Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zaterdag 15 juni 2013

Schaapje schaapje


Pinkpop is bezig in Landgraaf. Dan wordt relevant wat ‘Estafette de biologische eetwinkel’ gisteren op zijn Facebookpagina meldde:
‘Gisteren kwam de organisatie van Pinkpop biologisch boodschappen doen bij Estafette Maastricht. Onder andere voor de bandleden van The Killers, die vanavond gaan optreden in Landgraaf. Die willen graag bio eten. Leuk hé? Wilden we gewoon even met jullie delen ;-)’
Estafette Breda was gisteren in het nieuws bij Lenneke Schot van Biojournaal met ‘Klanten Estafette Breda enthousiast over ledenvoordeelsysteem. “Aantal leden groeit sneller dan verwacht”’:
‘Sinds woensdag 22 mei kunnen leden van Coöperatie Odin bij Estafette in Breda bio-boodschappen met ledenvoordeel. Filiaalleider Roland van Reenen vertelt dat het boven verwachting goed gaat. “De meeste klanten reageren heel enthousiast op ons initiatief. Het aantal leden groeit dan ook sneller dan we verwacht hadden. We zitten na 2 weken al op ruim 130 nieuwe leden”, aldus Roland.

Normaal worden de basiskosten van de winkel in de eindprijs van het product verrekend. Als je nu met een groep mensen aan deze winkelkosten bijdraagt in de vorm van een maandelijkse vooruitbetaling, dan kun je deze kosten uit de eindprijs van het product halen. Met elkaar zorg je er dan voor dat de winkel open kan, het licht aan is en er medewerkers en producten zijn. En omdat dat al geregeld is, hoeven deze kosten niet meer in de prijs verrekend te worden. En daarmee worden alle producten voordeliger, zonder dat er iemand anders in de keten er voor op draait. De teler ontvangt de prijs die hij nodig heeft, net als de verwerker en de groothandel. De klant die (nog) geen lid is betaalt gewoon de normale prijs en draagt op die manier ook zijn steentje bij in de keten.

“We gaan er vanuit dat je al voordeel hebt als je voor ongeveer 25 euro per week bij Estafette boodschappen doet. Het voordeel is per product berekend. Het is dus geen vast percentage, Sommige klanten zullen hun maandelijkse lidmaatschapsbijdrage er al iets eerder uit hebben, anderen een paar euro later.” Daarom kijken veel klanten volgens Roland nu extra kritisch naar wat ze uitgeven. “Zo kunnen zij bepalen of het voor hen zin heeft om lid te worden. Voor iedereen die een redelijk deel van zijn weekboodschappen bij Estafette doet is het ledenvoordeelsysteem interessant.”

De pilot met ledenvoordeel is bewust in Breda van start gegaan. “Deze winkel heeft een buitengewoon trouwe klantengroep, daarom hadden we al wel verwacht dat veel klanten enthousiast op deze actie zouden gaan reageren. Het is hier vooralsnog een succes en ik heb grootse verwachtingen voor dit systeem.” In de lokale media is de laatste tijd de nodige aandacht aan de actie geschonken. Dit heeft Estafette Breda ook nieuwe klanten opgeleverd. Roland denkt dat er ook nog de nodige leden bij zullen komen na de vakantieperiode.

Een fijne bijkomstigheid van het systeem is volgens Roland dat de meeste leden nu meer dan voorheen in de winkel besteden. “Voor hetzelfde of zelfs minder geld kunnen zij nu meer producten aanschaffen, die ze misschien tot nu toe ergens anders kochten.”

Uitleg

Het nieuwe systeem vergt uiteraard wel de nodige uitleg. Zo zijn er nu bij alle producten in de winkel twee prijzen zichtbaar: de normale prijs en een lagere prijs voor leden. “Het vergt tijd om uit te leggen waarom we nu twee prijzen hanteren. Gelukkig hebben we ter ondersteuning de beschikking over veel materiaal.” Roland merkt wel dat de enorme bedrijvigheid rondom het ledenvoordeelsysteem nu wat afneemt. “De speciale informatiebalie is niet meer continu bemand. Wel blijft het essentieel om het verhaal goed uit te leggen. Daar valt of staat alles mee.”

Voor meer informatie:

Roland van Reenen
Estafette Breda
Ginnekenweg 65
4818 JB Breda
076 5216417
breda@estafette.org
www.estafettewinkel.nl
www.cooperatie-odin.nl
Maar niet alles gaat zorgeloos bij Estafette Odin. Het kost soms minstens ‘Zweetdruppeltjes’, zo maakte het Odinieuws van 31 mei bekend:
‘Onze planner Abdi krijgt het er warm van. Nee, niet van de hitte, maar van de lange winter en het trage voorjaar! De extreme weersomstandigheden maken de samenstelling van de Odin-tas tot een ware puzzelklus.

“Zo schaars als dit jaar heb ik het niet eerder mee gemaakt,” verzucht Odin-inkoper Abdi Ali. Op het hoofdkantoor in Geldermalsen is hij verantwoordelijk voor de inkoop en samenstelling van de tassen. En dat valt op het moment niet mee. “Vooral de groenten zijn moeilijk, ik krijg er bijna buikpijn van! Door de aanhoudende koude is het groenteaanbod in Europa erg summier. En dat wat beschikbaar is, is duur.”

“Normaal is dit een mooie tijd met volop Nederlandse producten: broccoli, bloemkool, venkel. Maar dit jaar is de oogst bijna een maand vertraagd.” Dus zoekt Abdi naar andere wegen om toch aan voldoende variatie te komen. “Pompoenen zijn er nog genoeg, maar daar zit niet iedereen in deze tijd op te wachten. Ik heb zelfs overwogen aardappels in te pakken! Maar we puzzelen nog even door. Het komt vast goed.”

De samenstelling van de Odin-tas kost dus iets meer zweetdruppeltjes dan normaal, maar we doen ons best u ook in deze schaarse weken een mooie tas te bezorgen. Het kan helaas zijn dat u wat minder variatie aantreft. Of is dat niet in alle gevallen een bezwaar? Welke groenten zou u best twee weken achter elkaar willen eten? We zijn benieuwd! Stuur uw mail naar consument@odin.nl

Bubbels met een gouden randje

Toegegeven: het is geen aanbieding zoals u van ons gewend bent. Maar dit is echt een bijzonder product en daarom willen we het u toch een keer aanbieden. Dus heeft u binnenkort iets bijzonders te vieren? Bent u bijvoorbeeld 1 of 30 jaar samen, is er iemand geslaagd, wordt uw partner, zus of broer 33, 40 of 50, een (klein)kind gedoopt? Vier het met deze feestelijke gouden bubbels van Demeter-kwaliteit: de Gold Cuvée van het Duitse Weingut Zwölberich!

We ontdekten deze bijzondere wijn op de Biofach in Duitland bij een van de vaste wijnleveranciers van Odin: het Duitse familiebedrijf Zwölberich. Zij lieten ons deze mousserende Riesling met bladgoudsnippers proeven en wij waren meteen verkocht. De feestelijke Demeter-wijn is van topkwaliteit en de goudsnippers zorgen in combinatie met de bubbels voor een verfijnde glinstering in het glas.

De wijngaard van Zwölberich ligt in Langenlonsheim, zo’n 30 km van Mainz. Sinds 1711 wordt al wijn gemaakt in het gebied, en de laatste 20 jaar gebeurt dat op biologisch(dynamisch)e wijze. Tussen de wijnstokken is er meer ruimte dan bij andere wijngaarden, waardoor de druiven dubbel zoveel lucht en licht krijgen en nog beter kunnen groeien.

