Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

woensdag 21 november 2012

Voordeuren

We beginnen vandaag natuurlijk met de ‘Leukste meester van land geeft les in Uden’, zoals gisteren gemeld door het Brabants Dagblad:
‘Meester Kees van vrijebasisschool de Zevenster in Uden heeft de Mees-Kees-Verkiezing gewonnen.

Mees Kees is een populaire serie van kinderboeken geschreven door Mirjam Oldenhave en recent is hier ook een film over gemaakt. De film heeft in oktober de Cinekid Publieksprijs voor beste Nederlandse kinderfilm gewonnen. De uitgeverij riep daarop een wedstrijd uit waarbij alle kinderen van Nederland hun meester of juf konden nomineren. De kinderen van de Zevenster deden dat massaal want hun meester is toch écht de leukste meester van Nederland. De jury bleek het hier mee eens te zijn en daarom mag de hele klas in Hilversum naar de bioscoop om de film te gaan bekijken.

Meester Kees werkt al meer dan veertig jaar in het onderwijs en zal volgend jaar met pensioen gaan. Toen de klas hoorde over de Mees Kees verkiezing zijn er massaal formulieren ingevuld. Maar de kinderen schreven niet alleen op wat zo leuk was aan hun meester, ze zochten er ook foto's bij, haalden filmpjes van de facebook-pagina van de school en maakten zelfs twee prachtige schilderijen van hun meester. Meester Kees leert kinderen van De Zevenster rekenen met flippo’s, maakt als het vriest een ijsbaan op het schoolplein en bouwde met hun een echt tuinhuis in de schooltuin. Ook leert hij de kinderen schrijven met een veer, maakt in de klas inkt van galappels en azijn, zaagt slagplankjes voor het slagbal en ga zo maar door.’
En eergisteren een kort bericht op de nieuwspagina van het Bernard Lievegoed College for Liberal Arts (met een koeiengrote schrijffout in de titel; vast haastwerk en niet nagekeken...), ‘Uitnodiding Oud-Studenten 2002-2012’:
‘Beste studenten, 
Vanaf 12-12-12 gaan we verder onder de naam:

Bernard Lievegoed University

Precies 20 jaar na het overlijden van oprichter Bernard Lievegoed, maken we een belangrijke volgende stap, die hem ongetwijfeld zeer zal hebben verheugd. We worden een University. De nieuwe Bernard Lievegoed University zal bestaan uit drie onderdelen: het Liberal Arts College, de Leadership Academy en de University Services, alle drie uitgaand van het concept van “een leven lang leren”.

De ontwikkeling die we hebben doorgemaakt is vooral te danken aan de studenten en docenten die ons de afgelopen jaren hebben weten te inspireren. Wij willen daarom graag iets terug doen. Na enig denkwerk en rondvragen kwamen wij tot de conclusie dat een reünie (van de afgelopen tien jaar) daarvoor het meest geëigende middel is. Een feest om elkaar te ontmoeten, gedachten uit te wisselen, herinneringen op te halen en toekomstbeelden te delen.

Wij verheugen ons iedereen weer te ontmoeten.

Klik hier om je op te geven of afmelden, dat kan tot maandag 26 november 2012. Voor vragen kun je bellen met 0343-518044.

Programma:

16:00 uur Welkom door Saar Frieling, in “De Witte Villa”
16:15 uur Ontvangst in Jaargroepen vanaf 2002 door (oud) medewerkers
17:30 uur Lancering “De Bernard Lievegoed University” door Jeroen Lutters
18:00 uur Workshops

– Liberal Arts College door Hans Hoogerdijk
– Leadership Academy door Clarine Campagne
– University Services door Gerrie Strik

19:00 uur Buffet en Lounge door Groenland
20:15 uur Voorstelling Passion door BLU Dance Company van Maxi Hill
20:45 uur Club 12 in Villa BLU

– Dans in de tent
– JazzCafé en Vrij Podium in de Villa

22:00 uur Mystery Moment
00:12 uur Einde

Consumpties: Bonnen zijn verkrijgbaar voor €1,- per stuk. Eén bon is één drankje, het buffet kost 5 bonnen.

