Stichting Demeter meldt op haar website ‘Voorzitter en certificeerder gezocht’:
‘Stichting Demeter is in beweging en zoekt op korte termijn een nieuwe voorzitter en een nieuwe coördinator voor onze certificering. Het betreft beide vitale functies voor de ontwikkeling van het Demeter keurmerk in Nederland en België. Bent u geïnteresseerd of wilt u de functies bij iemand onder de aandacht brengen? Kijk op onze service pagina onder het kopje vacatures voor alle informatie.’
Onder ‘Vacatures’ staat inderdaad:
‘Coördinator certificering/ 32 uur
Stichting Demeter zoekt een enthousiaste collega met:
– Kennis van biodynamische landbouw en voeding
– Kennis van controle/ certificeringsprocessen
– Kennis van dataverwerking/ maken van analyses / rapportages
– Goede contactuele eigenschappen en een dienstverlenende en zorgvuldige werkhouding
– Goede beheersing van de Engelse (mondeling en geschreven) en Duitse taal (mondeling)
– Relevante opleiding op MBO/HBO niveau
Het betreft een afwisselende functie waarbij je een spilfunctie vervult voor het waarborgen en uitgeven van Demeter certificaten gebaseerd op internationale richtlijnen en voorwaarden. Je bent secretaris voor een tweetal commissies die de Nederlandse interpretatie van de regels vaststellen en toezien op naleving van de regels. Je onderhoudt nauwe contacten met de aangesloten certificaathouders, collega organisaties en belanghebbende partijen. Je zorgt voor goede aansturing van de controleurs en registratie van alle gegevens via een database.
Wij bieden een grote mate van zelfstandigheid en flexibiliteit in het invullen van de werkzaamheden en een passende beloning.
Stichting Demeter is keurmerkhouder voor het Demeter keurmerk voor biodynamische voeding en zorgt voor certificering en voorlichting/promotie.
Voor meer informatie: Bert van Ruitenbeek, directeur (06 – 20731016) of Leen Janmaat, waarnemend coördinator certificering (06-44197920)
Brieven uiterlijk maandagochtend 8 april naar Stichting Demeter, t.a.v. B. van Ruitenbeek, Diederichslaan 25d, 3971 PA, Driebergen of per mail bert@stichtingdemeter.nl.
pdf: Coordinator certificering’
En meteen hieronder vinden we de vacature voor de ‘Voorzitter’:
‘Stichting Demeter is houder van het Demeter keurmerk voor producten uit de biodynamische landbouw voor Nederland en België. De Stichting heeft als hoofdtaken het verzorgen en borgen van de certificering en het vergroten van de bekendheid van het keurmerk via voorlichting/promotie. Het internationale Demeter keurmerk stamt uit 1928. De biodynamische landbouw is met haar normen en richtlijnen voortrekker in de ecologisering van de landbouw en gaat op terreinen als dierenwelzijn, bemestingsnormen, vruchtwisseling en verwerking verder dan de normen voor biologisch. De Stichting heeft twee commissies die respectievelijk verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van de Demeter voorwaarden op basis van de internationale regels en richtlijnen en een commissie voor het beoordelen van de licenties.
Stichting Demeter zoekt een nieuwe Voorzitter
De man/vrouw die wij zoeken:
– Is een ervaren en stimulerende bestuurder en bruggenbouwer met gevoel voor de tijdsgeest en een sturend vermogen vanuit korte en lange termijn doelstellingen
– Heeft een relevant netwerk binnen en buiten de biodynamische landbouw en voedingssector
– Is in staat de visie van de stichting helder te verwoorden en hiermee naar buiten te treden
Taken:
Het bestuur bestaat momenteel uit 5 personen. De voorzitter leidt de vergaderingen en bewaakt de lange termijndoelen van de stichting.
– Voorzitten van circa 5 vergaderingen per jaar
– Tussentijds beschikbaar zijn om mee te sturen met de directie middels overleg per telefoon en mail
– Optreden voor publieke bijeenkomsten waar nodig
Solliciteren:
Uw sollicitatiebrief en cv kunt u voor half april mailen naar bert@stichtingdemeter.nl of per post sturen naar: Stichting Demeter, t.a.v. Bert van Ruitenbeek, Diederichslaan 25 d, 3971 PA Driebergen.
