Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 15 juni 2012

Verzet


Vandaag een dag zonder Duits taal-geweld; dat was de afgelopen week nogal heftig, met al die Duitse artikelen in drie achtereenvolgende berichten (en laten we over Nederland-Duitsland maar helemaal niet beginnen). Toch komt het Duits meteen om de hoek kijken als we bij NRC Handelsblad buurten. Peter Zantingh schreef vanmiddag namelijk over ‘Oorlogswinter wordt Kriegswinter: jeugdboek krijgt Duitse vertaling’:
‘Het is een klassieker onder de lezende jeugd van Nederland: Oorlogswinter van Jan Terlouw. Ook veertig jaar na verschijnen komt het boek veelvuldig terug op de leeslijst van middelbare scholieren. Pas nu kan ook de Duitse jeugd zich in het verhaal verliezen. Er komt een vertaling: Kriegswinter.

Dat schrijft Maartje Somers vanmiddag in NRC Handelsblad. Ze sprak met de Duitse uitgeverij, Urachhaus, die een eerste oplage van 3.500 exemplaren drukt. Urachhaus geeft veel jeugdliteratuur én veel oorlogsliteratuur uit, dus het was logisch dat Kriegswinter daar belandde. Waarom het niet eerder gebeurde, weet directeur Frank Berger niet. Hij studeerde in de jaren tachtig in Utrecht en las Oorlogswinter destijds.

Gouden griffel, televisieserie, bioscoopfilm

In Oorlogswinter verplaatst de lezer zich in Michiel, een vijftienjarige jongen die zich het verzorgen van een Engelse piloot op de hals haalt zonder dat hij weet hoe dichtbij het gevaar dreigt. Het boek werd zo’n 300.000 keer verkocht en won de Gouden Griffel in 1973. Er volgde – naast vele boekvertalingen – een populaire televisieserie geregisseerd door Aart Staartjes. In 2006 verscheen die op dvd. Twee jaar later kwam de verfilming, door Martin Koolhoven, in de bioscoop.

‘Moedig besluit, want Duitse lezer leest over Nederlandse held’

Somers sprak met Terlouw, die nog niet op de hoogte gebracht was van de Duitse vertaling. Hij is er verguld mee, maar noemt het ook een moedig besluit, omdat de Duitse jeugd zich waarschijnlijk wat moeilijker verplaatst in een Nederlands jochie:

“Want als je als adolescent iets leest, wil je toch graag dat de held er één van jou is. Voor Duitse lezers is dat met dit boek niet zo. Ik veroordeel in Oorlogswinter het naziregime, maar scheer niet alle Duitsers over één kam. Er komen in het boek Duitsers voor die Nederlanders met respect bejegenen. Maar er zijn ook jongens die door Duitsers gemarteld worden. Ik ben benieuwd hoe het ontvangen wordt.”

Geen veranderingen in de tekst, wel een woordenlijstje erbij

In de aankondiging op de eigen website haalt de uitgeverij de verfilming er nog bij, maar volgens Berger speelde de film geen rol bij de beslissing een Duitse vertaling uit te brengen. “Die was maar kort in de bioscoop in Duitsland. En ik vond de film niet zo goed, omdat ze het eind veranderd hebben.” Juist de slotscène van het boek, waarin voor Michiel na de oorlog nog één stukje van de puzzel op zijn plaats valt, wordt geroemd door de uitgever.

De vertaling wordt gedaan door Eva Schweikart (die ook al meerdere keren Simone van der Vlugt vertaalde) en blijft zo dicht mogelijk bij de Nederlandse tekst. De Duitse lezer krijgt er wel een kleine woordenlijst bij, om uit te leggen wat bedoeld wordt als Terlouw het over bijvoorbeeld de “ondergrondse” of een “NSB-er” heeft.’
Het mooie hiervan is dat Frank Berger ons natuurlijk helemaal niet onbekend is. Niet als uitgever bij Urachhaus, maar ook niet als auteur, zie ‘Herhalingsoefening’ op 14 februari 2010. En wilt u daar nog meer over weten, kunt u te rade gaan bij Motief, bij het interview dat Nard Besseling in 2000 met hem had, ‘Karmaonderzoek: werk dat gedaan moet worden. Interview met Frank Berger, uitgever en karma-onderzoeker’.

