Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 27 oktober 2011

PR-machine

‘Welkom
Mijn naam is Chantal Heijdeman en ik ben euritmist.
Sinds 2006 zijn al mijn activiteiten ondergebracht in de stichting Uit Eigen Beweging.
Ik nodig U graag uit de nieuwe website te bezoeken en kennis te nemen van mijn verschillende euritmie activiteiten.
Natuurlijk neemt het Curach ensemble binnen mijn werk en dus ook op de website een belangrijke plaats in.
Maar mijn werkveld is breder en gevarieerder; zie deze website.
Als U meer wilt weten over euritmie, klik hier
Zo bescheiden heet Chantal Heijdeman haar bezoekers welkom. We kennen haar wel, in ‘Ganzenhoedster’ hadden we op 10 februari al met haar ensemble Curach kennisgemaakt. Maar zoals ze sinds eergisteren op haar website aankondigt, ‘Curach op de tv bij de KRO’:
‘In de maand van de spiritualiteit (November 2011) besteedt de KRO aandacht aan een vijftal spirituele stromingen: Hara Krishna, Antroposofie, Boeddhisme, Sjamanisme en engelen vanuit het Christendom. De titel van het programma, dat wordt gepresenteerd door Karin de Groot, luidt: “Heb ik genoeg?”

De redaktie heeft met het oog op het item “Antroposofie” ook aan euritmie gedacht. Via het Euritmie Impresariaat Nederland is de programmamaker, Joep van de Nieuwenhuizen, terecht gekomen bij Chantal Heijdeman en haar Euritmie amateurgroep Curach.

Karin de Groot neemt zelf deel aan een oefenmiddag bij Curach en als kijker kun je meebeleven hoe het haar vergaat.

Gezien de tijd (25 minuten per aflevering) en de vele onderwerpen zal de euritmiebijdrage slechts enkele minuten duren. Maar hoe dan ook... “vast leuk om te gaan kijken...”
De uitzendingen staan gepland op 1 – 8 – 15 – 22 en 29 november, aanvang 19.20 uur op Nederland 2.’
Weet u nog uit de ‘Augustusoogst’ van 31 augustus? Vast niet, dus zal ik het even ophalen:
In het KRO programma Heb Ik Genoeg? staat Karin de Groot stil bij wat ècht belangrijk is in het leven. Ervan uitgaande dat geld niet gelukkig maakt, gaat ze op zoek naar immateriële rijkdom. Karin stort zich met heel haar ziel en zaligheid in een (haar) onbekende wereld.

In deze nieuwe serie duikt Karin tijdens KRO’s Maand van de Spiritualiteit onder in de wereld van de spiritualiteit. Zo zal Karin onder andere twee weken leven als Hare Krishna, maar ook volgens de leer van de Antroposofie, het Boeddhisme en het Sjamanisme. Uiteraard wordt het Katholicisme niet vergeten: Karin gaat op zoek naar haar eigen beschermengel om – als het lukt – daarmee in contact te komen. Heb ik Genoeg? vanaf dinsdag 1 november (5x) de KRO op Nederland 2.

De Vijfsprong op TV 30 augustus
Van woensdag 24 augustus tot en met vrijdag de 26e was mevrouw K(arin) de Groot van de KRO bij ons samen met een filmploeg van de KRO aanwezig. Waarom kwam Karin de Groot bij ons? Zij wil graag programma’s maken over vijf verschillende levensbeschouwingen en over de wijze, hoe die zich manifesteren in de wereld. Op Urtica De Vijfsprong wilde zij graag meemaken hoe de antroposofie in de landbouw en in de zorg naar voren komt. In november zal de KRO de programma’s over de levensbeschouwingen uitzenden. Zodra we weten wanneer dat is, zullen we dat op onze website melden.’
Op 3 oktober had de website van de Vijfsprong inderdaad het vervolg onder ‘Nieuws – Actuele ontwikkelingen’:
‘Tv-uitzending KRO
In november zal Karin de Groot in het kader van de “maand van de spiritualiteit” vijf keer op televisie te zien zijn. Zij heeft zich verdiept in de Hara Krishna, het Boeddhisme, het Sjamanisme, de wereld van de engelen en ook in de antroposofie. Voor dat laatste is zij ook enkele dagen op de Vijfsprong te gast geweest. Op dit moment staat de televisie-uitzending van Karin de Groot over de antroposofie gepland voor dinsdag 8 november om 19.20 uur (waarschijnlijk Nederland 1, KRO).’
Vandaag werd op de website ‘Zaanstreek – dichtbij’ de volgende tekst geplaatst, ‘over het antroposofisch gezondheidscentrum’, met als belangrijkste ondertitel ‘Antroposofisch Gezondheidscentrum Raphael maakt nieuwe start.’ Een beetje verwarrend is het wel, want er staat ook ‘de laatste ontwikkelingen in het gezondheidscentrum, september 2011’, terwijl er helemaal onderaan als datum ‘oktober 2011’ wordt vermeld, en als auteur ‘gezondheidscentrum raphael’. Maar dat maakt niet echt veel uit, want het gaat allemaal om deze informatie:
‘Het gezondheidscentrum neemt een unieke plaats in in het veld van de Zaanse gezondheidszorg. De antroposofische zorg is een aanvulling op de gangbare zorg. Een arts en twee therapeuten bestrijken momenteel samen een breed scala aan mogelijkheden op het gebied van de patiënt helpen bij genezing.

