardige kennis over AG, waaronder proefschriften; en
– Het verzorgen van professionele communicatie en transfer van deze kennis.

Overzicht in cijfers 2012:

– Aantal medewerkers: eind 2012 waren er 14 medewerkers bij het lectoraat met een totale omvang qua aanstelling van 4.8 FTE.
– Aantal projecten: 31
– Aantal publicaties: 21
– Aantal presentaties: 41
– Financiering: Naast de basisfinanciering is er in 2012 extern € 149.090 aan projectfinanciering geworven.

Voortgang van de werkzaamheden: in 2011 is voor de vier doelen van lectoraten (onderzoek, kenniscirculatie, professionalisering en curriculumontwikkeling) de streefsituatie voor 2012 beschreven. In onderstaande grafiek wordt in percentages aangegeven in welke mate de doelen zijn gerealiseerd, ten opzichte van de in 2011 opgestelde streefsituatie.

De streefsituatie m.b.t. het opvolgen van de adviezen voortkomend uit de externe evaluaties van 2010 en 2011 is over het algemeen vrijwel of geheel gerealiseerd. Het betreft de volgende adviezen:

1. Het doorvoeren van een intensivering van de begeleiding van docenten en onderzoekers en tevens een verbetering van de planning en control cyclus van de onderzoeksprojecten.
2. Het breder inzetten op professionalisering van docenten.
3. Het terug laten komen van onderzoeksproducten op inhoudelijk niveau in het onderwijs, deze een heldere uitwerking geven zodat het op de juiste plaats kan worden ingepast in het curriculum.
4. Het ondernemen van acties om ook de opleidingen verpleegkunde en fysiotherapie te bereiken.
5. Het met andere lectoraten aanbrengen van massa en focus, en het bijdragen aan het zorgen voor synergie tussen lectoraten.
6. Het voortgaan met het op een wetenschappelijk verantwoorde manier positioneren van de AG en hierbij de dialoog aangaan met andere stromingen in de zorg. Hiermee kan het lectoraat een bijdrage leveren aan de verdere vermaatschappelijking van de AG.
7. Het ondernemen van acties om ook de eindgebruiker (patiënten) adequaat te bereiken.
8. Het in het kader van punt 6. uitzetten van een strategie om de aansluiting van praktijkgericht onderzoek vanuit het HBO met wetenschappelijk onderzoek vanuit het WO te realiseren met het uiteindelijke doel de brug te slaan naar een samenwerking met universiteiten.

Vooruitblik naar 2013:
Voor alle doelen is een streefsituatie voor 2013 beschreven.

Afscheid medewerker en welkom nieuwe medewerkers

Per 1 mei is Nadine Raaphorst met ontslag gegaan. Zij heeft in het afgelopen jaar onder meer gewerkt aan kwalitatief onderzoek naar klantervaringen met AG, het opzetten van een ROM (Routine Outcome Monitoring) infrastructuur voor het Kindertherapeuticum in Zeist en aan projecten van het lectoraat Eigen Regie. Recent kreeg zij een “offer she couldn’t refuse”; een promotieplek aan de Erasmusuniversiteit, wat zeer aansloot bij haar interessegebied. Ook via deze weg bedanken we Nadine zeer voor haar goede werk. We zullen haar missen als een fijne collega.

Per 15 juni zal Esther Kok bij het lectoraat komen werken. Zij is een gepromoveerd epidemioloog en momenteel nog werkzaam als epidemioloog/ onderzoeksmanager aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Esther zal een belangrijke rol gaan spelen in de opzet, het uitvoeren van klinische studies en het coachen van onderzoekers.

Overig kort nieuws

Samenwerking opleiding Kunstzinnige Therapie
In 2012 werd een actieonderzoek uitgevoerd met als doel om de relatie tussen de opleiding KT en het lectoraat AG te optimaliseren. Aan dit onderzoek werd deelgenomen door Joop Hoekman, Anne Ponstein, Michael Hoedjes, Martine Haak en Erik Baars. Het actieonderzoek is naar tevredenheid van beide partijen afgerond met als resultaat transparantie over de wederzijdse verwachtingen en adequate inrichting van de werkprocessen van de samenwerking.