De 22 karaats goudvlokken in de mousserende wijn zijn slaafvrij geproduceerd en u kunt ze gewoon meedrinken. Van goud wordt gezegd dat het o.a. een positief effect heeft op het humeur en de innerlijke harmonie. Hoe het ook zij, met deze sprankelende Riesling viert u gegarandeerd een feestje met gouden randje. :-)’
Twee weken later, gisteren dus, gevolgd door een Odinieuws met ‘No sweat & Boer zoekt jou’:
‘“Geen zorgen hoor Abdi, wij smullen nog steeds van de inhoud van de tas!” Onze planner wordt er bijna verlegen van, zoveel leuke berichten kreeg hij naar aanleiding van zijn gepuzzel met de Odin-tas.

“Hartverwarmend, al die lieve reacties had ik niet verwacht!” vertelt Odin-inkoper Abdi Ali terwijl hij een kratje paksoi naar de koeling draagt. Twee weken geleden lieten we u weten dat hij door het slechte seizoen moeite met samenstelling van de tassen had. Ook vroegen we u welke groente u best vaker zou willen zien. En dat hebben we geweten!

De inbox van onze consumentenservice stroomde de afgelopen dagen vol bemoedigende mailtjes: “Abdi, geen buikpijn hebben. Je doet het goed!” En: “Courgettes en tomaten willen we best twee weken eten en ook andere groenten zijn niet zo’n probleem. Laat Abdi maar niet te hard zweten!” Een abonnee uit Heiloo vertelt ons per telefoon dat we van haar wel elke week pompoen mogen inpakken. En abonnee Gert vat zijn bericht aan Abdi kort maar krachtig samen met de tekst: “No sweat!”

Abdi is blij verrast met zoveel begripvolle reacties. “Ik verwachtte dat mensen misschien ontevreden zouden zijn. Over pompoen en biet dacht ik zelf: niet te vaak inpakken, maar veel mensen geven toch aan er iets mee te kunnen. Onze voorkeur gaat natuurlijk uit naar seizoensproducten, maar als ik nog een keer vastloop zal ik hier zeker aan denken.” Gelukkig is het dieptepunt inmiddels voorbij. Abdi kan weer rustig ademhalen. “Alles loopt nog wel achter, maar het begint nu op gang te komen. De reacties hebben me goed gedaan. Dus iedereen: hartstikke bedankt!”

Boer zoekt jou

Proef de zuivel van boer Willem, pluk fruit op Kraaybekerhof of bewonder de bijenkasten van zorgboerderij Thedinghsweert. Op 22 en 23 juni kunt u kennismaken met de biologische boer bij u in de buurt!

Tijdens het “Lekker naar de Boer”-weekend stellen honderden biologische boeren en tuinders hun erf open voor het grote publiek. Daar kunt u zien, ruiken en proeven wat er zo bijzonder aan biologisch boeren is. Kippen en koeien krijgen de ruimte, in de boomgaard hangen nestkasten voor natuurlijke insectenbestrijding door vogels en er staan bijenkasten. Want een biologische boer werkt samen met de natuur, zonder chemie en kunstmest.

Natuurlijk zijn ook onze vaste leveranciers van de partij. Zo kunt u op de Lepelaar van Jan Schrijver en Joris Kollewijn (Boer zoekt Vrouw 2005) in Sint Maarten een rondleiding over het bedrijf krijgen, op Thedinghsweert bij Tiel mogen kinderen een broodje bakken in de bakkerij en op de Vijfsprong te Vorden proeft u zelf de zuivel van boer Willem (jawel, seizoen 2012!).

Op lekkernaardeboer.nl zijn alle boerderijen die meedoen te vinden. Voor wie zin heeft in een extra actief weekend, zijn er op de website ook fietstochten van de stad naar nabije bio-boeren uit te stippelen. Vergeet vooral de fietstassen niet, want al die lekkere boerenproducten zijn moeilijk te weerstaan!’
Op dinsdag 11 juni berichtte Bionext ‘Biologisch belangrijk voor groei duurzame voeding’:
‘De consument kocht in 2012 voor 934 miljoen euro aan biologische voeding in de supermarkt, de speciaalzaak en buitenshuis. Dat is 117 miljoen euro meer dan in 2011, een groei van 14,3 procent.

Bij biologische voeding dragen vrijwel alle productgroepen bij aan de groei. De snelste groeiers zijn vleeswaren (+38,5%), koffie en thee (+22,7%) en vis (+97,1%). Ook in de grootste productgroepen zet de groei door: AGF (+16,4%), kruidenierswaren (+14%) en zuivel (+11,2%). De supermarkt blijft het belangrijkste verkoopkanaal met ruim de helft van alle bestedingen.

Biologisch belangrijkste “duurzaam voedsel”

De totale consumentenbestedingen aan duurzaam voedsel stegen in 2012 van 1,77 naar 2,22 miljard euro, meldt de Monitor Duurzaam Voedsel van het Ministerie van Economische Zaken. Dit is een stijging van 25,2 procent, vooral veroorzaakt doordat gewoon vlees in een aantal supermarkten is vervangen door diervriendelijker vlees met slechts één ster Beter Leven. Het marktaandeel van duurzaam voedsel steeg in 2012 van 4,5 naar 5,5 procent. Biologische voeding was goed voor bijna de helft van de totale omzet (42,1%). Onder duurzame voeding wordt voeding verstaan die zich op één of meerdere duurzaamheidsaspecten onderscheidt van wat de wet eist, zoals dierenwelzijn, fair trade of milieuvriendelijkheid.

Totale omzet biologisch boven miljard euro

Bij het samenstellen van de Monitor Duurzaam Voedsel is gekeken naar de belangrijkste verkoopkanalen waarvan gegevens beschikbaar waren (supermarkten uitgezonderd de discounters, out of home en speciaalzaken). Deze zijn gezamenlijk goed voor naar schatting 85 tot 90% van de omzet aan biologische voeding. De resterende omzet wordt gerealiseerd bij de discounters en overige verkoopkanalen, waaronder webwinkels, boerenmarkten en boerderijwinkels. Ketenorganisatie Bionext inventariseert hoeveel omzet in die overige kanalen is gerealiseerd. Die cijfers zullen in het najaar bekend worden gemaakt. De verwachting is dat de totale omzet aan biologische voeding in 2012 boven de miljard euro uit zal komen.

Bijlage: Bio-Monitor 2012 uit de Monitor Duurzaam Voedsel van het Ministerie van Economische Zaken.’
‘Bavo van den Idsert (Bionext) reageert enthousiast op de groeicijfers van de bestedingen aan biologische producten (+14,3% in 2012). Deze groeicijfers zijn gepubliceerd in de zojuist verschenen Monitor Duurzaam Voedsel 2012, een uitgave van het Ministerie van Economische Zaken. “Dit is een zeer goed resultaat. Vorig jaar is de economische crisis meer voelbaar geworden in de portemonnee van de consument. Dan is het een heel knappe prestatie als je in zo’n periode een dergelijke groei kunt realiseren”, aldus de directeur van Bionext.

Bavo geeft aan dat de bestedingen aan biologische producten hiermee voor het zesde achtereenvolgende jaar met dubbele cijfers gegroeid zijn. “Ik vind het vooral ook heel mooi om te zien dat aan de primaire teeltkant een forse groei te zien is. De gevolgen van het groeiende consumentenvertrouwen vertaalde zich lange tijd niet naar het aantal bio-bedrijven en de oppervlakte waarop biologisch geteeld werd. Dat draait zich nu dus om. Ik hoop dat dit tendens doorzet. Daardoor zal de aanvoer vanuit Nederlandse bedrijven zich verder ontwikkelen.”