De arts, Marion van Bree, is zelf 10 jaar huisarts geweest. Zij kent de geneeskunde, zoals die door huisartsen en in de ziekenhuizen bedreven wordt. In de Tjotterlaan, waar het gezondheidscentrum gevestigd is in twee kamers in het paramedische centrum Hoornse Veld, werkt zij met antroposofische geneesmiddelen: middelen uit de natuur. Zo kan zij lastige kwalen op een duurzame manier behandelen. Veel succes heeft zij bijvoorbeeld met de behandeling van chronische hoofdpijn en migraine. Maar ook heeft zij veel ervaring met kinderen die problemen hebben, zoals angst of grote onrust. Soms verwijst de huisarts naar dokter van Bree maar men kan ook zonder verwijzing zelf een afspraak maken. Men kan in principe komen met elke kwaal die men al enige tijd heeft.

Verpleegkundige Marrian Buhrs doet de olie-inwrijvingen. De patiënten ervaren dit als een zeer plezierige en heilzame therapie! De olie wordt door de huid waargenomen en heeft een eigen werking. Zo werken bijvoorbeeld inwrijvingen met lavendelolie ontspannend en slaapbevorderend. Ook bij kinderen werkt deze therapie goed.

Marrian Buhrs geeft bij problemen tussen ouders en hun kind ook ouderbegeleiding Door middel van gesprekken gaat zij samen met de ouders op weg om te ontdekken waar hem de schoen wringt in een vastgelopen situatie tussen ouders en een kind. Zo helpt zij de ouders hun kind weer te begrijpen en zelf te helpen.

Psychosociaal therapeute en jobcoach Lucia Pultrum werkt ook binnen het gezondheidscentrum. Over haar werk schrijft ze zelf: “Als er een te groot verschil zit tussen hoe je van binnen bent en hoe je je naar buiten toe gedraagt, kan het gaan wringen in jezelf. Je krijgt gevoelens van twijfel, onvrede of onmacht.
In deze vorm van therapie, die naast gesprekken soms ook van creatieve technieken gebruikmaakt, leer je ongewenste gedragspatronen los te laten en de weg terug te vinden naar je eigenlijke zelf, je kern. Daar heerst rust en harmonie. Vanuit die kern gaan we werken aan een nieuwe koers.”

Lucia Pultrum werkt ook therapeutisch met kinderen; dit doet zij op een beeldende manier. Het kind laat beelden zien in zijn gedrag, in tekeningen, spel of dromen. Van deze beelden wordt gebruik gemaakt om via verhalen en allerlei opdrachten het kind zelf aan het werk te zetten. Deze beelden maken zichtbaar wat er leeft in het kind; dat zijn vaak ervaringen die een diepe indruk op het kind hebben gemaakt.
In de speltherapie wordt via spel “gepraat” over het leven thuis en op school, over dat wat prettig is, over wat het kind plezier en veiligheid biedt maar ook over de dingen waar het juist geen raad mee weet, waar het in geblokkeerd is geraakt of waar het angst voor heeft.
Ouders worden in aparte gesprekken nadrukkelijk betrokken bij de voortgang van deze therapie.
Deze therapie kan ingezet worden bij lichamelijke klachten zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, bij het verwerken van moeilijke gebeurtenissen, bij eet- of slaapproblemen en bij angst of agressie.

