Op 28 oktober 2012 maakte ik in ‘Alchemie’ melding van de tentoonstelling in de Kunsthal te
Rotterdam van
‘Rudolf Steiner
De alchemie van het alledaagse
14 september 2013 t/m 12 januari 2014’
Maar op 4 april van dit jaar moest ik in ‘Certificeren’ deze vervelende mededeling doen:
‘De Kunsthal in Rotterdam sluit vanaf juni enkele maanden de deuren voor een verbouwing, meldt RTV Rijnmond vanochtend.’
Alleen was dat toen nog niet officieel. Maar de gevolgen
lieten zich al raden: in ieder geval geen opening in september. Intussen heeft
de Kunsthal officieel naar buiten gebracht, in ‘De Kunsthal wordt groen!’:
‘Sinds 2009 is er gewerkt aan de plannen om de Kunsthal, opgeleverd in 1992, te verduurzamen. In de maanden juni tot en met oktober 2013 sluit de Kunsthal de deuren om naast het duurzamer maken van het gebouw, ook de hoofdentree en de technische installaties te vernieuwen. De Kunsthal, de gemeente Rotterdam – eigenaar van het pand – en architectenbureau OMA werken hierbij samen om het gehele pand in vijf maanden tijd geheel te moderniseren en verduurzamen. De exploitatie van het pand in de huidige staat is niet optimaal doordat de technische installaties verouderd zijn en het energieverbruik te hoog ligt.
De bezoekers van de Kunsthal zullen na de verbouwing niet langer via de hellingbaan naar binnen gaan. De hoofdentree komt aan het museumpark te liggen en ook de Kunsthalshop wordt naar het Kunsthal café verplaatst. Het auditorium, waar de bezoekers nu nog de Kunsthal binnenkomen, kan hierdoor na de verbouwing beter en afzonderlijk benut worden. Daarnaast kan door de ruimtes in de Kunsthal te scheiden de klimaatbeheersing verbeterd worden.’
Over de Steinertentoonstelling lezen we nu dat die op 26
oktober opengaat, maar nog altijd op 12 januari sluit. Maar als de deuren van
de Kunsthal tot en met oktober dichtgaan, is de vraag of deze zes weken
verschuiving voldoende is... voor de rest blijkt er niets aan de tekst
veranderd, ook de oneffenheidjes niet die ik al op 28 oktober signaleerde.
‘Antroposofie viert feest’ berichtte De Stentor al op woensdag 10 april over
iets dat hier op 9 maart in ‘Afstammeling’ ter sprake kwam.
‘De Zwolse Vrije School besteedt zaterdag 13 april van 10.30 tot 16 uur aandacht aan “100 jaar antroposofie”. Er zijn workshops en demonstraties in het schoolgebouw aan de Bachlaan 8. Er zijn presentaties van biodynamische boeren, er is een testpanel van EkoPlaza en Gooody Fooods zorgt voor de catering. Kinderen kunnen zelf ervaren van euritmie-, muziek-, spel- of kunstzinnige therapie is. Info: de-menselijke maat.blogspot.nl’.
Jammer genoeg is de link onvolledig; maar ik kon hem
gelukkig op 9 maart al geven, als de speciale
weblog ‘De
menselijke maat.’
Gisteren meldde Biojournaal ‘Nature & More wint Sustainable Entrepreneurship Award’:
‘Op woensdag 10 april heeft Nature & More tijdens een spectaculair gala in Wenen, Oostenrijk, de Sustainable Entrepreneurship Award 2013 gewonnen in de categorie “Ontwikkeling en dienstverlening”. Het internationale “trace & tell”-transparantiesysteem voor biologische voeding werd door een gerenommeerde jury gekozen uit 260 deelnemers, uit 30 verschillende landen. Volkert Engelsman, CEO en oprichter van Nature & More, is verguld met de prijs: “Zonder transparantie is er geen duurzaamheid mogelijk. Deze prijs bevestigt opnieuw dat we op de goede weg zitten met onze missie om de anonimiteit in de hedendaagse voedingsmarkt te doorbreken. Dit is een geweldige blijk van waardering, niet alleen voor ons maar ook voor onze biologische telers en klanten wereldwijd.”