Voor meer informatie kunt u bellen met Huib Bor (huidige voorzitter) 06 – 29454288 of Walter Schneemann (secretaris) 06 46200950
Meer info: www.stichtingdemeter.nl’
Er is dus haast geboden bij beide vacatures. Twee weken
geleden, op vrijdag 22 maart, meldde Biojournaal ‘Estafette-winkel in Bos en Lommer is één jaar open’:
‘De Estafette-winkel in Bos en Lommer is jarig! Een jaar geleden werd de winkel officieel geopend. De aanleiding om in Bos en Lommer een Estafette-winkel te openen, was een handtekeningenactie van Monique Burger van @DeNweBoekhandel verderop in de straat.
Maar liefst 700 buurtbewoners zetten hun handtekening om hun behoefte aan een biologische winkel in de buurt kenbaar te maken. “We vinden het nog steeds een eer dat we deze vraag van de buurt hebben mogen en kunnen invullen en we hopen natuurlijk dat we aan de verwachtingen van toen voldoen”, zo meldt Estafette op haar Facebook-pagina.
Om de verjaardag te vieren worden de klanten vandaag en morgen in Bos en Lommer op taart en koffie getrakteerd. En klanten kunnen de komende weken sparen voor een gratis appeltaart met of zonder suiker van biologische bakker Zonnemaire.’
Ik meldde dit inderdaad een jaar geleden, op 17 en 30 maart
2012 in ‘Odin’ en ‘Wereldschokkend’. Maar Biojournaal heeft meer nieuws over
de Estafettewinkels. Zo berichtte Lenneke Schot een week geleden, op 28 maart,
‘“Ik pak deze klus vol overtuiging aan”. Nieuwe bedrijfsleider zorgt voor een frisse wind bij Estafette Amersfoort’:
‘Grainne van Woensel is sinds 14 januari van dit jaar de nieuwe bedrijfsleider van Estafette Amersfoort. Een logische stap nadat ze intern opgeleid is binnen Estafette Odin. Grainne is gedurende haar jeugd al zeer regelmatig met de biologische branche in aanraking gekomen. Haar ouders hebben hun opleiding namelijk op Warmonderhof genoten en waren werkzaam op Loverendale. Grainne heeft zelf inmiddels ook al jarenlange ervaring opgebouwd binnen de bio-branche. Zo heeft ze bij EkoPlaza in Bussum gewerkt. “EkoPlaza was toen nog echt van Jos en Heleen. Ik vond het erg mooi dat zij kleinschalige initiatieven en bedrijven met een goed verhaal ondersteunden.”
Grainne is haar Estafette-carrière begonnen in Amsterdam, toen ze daar een bijbaan kreeg naast haar studie. Dit beviel haar zo goed dat ze besloot om Estafette ook na haar studie trouw te blijven. “Dit komt met name omdat ik Estafette Odin als een heel fijn bedrijf ervaar. Er heerst een goede sfeer en het is een warm bedrijf. Ik zou ook echt niet in een winkel begonnen zijn als ik Estafette niet gekend had.” Uiteindelijk is ze binnen twee jaar doorgegroeid tot bedrijfsleider.
Ze waardeert het dat Estafette Odin zich duidelijk onderscheidt binnen de biologische branche. “Dit komt onder meer doordat de focus op Demeter-producten ligt. Mooi is ook dat Estafette Odin nu een coöperatie is. Dat creëert echt een band met de klanten en werknemers . De winst wordt geïnvesteerd in de biologisch-dynamische landbouw en in de organisatie zelf. Wat dat betreft neemt de organisatie de naam ook heel letterlijk. Estafette wil echt het stokje doorgeven, op een zo eerlijk mogelijke manier.”
Eigen stempel
Grainne was als assistent-bedrijfsleider eerder al nauw betrokken bij het opstarten van één van de Estafette-winkels. “Dit kost de nodige energie en die heb ik. Toen een nieuwe leidinggevende voor Estafette Amersfoort gezocht werd, was dat voor mij een mooie nieuwe uitdaging.” De nieuwe bedrijfsleider hoopt snel nog meer haar eigen stempel op de winkel te kunnen drukken. “Ik ben begonnen met een enquête onder klanten over hun beleving en assortimentswensen. Verder wil ik de klanten veel lekkere dingen laten proeven.”