Locatie: Hoofdstraat 20, Driebergen’
Betekent dit dat we weer moeten wennen aan een nieuwe naam, na Vrije Hogeschool en Bernard Lievegoed College for Liberal Arts? Als het met de lotgevallen van deze school, hogeschool of universiteit ook zo wisselvallig gesteld is als met de naamgeving, weet ik niet goed wat ik hiervan moet denken...
Voordat ik verder ga met nog meer (vrije)schoolnieuws, eerst een paar reacties op het artikel van Dick Veerman op Foodlog, ‘Kunnen kabouters pragmatisch zijn?’, dat ik maandag in ‘Gestript’ aanhaalde, en waar er bij de twaalf al gemelde vanochtend drie reacties bij zijn gekomen. Bert van Ruitenbeek, geafficheerd als ‘adviseur duurzame landbouw en voeding’, maar ons vooral bekend als directeur van Demeter, schrijft onder #13:
‘In de huidige biodynamische landbouw zit al veel pragmatisme. Steiner was een unieke figuur in onze geschiedenis als je kijkt hoeveel navolging zijn ideeën nu nog hebben in de architectuur, in de gezondheidszorg en dus ook in de landbouw. Maar natuurlijk waren zijn inzichten deels ook tijds en plaatsgebonden en gaat de zoektocht verder. Een belangrijk element is dat BD boeren hun bedrijf zien als een levend organisme en bij ziekten en plagen op systeemniveau naar oplossingen zoeken. En ze houden rekening met niet meetbare krachten, noem het even de Higgs deeltjes in de natuur, dat klinkt al weer anders dan “kabouters”. Het staat in scherp contrast met de poging om landbouw in een beheersmodel te gieten met heel veel corrigerende chemie. Het belangrijkste doel van het congres was om BD landbouw de plek te geven als vernieuwer en innovatiemoter die het mijns inziens verdient. Ofwel geef het volop ontwikkelingsruimte, stel vragen en oordeel later.’
Dick Veerman vraagt zich daarop af:
‘Bert, je eerste zin, dat was nou juist mijn stelling! De vraag is: heeft BD het lef om de toekomst in te gaan of wil het in zijn eigen kringetje blijven ronddraaien?’
Van Ruitenbeeks antwoord luidt:
‘Ik denk dat veel BD boeren al voorgaan in de toekomst. Veel innovatieprijzen (en jullie appelprijs) gaan naar BD boeren. En de markt begint los te komen. We moeten eigentijds vertalen (hertalen) en verder ontwikkelen vanuit een visie niet verwarren met verwatering van de uitgangspunten om de markt sneller te kunnen ontwikkelen. BD landbouw is een ontwikkelingsweg en daarmee deels een bedrijfsindividueel verhaal, daarom zijn wij ook met Collegiale Toetsing bezig en aan het kijken in hoeverre we dat kunnen inzetten voor certificering. En een beetje spanning op de draad van boeren die bij alles teruggrijpen naar citaten van Steiner en boeren die Steiner niet als eindpunt beschouwen maar alleen als vertrekpunt, dat zal nog wel even blijven.’
Okee, dan weer naar het vrijeschoolonderwijs, dat overigens door Bert van Ruitenbeek hierboven niet genoemd wordt. Het blijkt namelijk zo te zijn dat Hogeschool Helicon een nieuwe website heeft. En tegelijk een nieuwe naam... wat is dat toch in november dat iedereen aan zijn naam zit te sleutelen? Maar hoe dan ook, het ziet er prachtig uit:
‘Vrijeschool Pabo

Per 2013 onderdeel van Hogeschool Leiden

Welkom op de website van de Vrijeschool Pabo (voorheen Pabo Helicon). Als het je droom is om kinderen te begeleiden naar volwassenheid, en je zoekt daarin de verdieping, dan ben je bij ons op je plek.

De Vrijeschool Pabo kun je het beste karakteriseren als een mix van een kunstacademie, een reguliere pabo en een studie filosofie. Nadat je bij ons je opleiding hebt voltooid, kun je als docent gaan werken op de ruim honderd vrijebasisscholen in Nederland en België, of op elke reguliere basisschool. Door het kleinschalige karakter van onze academie kunnen we écht persoonlijk werken.

Van voltijd dagopleiding tot universitair master-programma, en van een versneld zij-instromers-traject tot nascholing voor docenten. We hebben een heel scala van opleidingstrajecten. Op de pagina ‘studiemogelijkheden’ vind je ze allemaal overzichtelijk naast elkaar.

De Vrijeschool Pabo verhuist momenteel van Zeist naar Leiden. Alle eerstejaarsstudenten beginnen in Leiden. In de komende tijd zal de gehele opleiding naar Leiden verhuizen.