Voor Bionext is het van belang om de totale omzet in biologische voeding boven water komt. In de Monitor Duurzaam Voedsel is enkel naar de belangrijkste verkoopkanalen gekeken waarvan gegevens beschikbaar waren. “De vrije verkoop van bio-producten is hier tussenuit gehaald. Wij verwachten dat daardoor een behoorlijk deel van de omzet niet meegeteld is. Dit aandeel schatten wij op zo’n 13%. Wij gaan alles in het werk stellen om te inventariseren hoeveel omzet in die overige verkoopkanalen gerealiseerd is. Dan kunnen we de volledige omzet bekend maken. Wij verwachten dat de omzet boven de 1 miljard euro uit zal komen.”’
Een week eerder, op 4 juni, meldde Bionext nog met tevredenheid ‘Monsanto erkent: geen draagvlak voor gentech in Europa’:
‘Biotech gigant Monsanto staakt de promotie van gentechgewassen in Europa. De verkoop van gentechzaden gaat alleen nog door in Spanje, Portugal en Tsjechië. Woordvoerder Brandon Mitchener zei dit eind mei in een interview met het Deense Investigative Reporting Danmark. Als voornaamste reden noemt Monsanto het gebrek aan draagvlak onder boeren, consumenten en politici in de meeste Europese landen. De jarenlange maatschappelijke en politieke druk lijkt dus effect te hebben gehad.

Monsanto heeft de beslissing naar eigen zeggen al in 2011 genomen, maar dit is de eerste keer ze openlijk laten blijken zich iets aan te trekken van de weerstand tegen hun producten. Hoe groot die weerstand is bleek op 25 mei nog tijdens de wereldwijde March Against Monsanto. Naar schatting 2 miljoen verontruste burgers en boeren in tientallen landen demonstreerden toen tegen de praktijken van de wereldmarktleider in gentechzaden en producent van bijbehorende bestrijdingsmiddelen zoals Roundup.

Bionext is verheugd dat Monsanto Europa de rug toekeert. Maaike Raaijmakers, projectleider: “Wij zien gentechteelt als een bedreiging voor het behoud van een gentechvrije biologische landbouw en voor de keuzevrijheid van telers en consumenten. Om die reden voeren we samen met Greenpeace al jaren juridische procedures tegen veldproeven met gengewassen, waaronder die van Monsanto. We zijn dus heel blij dat Monsanto, in navolging van BASF, haar activiteiten in Europa afbouwt en geen veldproeven meer zal opzetten in Nederland.”

Volgens Bionext laat deze koerswijziging van Monsanto ook zien hoe belangrijk het is dat boeren en consumenten hun stem laten horen en bewust kiezen voor gentechvrije (biologische) zaden en voeding.

Meer informatie:

www.ir-d.dk/gmo-lose-europe-victory-for-environmental-organisations/
www.gentech.nl
www.greenpeace.nl/2013/Persberichten/Europa-stap-dichterbij-gentechvrije-landbouw

Gentechvrije zones

Een andere effectieve manier om de gentechvrije landbouw te beschermen is door het instellen van gentechvrije zones. Gentechvrije zones zijn er al in diverse Europese landen, zoals in Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Oostenrijk en Italië. Vorig jaar heeft Nijmegen als eerste gemeente in Nederland in het bestemmingsplan laten vastleggen dat er geen gentechteelt mag plaatsvinden. Gemeenten en provincies die overwegen om een gentechvrije zone in te stellen, kunnen bij Bionext terecht voor informatie en advies. Meer info: Raaijmakers@bionext.nl

Kijk voor een overzicht van gentechvrije zones in Europa op: www.gmo-free-regions.org
Maar op zijn laatst gisteren kon de Facebookpagina van weekblad ‹Das Goetheanum› iedereen uit de droom helpen met ‘Zu früh gefreut’:
‘Aktuell überschlagen sich Nachrichten, dass Monsanto die Vermarktung von gentechnischem Saatgut in Europa eingestellt haben soll. «Das stimmt so nicht», äußert sich der US-Agrarkonzern dazu. Man konzentriere sich zwar auf das Geschäft mit konventionellem Saatgut und Pestiziden. Wo es breite politische Unterstützung gebe, wie in Spanien und Portugal, werde man weiterhin transgene Pflanzen verkaufen. «Monsanto hat keinen einzigen seiner laufenden Zulassungsanträge für Gentech-Pflanzen zurückgezogen. Elf Pflanzen warten auf eine Anbauzulassung für die Äcker der EU, darunter der Mais MON810, der zur Wiederzulassung ansteht», so Heike Moldenhauer vom BUND. Und: In anstehenden Verhandlungen über ein Freihandelsabkommen zwischen EU und USA werde Washington darauf drängen, den europäischen Markt für Gentechnik-Produkte weiter zu öffnen.

Nachrichten zum Thema Gentechnik – Aktuell Überschlagen sich die Medien mit der Nachricht, dass Monsanto die Vermarktung von gentechnisch verbessertem Saatgut in Deutschland und Europa eingestellt haben soll. Das stimmt so nicht.
Gisteren meldde de Facebookpagina van de Duitse ‘GLS Bank’:
‘Gestern Abend wurde die GLS Bank im Rahmen der der International Sustainable Finance Conference als “Sustainable Bank of the Year 2013” ausgezeichnet. Der anerkannte Preis wird seit 2006 von der Financial Times und der International Finance Corporation (IFC) vergeben. Mehr zur Verleihung lest Ihr im GLS Blog:

GLS Bank ist Europas “Sustainable Bank of the Year” – Die GLS Bank wurde gestern Abend in London als nachhaltigste Bank des Jahres in Europa...
Meer economisch nieuws eergisteren bij Omroep Flevoland met ‘Zakenvrouwen van het jaar 2013 bekend’:
‘In het Almeerse Van der Valk Hotel zijn donderdagavond de Flevolandse zakenvrouwen 2013 bekendgemaakt. De titel is voor de tweede keer uitgereikt door het Netwerk Flevolandse Zakenvrouwen.

Winnaar in de categorie “managers” is Kirsten Flantua van het Colombinehuis in Biddinghuizen. Naast de drukte van een gezin leidt zij het opvanghuis van zieke kinderen en hun familie, die even afleiding nodig hebben.

Beste zelfstandig professional is Wendie Hagendoorn uit Almere. Met haar bedrijf SchaapjeSchaapje in wollen en zijden lingerie oogste zij waardering voor een vernieuwend product.

Karin Bouwmeester van het Lelystadse evenementenbureau Organisatieburo won in de categorie “mkb-ondernemer”. Zij houdt zich ondanks de recessie staande in een lastige markt.’
Ons gaat het hier om Wendie Hagendoorn. Op haar website schrijft ze:
‘Webwinkel voor wollen kleding, wollen sokken en ondergoed van wol en zijde. Nieuwe lente- en zomerkleur lilapaars voor meisjes én dames! Op werkdagen voor 15.00 uur besteld wordt dezelfde dag nog verstuurd!*

T/m 16 juni rekenen wij GEEN verzendkosten omdat Wendie de titel Flevolandse Zakenvrouw van het jaar 2013 (ZZP) heeft gekregen.’
Ik kan de betekenis van die asterisk (dat sterretje) niet op de homepage terugvinden. Maar het zal vast iets inhouden als ‘alleen wanneer de verzenddienst goed werkt’. Want tegenwoordig kun je daar niet vanzelfsprekend van op aan. Onder ‘Geschiedenis’ vind ik meer:
‘Schaapje schaapje... is nu al zeventien jaar een begrip.

