Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 25 oktober 2011

Familiekudde

De website van de Zonnehuizen meldde gisteren dat ‘Onderzoek naar samenwerking in beslissende fase’ is:
‘Het onderzoek naar de vorm van samenwerking tussen een private investeerder, beoogde samenwerkingspartners en Zonnehuizen komt in een beslissende fase. Uitgesproken is dat alle betrokken partijen positief staan tegenover een samenwerking met Zonnehuizen en vertrouwen hebben in een goede afloop.

Op basis van dit vertrouwen is een samenwerkingsovereenkomst opgesteld die nu voor reactie wordt voorgelegd aan de Cliëntenraad en Ondernemingsraad van Zonnehuizen. Het plan van samenwerking wordt vervolgens voorgelegd aan de banken. Hun medewerking is noodzakelijk om verder te kunnen!

Zodra de banken groen licht hebben gegeven, kunnen de namen van de private investeerder en de samenwerkingspartners bekend worden gemaakt. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, berichten wij daarover op onze website.
Gerry Nutters
Woordvoerder Zonnehuizen’
Vanmiddag kwam de website van het Leidsch Dagblad met het bericht ‘Bouw nieuw Marecollege begint binnenkort’:
‘De verbouwing en uitbreiding van het vroegere Da Vinci College aan de Sumatrastraat tot nieuw schoolgebouw voor het Marecollege begint in december of januari. Dat staat in een nieuwsbrief die de gemeente verspreidde in Leiden-Noord.

Het wordt een complete vernieuwing. De Da Vinci “blokkendoos” wordt omgevormd tot een lemniscaat. In gewoon Nederlands: het krijgt de vorm van een uitgerekte acht. Een vorm die staat voor “beweging” in de filosofie van de vrije school waar het Marecollege toe behoort. Ook symboliseert het de balans tussen het stoffelijke en het geestelijke.

Het gebouwontwerp was een kolfje naar de hand van het Rotterdamse 24H Architecture. Het bedrijf neemt in zijn ontwerpen steeds de natuur als uitgangspunt.’
Maar De Twentsche Courant/Tubantia berichtte daarentegen ‘Geen ruimte voor peuterzalen met “identiteit”’ in Almelo:
‘De Vrije School en de Montessorischool vrezen dat er bij de vorming van de nieuwe kindcentra geen ruimte is voor een eigen identiteit voor de “eigen” peuterspeelzalen.

Het is de bedoeling dat peuterspeelzalen en kinderopvang worden samengevoegd in kindcentra. Nu hebben de Vrije School en de Montessorischool zelf een peuterspeelzaal met een aan de vorm van hun onderwijs gekoppelde identiteit. Deze peuterzalen worden geëxploiteerd door Scoop Welzijn. Scoop ontvangt gemeentelijke subsidie voor deze voorzieningen.

D66-raadslid Gina Rozema heeft over de kwestie vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld, waarop ze in de raadsvergadering van 1 november een antwoord verwacht.

Wethouder Mieke Kuik zegt het belangrijk te vinden dat iedereen voor een kindcentra in de buurt kan kiezen. Hoe het met de identiteit daarvan gesteld is, kan zij niet zeggen.’
Vervelend is het nieuws van afgelopen vrijdag in De Limburger over ‘Opnieuw brandstichting Vrije School Heerlen’:
 ’Voor de tweede keer dit jaar is brand gesticht bij de Vrije School aan de Schaesbergerweg in Heerlen. De schade van de brand deze week bleef beperkt tot een zwaar beschadigde deur van een berging als gevolg van een plastic compostvat bij de ingang dat in brand was gestoken. Indien de brand bij het hoofdgebouw niet ’s ochtends door een leerkracht was ontdekt, had de hele school in brand kunnen vliegen, zegt de politie. Die heeft geen enkel idee wie er achter de brandstichting(en) zit.

In maart van dit jaar werd een nood-lesloklaal onbruikbaar als gevolg van brandstichting. Ook toen was brand gesticht in een container die naar het gebouw was gesleept. Twee jaar eerder brandde de gymzaal volledig uit nadat een container die tegen de gymzaal aan gezet was, in brand werd gestoken. Beide brandstichtingen zijn nooit opgehelderd.