Imago-onderzoek
Irene de Graaff, 4de jaars studente Communicatie van Hogeschool Leiden voert in het kader van haar Master opleiding gedurende enkele maanden een onderzoek uit. In opdracht van het lectoraat onderzoekt zij hoe het imago van het lectoraat is onder haar stakeholders. Op basis van de resultaten zal zij een advies geven hoe het imago (verder) versterkt kan worden. In een van de volgende Nieuwsbrieven zullen de resultaten van het onderzoek gecommuniceerd worden.

Informatiebijeenkomst Zorgprogramma Hechtingsproblemen 17 juni
Op woensdagavond 17 juni 2013 van 17.30-21.00 uur zal er in het Kindertherapeuticum in Zeist een (gratis) informatiebijeenkomst voor artsen en therapeuten over het zorgprogramma Hechtingsproblemen zijn. De bijeenkomst is bestemd voor zorgprofessionals die geïnteresseerd zijn om met het zorgprogramma te gaan werken. U kunt uw deelname kenbaar maken door een email te sturen naar info@kindertherapeuticum.nl. Op de avond zelf zal, na een broodmaaltijd, met name ingegaan worden op de problematiek van de hechting, de opzet van het zorgprogramma en de valkuilen in de behandelaanpak.

Project “Registratie van voorgeschreven AG therapieën”
Samen met de NVAA (Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen) is het lectoraat met het NIVEL in gesprek om te komen tot een eenduidige registratie (waar, wat en hoe?) van voorgeschreven antroposofische geneesmiddelen en therapieën in de Huisartsinformatiesystemen (HIS). Wanneer het lukt om, idealiter bij alle antroposofische huisartsen, een eenduidige registratie door te voeren, dan kan er gericht onderzoek gedaan gaan worden naar het voorschrijfgedrag (zowel regulier als antroposofisch) van antroposofische huisartsen in Nederland. Deze informatie kan tevens gebruikt worden voor ROM projecten naar de effectiviteit en veiligheid van AG behandelingen.

International Research Newsletter on Anthroposophic Medicine
Inmiddels is alweer de zesde Newsletter verschenen, waarin onder meer aandacht besteed wordt aan de nieuwste wetenschappelijke publicaties, congressen (“Was ist Geist”, Universiteit Witten-Herdecke, ICCMR 2013), acceptatie van antroposofische farmacie in Brazilië en nog veel meer. U vindt de nieuwsbrieven op onze website.

ICCMR conferentie 2013
Van 11-13 april jl. was het 8ste jaarlijkse ICCMR (International Congress for Complementary Medicine Research) congres in London. Namens het lectoraat waren Edeltraud Lenk (voor de International Research Newsletter on Anthroposophic Medicine en Erik Baars (twee lezingen en een posterpresentatie) aanwezig.

International Scientific Conference on Anthroposophic Medicine 2014
Het lectoraat AG verzorgt in 2014 de vierde internationale wetenschappelijke conferentie. Na Zwitserland en Duitsland is nu Nederland als organiserend land aan de beurt.

ScienceOmega Review
Op verzoek van het tijdschrift heeft Erik Baars het artikel The contribution of Anthroposophic Medicine geschreven in Science Omega Review Europe 1. Het tijdschrift heeft een oplage van 250.000 exemplaren en wordt verspreid onder bestuurders, managers, beleidsmakers en academici in heel Europa. Lees hier het artikel.

Samenwerking met Academie AG
In het jaar 2013/2014 zal het lectoraat AG binnen het kader van de Academie AG zes scholingsbijeenkomsten gaan verzorgen. De inhoud van de bijeenkomsten komt voort uit de verschillende onderzoeksprojecten (o.a. het onderzoek naar het ontwikkelen en testen van zorgprogramma’s).’
Met al dit nieuws ben ik natuurlijk veel te laat. Daarom is het des te jammer dat de aangekondigde website www.ag-info.nl nog niet online is. Maar dat zou dan ook pas uiterlijk eind juni zijn...
.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)