De eerste eigenaresse begon het bedrijf in 1996. Zij verkocht het wollen ondergoed via de postorder en door middel van het bezoeken van markten en beurzen w.o. de 9 maanden beurs. In 2002 nam Wendie Hagendoorn het verzendhuis voor wollen ondergoed over.

Wendie: “Toen mijn kinderen nog klein waren, wilde ik graag wollen en zijden ondergoed voor ze. Voor mijn kinderen het allerbeste, natuurlijk. En dan ook voor mijzelf. Het probleem was dat dit ondergoed moeilijk verkrijgbaar was. Daarom was ik ook zo blij met Schaapje schaapje... en helemaal toen mij gevraagd werd het bedrijf over te nemen, zodat ik het kon voorzien van een Internet-winkel, nieuwe modellen en leveranciers en ook zijden ondergoed van de welbekende leverancier Coconelle. Natuurlijke materialen spreken mij erg aan en ik zie wat het ondergoed kan doen voor mensen met huidproblemen en als basislaag voor koude kinderen en volwassenen om ze letterlijk lekkerder in hun vel te laten zitten.”

De drijfveer van Wendie om mooie producten tegen een vriendelijke prijs te verkopen en vooral ook haar klantgerichte benadering, sloegen aan. De webwinkel werd een succes. Een winkel waarin haar jarenlange trouwe klanten zich thuis voelen maar waar zij ook haar nieuwe klanten – van twintigers, ouderen tot sporters – goed mee van dienst is.’
Ze houdt ook – op onregelmatige basis – een weblog bij. Haar eerste bericht was van 11 april 2010 en luidde ‘Starten?
‘Starten kun je op vele manieren.

In 2002 ben ik gestart met Schaapje schaapje...

Nou ja, gestart... overgenomen eigenlijk. Mijn buurvrouw Mirjam en ik wilden eigenlijk altijd al wollen ondergoed voor onze kinderen. In die tijd (1996) was dat best lastig. Internetwinkels waren er nog niet. Dus als je onderkleding van een goede kwaliteit wol of wol-zijde wilde hebben zat er niets anders op dan met de bus en alle kindertjes naar Amsterdam, naar de Zaailing.

Tot Mirjam op vakantie in Denemarken een wolfabriek ontdekte... JOHA. Ze kocht meteen in en Schaapje schaapje... was geboren. Een echt postorderbedrijf met catalogus en bestelbonnen. In 2002 heb ik het overgenomen en een internetwinkel toegevoegd. In de loop der tijd heb ik enorm veel kennis opgedaan over wol en zijde en die deel ik graag met jullie...

Dit is wel mijn echte start met de blog... over natuurlijke materialen, de werking van wol en zijde op lichaam en geest (welbevinden).

Voor dat ik verder ga wil ik nog wat over mijzelf kwijt. Ik hoor graag de verhalen van andere mensen. Vooral levensverhalen en creatieve oplossingen voor problemen hebben mijn interesse. In mijn bedrijf kan ik veel kwijt zoals creativiteit en mijn liefde voor natuurlijke materialen en mensen.

Dit is nu even mijn start. Tot een volgende keer, Wendie’
De website van Driegonaal maakte gisteren ‘Sociale driegeleding op zondag’ bekend:
‘Op zondag 16 juni, van 16 uur tot 18 uur, houdt Arjen Nijeboer een inleidende lezing over de sociale driegeleding. Hij gaat in op de vraag hoe de arbeid bevrijd kan worden uit de greep van de economie, hoe inkomensverschillen verkleind kunnen worden, hoe land en kapitaal uit het privé-eigendom gehaald kunnen worden, hoe iedereen kan meebeslissen over wetten, en meer.

In deel II van de lezing gaat hij in op het onstaan van de wereldwijde financiële crisis, en hoe een nieuwe crisis voorkomen kan worden.

Arjen Nijeboer is journalist, auteur en actief in verschillende NGO’s. Hij is coördinator van het Referendum Platform en mede-oprichter van het Initiative & Referendum Institute Europe. Als journalist is hij gespecialiseerd in maatschappelijke vernieuwing. Samen met Jos Verhulst schreef hij Directe democratie: feiten, argumenten en ervaringen omtrent het referendum (Brussel 2007) dat is vertaald in 9 talen.

Locatie: IMPAKT, Lauwerecht 10, Utrecht’
Den Haag FM maakte eergisteren melding van ‘Loden Bord voor slecht eten in verzorgingshuis’:
‘Verzorgingshuis Rudolf Steiner aan de Nieuwe Parklaan heeft het eerste Loden Bord ontvangen van wethouder Karsten Klein en kok Pierre Wind.

De nieuwe “onderscheiding” is bedoeld voor verzorgingshuizen waar aan de kwaliteit van de maaltijden nog wel iets verbeterd kan worden. Het verzorgingstehuis Swaenesteyn kreeg het predicaat Gouden Bord voor de maaltijden die worden geserveerd in het restaurant. Ook Woonzorgpark Loosduinen heeft een Gouden Bord gewonnen.

In totaal zijn 44 tehuizen in Den Haag gecontroleerd op de kwaliteit van maaltijden, sfeer en gastvrijheid. Naast de Gouden en Loden borden werden ook nog zestien Zilveren Borden en vijftien Bronzen Borden uitgereikt.’
Omroep West berichtte het ook en maakte er ten aanzien van de  Rudolf Steiner Zorg dit van:
‘Naast een Bronzen en Zilveren Bord is dit jaar voor het eerst ook het Loden Bord uitgereikt aan de verzorgingstehuizen die onvoldoende scoorden in de test. Die “eer” viel dit jaar Rudolf Steiner Zorg ten deel. De jury, met daarin kok Pierre Wind, noemde het diner daar een “belediging voor de gastronomie”. De instelling belooft beterschap en gaat daar samen met Pierre Wind aan werken.’

Update 16 juni:

Er blijkt al op 14 juni door Lisa Roggeveen op Food Hospitality een commentaar op bovenstaand bericht te zijn gegeven. Zij schreef:
‘Rudolf Steiner Zorg (RSZ) vindt het Loden Bord dat ze heeft ontvangen op de Gouden Bordjes uitreiking, een scheve vergelijking, meldt directeur Ted van Schie. Dit omdat de instelling niet beschikt over een apart restaurant voor bezoekers, terwijl andere zorgorganisaties dat wel hebben. Toch vindt Van Schie het bord begrijpelijk en wil hij de instelling verbeteren.

34 bordjes werden uitgereikt door het initiatief Gouden Bordjes, waaronder 2 gouden, zestien zilveren, vijftien bronzen en één loden. Dit als graadmeter voor de kwaliteit in zorginstellingen in Den Haag. Dat RSZ het Loden Bordje ontving komt volgens de directeur omdat het concept van de instelling niet past bij de uitreiking. “Wij hebben geen speciaal restaurant zoals de rest. Er is één menu voor bewoners, dit krijgen bezoekers ook.”

RSZ wil open staan voor bezoekers uit de omgeving, daarom heeft de zorgorganisatie meegedaan met het Gouden Bordjes initiatief. Het commentaar van sterrenkok Pierre Wind was dat de maaltijd niet op smaak en slecht bereid was en de gastvrijheid ver beneden peil. Dit komt volgens Van Schie omdat de zorginstelling niet beschikt over speciaal getraind personeel, waardoor koks de maaltijd opdienen. Ook meent hij op een slecht moment beoordeeld te zijn. “Wij streven naar goede kwaliteit elke dag, helaas lukt dat niet altijd. Dit gaan we verbeteren.”