Directrice Maud Nolet vermoedt vandalisme. Ze heeft geen enkele aanleiding om een gerichte actie tegen de school te vermoeden, het contact met de buurt is goed en conflicten met ouders zijn er niet. “Er wordt wellicht een plek gezocht waar een brandje een kans van slagen heeft. Een school is een makkelijk doelwit, die staat 's nachts leeg. We staan ontzettend machteloos. Het terrein is afgesloten met een hek, maar daar kun je overheen klimmen als je wilt.” Uit voorzorg staan de containers bij de school nu achter slot en grendel.

De branden hebben tot onrust geleid bij buurtbewoners. Direct aan de school grenzen diverse woningen.’
Dan heb ik meer internationaal nieuws, over een ‘Neuauflage’ van Rudolf Steiner, Zeitgeschichtliche Betrachtungen:
‘Bd. 1: Wege zu einer objektiven Urteilsbildung; Bd. 2: Das Karma der Unwahrhaftigkeit; Bd. 3: Wirklichkeit okk. Impulse

Die Leinenausgabe war sieben Monate nach Erscheinen bereits ausverkauft. Und immer noch ist dieser Titel gefragt. Deshalb erscheint als aktuelle Neuauflage eine Sonderausgabe in broschierter Form zu einem günstigeren Preis. Eine Gelegenheit, dieses brisante Zeitdokument mit seinem vollständig neu bearbeiteten Text und seinem umfangreichen Kommentar zu erwerben.

3 Bände in Schuber
Herausgeber: Alexander Lüscher
Seiten: 1791, Broschur
978-3-7274-5715-9
Rudolf Steiner Verlag
Preis: CHF 109.00 / EUR 79.90’
Maar ik moet ook een uitstel melden van het al lang verwachte boek van Peter Selg over Rudolf Steiner. De website van het Verlag des Ita Wegman Instituts laat namelijk onder ‘Neuerscheinungen’ dit weten:
‘Peter Selg
Rudolf Steiner
1861-1925
Aspekte einer inneren Biographie

ca. 1000 Seiten, ca. 80 Abb. Leinen mit Schutzumschlag
ca. Euro 59,– /  ca. CHF 88,–
ISBN 978-3-905919-27-1
erscheint im Januar 2012’
Konrad Hildesheimer schreef afgelopen vrijdag op de website van weekblad ‘Das Goetheanum’ over een ‘Festakt zur Gründung des Eurythmeum CH’:
‘Vor sieben Jahren wuchs die Idee und nun ist es Wirklichkeit: Am 24. September schlossen sich die ‹Akademie für Eurythmische Kunst Baselland› und das ‹Eurythmeum Zuccoli› zum ‹Eurythmeum CH› zusammen.

Eine erwartungsvolle Festgemeinschaft hat sich am vergangenen Samstag an der Apfelseestrasse in Aesch versammelt, um der feierlichen Einweihung des Eurythmeum CH beizuwohnen. Der ‹Geist der Freiheit und der Individualität› soll über und in dieser nunmehr einzigen Schweizer Eurythmie-Schule herrschen, die durch ihre internationale Studentenschaft und ihr Kollegium über die Schweizer Grenzen hinaus von Bedeutung sein wird. Künstlerische Beiträge vom Kollegium (Ingrid Everwijn, Ulla Hess, Frauke Grahl, Eduardo Torres) überzeugten die Anwesenden, Ansprachen und Grußworte vom Vorstand der Allgemeinen Anthroposophischen Gesellschaft, der Sektionsleitung und Kollegen anderer Schulen und Bühnen, aus Heileurythmie und Berufsverband zeigen die Anteilnahme und Unterstützung, die der neuen Ausbildungs- und Kunststätte entgegengebracht wird. Es war ein Auftakt voller Hoffnung und Zuversicht. Der Studienstätte ist der gelungene Start zu gönnen und als Omen für die mutige Arbeit zu werten.’
Nadine Aeberhard van Anthromedia.net schreef zaterdag ook over deze ‘Neugründung. Zwei der ältesten Eurythmieausbildungen gehen gemeinsame Wege’:
‘Das Eurythmeum Zuccoli ist ein Ort, wo Menschen, die eine zukünftige und erfüllende Lebensaufgabe anstreben, die Möglichkeit zu einer gut fundierten und breit angelegten Eurythmie-Ausbildung finden.