Laat je inspireren door de films met oud-studenten, de fotoreportage Een dag uit het leven van één van onze studenten of de interviews met docenten.

welkom
portret van onze opleiding
de passie van docenten
studiemogelijkheden
verder lezen
filmportretten van oud-studenten
een dag uit het leven van een student
contact en advies
Op 8 januari van dit jaar had ik een bericht getiteld ‘Heuvelrug’, over de bekende Utrechtse Heuvelrug, waaraan ook De Reehorst in Driebergen is gelegen. Er bleek een website met een gelijke naam te zijn, ‘Nieuwspost Heuvelrug’, die voorzag in belangrijk nieuws. In dat bewuste bericht figureerde naast Triodosdirecteur Matthijs Bierman ook voorzitter van de Raad van Toezicht van de Reehorst Bart Jan Krouwel. Ruim een week geleden, op dinsdag 13 november, verscheen er het bericht ‘Kantoor Triodos krijgt vorm’:
‘Het binnenlands hoofdkantoor van de Triodosbank krijgt vorm. Net als de parkeergarage van Trooster, en het duurzaamheidspark van wethouder Homan.

Gisteravond presenteerde Triodosbank de eerste schets van het toekomstig kantoor op landgoed Reehorst: drie afgeronde paviljoenen, geschakeld en in hoogte toenemend van twee naar vijf verdiepingen, met een maximale hoogte van 23 meter. Ze moeten plaats gaan bieden aan zeshonderd personeelsleden. Allemaal krijgen ze zicht op het landgoed rondom, dat door het toevoegen van zichtlijnen beter uit de verf moet komen. Parkeren kan het personeel aan de rand van het gebied, bovengronds in een nog aan te planten nieuw bosje aan de rand van het landgoed, tegen de bestaande kantoren aan de Odijkerweg. Voor meer dan tweehondervijftig voetuigen is daar geen plaats, Triodos vestigt zich juist naast het station opdat personeel en bezoekers met de trein naar kantoor komen. Triodos directeur Matthijs Bierman wil in 2014 met bouwen beginnen.

De tocht naar het definitieve ontwerp verliep in fases, vertelden landschapsarchitect Pieter Arkenbaut en architect Thomas Rau gisteravond aan een publiek van raadsleden en geinteresseerden. Zo moest het kantoor gesitueerd worden nabij het NS-station, maar geen bestaande zichtlijnen verstoren, lager blijven dan de omringende toppen en tien meter verwijderd zijn van de kruinen van de monumentale bomen op het landgoed. Verder moesten de architecten loop- en aanvliegroutes van vogels, kleinwild en vleermuizen ontzien, en alle medewerkers het gevoel geven dat ze vooraan zitten, met zicht op het fantastische landschap van de Reehorst. “Het is een gebouw met alleen maar voordeuren”, aldus architect Rau.

Ondergrondse parkeergarage en kantoren Trooster

Ook werd gisterenavond weer een fractie meer duidelijk over de bouw van de P&R-parkeergarage iets verderop, direct naast het station, op het terrein van kantoorexploitant Trooster. De bestaande kantoren zijn al, of gaan nog tegen de vlakte. Onder die vlakte komt een parkeergarage voor achthonderd plaatsen, waarvan zeshonderd voor treinforensen en tweehonderd voor de werknemers van de toekomstige kantoren bovenop de parkeergarage. Hoeveel kantoren dat precies worden is nog altijd onbekend. Als compensatie voor het beschikbaar stellen van de grond mag Trooster 7.000m2 bovenop de bestaande 11.000m2 aan kantoorvolume bouwen.

Hoe die kantoren worden vormgegeven is juist onduidelijker geworden; Trooster is in zee gegaan met een andere architect, waardoor de beelden van architect Rau van vorig jaar niet meer gelden. Maar Trooster, verzekerden de plannenmakers het ongeruste publiek, zal gezien de slappe kantoormarkt “fasegewijs”bouwen. De kantoren zullen getrapt in hoogte toenemen, waarbij het hoogste punt de 21 meter niet zal overschrijden, wat twee meter lager is dan het hoogste puntje van het Triodoskantoor er redelijk vlak achter.

Het was het nog even puzzelen, vertelde Pieter Laban, namens de provincie Utrecht, om de financiering van de parkeergarage rond te krijgen, maar via bijdrages van provincie, infrafondsen en Triodosbank kan er in 2014 begonnen worden met bouwen, tegelijk dus met Triodos, mits de gemeenteraden akkoord gaan. 'En anders moeten we terug naar het oorspronkelijke plan: een bovengrondse garage op het terrein van Abbing,' aldus Laban. Ondergronds bouwen zou rond de €25.000 per plaats kosten, waar bovengrondse plaatsen €9.000 kosten. De zeshonderd P&R plaatsen zijn er tweehonderd minder dan de eerder geplande achthonderd. Dat streefgetal was volgens Laban gebaseerd op berekeningen uit 2007. Uit nieuwe berekeningen zou bljken dat een deel van de parkeerders afhaakt wanneer ze €4 per dag zullen moeten betalen.