Voor Grainne is het vooral belangrijk om positieve energie in de winkel te stoppen. “Het draait om een optimale klantenbehandeling. Als een klant een vraag heeft proberen we deze altijd te beantwoorden of we bieden hen een alternatief aan. Verder is het essentieel om het verhaal achter Estafette te communiceren. En er gaat hier geen klant naar buiten zonder dat hij of zij begroet is.”
Binnen Estafette Odin wordt bewust regelmatig gerouleerd met bedrijfsleiders, al geeft Grainne aan nu voorlopig wel even “uitgerouleerd” te zijn. “Ik pak deze klus vol overtuiging aan. Deze winkel moet heel groot worden en dit kan met een beetje liefde en aandacht. Ik wil de klanten vastigheid en stabiliteit bieden met een leuk team.”
Voor meer informatie:
Grainne van Woensel
Estafette Amersfoort
Leusderweg 206
3817 KG Amersfoort
033 4480081
amersfoort@estafette.org
www.estafettewinkel.nl’
Eergisteren meldde de Facebookpagina van de opleiding ‘Warmonderhof’:
‘Vandaag kwamen B&W van de gemeente Dronten op bezoek aan de Wisentweg. Aanleiding voor dit bezoek was dat Groenhorst de beste MB Groen van Nederland is geworden. Een mooie rondleiding over Warmonderhof, PTC+ en de schoolboerderij. De burgemeester bleef tot en met de woonderij-avond met de studenten.’
Een week geleden, op donderdag 28 maart, kwam BioNext met
bijzonder nieuws, ‘Honderden
deelnemers verwacht bij eerste Nationale Wormentelling’:
‘Regenwormen vormen in grote gebieden van Nederland een aanzienlijk deel van de totale biomassa in de bodem. Vooral in tuinen waar geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, is dit het geval. Bionext, de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, wil scherper in beeld krijgen hoe de regenwormenpopulatie er in ons land voor staat. De organisatie roept tuinbezitters daarom op deel te nemen aan de Nationale Wormentelling.
Iedereen die een stukje gras in zijn achtertuin heeft, kan meedoen. Het tellen is eenvoudig en neemt weinig tijd in beslag. Hoe gaat het in zijn werk? U bakent een vierkant af op de grond van 50 bij 50 centimeter en stampt gedurende twee minuten met beide voeten op de bodem. Vervolgens bekijkt u vijf minuten lang hoeveel wormen er omhoog komen. Dit aantal geeft u door via de website van Bionext, samen met uw woonplaats en een korte omschrijving van de weersomstandigheden. De ketenorganisatie rekent op heel wat hulp van enthousiaste vrijwilligers. Projectleider Miriam van Bree: “Onze aanpak is gebaseerd op die van de Nationale Vogeltelling. Daar doen elk jaar zeer veel mensen aan mee. Bovendien draagt het bij aan de bewustwording van mensen dat de bodem ook natuur is.” Onder de inzenders wordt een aantrekkelijke prijs verloot.
De gewone regenworm (Lumbricus terrestris) zorgt voor een goede bodemstructuur en is daarom van grote waarde voor planten en bodem. Het wortelstelsel vindt eenvoudig zijn weg door de gangen van de regenwormen. Hoeveel wormen er in ons land bij benadering voorkomen, is niet eerder geïnventariseerd. Wel is onlangs wetenschappelijk aangetoond dat er een verband bestaat tussen afbraak van organisch materiaal door de regenworm en het broeikaseffect. De kans op global worming wordt door deskundigen echter zeer klein geacht. Van Bree: “Het is goed dat dit onderzoek gedaan wordt, maar de worm is zoveel meer dan een lachgasproducent en dat willen we blijven benadrukken. Bij succes gaan we deze campagne verder uitbreiden, bijvoorbeeld in samenwerking met het Museonder.”