In september heeft het antroposofische gezondheidscentrum een nieuwe start gemaakt. Na een periode met wisselingen in de samenstelling van de therapeuten en het vertrek van het bestuur gaat het gezondheidscentrum op een nieuwe manier verder. Het team is afgeslankt en bestuurt voortaan zichzelf. De saamhorigheid en samenwerking binnen het team is goed.
Patiënten kunnen een afspraak maken via telefoonnummer 075-6121028.
Voor meer informatie: www.gezondheidscentrumraphael.nl
U ziet, men zorgt niet alleen voor herfstmarkten van vrijescholen en dergelijke voor zijn eigen publiciteit, maar nu ook in de kunst en de gezondheidszorg. Overigens, om nog even terug te komen op wat we vonden op ‘Uit Eigen Beweging’, de website van Chantal Heijdeman. Laten we even naar ‘De Nieuwsbode Zeist’ gaan, de editie van gisteren, dan vinden we daar in het midden van pagina 19 een grote kleurenfoto van een euritmiegezelschap in kleurige gewaden en de titel ‘Curach in “Heb ik genoeg”’, met als onderschrift:
‘KRO-presentatrice Karin de Groot heeft voor haar programma “Heb ik genoeg” meegedaan met Curach, het euritmiegezelschap van Chantal Heijdeman. De opname vond plaats in de zaal van de Rafaelkerk, hier in Zeist. De uitzendingen zijn (voorlopig) gepland in de maand van de spiritualiteit, op 1, 8, 15, 22, en 29 november, om 19.20 uur op Nederland 2.’
Kijken we nu onderaan de website van Chantal Heijdeman, zien we daar ‘Site by Heijdeman Media Consultancy’ staan. Dat maakt nieuwsgierig. Er op klikken leert ons:
‘Heijdeman Media Consultancy is a new company with a wealth of knowledge and experience in the media landscape for over 25 years.

We provide consultancy for media related business concept and product development, strategy development, sales and marketing like narrowcasting, DM, branding, using social media, E-commerce, webshops, Internet mailings, SEO, Big Data developments and all related media activities.

The clients we have done business with have made millions through innovative thinking about their products and services, using first mover experience that made them eventually a big player in a new market and by sharing experience from around the world which was not obvious.

Our clients have been KPN, UPC, T-online, Deutsche Telecom, Skynet, Vodafone, PCM (NRC,Trouw, Volkskrant, AD), WWF, Cito Toets, Omniversum, Eagle Rock/Pegasus and many, many more.
Our approach is:
– Tailor made
– Hands on
and with
– A global network of media expects’
Aha. Dat is niet niks. We kunnen ook nog op ‘About’ klikken:
‘Marc Heijdeman has been in media for over 25 years in various rolls and responsibilities. He graduated from Emerson College (Boston), which is the only private university exclusively dedicated to communications and media.

His experience is as diverse as working for 20th Century Fox in Los Angeles, producing multiple award winning TV productions and feature films, organizing live TV events with global satellite broadcasting, development and execution of over 50 different DVD concepts for the retail around the world, creating newspaper/fundraising concepts like for WWF, developing early concepts and implementation of Interactive TV and VOD services for clients like KPN, UPC, Tele2, Deutsche Telecom and Vodafone. Create DVD giveaway premiums for clients around the world.

He ran an international retail/webshop as general manager which gave a unique experience of combining the knowledge of the physical retail with the INTERNET experience with a 600% increase in web sales in one year.

He has lived and worked for longer periods of time in the USA, Germany and France.
The international media experience is truly global and diverse.’
Gezien de naam ga je denken aan een (wellicht ver) familielid van Chantal Heijdeman, dat ligt voor de hand. Nu geeft de website nog de volgende mogelijkheden:
Maar daar is helaas niets meer aan informatie te vinden (behalve een e-mail adres bij mac.com). Dus wat moeten we hier nu van denken: gewoon een zeer goed geoliede PR-machine?
.

3 opmerkingen:

R. van Dijk zei

Ik copieer hier het volgende even uit deze blog. Moet ik niet vergeten, moet ik wel even zien.

'In deze nieuwe serie duikt Karin tijdens KRO’s Maand van de Spiritualiteit onder in de wereld van de spiritualiteit. Zo zal Karin onder andere twee weken leven als Hare Krishna, maar ook volgens de leer van de Antroposofie, het Boeddhisme en het Sjamanisme. Uiteraard wordt het Katholicisme niet vergeten: Karin gaat op zoek naar haar eigen beschermengel om – als het lukt – daarmee in contact te komen. Heb ik Genoeg? vanaf dinsdag 1 november (5x) de KRO op Nederland 2.'

Marc Heijdeman zei

Heijdeman Media Consultancy is in oktober 2011 door mij Marc, ja de broer van Chantal opgericht. De website heb ik als kado aan mijn zus gegeven al een jaar geleden. Heb verder niets met de PR of KRO te maken gehad. Allemaal verdienste van de Stichting. Dacht alleen laatst wel dat het misschien leuk was om te weten wie de site had gemaakt. Vandaar de link.
Mvg.Marc Heijdeman

Michel Gastkemper zei

Hartstikke goed, Marc! Vind ik inderdaad leuk om te weten.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)