Na het winnen van de Duitse ECOCARE award in 2012 is de SE Award de tweede prestigieuze prijs voor Nature & More binnen één jaar. Het motto van het SEA Gala 2013 luidde: “Duurzaamheid ligt in je handen”. Dat is precies waar Nature & More om draait, volgens Sustainability & Communications Manager Michaël Wilde, die de prijs in Wenen in ontvangst nam: “We willen duidelijk maken hoe groot de toewijding en inspanningen zijn van onze telers, jegens onze planeet en de mensen die erop wonen. Door middel van transparantie geven we consumenten de macht om een bewuste keuze te maken. Meer en meer mensen beseffen dat je met elke aankoop in de supermarkt een stem uitbrengt op de wereld die je jezelf wenst.”
Het Nature & More “trace & tell” systeem is vanaf 2004 ontwikkeld door Eosta, distributeur van biologische groente en fruit. Nature & More producten dragen een “postzegel” met het portret van de teler en een driecijferige code. Hiermee kunnen consumenten alle duurzame prestaties van de teler online checken, via een geïntegreerd duurzaamheidsmodel, de zogenaamde “Duurzaamheidsbloem”. Zie ook www.natureandmore.com.
De SEA prijsuitreiking werd op woensdag 10 april gehouden in Wenen, Oostenrijk. De Sustainable Entrepreneurship Award beloont bedrijven en individuen met een business model dat is gericht op het verbeteren van sociale, economische en ecologische problematiek, en dat aanstuurt op een duurzamer gebruik van bronnen. Meer informatie is te vinden op: www.se-award.org.’
Omroep West kwam op zondag 7 april in het kader van ‘De Leukste School’ met ‘De deelnemende scholen zijn bekend!’
‘Het is zover, de negen deelnemende scholen zijn dan eindelijk bekend. Deze scholen zullen getest worden tijdens het programma en in een grootse finale aflevering zal bekend worden gemaakt welke school zich de leukste van de regio mag noemen.
Dit zijn de scholen die je terug zal zien in “De Leukste School”:
– Flora College
– Veurs Voorburg
– Rijswijks Lyceum
– Visser ’t Hooft Lyceum
– Vrije School Den Haag
– Da Vinci College
– Stedelijk College Zoetermeer
– Wellant College
– Coornhert Gymnasium’
Met andere woorden: de Vrije School Den Haag heeft een kans
van 1 op 9 om zich de leukste school van de regio te mogen noemen. Ook de ‘Twentsche
Courant Tubantia’ kwam gisteren met positief nieuws uit Oldenzaal, zo liet de
website donderdag al weten in ‘Geen eenheidsworsten op Zevenster’:
‘Op vrije basisschool De Zevenster maken ze zich voorlopig geen zorgen over de afname van het aantal leerlingen. In tegendeel, de prognose voor laat zien dat De Zevenster binnen zes jaar 160 leerlingen heeft.
In tegenstelling tot de meerderheid van de kleine scholen in de regio maakt directeur Bianca Franceschina zich geen zorgen over een eventuele sluiting van haar school, die nu 92 leerlingen heeft.
Op vrije basisschool De Zevenster staan individuele groei en sociale ontwikkeling hoog in het vaandel, evenals verbinding met de samenleving. “Wij willen geen plofkinderen: kinderen die veelal dezelfde voeding krijgen maar niet de ruimte om zich te ontwikkelen”, aldus directeur Bianca Franceschina.
Lees meer in de Twentsche Courant Tubantia van vrijdag.’