De medewerkers van RSZ krijgen scholing bij de Haagse Hotelschool en koks krijgen gastvrijheidstraining. Toch blijft de instelling voorlopig zoals zij is. Als de nieuwbouw er is, komt er een brasserie, maar die plannen zijn nog niet concreet. De overige uitslagen zijn te vinden op www.goudenbordjes.nl.

Donderdag in ‘Bevlogen’ sprak ik mijn vermoeden uit dat de nieuwe voorzitter van de Vereniging van vrijescholen de Enkhuizer PvdA-wethouder Rian van Dam zou zijn geworden. Maar daar heb ik nog geen bevestiging van gevonden. Want niemand heeft het er verder over. Wel vond ik ondersteuning voor mijn vermoeden bij de gemeente Alkmaar, waar men op 1 oktober 2010 op de website schreef over ‘Schoolgebouw en speelveld De Sterrenzanger feestelijk geopend’:
‘De verbouwing van Vrijeschool de Sterrenzanger in Oudorp is klaar. Wethouder Rian van Dam van Onderwijs heeft dit vrijdagochtend feestelijk gevierd met de schoolkinderen, ouders en leerkrachten. Het einde van de grondige verbouwing van de school valt samen met de afronding van Waterplan Alkmaar in Oudorp: de buurt heeft een nieuwe drainagestelsel gekregen en de school een nieuw speelveld. Met het doorknippen van een lint opende de wethouder officieel Vrijeschool De Sterrenzanger, terwijl de kinderen met bellenblaas voor honderden bellen zorgden.

Bloemen voor de buurt

Wethouder Van Dam benadrukte de goede samenwerking tussen de school, de buurt en de gemeente, waardoor beide klussen – de verbouwing van de school en de aanleg van het nieuwe drainagestelsel – binnen een half jaar geklaard werden. Er was ook een woord van dank voor de buurtbewoners die veel begrip hebben getoond tijdens de werkzaamheden. Zij kregen vrijdag allemaal een bloemetje aangeboden namens de school en de gemeente. De leerlingen van groep 8 hebben de bloemen persoonlijk bij de buurtbewoners afgegeven.

Een verrijking voor het onderwijs

Schooldirecteur Rachel van Assema is blij met het totaal vernieuwde onderkomen. “De school was echt verwaarloosd. Zo hadden we last van lekkage, zat er overal graffiti en was er geen goed ventilatiesysteem. Met geld van de gemeente is nu alles opgeknapt. Tijdens de verbouwing heeft de school echt op zijn grondvesten staan schudden. Van vloer tot dak, alles is vernieuwd.” Ze is vooral enthousiast over de nieuwe leseilanden, waardoor kinderen zelfstandig in groepjes buiten de lokalen aan de slag kunnen. “Voor het onderwijs is het echt een verrijking.”

De kinderen van De Sterrenzanger zijn vooral blij met het nieuwe speelterrein. Was het voorheen een modderpoel, nu ligt het er droog en stralend bij. Ook hier is een nieuw drainagestelsel aangelegd, waarna groen en blauw kunstgras is aangebracht en nieuwe speeltoestellen zijn neergezet.

Waterplan Alkmaar

De verbouwing van de school viel samen met de uitvoering van Waterplan Alkmaar in Oudorp. In het gebied tussen de Herenweg en de Saturnusstraat heeft de gemeente het bestaande drainagestelsel vervangen door een nieuw stelsel dat dieper ligt. De bewoners klaagden daar al jaren over een te hoge grondwaterstand. Een probleem dat nu verholpen is.’
Hoeveel toeval kan een mens verdragen? Maar het is géén feitelijke bevestiging. Dus wachten we daar nog steeds op. Een week geleden, op 8 juni in ‘Geloven’, ging het weer eens over het vrijeschoolonderwijs in Zutphen. Intussen is er op de website van de IJssel-oudergroep deze ‘Oproep aan ouders van de drie basisscholen’ verschenen:
‘Beste vrijeschool ouder,

Op dit moment worden ingrijpende, onomkeerbare beslissingen genomen over de toekomst van het vrije school onderwijs in Zutphen. Dat geldt zeker voor de drie basisscholen. De één wordt verplaatst, de ander wordt gesplitst, de derde wordt verbouwd en allemaal krijgen we te maken met onrust en met volle scholen. Als dat echt nodig is dan zullen we ons erbij neerleggen. Maar wij hebben grote twijfels (zie vooronzevrijescholen.nl) en velen zijn ons daarin voor gegaan.

Misschien ben je geneigd nu af te haken. Maar lees alsjeblieft nog even verder. Het gaat om de toekomst van het onderwijs voor onze kinderen. En dit is het moment waarop we als ouders van alledrie de scholen de handen ineen moeten slaan.

Wij hebben gemerkt dat onze twijfels worden gedeeld door ouders op alledrie de scholen. Vooral door ouders die zich enorm hebben ingezet en die weten waar ze het over hebben. Maar veel ouders zijn moegestreden en teleurgesteld en hebben ervoor gekozen hun twijfels los te laten en te aanvaarden wat er nu gebeurt. Voor ons geldt dat niet. Waarschijnlijk omdat we er pas laat zijn ingestapt. Daardoor hebben we nog frisse moed terwijl we wel kunnen leren van alles wat er al is gedaan en gebeurd. En dat is heel veel. Vooral op de Zwaan en op de Berkel hebben ouders zich met hart en ziel ingezet en zich grondig verdiept in de materie. Maar zij kregen te weinig steun vanuit de andere scholen. Wat wij vanuit onze initiatiefgroep nu alsnog hopen te bereiken is dat al die kennis en ervaringen van ouders op de drie scholen worden gebundeld tot een gezamenlijke kracht die het fundament legt voor de komende jaren. En daarvoor hebben we juist ook de betrokkenheid van de ouders van het eerste uur nodig!

Het bestuur heeft ons de ruimte gegeven om in de komende weken de onderbouwing van het besluit helder te krijgen. Daarbij heeft de bestuurder nadrukkelijk bevestigd dat zij alle beschikbare informatie zal delen. Het bestuur gaat er van uit dat dat ertoe zal leiden dat we het besluit kunnen aanvaarden. Dat is een mogelijkheid, maar op basis van alle informatie die we tot nu toe hebben bestudeerd, is dat voor ons nog steeds de vraag. In de komende weken zullen we nog eenmaal een maximale inzet plegen om sluitende antwoorden te krijgen op de volgende vragen: 
– Wat is nu precies het probleem dat met het besluit moet worden opgelost?
– Lost dit besluit het probleem ook echt op?
– Wat zijn de voor- en nadelen van andere mogelijke oplossingen?

Onze visie is: de drie PO scholen moeten open blijven totdat overtuigend is aangetoond dat er één dicht moet. Tot op heden is dat wat ons betreft niet aangetoond. Wij vinden het zeer onwenselijk een school te sluiten, zonder dat er draagvlak voor is. Zoiets is alleen uit te leggen als je er een aanstaand faillissement mee kan voorkomen. Maar een faillissement is helemaal niet aan de orde. Tijdens het gesprek met bestuur en PO-directie gaf Lizzy Plaschek dit nog expliciet aan.