Die Ausbildung wird von einem Kollegium verantwortet, das eine langjährige Erfahrung in der Ausbildung von Studierenden, sowie in der Bühnenkunst hat. Derzeit sind das Frauke Grahl, Ulla Hess und Ursula Heusser. Ausser der Eurythmie werden die Fächer Musiktheorie (Stefan Abels) und Sprachgestaltung (Uwe Henken) durchgehend unterrichtet. Gastdozenten geben regelmässige Epochen: Eurythmie im Arbeitsleben (Annemarie Ehrlich, Den Haag), Pädagogische Eurythmie (Claire Wyss, Basel), Hygienische Eurythmie (Margrit Hitsch, Bern).’
Dan gaan we weer terug naar Nederland, naar de ‘Overdekte Herfstmarkt Vrije School Ede’. Deze vrijeschool liet al op 13 oktober weten:
‘Ook dit jaar organiseert de Vrije School in Ede weer een gezellige herfstmarkt voor jong en oud. Veel kraampjes met originele cadeaus voor de aanstaande feestdagen, een vlooienmarkt, veel kinderactiviteiten en heel veel lekkers. Een echte aanrader!

Van 10.30-15.30 bent u welkom op de Vrije School in Ede op weer een zo’n gezellige herfstmarkt voor jong en oud. Naast een vlooienmarkt vindt u hier veel kraampjes met originele cadeaus voor de aanstaande feestdagen.

Nieuw dit jaar zijn het wellnessplein en het delicatessenplein waar allerlei (h)eerlijke verwennerij te vinden is.

Met live muziek, living statues, veel kinderactiviteiten en het fantastische poppentheater “de Toverbezem” belooft het dit jaar weer een super gezellige markt te worden.

En... in onze (h)eerlijke wereldkeuken vindt u eigengemaakte lekkernijen ten bate van onze school.

Komt u met de auto? U kunt dan parkeren op een paar minuten loopafstand op het parkeerterrein aan de Ganzenweide.

* Toegang van de markt is gratis *’
Helaas staat er niet bij wanneer. Maar navraag leert dat de herfstmarkt op 5 november plaatsvindt. Iets soortgelijks was het geval bij de aankondiging van de Herfstbazaar (Roermond) van de Vrijeschool Christophorus bij De Limburger:
‘De Vrijeschool Christophorus organiseert de jaarlijkse Herfstbazaar. Er is een gevarieerd aanbod van (kinder-)activiteiten en standhouders samengesteld. De Herfstbazaar is daarnaast dé gelegenheid voor een nadere kennismaking met de leerkrachten, kinderen en de gezellige gebouwen, die samen de sfeer van deze basisschool vormgeven.

De Herfstbazaar luidt het nieuwe seizoen in met tal van activiteiten en standhouders, lekkere hapjes en warme dranken. Op het schoolterrein en in de verschillende gebouwen, kunt u uiterst prettig kennismaken met oude ambachten, creatieve uitingen met natuurlijke materialen, poppen en knuffels, glazen en houten sieraden, kinderboeken, edelstenen en tal van creaties van de leerlingen zelf. Natuurlijk vindt u er ook informatie over de achtergronden van de Vrijeschool en het middelbaar vervolgonderwijs. Met een muziekje op de achtergrond is het plezierig contacten leggen en samen genieten van de heerlijke herfstsfeer.’
Eronder staat:
‘Gepubliceerd op: 16.10.11 02:00’
Maar het blijkt zo te zijn dat de Herfstbazaar zelf al op 16 oktober plaatsvond. Daar moet men toch beter aan denken als men zo’n bericht op internet plaatst. Als laatste vandaag wil ik aandacht vragen voor het ‘Biojournaal’. Dat zullen we toch beter in de gaten moeten houden. Ik heb hier al vaker interessante artikelen van Lenneke Schot overgenomen. Maar nu Demeter het af laat weten met de nieuwsvoorziening, blijkt dat we voor berichten over biologisch-dynamische landbouw ook gewoon bij het Biojournaal terecht kunnen. En alles rijkelijk gelardeerd met foto’s. Wat dacht u van ‘Familiekuddesysteem werkt op BD-melkveehouderij Schoonderbeek. “Gerard stopt er echt al zijn energie in”’ door Lenneke Schot, van afgelopen vrijdag:
‘Gerard en Rosa Kok runnen in De Glind BD-melkveehouderij Schoonderbeek. Gerard heeft de boerderij van zijn ouders overgenomen. De eerste twaalf jaar heeft hij nog gangbaar gewerkt. Rosa geeft aan dat hij toen vanuit een innerlijke drive toch naar een andere werkwijze op zoek is gegaan.