Bij de Culemborgse Courant vandaag een bericht van Arjen Schamhart over de ‘Filmpremière “de Werfklas; zin! in leren”, 30 juni 15.00 uur bij ORS Lek&Linge’:
‘Zaterdagmiddag om 15.00 uur vindt de feestelijke première plaats van de nieuwe film over de Werfklas. Een feestelijke middag met liedjes, de film zelf en een forum met de initiatiefneemsters Annemarijke Ten Thije en Danielle Buijsman, de Culemborgse wethouder Roeland Geertzen, orthopedagoge Sophie Sliepen en de filmmaakster Florien van den Breemer zelf.

Basisschool de Werfklas opende zijn deuren in 2003 en heeft zijn bestaansrecht ruim bewezen. Het bewust kleinschalige initiatief heeft al jaren 40 leerlingen die begeleid worden door 4 leerkrachten. Alle leerlingen komen goed terecht op het voortgezet onderwijs. Veel aandacht bij het onderwijs gaat uit naar de persoonlijke ontwikkeling van het kind: wat heeft ieder specifiek kind nodig om tot bloei te komen? Een kind heeft meer nodig dan kennis alleen.

Het afgelopen jaar viel de school geregeld in de prijzen. Eerst was de Werfklas genomineerd voor de Onderwijsprijs Gelderland, daarna werd de Werfklas de eerste Fairtrade van Gelderland en recent wonnen ze de prijs voor de beste schoollunch van alle basisscholen in heel Nederland.

De film gaat over natuurlijk onderwijs zoals de Werfklas dat geeft, over een andere manier van kijken naar de ontwikkeling van het kind. Angstvrij leren, leren als ontwikkeling in plaats van als opbrengst.

De film is bijzonder boeiend voor een ieder die hart voor kinderen en onderwijs heeft. Iedereen die wel eens wil weten welk onderwijs in het Werfhuis te Culemborg wordt gegeven, is van harte welkom.

Om 15.00 uur treden de kinderen van de Werfklas op. Ze zingen een aantal liedjes en spelen muziek. Rond 15.20 uur begint de film. Aansluitend is er een forum met de initiatiefneemsters van de Werfklas Annemarijke ten Thije en Danielle Buijsman, Roeland Geertzen (Wethouder cultuur en educatie te Culemborg), orthopedagoge Dr. Sophie Sliepen, bestuurder Kitty Steinbuch (Stichting voor Rudolf Steiner Pedagogie) en de filmmaakster Florien van den Breemer. De middagvoorzitter is Arno Seinstra.

Locatie: ORS Lek en Linge, Multatulilaan 6, 4103 NM Culemborg.

Meer informatie over de Werfklas vind u via: www.werfklas.nl.’
Onder dit internetadres vinden we het ‘Laatste nieuws’ met ‘een korte film over ons’. Deze film van vijf minuten en vier seconden is bijzonder leuk gemaakt en is ook te vinden op de website van ‘Leraar24. Blijvend in ontwikkeling’. Blijkbaar daar op 11 augustus 2011 geplaatst, met deze toelichting:
‘In 2003 richtten Danielle Buijsman en Annemarijke ten Thije een kleinschalige, onderwijsvernieuwende school op, die is geïnspireerd door het antroposofisch mensbeeld. Deze school heet De Werfklas. Het is een particuliere school waar nu 40 kinderen op zitten. Er wordt geen specifieke leermethode gehanteerd, de leermethode ontstaat uit de samenwerking tussen leraar en leerling.’