Duurzaamheidspark

Ook weer iets meer vorm bracht wethouder Homan in zijn duurzaamheidspark, waarover de ideeën vorige week naar buiten kwamen. “Let wel, het is nog slechst een idee,”zei Homan, om te benadrukken dat hij voor de troepen uitloopt, en dat zijn geprekspartners nog geen handtekeningen hebben gezet. Maar zijn idee lijkt wel degelijk instemming te krijgen van de partijen rondom: Triodos, landgoed de Reehorst en vooral KLPD. Omdat die politiedienst wil uitbreiden moet er een nieuw gebouw voor 350 personeelsleden op de eigen parkeerplaats verrijzen. Parkeren moeten de politiemensen dan voortaan op gemeentegrond, aan de overkant van de A12, waar Homan een grote, half ondergrondse parkeergarage wil bouwen.

Daar zouden dan meteen de gasten van landgoed de Reehorst, McGregor en mogelijk ook Triodosbank hun voertuigen kunnen parkeren. Bovenop moet Homans duurzaamheidspark verrijzen, met biovergistingscentrales, een batterij zonnepanelen en andere vooruitstrevende projecten, inclusief een Hogeschool voor de Duurzaamheid. “En ik zie als een stipje ver boven in de lucht ook de vlieger van Wubbo Ockels,”gaf Homan zijn ambitieuze plan nog een nieuw duurzaam likje.

Natuurcompensatie, Abbing en wonen

De nieuwbouw van Triodos, Trooster en de infrastructuur eromheen noopt de plannenmakers wel op zoek te gaan naar compensatie voor natuurverlies. Zowel Triodos als provincie als wethouder Homan haastten zich ongeruste natuurclubs te verzekeren dat ook de flora en fauna er uiteindelijk gunstig uit zullen springen. Vanuit de dure, zonet gereed gekomen faunapassage onder de A12, aan de zuidoostpunt van het gebied, zullen aaneengesloten ecologische zones worden aangelegd, tot aan een nieuw aan te leggen kleinwildtunneltje onder de N225. Ook moeten langzaamverkeersroutes het gebied beter toegankelijk maken voor met name fietsers en wandelaars.

Direct rond het station moeten bedrijven hun bestemming kunnen veranderen, zodat minder duurzame garagebedrijven plaats kunnen maken voor duurzame kantoren. Voor het nog te slopen kantoor van Lisman is wellicht op een andere plek in het gebied plaats, liet een van de provinciale plannenmakers gisteren doorschemeren. Aan de westzijde van het gebied – langs de Odijkerweg – tenslotte is een smalle zone voor wonen toegevoegd. Nog iets verder naar het zuidwesten mag Abbing iets ontwikkelen. Grootste kans maakt een hospice, of zorgappartmenten, in en rond de bestaande kwekerij.’
Kijk vooral ook even naar de ontwerpen en afbeeldingen. De domeinnaam van deze website is trouwens geen Heuvelrug, maar de Engelse benaming ervan, ‘Hillridge’ (mogelijk was ‘heuvelrug’ al bezet). Het is goed hier nog even de motivatie van de makers te benadrukken, gedateerd woensdag 7 september 2011:
‘Hillridge werkt zonder uitgever, zonder subsidie, zonder abonnees, zonder suikerooms, zonder beschermengelen, ja zelfs zonder god. Zonder jullie hulp sterft hillridge uiteindelijk een stille dood. Dus: hoe kun je helpen?

Doneer:

het schuifelen door de wandelgangen, het spitten op de gemeentelijke website, in ambtelijke stukken, het checken en dubbelchecken van feiten en aanboren van bronnen kost vele uren werk. Terwijl die anderhalve journalisten van Hillridge ondertussen ook voor brood op de plank moeten zorgen. Dus mensen kom op, geef hillridge een fooi, zodat er meer tijd vrij komt om de boel op de Heuvelrug voor jou in de gaten te houden. Zie het als dienst >wederdienst. Je weet meer door hillridge, en kennis is macht. Bovendien, je weet nooit hoe een koe een haas vangt, dus wellicht dat de belastingen zelfs zullen dalen door het werk van hillridge. Tel uit je winst!’
Tot slot van vandaag nog twee Duitstalige berichten. Eerst dit van Norbert Wallet uit de ‘Stuttgarter Nachrichten’ van eergisteren, ‘EU-Pläne: Kosmetik-Firmen fürchten Ruin’:
‘Der Südwesten ist die Hochburg der Naturkosmetik. Die Hersteller, die im Land über 2000 Arbeitnehmer beschäftigen, wären von den Brüsseler Duft-Plänen besonders betroffen.