De Nationale Wormentelling start aanstaande maandag om 9.30 uur en duurt tot 11.30 uur. Tot 12.00 uur kunnen resultaten doorgegeven worden via www.bionext.nl/wormentelling. In de ochtenduren zijn de regenwormen doorgaans het eenvoudigst waar te nemen door de lage stand van de zon en de aanwezigheid van dauwdruppels.’
Afgelopen maandag was het Tweede Paasdag, maar ook 1 april.
Niettemin meldde BioNext op dinsdag 2 april zonder mankeren en met droge ogen ‘Ludieke
actie vestigt aandacht op belang vruchtbare bodems’:
‘De eerste Nationale Wormentelling van Bionext werd gehouden op 1 april. De ludieke actie heeft heel wat publiciteit opgeleverd voor “gezonde, vruchtbare bodems”, een thema dat de aandacht verdient. Medewerkers van Bionext hebben radiointerviews gegeven over de wormentelling en tal van nieuwssites hebben over het initiatief geschreven. Het nieuwsbericht op de website van Bionext is door bijna duizend mensen bekeken. Ondanks het koude weer op Tweede Paasdag hebben heel wat mensen de moeite genomen om in hun tuin enkele minuten te gaan stampen en tellen. Het hoogste aantal getelde wormen dat bij Bionext is gemeld was 10. Deze hoge wormendichtheid is aangetroffen in de plaats Noord-Deurningen in Overijssel.
Een vruchtbare bodem vormt de basis van de biologische landbouw. Het is niet voor niets dat een van de oudste verenigingen voor de biologische landbouw in Engeland de Soil Association heet; het bodemverbond. Goed bodembeheer in de landbouw betekent niet alleen zorgen voor een inkomen voor boer en tuinder op de lange termijn, maar levert ook ecosysteemdiensten. Bijvoorbeeld grotere biodiversiteit, minder vervuiling van de bodem, verhoging van het waterbergend vermogen en CO2-vastlegging in organische stof in die bodem.
Gezien het succes van de actie overweegt Bionext in 2014 daadwerkelijk een nationale actie te organiseren die in het teken staat van gezonde, vruchtbare bodems. Als mogelijke samenwerkingspartners wordt gedacht aan Vara’s Vroege Vogels, het Museonder, IVN Nederland etc. Organisaties die hierover willen meedenken zijn van harte welkom om dit plan samen met Bionext verder uit te werken.
Wilt u meer weten over bodems?
Op deze webpagina staan praktijkvoorbeelden van boeren en tuinders die actief zijn met bodembeheer. Stuk voor stuk mooie, inspirerende verhalen.
Save our soils is een nieuwe campagne van Nature & More. Bionext steunt de campagne. Zie: www.saveoursoils.nl
Het Louis Bolk Instituut beheert vanaf 2008 de Bodemacademie, het kenniscentrum voor duurzaam bodembeheer in de landbouw. Zie: www.bodemacademie.nl
De FAO is in 2012 gestart met de Global Soils Partnership, een netwerk waarin overheden en bedrijfsleven krachten bundelen voor behoud van bodems en bodemkwaliteit. De partnership vormt de opmaat naar het Year of the Soils 2017: www.fao.org/globalsoilpartnership’
Gisteren had Biojournaal ook internationaal nieuws, met ‘Alexander Gerber wordt voorzitter van Demeter Duitsland’:
‘De Raad van Commissarissen van Demeter in Duitsland heeft Alexander Gerber benoemd tot nieuwe voorzitter. Hij zal de functie in de zomer gaan bekleden. Zijn collega-bestuurslid Klemens Fischer, die vijf jaar de functie bekleed heeft, verwelkomde de voormalige directeur van BÖLW als een “vriend van de bio-dynamische werkwijze” en kijkt uit naar de samenwerking met Gerber. Gerber is de opvolger van de landbouwkundig ingenieur Stephan Illi, die Demeter verlaat.
Gerber beschikt over tien jaar ervaring in de onderzoek en tien jaar in de politiek. De 46-jarige agrarische wetenschapper wil de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit verhogen, de essentiële moderne veehouderij ontwikkelen en mensen voedsel van hoge kwaliteit bieden. “De grootste uitdaging zal zijn om nieuwe Demeter-boeren aan te trekken om zo aan de groeiende vraag naar BD-producten te kunnen voldoen. Het is interessant om te zien of het mogelijk is om een goede samenwerking te zoeken tussen producenten, verwerkers, detailhandelaren en consumenten die duurzaam en innovatief produceren”, reageert Gerber op zijn aanstelling.’