Als wij in de komende weken overtuigd raken van de juistheid van het besluit dan zullen we dat ook uitdragen om zodoende een bijdrage te leveren aan het zo noodzakelijke draagvlak. Als onderdeel van het proces zullen we echter ook alternatieven onderzoeken. Feit is bijvoorbeeld dat er andere stichtingen zijn die maar wat graag alledrie (of één van) de basisscholen zouden willen overnemen omdat ze in hun ogen gezond zijn. Zij hebben de ervaring dat kwalitatief vrije school onderwijs heel goed mogelijk is met de verwachte leerlingaantallen op de drie scholen. Al deze zaken willen we helder krijgen zodat we als ouders goede keuzes kunnen maken in het belang van onze kinderen.

We willen heel graag dat iedereen die daar voor open staat, mee gaat doen. Dat kan op verschillende manieren:

Meedoen in de werkgroep
Hoe meer ouders meedoen, hoe beter. Dus wil je meewerken in het traject van de komende weken, heel graag! Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar info@vooronzevrijscholen.nl

Ondertekenen petitie
Ben je het wel met ons eens maar wil je geen actieve rol? Steun ons dan door de petitie te tekenen.

Andere ouders informeren
Lang niet alle ouders zijn op de hoogte van ons initiatief en de achtergronden ervan. Je kunt dus ook helpen door andere ouders (zo mogelijk ook die uit andere klassen) erop te attenderen. Bijvoorbeeld door deze mail aan hen door te sturen. Ook als ouders het niet met ons eens zijn, vinden we het van belang dat zij kennis nemen van onze zorgen en activiteiten. Het is belangrijk genoeg, het gaat immers om onze kinderen en het gezond voortbestaan van onderwijs dat wij allen een warm hart toedragen.

Met vriendelijke groet,
Initiatiefgroep Vooronzevrijescholen,
(in alfabetische volgorde)

Anja Zeilstra, Annemarie Vergunst, Arthur Aalsma, Corrie Zwarts, Fred Leffers, Koen van der Hauw, Marc van Lier, Mark Haveman, Nathalie Speksnijder, Peter Schreuder Peters, Renate van der Ree, Rob Gort, Ronald Zeilstra, Stijn van der Ree’
We hebben al een hele tijd niets meer van de Vereniging tegen de Kwakzalverij gehoord. Dat is jammer, want ze kunnen daar zulke mooie vileine stukken schrijven. Vooral oudgedienden Cees Renckens en Rien Vermeulen zijn daar goed in. Hun opvolgers hebben dat peil nog niet gehaald. Vandaag doet de nieuwe webredacteur Broer Scholtens een poging, met ‘Prinses Irene, Herman Wijffels en Freek de Jonge schrijven politici kwakbrief’:
‘“De weg kwijt”. Dat zou, na succesvoorstellingen als Circus Kribbe, Cordon Sanitaire en De Waan, de titel kunnen worden van een nieuwe cabaretvoorstelling van Freek de Jonge.

Hij zou voor die voorstelling oud-Rabo topman Herman Wijffels en Irene van Lippe Biesterfeld als medeconferenciers kunnen vragen. De een manifesteert zich als duurzaam wvereldverbeteraar en adept van Integratieve Geneeskunde, de andere, prinses en dochter van een olifantenjager, praat tegen bomen en gaat spirituele dialogen aan met bloemen.

Het illustere trio van bekende Nederlanders was half mei medeondertekenaar van een open brief aan de Nederlandse Politiek over Complementaire en Integrale Gezondheidszorg. De brief is half mei ook gestuurd aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De ondertekenaars nemen het in de brief op voor kwakzalverij, voor onbewezen handelingen als neuraaltherapie, acupunctuur, manuele therapie, homeopathie en antroposofische gezondheidszorg, onder het motto van “recht op gelijkwaardigheid”. Zij noemen deze behandelwijzen CAM (Complementary and Alternative Medicine) of “integrale geneeskunde”. Hun betoog: gelijke monniken, gelijke kappen. De reguliere gezondheidszorg krijgt vrijstelling van btw, dan moeten ook alternatievelingen die vrijstelling krijgen.

“De zorg dreigt onbetaalbaar te worden”, zo schrijven ze. “Als klap op de vuurpijl komt hierbij nog eens het voornemen van de politiek de zorg door CAM-artsen te gaan belasten met btw, terwijl over de normale zorg door artsen geen btw wordt geheven.”

De ondertekenaars schreven de brief op verzoek van het Patiënten Platform Complementaire Gezondheidszorg (PPCG), een club die opereert onder de vlag van patiëntenfederatie NPCF. De brief is tevens ondertekend door enkele organisaties in het kwakveld, zoals de Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG). Die gaf er een persbericht over uit.

De schrijvers van de brief zijn zich er blijkbaar niet van bewust dat voor genoemde alternatieve therapieën geen serieuze wetenschappelijke onderbouwing en steun te vinden is. De minister – en een meerderheid van de Tweede Kamer – deelt deze visie.

Vanaf 1 januari 2013 hebben alternatieve behandelaars zoals acupuncturisten en osteopaten, na jarenlang politiek gekrakeel en tijdrekken, vanaf 1 januari geen recht meer op btw-vrijstelling. Ze moeten hun klanten het volle btw-tarief – inmiddels opgelopen tot 21 procent – in rekening brengen. Cliënten van alternatieve behandelaars – en in het verlengde daarvan hun verzekeraars via aanvullende verzekeringen – zijn vanaf nu 21 procent duurder uit. Politieke partijen hebben vorig jaar zomer in het Lenteakkoord afgesproken dat de btw-vrijstelling voor alternatieve geneeswijzen zal worden geschrapt. Het kabinet heeft dit besluit overgenomen. Dit besluit, een hartenwens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), is eind december in de Staatscourant verschenen. De open brief komt dan ook als mosterd na de maaltijd.

“Geneeskunde beperkt zich tot handelingen die werken. Zaken als willekeurig naaldjes ergens insteken of pillen waarin niets zit, zoals in de homeopathie gebeurt, vallen daar niet onder en daarom moet daarover net als op gewone handel btw worden betaald”, zo formuleerde Lukas Stalpers, radiotherapeut/oncoloog van het AMC en bestuurslid van de VtdK, in een recente radio-uitzending dit breed gedeelde standpunt dat, conform Europese regelgeving, is overgenomen door de minister van Volksgezondheid en door de Tweede Kamer.

De briefschrijvers, onder wie cabaretier Herman Finkers, schrijfster Renate Dorrestein en basisarts Iwan Wolffers, stellen verder dat integrale zorg ook nog eens goedkoper is en voor een bezuiniging zou kunnen zorgen van zo’n 15 procent. Ter onderbouwing hiervan komen ze op de proppen met een weinig onafhankelijke publicatie uit eigen kring, van de antroposofen Peter Kooreman van de Universiteit Tilburg en Erik Baars van het Louis Bolk Instituut in Driebergen. Die rapporteerden er over op een congres in 2010. In mei 2011 verscheen er een artikel over in de European Journal of Health Economics (EJHE). Uit hun onderzoeksresultaten zou af te leiden zijn dat CAM een kostenbesparing kan opleveren van 15 procent, zo lieten de twee meerdere malen weten.

Cees Renckens en Jan Willem Nienhuys veegden er in 2010 op de website van de VtdK de vloer mee aan. Begin dit jaar deed Pepijn van Erp daar op de website Kloptdatwel nog een flinke schep boven op, verder onderbouwd en uitgezocht, onder de pakkende en alles samenvattende kop “Alternatieve huisartsen werken 15 procent goedkoper? Een verzinsel!” Ook de Britse epidemioloog Christopher Sampson maakte recentelijk nog gehakt van die 15 procent. Hij noemde de bevindingen van de twee Nederlandse antroposofen onzorgvuldig en misleidend.