In 1991 is daarom omgeschakeld naar de biologische bedrijfsvoering en sinds 2007 wordt op de melkveehouderij biologisch-dynamisch gewerkt. “Daarvoor was Gerard eigenlijk al BD-boer, alleen werkte hij nog zonder preparaten.” Rosa geniet er van om haar man aan het werk te zien. “Hij stopt al zijn energie in de koeien en hij kan echt niet meer anders. Hij gaat er met hart en ziel voor.”

Familiekuddesysteem
Gerard werkt volgens het familiekuddesysteem, die hij nog steeds verder aan het ontwikkelen is. “De kalfjes die blijven gaan de eerste twee maanden met de moeder mee de kudde in. Daarna worden ze apart gezet, maar wel zodanig dat ze nog bij hun moeder kunnen drinken. Gerard legt deze gang van zaken ook altijd even uit aan de koeien, al zijn de dieren inmiddels niet anders gewend. Daarnaast zien ze dat het bij de andere zo werkt.”

Rosa vertelt dat het grote voordeel van dit houderijsysteem is dat het kalf alle principes van de koe mee krijgt. “Ze zien het voorbeeld en dit wordt hun referentiekader. Sowieso is de hele werkwijze gericht op contact tussen de gehele kudden.” Ook de droge koeien en enkele pinken lopen in de kudde.

Ze geeft aan dat Gerard maar al te graag over de bedrijfsvoering vertelt. “We hebben veel excursies gehouden. Dit was vooral erg in trek toen de potstal er net stond. Ook zijn we voorbeeldbedrijf geweest. Nu komen bezoekers vooral voor  het project kalf bij de koe. Beleidsmakers, boeren, maar ook mensen uit het buitenland. Zo hebben we hier al Schotten, Aziaten en Spanjaarden op bezoek gehad.”

Vrijwilligers
De familie Kok ontvangt ook graag vrijwilligers, eventueel in combinatie met kamperen op de boerderij. “Deze locatie is uitermate geschikt voor mensen die van eenvoud en rust houden en het fijn vinden fysiek zelfstandig aan de gang te gaan.” In ruil voor een paar uur meewerken kunnen ze vrij kamperen. “Dan kijken we waar ze goed in zijn, dit kan van alles zijn bijvoorbeeld: tuinieren, schilderen, stal schoonmaken.”

Consumenten kunnen ook een koe adopteren bij melkveehouderij Schoonderbeek. Dit project is geïnitieerd na de Mkz-crisis. “We wilden hiermee de burgers weer bij de koe betrekken. Er zijn er al zeker 25 geadopteerd. Laatst kreeg een jong meisje dat gek is op koeien een koe cadeau van haar tante. Ze heeft toen ook zelf mee mogen melken.”’
‘De Korenmaat in Zeist werkt volgens een bijzonder concept. De winkeliers bestellen wat klanten nodig hebben. En de boodschappen worden vervolgens thuisbezorgd of klaargezet. “Wij willen graag biologische voeding verkopen, maar gaan op een andere manier met de economie om”, licht Ruud Banus toe. Hij werkt al sinds 1996 bij De Korenmaat. “Het draait om afspraken maken. Laat ons weten wat je nodig hebt, dan zorgen wij hier voor. Overleg is daarom essentieel.”