Ook al lijkt het er nog steeds weinig op, toch is het
voorjaar en dus tijd voor het onvermijdelijke ‘Doe mee aan onderzoek Hooikoorts’
van het Louis Bolk Instituut, zoals op dinsdag 26 maart gemeld:
‘Bij mooi, droog, warm lenteweer lijden jaarlijks 2 miljoen mensen aan hooikoorts. Erik Baars start onderzoek naar natuurlijk geneesmiddel.
Als je naar buiten kijkt, kun je er alleen nog maar van dromen, maar in de voorbije jaren konden we in deze periode altijd al genieten van mooi, droog, warm lenteweer. Voor ruim 2 miljoen Nederlanders is dit weer synoniem aan tranende ogen, niezen, en jeuk in ogen en neus. Om te achterhalen wat de effecten zijn van natuurlijke geneesmiddelen tegen hooikoorts, starten het Louis Bolk Instituut en Hogeschool Leiden een vergelijkend onderzoek, waaraan hooikoortspatiënten die allergisch zijn voor graspollen kunnen deelnemen. Het project loopt in de regio’s Utrecht en Zuid-Holland.
Ga voor meer informatie over het onderzoek en aanmelden naar www.louisbolk.nl/hooikoorts.’
Heel ander nieuws vinden we vandaag bij RTV Utrecht,
waarbij onder leiding van meester Gerben Timmermans (ook op bijgaand filmpje
van anderhalve minuut te zien) ‘Fietsbrug Westerkade warm aangekleed [wordt] met “breigraffiti”’:
‘De tijdelijke fietsbrug op de Westerkade in Utrecht is donderdag door tientallen leerlingen van de Vrije School in Utrecht versierd. Hiermee hopen ondernemers dat de Westerkade gaat opvallen en weer aantrekkelijk wordt voor consumenten.
Sinds de tijdelijke fietsbrug geplaatst is en de fietstunnel gesloten is, in verband met de bouw van station Vaartsche Rein, komen er nog maar weinig potentiële klanten over de Westerkade. Ondernemers kwamen daarom met het idee om de fietsbrug en de Westerkade te gaan versieren met breiwerkjes. Dit wordt ook wel breigraffiti genoemd.
Donderdag werden de eerste breisels opgehangen. Aanstaande zondag wordt de rest van de straat en de brug versierd. Ondernemers zijn blij dat de Westerkade nu weer meer in the picture staat en hopen dat klanten hun winkel nu niet meer voorbij fietsen.’
Het voortgezet onderwijs van de vrijeschool Den Haag had op
26 maart een ‘Geslaagde talkshow met oa Saskia Noort en Tom Lanoye’ te melden:
‘Op 14 maart jl. hebben Sarah Badwy, Gitta Camfferman en Michiel Six (niet op de foto’s, want hij deed de techniek op dat moment) een zeer geslaagde talkshow neergezet met Saskia Noort, Tom Lanoye en Ivo Victoria. Dat gebeurde in De Doelen in Rotterdam, bij de Dag van de Literatuur, voor een zaal van ca. 400 leerlingen en leerkrachten.
Het was een geweldige dag voor zowel de optredende artiesten als de medewerkers van de organisatie en er zijn vele positieve reacties van het publiek ontvangen. Bijgaand enkele foto’s van Chris van Houts (klik erop voor een betere weergave).’
Die Dag van de Literatuur is een echt evenement, getuige de website ervan:
‘De Dag van de Literatuur is een tweejaarlijks literatuurfestival voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Met een interessante combinatie van gevestigde schrijvers, jong literair talent, hippe singer-songwriters, verfilmde boeken en nog veel meer, bewijst de Dag van de Literatuur dat literatuur echt niet saai en stoffig hoeft te zijn.
In 2013 is de Dag van de Literatuur op donderdag 14 maart van 10.00 tot 16.00 uur in de Doelen in Rotterdam. Kaarten kosten € 17,50 per stuk en zijn hier te koop. Kijk voor meer praktische informatie over de Dag van de Literatuur in het linkermenu en hier kunt u meer lezen over de optredende auteurs en artiesten.’