In Leiden kennen ze daarentegen wel problemen, zo meldde Omroep West
vandaag in ‘Ingang daklozenopvang dicht bij school Leiden vol risico’s’:
‘De Vrije School Mareland in Leiden wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar een nieuwe toegang voor de opvang voor daklozen en een gebruikersruimte tegenover de school. De gemeente wil een tijdelijke brug aanleggen, omdat de grond wordt gesaneerd.
De brug komt vlakbij het schoolplein uit en blijft ongeveer een jaar liggen. De school vindt dat er onaanvaardbare risico’s worden genomen met de kinderen, omdat het gedrag van de daklozen en verslaafden onvoorspelbaar is.
Beveiligde toegang
Er zijn al sinds oktober vorig jaar gesprekken met de gemeente, maar die hebben niets opgeleverd. De school wil deskundigen laten uitzoeken of een beveiligde toegang over het te saneren terrein mogelijk is.
De gemeente Leiden laat in een schriftelijke reactie weten dat er nog geen keuze is gemaakt over de plek waar de brug naar de opvang voor daklozen en een gebruikersruimte komt te liggen.
Kansrijke opties
De gemeente heeft aan de Vrije School Mareland laten weten dat zij diverse alternatieven op een rijtje gaan zetten en dat daar kansrijke opties tussen zitten. De keuze voor de nieuwe toegangsweg wordt voor juni gemaakt.
Automatisch gerelateerde artikelen
20-03 Mareland School haalt geld op voor goed doel
12-02 Zwakke basisschool Leiden gaat anders toetsen
31-10 Leerlingen groep 7 leren gebarentaal
30-10 Leidse klas krijgt les in gebarentaal
11-12 Bewoners op de bres voor daklozen’
Gisteren ontving ik per mail deze uitnodiging van Sjef Honer
en Erik Lemmens voor de boekpresentatie van hun kunstenaarsboek ‘Een Landgoed
als Vrijplaats’, over twaalf jaar kunstenaarsinitiatieven op Landgoed de
Reehorst:
‘Het landgoed is in transitie. Dat was voor ons, kunstenaars die zich verbonden hebben met het landgoed, aanleiding tot een terugblik die zijn neerslag gevonden heeft in een fotoboek. Wij hopen dat u aanwezig kunt zijn bij deze feestelijke presentatie op woensdag 24 april 2013, Antropia Cultuur- en Congrescentrum, Hoofdstraat 8, Driebergen. Programma: vanaf 19.30u inloop met thee en koffie, aanvang boekpresentatie 20.00u.
U bent van harte welkom om vooraf in Antropia te dineren vanaf 18.30u. Voor € 25,- per persoon kunt u genieten van een smakelijk biologisch dinerbuffet inclusief een drankje. Reserveren vóór 23 april via de receptie van Antropia: receptie@antropia.nl of telefonisch via 0343-531818.
Sjef Honer en Erik Lemmens
m.m.v. Linda Pijnacker, Roeland Troost, Etrona Ulicna, Jorn Mols
Het boek is na afloop te bestellen middels op de avond aanwezige intekenlijst, of per e-mail bij Erik Lemmens, info@eriklemmens.nl’
Biojournaal berichtte gisteren dat ‘Bas Rüter nieuwe voorzitter Stichting EKO-keurmerk’ is geworden:
‘Bas Rüter, Directeur Duurzaamheid van Rabobank Nederland, is de nieuwe voorzitter van Stichting EKO-keurmerk. Hij neemt het voorzitterschap over van Suzanne van der Pijll, die deze functie ad interim vervulde.
Suzanne van der Pijll: “Bas Rüter is een man met vele kwaliteiten. Met zijn achtergrond als Directeur Duurzaamheid van de Rabobank past hij zeer goed bij Stichting EKO-keurmerk. Stichting EKO-keurmerk zet zich in om de biologische sector verder te verduurzamen. We willen dé koplopers blijven op het gebied van duurzaamheid. Bas weet als geen ander wat dan de thema’s zijn.” Stichting EKO-keurmerk is erg blij met haar nieuwe voorzitter.