Economie doe je samen, dat is de visie van De Korenmaat. “Wij streven er niet naar om behoeften te kweken. Er wordt afgestemd op de behoefte van de klant.” Ruud wordt niet bepaald enthousiast van de werkwijze van andere winkels. “Er is veel aanbod bij de concurrent, maar dit hele systeem klopt niet. Er worden allerlei acties gebruikt om producten ook weer kwijt te raken.”

Voor De Korenmaat is het belangrijk dat iedereen er goed van kan eten. “Het kan niet zo zijn dat de één er goed uit komt, terwijl op een andere plek in de keten juist verlies geleden wordt.”

De winkel werkt met een vaste stukprijs per gekocht artikel. “Deze prijs weerspiegelt de hoeveelheid werk die het ons kost om de producten te leveren. We hanteren bewust niet zoals anderen een percentage van de inkoopprijs. Veel klanten kopen hun producten via ons per omdoos. Dat scheelt ons werk, en de klanten geld.”

Maar hoe verdienen de acht winkeliers dan hun brood? “Het enige dat opgebracht moet worden zijn de kosten van de winkel en de inkomsten van de winkeliers. Het werkkapitaal wordt door de gezamenlijke klantenkring opgebracht in de vorm van een renteloze lening. De Korenmaat noemt dat klanteninleg. De Korenmaat werkt niet met privékapitaal.”

Klanten
De Korenmaat heeft ongeveer 175 vaste klanten. Een dertigtal daarvan komt de producten zelf afhalen. De service is voor velen de reden om van de diensten van De Korenmaat gebruik te maken. Ruud wil echter dat ze ook het verhaal achter de winkel leren kennen. “Dit moet helder worden voor de klant, die zich ook met het gedachtegoed van de Korenmaat moet kunnen verbinden. Ze krijgen hier service met inhoud.”

Bezorgen
De winkeliers rijden veelal vaste bezorgroutes. Zo komen ze alleen op vrijdag in Bilthoven en op zaterdag in Culemborg. De winkel heeft een vrij wijd bezorggebied rondom Zeist. “Al hebben we zeker niet de passerpunt in Zeist gezet en een keurig cirkeltje getrokken.” Bij het bezorgen nemen ze vier volle sleutelbossen mee. “Een deel van de klanten vraagt ons om de gekoelde spullen gewoon in de koelkast te zetten. Dat zegt toch iets over het vertrouwen dat ze in ons hebben.”’
Op 9 maart 2009 kwam in ‘Blauwe Bloem’ deze Korenmaat al langs. Maar die is nog niet zo in het zonnetje gezet als hier in het Biojournaal. En dan is er bijvoorbeeld ook nog Menu woon-werkgemeenschap Bronlaak vol met zelfgeproduceerde bio-groenten en -zuivel’ van 14 oktober:
‘Woon-werkgemeenschap Bronlaak in Oploo deed ook dit jaar mee aan de “De Mooie Maaltijd in Brabant”. Een logische stap volgens Huub Deckers. “Wij koken namelijk het hele jaar door met enkel biologische- en BD-ingrediënten. Dus we weten eigenlijk niet beter.” Bronlaak runt zelf een zuivelboerderij en teelt haar eigen groenten. De rest van de benodigde producten worden bij BD-Totaal ingekocht. “Dit concept is volgens mij uniek in Nederland.”

In de tuin, de zuivelboerderij en de keuken zijn de bewoners zelf actief. “In de keuken werk ik met een vaste ploeg van zeven mensen. We zijn volledig op elkaar ingespeeld. Dit gaat heel goed. Sommigen werken al wel acht jaar in de keuken.”

Vorige week was wel anders dan anders. Zo zijn er twee thema-avonden georganiseerd: een Mosselavond en een Italiaans buffetavond met biologische ingrediënten. Hiervoor moesten de bewoners zich zelf inschrijven. “De meesten hebben zich opgegeven, dus dit was een groot succes.”