Op de website van de school lezen we verder:
‘30 juni filmpremiere: De Werfklas, Zin! in leren
De afgelopen twee jaar hebben we een documentaire laten maken door Florien van den Breemer. Doel was en is om beelden de wereld in te sturen die mensen inspireren tot levend onderwijs, onderwijs met visie op de ontwikkeling van de mens.

locatie: Multatulilaan 6 (ORS Lek en Linge) 4103 NM Culemborg
programma: 14.45 uur inloop
15.00 uur welkom
15.05 optreden Werfklaskinderen
15.20 premiere film de Werfklas
16.20 forum/gelegenheid tot vragen stellen
17.00 drankje en hapje
18.00 einde
Na afloop is de documentaire te koop, ook via de mail bij ons te bestellen.

Beste schoollunch van Nederland
Dinsdag 3 april vond de finale plaats in de strijd om de beste schoollunch van Nederland. De kinderen van klas 3 (groep 5) kookten in de keuken van sterrenrestaurant Karel V in Utrecht en werden eerste! Juryopmerkingen: een zeer gevarieerde biologische, verantwoorde, zeer smakelijke lunch! De prijs is een waardecheque van Metos, keukengroothandel, ter waarde van 2500,- en natuurlijk de eeuwige roem!

Fairtrade
De WerfKlas is een Fairtradeschool! Mede dankzij één van onze ouders zijn we FairTradeschool, de eerste in Gelderland, de tweede basisschool van Nederland. ons eerste aandachtspunt is biologisch, maar naast biologisch doen we ook graag aan eerlijke handel. Met plezier kopen we onze produkten in bij de FairTradegroothandel. In Dagblad Trouw stond reeds een groot artikel over de FairTrade kraam van de WerfKlas. Vrijdag 13 januari is het certificaat officieel uitgereikt door twee Culemborgse wethouders.

Onderwijsinspectie
En weer was de oderwijsinspectie tevreden over de kwaliteit van onderwijs op de WerfKlas. De inspectrice en wij vonden het een vruchtbaar en plezierig bezoek in september j.l.

Ouderschapsconsulent
Danielle heeft haar opleiding tot biografisch ouderschapsconsulent succesvol afgerond. Je kan bij haar dus een traject gaan, als ouder, om meer verbinding, zicht en inzicht te krijgen. Wat zijn je kwaliteiten, je idealen? Waar loop je tegen aan? Door stil te staan bij wat er speelt kan er weer beweging komen. Voor meer informatie, klik hier.’
Er is nog meer succes te melden, dit keer vanuit Dronten. Biojournaal laat namelijk vandaag weten ‘Warmonderhof de beste groene school van 2012. Studenttevredenheid 8,3’:
‘Volgens onderzoek is Warmonderhof in 2012 de beste locatie van het Groenhorst College. De “beste” in de ogen van de studenten van de school. Volgens de laatste Keuzegids bleek het Groenhorst College al in 2010 de beste van alle “groene” scholen te zijn. Het cijfer dat de studenten gaven was 6,89. Maar het Groenhorst bestaat uit meerdere “groene” locaties. Warmonderhof was daarvan de beste en scoorde maar liefst 8,4 punten, de beste locatie van de beste groene school. Het betekent dat de studenten van Warmonderhof zeer tevreden zijn over hun locatie. De tevredenheid betreft belangrijke zaken: zijn de lessen en de docenten goed, leren de studenten genoeg, leren ze echt iets, halen veel studenten het diploma, is er veel uitval in het eerste jaar, is er goede begeleiding, is de beoordeling eerlijk en duidelijk, zijn de stages goed?

Warmonderhof blinkt hier dus in uit. Deze cijfers zijn afkomstig uit 2010. In 2012 is opnieuw gemeten en blijkt dat de score van Warmonderhof in 2012 op vrijwel hetzelfde niveau ligt als in 2010, namelijk op 8,3. Vrijdag 15 juni maakt JOB-monitor, die deze onderzoeken organiseert, de score over 2012 voor het hele Groenhorst bekend. Wanneer Groenhorst als geheel ook in 2012 de beste blijkt te zijn, mag Warmonderhof zich niet alleen de beste locatie van het Groenhorst noemen, maar ook de beste locatie van de beste groene school.