In het ‘Festival Magazine’ lezen we:
‘Welkom bij het festival magazine van de Dag van de Literatuur 2013. Op 14 maart stond de Doelen te Rotterdam bol van, 27 auteurs, 25 striptekenaars, 20 creatievelingen, 14 dansers, 8 workshopgevers, 8 muzikanten, 5 cabaretiers, en 4.500 jongeren. Samen zetten zij de Literatuur in de schijnwerpers. Er was enorm veel te doen. Op zes podia, in elf zalen, en in de hallen en gangen traden auteurs op in talkshows, gaven ze interviews, droegen ze voor en signeerde ze hun werk bij de boekhandel.
Omdat je vast niet alles hebt kunnen zien, hebben wij een aantal leerlingen als verslaggevers erop uitgestuurd. Zij waren de ogen en oren van het festival. Je kon ze herkennen aan de speciaal voor hen ontworpen T-shirts, hun notieboekjes en de alerte blik in hun ogen. In dit festivalmagazine lees je hun verslagen. Variërend van een interview met een groepje talkshow-leerlingen, een impressie van de stripmarkt, een observatie van de gesprekken met auteurs tot een interview met Kees van Kooten. Fotografen Chris van Houts en Tim Leguijt hebben het festival in beelden vastgelegd. Hun foto’s sieren de verslagen en deze welkomstpagina.
Een aantal scholen en andere media hebben op hun eigen website een verslag van het festival geplaatst. Deze vind je straks op de laatste pagina van dit magazine. Nog niet alle verslagen staan online, dus houd deze pagina in de gaten. Veel lees- en kijkplezier!’
Onder ‘Talkshows’ vinden we ten slotte ook de
vrijescholieren:
‘Twee van onze verslaggevers, Tara van der Grinten en Desmond Baidjoe, bezochten de Talkshows. Deze werden gegeven in de Willem Burger Zaal. Jouw leeftijdsgenoten gingen op het grote podium in gesprek met een drietal schrijvers. Kader Abdolah, Nelleke Noordervliet en Arthur Japin werden geïnterviewd door het Staring College. Het Rijnlands Lyceum mocht Herman Brusselmans, Tommy Wieringa en Peter Buwalda vragen stellen. De schrijvers Robert Vuijsje, Adriaan van Dis en Ronald Giphart beantwoordden vragen van scholieren van het Newman College. Het Wolfert Dalton ging in gesprek met Kees van Kooten, Joke van Leeuwen en Renate Dorrestein. De Vrije School Den Haag ontfermt zich tenslotte over Ivo Victoria, Tom Lanoye en Saskia Noort. De talkshows werden begeleid door interviewster Karin van As. Tara en Desmond geven ons een kijkje voor en áchter de schermen van de Talkshows.’
Eergisteren kwam er ander, verontrustend vrijeschoolnieuws
naar buiten. Zoals ‘Bussumse Vrije School Michaël onder verscherpt toezicht’ in
de Gooi- en Eemlander:
‘De Vrije School Michaël uit Bussum staat op een lijst van scholen die onder verscherpt financieel toezicht staan. Ten onrechte, meent de schoolleiding.
Het bestuur van de Vrije School Michaël in Bussum staat al sinds november 2012 onder verscherpt toezicht. Tot ongenoegen van directielid Frank de Kiefte. Volgens de directeur gaat het de school financieel juist voor de wind.
Reden dat de school als financieel risico wordt gezien is de lening die ze sloot voor een uitbouw in 2011. De lening werd gesloten bij de Bank Nederlandse Gemeenten, met daarbij een huurcontract voor lange termijn en een volledige garantstelling door de gemeente Bussum, voor het geval de school niet in staat zou zijn de rente te betalen. Deze gegevens heeft het bestuur van de school al maanden terug aan de Onderwijsinspectie overlegd.
Op een nieuw verschenen lijst blijkt dat de school echter nog steeds onder verscherpt toezicht staat, net als 25 andere scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit gegevens die de Onderwijsinspectie aan het Onderwijsblad heeft verstrekt. De Onderwijsinspectie laat in een reactie weten nog geen reden te zien om de Vrije School Michaël van de lijst te halen.’
