Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

maandag 25 augustus 2008

Problemen

Op deze foto met de blik op het westen verschillende gebouwen die inmiddels bekend zullen zijn. Maar op de voorgrond is een gedeelte van een uitbouw te zien (op de plaats waar de brug omhoog kan), waardoor je met een mooi uitzicht even aan de kant kunt gaan, met daarop de naam: Erasmusbrug.

‘De Huigendijk, in vroeger tijden de enige verbindingsweg door het moerassige midden van Noord-Holland, slingert zich door het polderlandschap van de Schermer en Heerhugowaard naar het dorp Oterleek.

Net over de ringvaart, staat daar Korenmolen de Otter op een kruispunt van wegen en waterwegen. Eeuwenlang maalde zij graan voor de bewoners in de wijde omtrek. Een bijzondere molen, want als enige in dit land vol molens maalt zij graan in plaats van water. Sinds de zeventiende eeuw wordt op deze plaats meel gemalen waarvan de laatste twintig jaar biologisch. Nadat de laatste molenaar vanwege zijn leeftijd het maalbedrijf heeft beëindigd, heeft de Otter vanaf januari 2008 een nieuwe functie. Namelijk een beschermde werkomgeving bieden aan mensen voor wie “gewoon” werk te ingewikkeld of veeleisend is en waarin het ambacht centraal staat.’

Dit poëtische beeld wordt geschetst op de website van de Raphaëlstichting. Bij het ‘Laatste nieuws’ wordt ook de opening gemeld, die anderhalve maand geleden plaatsvond:

‘Op 6 juni werd Korenmolen de Otter officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door Mw. Sascha Baggerman, gedeputeerde Zorg, Welzijn, Cultuur en Sport van de provincie Noord-Holland. Door het lichten van de vang stelde zij de molen in werking. Op dat moment lieten alle aanwezigen ballonnen los die op de stevige wind hoog de lucht invlogen. Korenmolen de Otter is een samenwerkingsproject van de Raphaëlstichting met Stichting Schermer Molens. Op het terrein van de molen is ook een winkel en een bakkerij. Er werken zestien cliënten, voor het merendeel afkomstig van Breidablick.’

Maar op de website van het Noordhollands Dagblad was afgelopen donderdag dit alarmerende bericht met de titel ‘Molenproject Breidablick stil door conflict’ te lezen:

‘Het werkproject van Breidablick in korenmolen De Otter in Oterleek ligt op een oor door intern gekrakeel. Op 6 juni opende gedeputeerde Sascha Baggerman de monumentale molen met bakkerswinkel aan de Noordschermerdijk nog officieel, maar een maand later ging de boel alweer op slot.

De Otter is een samenwerkingsproject van de Raphaëlstichting met Stichting Schermer Molens, en biedt sinds 11 januari werk en dagbesteding aan mensen met lichamelijke of verstandelijke handicap. Klanten die van heinde en verre naar Oterleek komen om vers gemalen meel, brood en taarten te kopen, treffen een vaste deur en een briefje met de tekst: “Wegens ziekte gesloten tot nader order”.

Oorzaak van de sluiting is een arbeidsconflict tussen Breidablick, onderdeel van de Raphaëlstichting, en twee bij dit project betrokken werknemers: molenaar Guntram Jelko en Dinie Modder. Zij was aangesteld om de winkel te runnen en de Breidablick-cliënten te begeleiden. Beiden hebben zich ziek gemeld.’

Verdere bijzonderheden waren alleen in de papieren editie van vrijdag te lezen.

Blijkbaar noopte deze berichtgeving de Raphaëlstichting om stelling te nemen. Dat gebeurde vandaag in een persbericht op de eigen website. Daarin meldt men de verwachting ‘dat Korenmolen De Otter op korte termijn weer open gaat’:

‘Het bestuur van de Raphaëlstichting heeft kennis genomen van de berichtgeving in het Noordhollands Dagblad van 22 augustus jl. omtrent de sluiting van Korenmolen De Otter te Oterleek.

Het bestuur wil daarbij graag het volgende opmerken. Zij betreurt het ten zeerste dat de molen kort na de opening moest worden gesloten. Vooral ook omdat zoveel betrokkenen zich enorm hebben ingespannen om dit project te realiseren en tot een succes te maken. En zij betreurt het vooral ook voor de cliënten, die juist voor deze dagbesteding hebben gekozen.

Om begrijpelijke redenen is dit niet de juiste plaats om in te gaan op de oorzaken van de (tijdelijke) sluiting. Wij realiseren ons echter goed dat de sluiting veel onbegrip oproept bij de plaatselijke bevolking, bij onze cliënten en bij de partners van de Raphaëlstichting, zoals de Stichting Schermer Molens. In de korte tijd dat de molen open was, is er al een vaste klantenkring opgebouwd voor ondermeer het dagelijks verse brood. Ook de draaiende molen in het landschap op die plek was een positief gezichtsbepalend element.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een oplossing met de betrokkenen zodat de molen, bakkerij en de winkel zo snel mogelijk weer kunnen opengaan. Wij hopen dan ook op korte termijn met een positief bericht te kunnen komen, en dat de molen weer draait en het brood weer gebakken wordt. Dit bericht wordt mede namens de leiding van Breidablick en de werkplaatsleiding van De Otter uitgegeven.’

En dat allemaal net op een moment dat er weer een nieuw kleurrijk jaarverslag is verschenen. Het vorige hebben we hier een tijdje terug gemeld, in het bericht met de titel ‘Esthetiek’ op 1 juli. In deze nieuwe brochure voor 2008 staat de officiële opening van Korenmolen de Otter ook vermeld (op blz. 9) en verder:

‘Het dagbestedingsproject – dat in samenwerking met Stichting Schermer Molens tot stand is gekomen – valt organisatorisch onder Breidablick. Er is plaats voor 16 deelnemers. In een winkel naast de molen worden de eigen producten, zoals brood, meel en pasta verkocht. Er komt nog een uitspanning waar ook roeiers kunnen aanleggen.’

Maar in dit verslag is nog veel meer wetenswaardigs te vinden. Bijvoorbeeld het opvallende bericht onder de titel ‘Luchtig Amsterdams’ op blz. 23, als bijschrijft bij een vrolijke foto:

‘Bakkersbrigade van Iambe in de Van Ostadestraat in Amsterdam. Behalve in de bakkerij kunnen jongeren die bij Iambe werken ook aan de slag in de winkel of de textielwerkplaats. De bakkerij is vermaard om de heerlijke croissants die na een lovende recensie van culinair journalist Johannes van Dam tot ware toppers in het assortiment zijn uitgegroeid.’

Ook het Meerjarenbeleidsplan 2007-2009 op dezelfde plek is weer te downloaden, nadat dit lange tijd technisch helaas niet mogelijk was.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)