De hoge score is een gevolg van het unieke karakter van deze groene school: in vier jaar een intensieve basisopleiding voor boer, tuinder of fruitteler volgen; agrarische vooropleiding is niet nodig; praktijkleerbedrijven liggen naast de school; 50 procent van de tijd wordt er in de praktijk gewerkt; eindkwalificatie op MBO-niveau 4; mogelijkheid van doorstuderen aan het hbo; vooropleiding vmbo(t) of (gl), havo, vwo of vergelijkbare studie; een kleine groep studenten (80) en cursisten(90), zowel jongens als meisjes; de meeste studenten wonen zelfstandig bij de bedrijven; talloze ontplooiingsmogelijkheden en een bruisend studentenleven.

Potentiële studenten en hun ouders en vrienden zijn welkom om het zelf te zien en mee te maken op de meeloopdag van donderdag 21 juni om 10:00 uur. Graag aanmelden via warmonderhof@groenhorstcollege.nl. Op zondag 9 september is er vanaf 11:00 uur een open dag voor iedereen met excursies, bedrijven bekijken, koeien knuffelen, oogsten, lekker eten, muziek luisteren, spelletjes doen, producten kopen, proeverijen enzovoort. Familie is ook welkom. Intakegesprekken voor studenten mogelijk: www.warmonderhof.nl.’
We kunnen nu ook meteen doorgaan met een artikeltje van Kim van Dijk vandaag in de Levensmiddelenkrant, ‘Biologisch-dynamische landbouw 75 jaar’:
‘De Vereniging ter bevordering van de biologisch-dynamische landbouwmethode bestaat 75 jaar.

De in juni 1937 opgerichte vereniging heeft al 75 jaar als doel om in te gaan op de kracht van de natuur. In de loop der jaren zijn de biologisch-dynamische boeren verantwoordelijk geweest voor tal van innovaties. Denk daarbij aan geïntegreerd natuurbeheer, maaimeststoffen en zorgboerderijen. Ter gelegenheid van het jubileum komt het ledentijdschrift “Dynamisch Perspectief” met een speciale uitgave waarin portretten van de boeren te zien zijn. Verder organiseert de vereniging in de loop van het jaar diverse activiteiten.

In supermarkten zijn ook biologisch-dynamische producten te vinden. Een bekend merk is “Demeter” wat al sinds 1928 bestaat.’
‘Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden bezoekt 5 juli de biologische-dynamische zorgtuinderij Oosterheem. De prinses opent donderdagochtend 5 juli de expositie “Leven van het land” in museum BroekerVeiling in Langedijk. De interactieve expositie staat in de nieuwbouw van het museum.

Aansluitend bezoekt Prinses Máxima zorgtuinderij Oosterheem en het landschapsreservaat Oosterdel. Zorginstelling Oosterheem heeft een deel van het Oosterdelgebied in gebruik voor biologisch-dynamische tuinderij. Bewoners van de instelling werken op de eilanden. Zorgtuinderij Oosterheem is één van de locaties van Scorlewald en onderdeel van de Raphaëlstichting.’
Tot slot kan hier ook nog wel het bericht uit De Nieuwsbode in Zeist bij van vorige week vrijdag 8 juni, ‘Uilskuiken op Zeister Vrije School’:
‘Op het schoolplein van de Zeister Vrije School aan de Socrateslaan heeft een ransuilenpaar een nest gebouwd. De leerlingen vergapen zich aan het uilskuiken in een struik op het plein. Namens de school doet Marianne de Jong verslag.

“Vanmorgen werden we verrast door een jong uiltje in een struik, vlak voor het raam van de klassen. Het keek verbaasd maar alle enthousiaste kinderen en wacht geduldig totdat zijn ouders langskomen om hem te voeren en te leren vliegen. De ouders houden de zaak vanuit een hoge dennenboom goed in de gaten. Volgens de Vogelbescherming gaat het altijd zo met uilskuikens en hoeven we ons geen zorgen te maken.”’

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)