Gisteren werd de lezing van Frank de Kiefte door de ‘dichtbijredactie
(Gooi en Eembode)’ nog eens bevestigd in ‘Vrije School “verbaasd” over toezicht’:
‘De naam van Vrije School Michaël uit Bussum is te vinden op een lijst van scholen die onder verscherpt financieel toezicht staat. Onterecht, zo reageert de directie.
Het aantal schoolbesturen in het basis- en voortgezet onderwijs dat onder verscherpt financieel toezicht staat, is in opmars: van twaalf een half jaar geleden, negentien half november naar 26 instellingen begin maart. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die de Onderwijsinspectie aan het Onderwijsblad heeft verstrekt.
Op deze nieuwe lijst staat dus ook de Bussumse school. Directielid van de basisschool Frank de Kiefte kan zich hierin totaal niet vinden, zo meldt hij aan dagblad De Gooi- en Eemlander. “Het is erg jammer dat deze lijst zo gepubliceerd is en dat wij op een hoop worden gegooid met scholen met echte schulden.”
Lening
In 2011 heeft de school een lening afgesloten voor een uitbouw. Een van de voorwaarde was dat de gemeente Bussum garant moest staan in het geval de school de rente niet kan betalen. “De lening is inmiddels voor een groot deel terugbetaald”, stelt De Kiefte. “Maar zodra je als school een lening hebt, wordt de overheid achterdochtig. We hebben alle documenten overlegd waaruit blijkt er geen risico is. We zijn dus heel verbaasd.”’
Maar het Leidsch Dagblad meldde dat iets soortgelijks ook
daar speelt, in ‘Scholen onder financieel toezicht’:
‘Drie schoolbesturen in de Leidse regio zijn onder verscherpt financieel toezicht gesteld van de Onderwijsinspectie. Het gaat om de Protestants Christelijke Schoolvereniging Leiderdorp (PCSV), de Stichting Vrije Scholen Rijnstreek en de Stichting Kievietschool in Wassenaar.
Bij de PCSV zijn de problemen het meest acuut. De vereniging, met vijf scholen in Leiderdorp, moet een miljoen euro bezuinigen. Een deel moet al voor het begin van het nieuwe schooljaar zijn gerealiseerd. De PCSV, de gemeente Leiderdorp en het ministerie van Onderwijs zijn in overleg om de problemen op te lossen. “Een faillissement is geen optie”, laat zowel de schoolvereniging als de gemeente weten.’
En ook Zutphen is er niet klaar mee, getuige De Stentor op 2
april in ‘Vrije scholen Zutphen onder toezicht’:
‘De onderwijsinspectie handhaaft het verscherpt financieel toezicht op de vrije scholen in Zutphen. Dat is dinsdag bekend geworden.
Stichting De Vrije School Noord- en Oost-Nederland (VSNON) is het overkoepelend bestuur van basisscholen De Berkel, De IJssel, De Zwaan en voortgezet vrijeschoolonderwijs in Zutphen. VSNON staat sinds afgelopen zomer onder verscherpt financieel toezicht van de onderwijsinspectie. De reden daarvoor is de zorgelijke financiële situatie. Om de paar maanden bekijkt de onderwijsinspectie de financiële situatie opnieuw. De inspectie heeft nu besloten dat het verscherpt financieel toezicht op VSNON gehandhaafd blijft.
VSNON is door diverse oorzaken in de problemen gekomen. Tot en met 2011 werd er jaarlijks 'tonnen' meer uitgegeven dan dat er binnenkwam, vertelt de huidige bestuurder Lizzy Plaschek. Zij trad vorig jaar aan. Haar belangrijkste taak is om de toekomst van het vrije schoolonderwijs veilig te stellen. Plaschek zegt dat VSNON over 2012 “iets boven nul uitkomt”. Daarmee is VSNON er “echt nog niet”, aldus Plaschek. De reserves van VSNON – de spaarpot – zijn namelijk niet voldoende. Met een reeks maatregelen moet VSNON er weer bovenop komen. Zo wordt het aantal basisschoollocaties teruggebracht van drie naar twee. Het voortgezet onderwijs wordt samengebracht aan de Weerdslag.