In de lijst van briefondertekenaars zal men tevergeefs zoeken naar praktiserende reguliere artsen, of het zou de omstreden psychiater Bram Bakker moeten zijn. Opmerkelijk is dat enkele ondertekenaars er in de publiciteit geen geheim van hebben gemaakt aan kanker te lijden. Laat dat nu een aandoening zijn waarmee de reguliere geneeskunde meer dan 50 procent genezing boekt, CAM komt niet verder dan nul procent. De VtdK gaat – vermoedelijk ten overvloede – de minister van Volksgezondheid (VWS) attenderen op de talrijke onjuistheden in de open brief.’
Nee, dit is geen retorisch hoogstandje van Broer Scholtens. Eerder een slap aftreksel. Ik vraag me af of het zo wel de goede kant opgaat met de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Tot slot keer ik weer terug naar het thema Judith von Halle en Sergej Prokofieff, dat ik op 4 juni had achtergelaten met ‘Rampspoed’. Vandaag schreef Jostein Sæther op zijn Facebookpagina:
‘For well over a week ago I started to write a review of Prokofieff’s latest book, but then gave up to finish it, because in the meantime – based on meditative contemplation – I came to the conclusion that I cannot and will not position me at some fixed place in the debate or to prefer one of the clicks rather than another. After internal dialogue with myself and in a spiritual choice of deepest realization, I have decided for a future of spiritual union with both Sergej O. Prokofieff and Judith von Halle, where I willingly want to contribute to the equalization of their contradictions and to help to rectify some of their interpretations of spiritual motifs, which possibly consistently would have to be reconsidered or supplemented by continued intellectual research. – On my blog, I touch some fundamental aspects of this controversy without going into the contextual aspects. 
Gamamila – the blog of Jostein Sæther: I opt for both Sergej O. Prokofiev as well as Judith von Halle...
Eerder had hij al een Duitse versie hiervan geschreven. Daar kreeg hij op Facebook commentaar op van Johannes Stürmer:
‘Danke für diesen (leider in schlechtes Deutsch übersetzten) Beitrag. Ich spüre, wie Sie (ähnlich wie ich) unter diesem inneranthroposophischem Konflikt leiden, unter einem Konflikt, der im Grunde unnötig wäre und zudem den Blick verstellt für die wirklichen Konflikte, die durch solche Verleumdungen Rudolf Steiners, wie man sie zur Zeit wieder in einer regelrechten Kampagne der intellektuell führenden Medien (im Anschluss an die so genannte “Biographie” des Künstlers Joseph Beuys) wahrnehmen kann,in die Welt gesetzt werden.

Jostein Sæther: Ja, wenn ich zuerst in Deutsch schreibe, wird es meistens besser, aber wie hier habe ich zuerst in Norwegisch gedacht und getippt und dann habe ich irgendwie Mühe, ein einfaches Deutsch zu bekommen, auch wenn das Norwegische irgendwie viel klarer ist. – In Konflikten überhaupt wird ja kam das seelisch-geistige des anderen gesucht, und dies ist doch nur möglich in einer unmittelbaren Begegnung mit viel Interesse und Toleranz gegenüber des Andersartigen. – Welche Belastungen und Vorbelastetheit wir wegen karmischer Vergangenheit mit ins Leben bringen, wissen die meisten überhaupt nicht.’
Het mag slecht Duits zijn, voor mij leest het toch makkelijk. Daarom neem ik hier graag ‘Ich entscheide mich sowohl für Sergei O. Prokofieff als auch für Judith von Halle – eine geistige Wahl’ over:
‘Während vieler Jahre, vor allem aber seit dem letzten Herbst, habe ich eine Reihe von Debatten innerhalb der anthroposophischen Bewegung verfolgt. Ich habe mich immer wieder durch Kommentare auf anderen Blogs in solchen Diskussionen engagiert und auf meinem Blog aktuelle Fragen thematisiert. Ich habe eine Reihe von Essays geschrieben in Bezug auf Motiven, die die Anthroposophie Rudolf Steiners berühren, und versucht, kreative Gesichtspunkte anschaulich zu machen darüber, wie Anthroposophie fortgesetzt und auf der Grundlage eines individuellen Bestrebensneu entwickelt werden kann – im Sinne einer geistigen Wirklichkeit, die ich auf meiner Art jeden Tag immer wieder erlebe.

Ich folge regelmäßig Aktualisierungen von Junko Althaus, Michael Eggert, Johannes Ljungquist, Michael Mentzel und Holger Niederhausen – um nur einige Anthroposophen zu nennen. Ich habe bereits Bücher gelesen, welche bestimmte signifikanten anthroposophischen Themen tangieren und Problembereiche innerhalb der anthroposophischen Bewegung behandeln – von zum Beispiel Judith von Halle, Johannes Kiersch, Andreas Laudert, Rudolf Menzer, Mieke Mosmuller, Sergej O. Prokofieff und Peter Selg. Und schließlich habe ich mich in den Streit zwischen Prokofieff und von Halle orientiert, wie er in verschiedenen Print-Publikationen und Mitteilungen im Internet erscheint. In diesem Zusammenhang habe ich den Eindruck, dass die meisten mit ihren Ansichten und Meinungen sich nur auf der Oberfläche bewegen oder einfach nur ein wenig im Lack der eigentlichen Probleme kratzen. Ich sehe auch nicht, dass meine mutmaßlich gewichtigeren Gesichtspunkte zur Versöhnung in diesen Konflikten etwas beigetragen haben. Entweder wird man vor allem Lärm überhört oder so passen die Sichtweisen nicht in die Einseitigkeit der Voreingenommenheit hinein.

Seit einigen Wochen habe ich meinen unterschiedlichen Gesichtspunkten durchdacht in Bezug auf die Standpunkte und Meinungen, die sich allmählich an den verschiedenen anthroposophischen Positionen und in den markanten Gräben oder Klüften, die sich allmählich gebildet haben zwischen den widerstandsfähigsten Frontkämpfern im Positionskrieg um die Themen Zeitreisen und Stigmatisation. Ich habe meine eigenen Ideen, Überlegungen und Erkenntnisse gewissermaßen auf der Goldwaage gewogen und bin im Gespräch gestanden mit Freunden über diese unter Anthroposophen jüngste Auseinandersetzung, die auf der sozialen Ebene nahezu angefangen hat, eine Tragödie im anthroposophischen Umfeld zu werden. Der Hintergrund dieses Trauerspiels ist ein soziales Abgrenzungsmanöver, der nun schon unübertroffen gesteigert ist, seitdem Judith von Halle im Jahr 2004 ihre Stigmatisation proklamierte, als ein Ausdruck zu sein der unmittelbaren Gegenwart Christi. Sergej O. Prokofieff tritt allmählich als der prominentesten Gegner hervor gegen sie und ihre selbsternannten Mitstreiter.

Vor gut einer Woche begann ich eine Einschätzung des neuesten Buchs von Prokofieff zu schreiben, aber dann habe ich sie aufgegeben, denn in der Zwischenzeit – auf Basis der meditativen Kontemplation – kam ich zum Befund, dass ich mich sowohl nicht positionieren kann als auch nicht will in einer festgelegten Stellung in der Debatte oder einen der Clique begünstigen vor einem anderen. Nach innerem Dialog mit mir selbst und in der geistigen Wahl tiefster Erkenntnis habe ich mich für eine Zukunft in Gemeinschaft mit sowohl Sergej O. Prokofieff als auch mit Judith von Halle entschieden, wo ich gern zum Ausgleich ihrer Widersprüche beitragen und an dasjenige an ihren Interpretationen der geistigen Motive helfen möchte, zu berichtigen, was gegebenenfalls dementsprechend revidiert oder ergänzt werden müsste durch fortgesetzte geistige Forschung. Ich werde im Folgenden einige grundlegende Aspekte dieser Kontroverse berühren, ohne auf inhaltliche Aspekte einzugehen.