Als voorzitter van Stichting EKO-keurmerk zal Bas Rüter zich inzetten voor de ontwikkeling van het EKO-keurmerk op producten, het EKO-keurmerk Horeca en het EKO-keurmerk Winkels. Hij zet daarmee de werkzaamheden van Suzanne van der Pijll van de afgelopen anderhalf jaar voort.
Over Stichting EKO-keurmerk
De Stichting EKO-keurmerk is eigenaar van het bekende EKO-keurmerk. En is er in geslaagd om met haar programma’s de duurzaamheid in de biologische sector te bevorderen. Stichting EKO-keurmerk kent drie programma’s:
– Het EKO-keurmerk, met meer dan 1200 licentiehouders
– Het EKO-keurmerk Horeca, met 14 gecertificeerde horecagelegenheden
– Het EKO-keurmerk Winkel, met 70 gecertificeerde winkels
Deze programma’s geven invulling aan de 4 principes van IFOAM (International Federation Organic Agriculture Movement), te weten gezondheid, ecologie, eerlijk en zorg.
Over Bas Rüter
Bas Rüter is een expert op het gebied van verduurzamen. Hij studeerde biologie in Wageningen en was naast zijn werkzaamheden als adjunct-directeur bij de Triodos Bank Provinciaal Statenlid voor GroenLinks.
Voor meer informatie: www.eko-keurmerk.nl’
Dan ontving ik op woensdag 10 april een nieuwsbrief van
Stichting Grondbeheer met daarin ‘Lentegeluiden van
onze pachters’. Helaas kan ik die geluiden niet op de website vinden, dus geef
ik ze hier door:
‘Gineke de Graaf, De Groenen Hof in Hilvarenbeek: “Doordat de winter zo uitzonderlijk lang duurt, hebben wij tot nu toe weinig kunnen doen op het land. Afgelopen week is de mest uitgereden en is er geploegd. Komende week gaat dan eindelijk het zaaien en planten beginnen. Het zal een druk voorjaar worden omdat de werkzaamheden als het ware in de tijd ‘in elkaar geschoven’ zijn. We hebben onderhand veel zin in het nieuwe seizoen!”
Willem Beekman, De Vijfsprong in Vorden: “Als start van het seizoen hebben we met veertig belangstellenden een feestelijke preparatendag gehad. Dat doen we elk jaar op tweede paasdag. We hebben 600 liter koehoornpreparaat geroerd en uitgebracht op 15 hectare land, waaronder een perceel van 5 hectare dat we dit jaar via Natuurmonumenten bij ons areaal hebben toegevoegd.”
Henk Bunskoek, De Zonnehorst in Punthorst: “Mijn twee bijenvolken zijn de winter goed doorgekomen. Op zonnige dagen, die er toch al wel geweest zijn, komen ze de kasten uit. Ik zie ze met stuifmeel van de krokussen thuiskomen. Ook maken ze de kast schoon en brengen ze hun afval naar buiten. Hun voervoorraad slinkt nu met de dag dus voor de bijen is het hoog tijd dat het écht voorjaar wordt.”’
Op de website van Stichting Grondbeheer staat wel ‘Campagne voor Kraaybeekerhof’:
‘Al meer dan 35 jaar is Landgoed Kraaybeekerhof een gastvrije oase in het hartje van Driebergen. Daarnaast is het een unieke leerplek voor mensen met ambitie in de biodynamische landbouw en voeding. Om het landgoed te behouden voor biodynamische landbouwactiviteiten heeft Stichting Grondbeheer zich ontfermd over de 581 are (5,81 hectare) grond. Doe mee met de campagne voor Kraaybeekerhof.’
