Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 14 augustus 2008

Zilvervloot

Guus van der Bie, Erik Baars en Arie Bos zijn we in dit weblog inmiddels al een aantal keren tegengekomen. Zij zijn spraak- en smaakmakende antroposofen in het medische veld. Mensen met wie je blij mag zijn. Zij zijn overigens niet de enigen, maar dat merkt u verderop wel.

Nu hoeven niet alleen Nederlanders zich te verheugen op hun activiteiten. Ook in de Engelstalige wereld zijn zij bereikbaar. Ik doel in dit geval speciaal op een boek dat bij Florish Books is uitgegeven en waar bij mijn weten nog geen Nederlandse uitgever zich aan gewaagd heeft (terwijl het al bijna vijf jaar oud is). Niet de grootste antroposofische uitgever in Nederland, Christofoor, maar ook (nog?) geen van de kleinere.

Nederlanders hebben iets internationaals van nature. Wat wil je met zo’n klein landje. ‘De naam is klein, maar de daden benne groot’ (dat ging over Piet Heyn, lang geleden, een eeuw of vier terug). Nou, dat geldt hier ook wel een beetje.

Ik laat wat over het boek op de website van Florish Books staat in zijn geheel hier even volgen. Dat is immers te mooi om het niet te doen. Ik neem tenminste aan dat de kwaliteit van het gebodene in orde is (anders zit ik een kat in de zak aan te prijzen).

Het boek ken ik zelf helaas niet, maar dat mag toch geen bezwaar zijn; slechts als boodschapper treed ik nu even op (ik ben bovendien geen dokter en daar is het voor bedoeld, voor de arts die zich wil scholen in antroposofische geneeskunde). En het Engels kan evenmin een probleem vormen, tenslotte heb ik eergister ook al hele lappen met Engelse tekst ter lezing aangeboden, en niemand die daarover klaagde.

‘Foundations of Anthroposophical Medicine: A Training Manual

Edited by Guus van der Bie and Machteld Huber; Translated by Jan Kees Saltet

A comprehensive textbook for doctors undertaking courses in anthroposophical medicine.

About the Author(s):

Dr Guus van der Bie is an anthroposophical GP in Holland. Previously a university teacher, he works part-time with ‘Goethean Science’ at the Louis Bolk Instituut, teaching and writing for doctors and students.

Dr Machteld Huber is working in research on nutritional quality and health at the Louis Bolk Instituut in Holland. For the last ten years she has also taught at and coordinated the Dutch Anthroposophical Seminar for doctors.

Table of Contents

Introduction
1. The Art and Science of Medicine -- Anton Dekkers
2. A Philosophical Foundation of Anthroposophical Medicine -- Erik Baars
3. Developing Dynamic Perception -- Guus van der Bie
4. Dynamic Morphology and Embryology -- Jaap van der Wal
5. Polarities: Projective Geometry -- Ferdie Amons
6. Metamorphosis: Essence and Manifestation -- Guus van der Bie
7. Observing Nature and Studying the Elements -- Guus van der Bie
8a. The Anthroposophical View of the Human Being -- Arie Bos
8b. Pathology and Therapy -- Guus van der Bie
9. Working with the Texts of Rudolf Steiner -- Anton Dekkers
10. The Anthroposophical Path of Inner Development -- Marion van Bree, Guus van der Bie, Machteld Huber
Appendix’

Indrukwekkend is het wel. Maar de vraag blijft waarom dit wel in het Engels en niet in het Nederlands kan.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)