Huub geeft aan dat er veel variatie in het menu is. De inspiratie wordt veelal gehaald uit de groenten die net van het land zijn gekomen. “Deze worden zo snel mogelijk in het menu verwerkt.” In de keuken worden per dag 190 maaltijden bereid, waarvan een kwart dieetmaaltijden.

Er worden veel verschillende producten geteeld en geproduceerd. Uit de tuin van Woon-werkgemeenschap Bronlaak zijn onlangs prei, bonen, tomaten, wortelen, aardappelen en uien geoogst. “Ook telen we veel vergeten groenten, zoals snijbiet, pastinaak enzovoorts. En we maken zelf zuurkool klaar.” In de zuivelboerderij wordt kwark, yoghurt en melk en kaas geproduceerd.’
Op deze manier kan ik het Biojournaal wel bij mijn Nieuwsbronnen gaan vermelden...
.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgende week ook in het oosten van het land een herfstmarkt/bazaar op de vrijescholen van Deventer (zaterdag 5 november) en Oldenzaal (zondag 6 november).

matthijs zei

De op 31 mei 2010 gedateerde accountantsverklaring over 2009 rept niet over financiële problemen. Een jaarrekening biedt een overzicht van historische informatie. De accountsverklaring is een controleverklaring,waarvoor voorschriften gelden. De opdracht van de Zonnehuizen (mensen dus) is het financieel overzicht te CONTROLEREN, de accountant vaart hierbij op de aangeleverde gege-vens van de verantwoordelijke(-n) van de Zonnehuizen.

matthijs zei

Wat is een "sales-and-leaseback" constructie?
Middels een Commanditaire Vennootschap(C.V.)richt je een zorgfonds op, waarin gelden bijeen worden gebracht door particuliere beleggers en/of banken. Met als doel de financiële buffer te versterken. De C.V. verwerft vastgoed met stille vennoten en de bank(-en), dus een percentage particulier geld en een percentage banklening. De Zonnehuizen huren vervolgens de panden van de C.V. De huur wordt ingezet voor aflossing en rente aan de bank en aflosing en rendement aan de stille vennoten. Er geldt een marktconforme verhouding tussen de te betalen huur en de opbrengst van de verkoop van het vastgoed.
De vraag is; hoe en door wie laten de betrokkenen bij de Zonnehuizen dit proces via een externe partij zonder belangen toetsen? Banken en particulieren zijn belanghebbende partijen. Vastgoed bij zorginstellingen is een aantrekkelijke belegging, immers een zorginstelling kan bankroet gaan, het vastgoed blijft en de zorgplicht ook!

matthijs zei

20/09/2011 13:07 Herstelplan Zonnehuizen
Zonnehuizen is de afgelopen weken regelmatig zeer negatief in het nieuws geweest vanwege het dramatische verlies over 2010 en het verwachte verlies over 2011 (samen meer dan 20 miljoen).
Vorige week kregen alle personeelsleden een samenvatting van het Herstelplan Fase 1 met voorgenomen maatregelen. Om het verlies om te buigen en de vermogenspositie te versterken zijn ingrijpende bezuinigingen noodzakelijk. Volgens het plan wordt een groot aantal banen geschrapt (215 FTE), de Michaëlshoeve gesloten en afgestoten, het ziekteverzuim met 35% teruggedrongen en moeten de kosten van leveranciers en aanbestedingen met ongeveer 1 miljoen omlaag. Volgens Zonnehuizen zelf wordt vrijdag 23 september een spannende dag omdat dan belangrijke beslissingen over de toekomst van Zonnehuizen genomen zullen worden.
Bron: www.antroposofie.nl nieuws

matthijs zei

Het herstelplan is o.a. te vinden op; http://www.mijnvakbond.nl/Documenten%20MijnVakbond.nl/Zorg/GGZ/Addendum%20Zonnehuizen%20Michaelshoeve%20Brummen.pdf

matthijs zei

Nog een personele bezuiniging.
http://www.mijnvakbond.nl/Documenten%20MijnVakbond.nl/Zorg/GGZ/Addendum%20Zonnehuizen%20werknemers%20Noord%20Holland.pdf

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)