Alsmede deze ‘Nieuwe campagne voor De Kromme Lepel’:
‘Peet en Elza de Krom van de Kromme Lepel in het Brabantse dorpje Lepelstraat willen hun 6,6 hectare tuinbouwgrond met 4,06 hectare uitbreiden. Voor deze aankoop is 228 duizend euro nodig. Met crowdfunding willen Grondbeheer en de ondernemers het grote bedrag in heel veel kleine stukjes bij elkaar werven. Doe mee met de campagne voor De Kromme Lepel.’
Gisteravond plaatste Trouw op zijn website een artikel van
Marco Visser over ‘Zwitserland is een voorbeeld voor de Verenigde Staten van Europa’:
‘Het land wordt vaak afgedaan als een rariteit, met klokken, referenda, bankgeheimen en geen enkele politieke invloed op internationaal niveau. Maar Zwitserland is bovenal politieke stabiliteit en economische voorspoed in een regio die wankelt door werkloosheid, dalende trendlijnen en instabiele regeringen. Zwitserland is, kortom, een land dat de moeite van het analyseren waard is.
Het geheim van de Zwitsers is dat het land deel is van Europa, maar ook weer niet, schrijven hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Californië Roland Benedikter en Lukas Kaelin, onderzoeker aan de Universiteit van Wenen in Foreign Affairs. Het is een Schengenland, heeft sinds 1972 een vrijhandelsakkoord met de EU en is lid van de Single Euro Payments Area (de Europese betaalruimte). Tegelijkertijd kan Zwitserland als niet EU- en euroland haar eigen fiscale beleid blijven voeren en is het politiek en economisch ongebonden.’
Marco Visser vat het artikel voor ons Nederlanders samen.
Maar ik keek ervan op, omdat Roland Benedikter hier verschillende keren ter
sprake is gekomen. In ‘Beoordelingen’ op 28 mei 2009, in ‘Voetballuuuh’ en ‘Esoterie anders’ op 13 juli en 27 augustus 2010, en in ‘Deskundigheid’ op 13 oktober 2011. Al in mei 2009 liet de
Iona Stichting ten aanzien van hem weten:
‘...de Iona-bijdrage aan de kosten van de leerstoel van Mag.Dr.Dr.Dr. Roland Benedikter aan de universiteit van Georgetown, in Cultural and Social Sciences (gespecialiseerd in Antroposofie), in samenwerking met onze Duitse collega’s GLS Treuhandstelle, Software AG Stiftung en de Zwitserse Evidenz Gesellschaft. Een dergelijke benoeming houdt een zekere mate van risico in. Hoe beoordelen wij of dit de juiste man op de juiste plek gaat worden? Wij willen onze aanvragers uitnodigen zelf een eigen evaluatievorm te kiezen, liefst in samenspraak met de doelgroep van het project, waardoor zij en wij kunnen afleiden wat wezenlijk is.’
Ik ben benieuwd hoe die evaluatie inmiddels is
uitgevallen... Op de website van Stanford University lees ik over hem:
‘Roland Benedikter, Dott. Dr. Dr. Dr., is European Foundation Fellow 2009-2013, in residence at the Orfalea Center for Global and International Studies of the University of California at Santa Barbara, with duties as the European Foundations Research Professor of Multidisciplinary Political Analysis. He is also serving as Full Academic Fellow of the Potomac Institute for Policy Studies Washington DC and as Trustee of the Toynbee Prize Foundation Boston. His main field of interest is the multidimensional analysis of what he calls the current “Global Systemic Shift”, which he tries to understand by bringing together the six typological discourses (and systemic order patterns) of Politics, Economy, Culture, Religion, Technology and Demography. Roland is currently working on three major book projects: One about the “Global Systemic Shift. How to Read the Current Phase of Globalization?”, one about “China: Situation and Perspectives of the New Global Power” and one about the “Resilient Society of the Future”, all of them comparing culturo-political trends in the European and American hemispheres. With these projects he is also involved in European Policy Advice.’
Geen opmerkingen:
Een reactie posten