Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 18 juni 2010

Klassieker

Voor de zomervakantie heb ik hier nog een paar aardige boeken. Volkomen willekeurig, maar niet heus. Eerst een klassieker, die hier al vaker ter sprake is gekomen (zie Historie’ op 30 augustus 2008):

‘De Parzival van Wolfram von Eschenbach behoort tot de belangrijkste werken uit de Europese literatuur. Het boek ontstond omstreeks het jaar 1200, de bloeitijd van de hoofse cultuur. Wolframs Parzival-roman verhaalt hoe de jonge en onnozele Parzival de wereld intrekt om ridder te worden. Na veel avonturen wordt hij opgenomen in de “tafelronde” van koning Arthur, waarna echter zijn eigenlijke taak pas begint: Parzival is voorbestemd om graalkoning te worden. Hiertoe moet hij een lange weg afleggen en vele beproevingen doorstaan. Als literair kunstwerk heeft Wolframs Parzival een grote invloed uitgeoefend. Het epos is in een ongekend groot aantal handschriften overgeleverd. Velen hebben getracht Wolframs stijl na te bootsen en zijn motieven over te nemen. In de negentiende eeuw werd het werk herontdekt en verwierf het een grote bekendheid. Deze complete prozavertaling van Leonard Beuger laat zowel de inhoud als het karakteristieke taalgebruik van Wolfram tot hun recht komen. De uitgave bevat naast de complete vertaling een voorwoord van prof. dr. A. van der Lee en uitgebreide aantekeningen.’

Een andere klassieker, die eerst op 3 juli 2009 in ‘Downloaden’ ter sprake kwam en vervolgens op 10 maart 2010 in ‘Boekenvreugd’ werd voorgesteld:

‘Er zijn van die boeken die actueler worden naarmate de jaren verstrijken. Oude en jonge zielen van Hans Peter van Manen is zo’n boek.

Toen het 30 jaar geleden in het Duits verscheen, deed het nauwelijks stof opwaaien. Maar toen was de eenentwintigste eeuw nog niet aangebroken. Vandaag wordt met de dag duidelijker hoe brandend actueel de thematiek van dit boek wel is. Joden en Palestijnen, moslims en Westerlingen, autochtonen en allochtonen, gelovigen en niet-gelovigen, fundi’s en realo’s, linksen en rechtsen – het zijn in wezen allemaal variaties op hetzelfde thema: dat van de oude en de jonge zielen.

De mensheid bestaat namelijk uit twee “soorten” zielen, en van hun verstandhouding – vooral dan in de antroposofische beweging – hangt volgens Rudolf Steiner niets minder dan het voortbestaan van onze beschaving af. Zelden heeft hij zoveel nadruk gelegd op een onderwerp, zelden hebben zijn woorden zoveel weerstand ontmoet.

Driekwart eeuw nadat hij het thema te berde bracht, is er nauwelijks een antroposoof die weet wat oude en jonge zielen zijn. En toch maakt het inzicht in de relatie tussen beide groepen het verschil tussen een vruchtbare samenwerking en een vernietigende vijandschap. Hoog tijd dus om het zielenthema onder het stof vandaan te halen en de plaats te geven die het toekomt.’

En dan een boek waarvan de uitgever zegt dat het alles in zich heeft om een klassieker te worden. Dat zal dan nog bewaarheid moeten worden, want het is net uit. Het gaat om Lexicon antroposofie van Henk van Oort:

‘Dit is een boek waar veel mensen jaren op hebben gewacht. Een lexicon waarin alle belangrijke begrippen uit de antroposofie worden besproken. Het is een gedegen naslagwerk, waarin met het oog op een brede doelgroep zowel de basisbegrippen als de wat minder frequent voorkomende termen zijn opgenomen. Antroposofie is óók een taal. Een taal die ons kan verbinden met de wereld van de geest. Het is met dit bewustzijn dat Henk van Oort het initiatief nam dit lexicon te schrijven. Bij de samenstelling ervan was het zijn bedoeling een gemakkelijk hanteerbaar handboek te schrijven waarvan hij zou wensen dat het had bestaan toen hij ruim veertig jaar geleden kennismaakte met de antroposofie.’

Tot slot een boek dat nog niet uit is, hoewel het al wel wordt aangekondigd, op de website van Uitgeverij Pentagon. Het had in mei moeten uitkomen: De filosofie van Thomas van Aquino. De weg van het denken naar de realiteit. Ik heb er zelfs al een advertentie van gezien in Motief, op de achterpagina van de nieuwe van juni, met deze tekst:

‘Thomas van Aquino: wat was zijn opdracht? Wat betekent zijn denken, toen en nu? Wat is zijn relatie tot de natuurwetenschap? En tot Steiner en de antroposofie? Over geloof en het nieuwe denken.
156 pag. gebonden, geïllustreerd. GA 74. Met een nawoord van Maurits In ’t Veld. Prijs ca. € 25,00.’

We wachten het maar af. – En dan is het nu pauze.

7 opmerkingen:

Herman Boswijk zei

Hoi Michel,

correctie: "De filosofie van Thomas van Aquino" is al wel verschenen hoor, eind vorige week.

R. van Dijk zei

Dat lijkt me een zeer interessant boek van Hans Peter van Manen, oude en jonge zielen. Het is dat ik nog zo veel andere dingen te elzen heb, anders zou ik het boek te pakken zien te krijgen.

B.Muijres zei

Dag Michel Gastkemper,
Zoals door Herman Boswijk gemeld is het boek DE FILOSOFIE VAN THOMAS VAN AQUINO reeds verschenen. Goed dat je het boek hier vermeldt. Dank.
Met vriendelijke groet,
Bart Muijres.

R. van Dijk zei

Dat boek Lexicon der Antroposofie moet ik hebben. Ik ga het meteen bestellen. Bedankt voor de tip.

barbara2 zei

das lexikon anthroposophie gibt es nicht als buch, es gab es mal als cd und hier ist es online
http://www.anthrolexus.de/

und eben sehe ich, dass michel die pause angekündigt hat;-)
wohl bekomms, mit der pause bei schönem wetter
herzlich
barbara

Frans Wuijts zei

Hallo Michel,

Vanmorgen zag ik dat je mede-hoofdredacteur bent geworden van 'Antroposana'. Ik wens je daarmee succes!

Frans

Michel Gastkemper zei

Beste Frans,
Dank je wel! Na twee weken Armenie (ik kan hier geen trema maken, dat laat de computer niet toe) zit ik deze week nog in Georgie, maar daarna ben ik weer terug hoor.
Ondertussen volg ik met plezier en verbazing de bijzondere loop van het Wereldkampioenschap Voetbal in Zuid-Afrika en de successen die daar door Oranje worden gevierd. De finale zondag, tegen Spanje of Duitsland (afhankelijk van de uitslag vanavond), kan ik weer in Rotterdam gaan bekijken.
Ik ben verder ook op de hoogte van de interessante discussie tussen jou en Hugo Verbrugh over Roland van Vliet. Je ziet, we zijn hier in Armenie en Georgie niet van de straat!
Met hartelijke groet,
Michel

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)