Landelijk neemt het aantal besturen in het basis- en voortgezet onderwijs dat onder verscherpt financieel toezicht staat toe. Een half jaar geleden waren dat er nog twaalf; nu zijn dat er 26.’
Ook dinsdag meldde Anouk van Kampen van
NRC Handelsblad onverwacht verontrustend nieuws, namelijk ‘Kunsthal vier maanden dicht voor verbouwing’:
‘De Kunsthal in Rotterdam sluit vanaf juni enkele maanden de deuren voor een verbouwing, meldt RTV Rijnmond vanochtend. Een woordvoerder kan het bericht aan persdienst Novum “bevestigen noch ontkennen of toelichten”. “We zijn hier nog niet officieel mee naar buiten gekomen”, meldt de zegsvrouw.
Het gebouw van de expositieruimte wordt volgens de regionale omroep RTV Rijnmond duurzamer gemaakt, de entree wordt verbreed en het Kunsthalcafé verbouwd. Na oktober gaat de Kunsthal weer open. Het is onduidelijk of de ingrepen ook iets te maken hebben met de veiligheid van het pand. Vorig jaar vond een grote kunstroof plaats in de Kunsthal. Werken van kunstenaars als Monet, Picasso, Freud en Gauguin werden toen meegenomen.’
Op zich is dit geen volledig onbekend nieuws. Twee jaar geleden
meldde de Volkskrant namelijk al op basis van het ANP, ‘Kunsthal Rotterdam moet voor 1,5 miljoen verbouwd worden’:
‘Zeker 1,5 miljoen euro is nodig om de Kunsthal in Rotterdam een flinke opknapbeurt te geven. Het gebouw is zo slecht geïsoleerd dat er flink geïnvesteerd moet worden in “de schil” van het pand, “want ik stook nu voor de koeien”, zegt Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal.
Ansenk wil binnenkort met architect Rem Koolhaas en D66-wethouder Alexandra van Huffelen (Duurzaamheid) om de tafel gaan zitten om te kijken wat mogelijk is. Bij de Kunsthaldirectie leven verschillende ideeën om het eerste publieke gebouw van architect Rem Koolhaas weer het gezicht te geven dat het verdient. Ansenk denkt onder meer aan een aparte ruimere entree. De huidige entree komt direct uit in het auditorium. Daardoor kan het vrijwel nooit apart worden verhuurd.’
Het is het tijdstip dat zorgen baart. Want als de Kunsthal pas
na oktober weer opengaat, wat gebeurt er dan met de Steiner-tentoonstelling,
die voor september gepland staat? Ik meldde dit op 16 maart 2012 in ‘Vrijplaatsen, op 28 oktober 2012 in ‘Alchemie’ en op 14 februari van dit jaar in ‘Keulen’. Ik ben benieuwd wat de Iona Stichting hiervan
vindt, maar ik zie daar op de website nog geen bericht. Tot slot wil
ik nog even een toepasselijk bericht van Michael Eggert van vandaag naar voren
halen, getiteld ‘Der Schwan’:
‘“Wir sehen die geistigen Dinge nicht, weil kein geistiges Licht sie bescheint. Wer es aber dahin gebracht hat, daß ihm erstrahlt das sogenannte Kundalinilicht, der steht auf der zweiten Stufe des Erkenntnispfades.
Auf der dritten Stufe ist derjenige angelangt, welcher es dahin gebracht hat, sein Ich ohne Bevorzugung zu empfinden, der sich nicht höher achtet wie andere Menschen, der in Liebe zu allen Wesen sein höheres Ich findet.
Wer nicht mehr auf sein eigenes egoistisches Ich hofft, sondern aus den Wesen ihre Eigenart sprechen hört und vernimmt, von dem sagen wir, daß er auf der dritten Stufe des Erkenntnispfades angelangt ist. Wir nennen ihn in der Geheimlehre einen Schwan, und das ist ein Ausdruck, der in der ganzen Welt üblich ist, wo es geistige Forschung gibt.”
Rudolf Steiner, GA 54, S.442’
Geen opmerkingen:
Een reactie posten