Durch das Lesen von Prokofieffs Buch habe ich seine Haltung zu Judith von Halle verstanden plus seine vielen Kritikpunkte zu einigen ihrer mündlichen und insbesondere zu einigen ihrer schriftlichen Nachweisen. Ich kann mich in seine Sorge hineinleben, dass die Sympathiebildung in Bezug auf ihr, und, dass die Neigung vieler ihrer Anhänger dazuführen kann, dass man in ihre Mitteilungen bei Vorträgen und in Büchern glauben möchte, und, dass gedankenloses Glauben in scharfem Kontrast stehe zu den Ambitionen in der Anthroposophischen Gesellschaft und in der Freien Hochschule für Geisteswissenschaft an Studium, Meditation und Forschung, die auf Erkenntnis basiert. Gleichzeitig beobachte ich Anzeichen an Prokofieffs Verhalten, das mir ganz fremd ist, und welche ich als keine zeitgemäße adäquate Art ansehe, um sich Menschen zu nähern, die Interesse an Rudolf Steiners Werk haben, indem sie es vertreten wollen zusätzlich zu ihrem eigenen Forschungsansatz, der allerdings in einigen Ergebnissen von seinen Beobachtungen vor über 100 Jahren sich unterscheiden könnte.

Es gibt auch Aspekte der Beschreibungen Judith von Halles, die ich nicht als kompatibel zu sein finde mit den entsprechenden Beschreibungen des Mysteriums von Golgatha in Steiners Werk, wo meine eigenen Urteile jedoch im Einklang mit seinen Darstellungen sind. Solange von Halle eigene übersinnlich (oder metaphysisch – der Begriff “quasi-sinnlich” wird für diesen Aspekt ihrer Forschungsmethode verwendet) geschaute Phänomene postuliert, ohne diese in unmittelbarem Kontext zu Steiners Beschreibungen zu setzen – was ein ehrlicher Geistesforscher tun sollte basierend auf bestimmten geistigen Gesetzen –, muss ich ähnlich wie Prokofieff bis auf weiteres ihrer Gültigkeit aussetzen. Es ist daher zu hoffen, dass sie einen wissenschaftlich fundierten Weg entwickeln wird, um Diskurs über ihre Beiträge zu betreiben. Die Tatsache, dass eine ganze Reihe von berühmten Anthroposophen und Sympathisanten von Judith von Halle wie eine verteidigende Mannschaft auftreten, und sogar in einem offenen Brief Prokofieff anhalten, sein Buch zurückzuziehen, und, dass er sich bei ihr öffentlich zu entschuldigen hätte, wahrnehme ich als nicht nur unsachlich sondern auch unzeitgemäß. Ich kann nicht sehen, dass Prokofieff irgendwo in diesem Buch von Halle als eine Person angreift und in einer solchen Art und Weise belästigt, dass er die Forderung des generellen Anstands verletzt – was jedoch diese Gruppe von Sympathisanten in ihrem offenen Brief behauptet. 
Falls Judith von Halle – unabhängig davon, was ihre Sympathisanten in Bezug auf ihre leibliche Beschaffenheit und die zusätzlichen Konstitution bürgen würden – auf Prokofieffs spezifische Kritik und seine Gesichtspunkte eingehen würde, und er wiederum seine Hartnäckigkeit beseitigt hätte bezüglich ihr zu begegnen als ein konkreter, wahrnehmbarerMensch, mit dem man zu zweit oder mit anderen Freunden und Kollegen zusammen reden könnte, gehe ich davon aus, dass eine neue Etappe in Richtung der Überwindung des Konflikts hätte eingeleitet werden können. Ich habe noch nicht Judith von Halle getroffen, aber ich habe überhaupt nichts dagegen, sie in persönlichem Vertrauen kennenzulernen, falls es in unserem gemeinsamen Karma liegen sollte. Sergej O. Prokofieff kenne ich, und mit ihm habe ich direkt gesprochen, ohne, dass wir deswegen uns über gemeinsame Aufgaben austauschten – z. B. aus karmischer Natur –, die wir würden haben können im Kreis der Anthroposophen, die in der geistigen Michaelschule teilgenommen haben. Es war bis dem heutigen Tag in der anthroposophischen Szene nicht üblich, sich auszutauschen über gemeinsame Erfahrungen wie etwa unserer (sehr wahrscheinlichen) Inkarnationen im Mittelalter, die laut Steiner die Grundlage bildet für unsere latente und selbstgewählte Verantwortung hinsichtlich der Effektivierung von Anthroposophie heute.

Mein Beitrag in den kommenden Jahren, um Frieden, Einklang und Austausch zwischen Menschen mit unterschiedlichen Ansichten, Überlegungen und Erkenntnissen in einem anthroposophischen Diskurs zu schaffen, wird deshalb sein, die karmischen Perspektive zu vertiefen und weiter über sie zu forschen, auf die ich bereits im Jahr 1999 in meinem ersten Buch mit persönlichen Beispielen die Aufmerksamkeit richtete. Es betrifft karmische Dispositionen, die weiterhin das zentrale Thema in Rudolf Steiners anthroposophischer Karmaforschung bedeutet mit Perspektiven auf die geistig-karmische Kontinuität zwischen dem 12. und 13. Jahrhundert bis zum 20. Jahrhundert und unserer Gegenwart. Aus meiner Sicht würde eine Karmaforschung, die sich auf mögliche Verbindungen konzentriert zwischen verstorbenen Anthroposophen, die im 20. Jahrhundert lebten mitsamt ihren wesenseigenen Bemühungen und ihren möglichen früheren Leben im Mittelalter, dazu beitragen, Gesichtspunkte zu liefern, wie der Unterschied zwischen zielloser Spekulation und wohlbegründeten Hypothesen ist, und außerdem zeigen, warum heutige Konflikte die alte Rivalität von größerem Ausmaß innerhalb den früheren Inkarnationen in diesem Zeitraum spiegeln.

Steiners Aussagen in den Karmavorträgen beinhalten sehr konkrete Hinweise, die die Augen zu anderen latenten Tatsachen öffnen können, wenn wir uns mit unserer aktuellen Persönlichkeit in seine Perspektiven für unsere Gegenwart hineinstellen. In einer solchen Individualisierung seiner Karmaforschung, die eine erkenntnismäßige scharfpolierte Balance zwischen Durchsetzungsvermögen und Ohnmacht bedeutet, sehe ich die Chance, dass auch solche Erkenntnisse erworben werden können, die dazu beitragen könnten, dass die Polarisierung und der Absonderungstendenz in einer Menge – und untereinander sonst unvereinbaren – Cliquen in der anthroposophischen Bewegung überwunden werden könnten. Denn, wie ich bei vielen früheren Gelegenheiten argumentiert habe: Nur solche neue Geistesforschung in der Erweiterung der bahnbrechenden Arbeiten von Rudolf Steiner, und, dass sie von einer ausreichenden Anzahl betrieben und in Kollegialität bewertet werden, würde dazu beitragen, dass Anthroposophie einen Beitritt zur bestehenden Zivilisation bekommt, und, dass Offenheit für praktische Spiritualität in der Menschheit steigt.’

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)