Die Hersteller von Naturkosmetika sehen sich durch Pläne der EU in ihrer Existenz bedroht. Der Grund: Das höchste wissenschaftliche EU-Gremium, das Committee on Consumer Safety (SCCS), hat sich nach Informationen unserer Zeitung für eine drastische Verschärfung der Vorschriften zur Verwendung von Duftstoffen ausgesprochen.

Bislang regelt die EU-Kosmetikverordnung die verpflichtende Deklarierung von 26 Duftstoffen auf den Packungen für den Fall der Überschreitung bestimmter Grenzwerte. Das SCCF empfiehlt nun eine erhebliche Ausweitung der Deklarierungspflicht auf 127 Stoffe. Zudem sollen zwölf weit verbreitete Duftstoffe, die auch Bestandteile vieler ätherische Öle sind, auf einen Gehalt von 0,01 Prozent in Kosmetika begrenzt werden. Auf diese Weise sollen Allergiker besser geschützt werden.

Die Verschärfungen bezögen sich zwar auf die gesamte Kosmetik-Branche, träfe aber die Hersteller von Naturkosmetika besonders. Sie arbeiten mit natürlichen Substanzen wie Rosen- oder Zitronenöl, die einige der deklarationspflichtigen Substanzen als Bestandteil enthalten. Aufgrund ihres Geschäftsmodells ist es ihnen unmöglich, diese Stoffe durch synthetische Alternativen zu ersetzen. Sie müssten schlimmstenfalls ganz auf den Einsatz ätherischer Öle verzichten.

Der Südwesten ist das deutsche Zentrum der Naturkosmetik. Die Branche beschäftigt hier über 2000 Arbeitnehmer und macht einen geschätzten Umsatz von rund 200 Millionen Euro im Jahr. “Von der SCCS-Empfehlung wären 70 Prozent unserer Dr.Hauschka-Kosmetikprodukte betroffen und könnten in ihrer jetzigen Form nicht mehr verkauft werden“, sagt Antal Adam, Sprecher des Unternehmens Wala in Bad Boll. Beim Marktführer “Weleda” in Schwäbisch Gmünd fürchtet man “weitreichende Folgen”, da für die ätherischen Öle kein Ersatz möglich sei. “Sie sind die Grundlage unserer Parfümierung”, so PR-Chefin Barbara Sterner. Susanne Gans, Laborleiterin bei Speick in Leinfelden-Echterdingen, nennt die Brüsseler Pläne “eine Katastrophe”. Unter diesen Umständen seien “alle natürlichen Duft-Kompositionen nicht mehr zu machen.”Noch hat die EU-Kommission nicht über die Übernahme der Vorschläge entschieden.’
En dan dit van Monika Clément op de website van het Goetheanum in de rubriek ‘Aus dem Leben am Goetheanum’, getiteld ‘Sektion für Sozialwissenschaften: Kollegium erarbeitet grundlegende Perspektiven’:
‘Das seit März 2011 amtierende Kollegium der Sektion für Sozialwissenschaften hat sich am 14. und 15. November zu einem Arbeitstreffen zusammengefunden.

Neben der Weiterentwicklung grundlegender Aufgaben und Perspektiven für die Sektionsarbeit wurden neue Vorhaben und Initiativen wie unter anderem eine im Frühjahr 2013 beginnende Fortbildungsreihe besprochen und die Jahrestagung vom kommenden März vorbereitet. Zudem sucht das Kollegium die interdisziplinäre Zusammenarbeit mit anderen Sektionen der Freien Hochschule für Geisteswissenschaft. So laufen derzeit Vorbereitungen für ein gemeinsam mit der Pädagogischen, Medizinischen und Jugendsektion sowie der Sektion für Landwirtschaft für Oktober 2014 geplantes World Social Initiative Forum, das Menschen zusammenführen möchte, die als “Social Entrepreneur” tatkräftig der sozialen Not unserer Zeit entgegentreten.’
Er is ook een foto bij, met daarop van het ‘Kollegium’ Franziska Schmidt-von Nell, Friedrich Glasl, Ingo Krampen, Alexandra Abensperg-Traun en Paul Mackay.
.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)