Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 22 januari 2009

Biologisch succes

Zoals de titel al aangeeft, is dit een vervolg op de ‘Biologische vakbeurs’ gisteren. Biologica, de organisatie voor biologische landbouw en voeding met bijna dertigduizend adoptanten en donateurs, kwijt zich op haar website prima van haar taak. Ze geeft meteen een verslag van de eerste dag van de BioVak ’09 in de IJsselhallen in Zwolle. Het is zo levendig geschreven (er staat niet bij door wie, maar het zou me niks verbazen als het van Annelijn Steenbruggen is), dat ik het alleen maar hoef over te nemen. En dat doe ik dan ook:

‘BioVak breekt records op eerste dag
21 januari 2009

De BioVak beurs, die dit jaar voor de tweede keer plaatsvindt in Zwolle, blijkt ten opzichte van vorig jaar in omvang verdrievoudigd. De beurshal telde vandaag 154 standhouders, drie keer zoveel als vorig jaar. Er zijn veel innovaties, veel proeverijen, en ook een rij levende koeien. Het leverde tezamen een fraaie beursvloer op.

Het openingsdebat, dat voorafging aan de officiële opening, trok een volle zaal: 450 bezoekers, waaronder veel boeren en tuinders. Opvallend was dat er dit jaar ook veel gangbare boeren en tuinders onder de bezoekers waren. Vandaag en morgen worden maar liefst 50 workshops gegeven. Op de meeste landbouwbeurzen draait alles om machines. Maar hier draait het om praten, praten, praten, constateerde dagvoorzitter Aart van Cooten. De BioVak is in de eerste plaats een ontmoetingsplek en een plek om kennis uit te wisselen.

In het afgeladen openingsdebat van de Vakgroep Biologische Landbouw kwamen meerdere sprekers aan het woord. Hoogleraar Jan Douwe van der Ploeg sprak over het succes van multinfunctionele boerderijen. Hij waarschuwde voor overheidsregulering van de groene en blauwe diensten. “Als de overheid dat gaat reguleren, wordt het een nachtmerrie. Boeren kunnen dat beter onderling regelen, door een centrale kassa in te richten en zelf criteria op te stellen voor de verdeling.”

Jaap Hoek Spaans sprak over samenwerkingsverband Landzijde, dat hij in Noord-Holland heeft opgezet met 100 biologische producenten. Hij pleitte voor samenwerkingsverbanden. Via 1 loket, 1 factuur, 1 communicatiestijl kun je markt veel beter bereiken. En dat gaat niet ten koste van individualiteit: integendeel, de diversiteit van de bedrijven komt ten goede aan het collectief.

Ook Martin Wiersema, van de Vakgroep Biologische Landbouw, en Arie van den Brand, voorzitter van Biologica, kwamen aan het woord. Van den Brand benadrukte dat de economisch crisis de biologische sector juist ontzettend veel kansen biedt. “Veel mensen zijn het zat om gebakken lucht te kopen. De biologische landbouw heeft een lange traditie van echte dingen verkopen. Dat spreekt aan.”

Een woordvoerder van LTO sprak zijn vreugde uit over het grote aantal jonge mensen in de biologische landbouw. “Bij de meeste boerenbijeenkomsten is 70% van de bezoekers boven de 50. Hier is 70% van de bezoekers onder de 50.”

Ferme kritiek was te horen tijdens het publieksdebat, van een bezoeker, horecamanager bij het Openluchtmuseum in Arnhem. “De horeca is klaar voor de biologische landbouw, maar de biologische landbouw is niet klaar voor de horeca. We hebben geen vertrouwen in jullie continuïteit. Wij denken heel simpel: ‘Als je geen kunstmest gebruikt, kun je geen continuïteit garanderen.’ Jullie hebben nog steeds een imagoprobleem, de grijze sokken. En jullie zijn onzichtbaar. Jullie zijn moeilijk te vinden. Jullie hebben geen goede vertegenwoordiger bij Sligro, Macro, etc. Daardoor blijven veel commerciële kansen liggen. En ik denk dat er heel veel commerciële kansen zijn.”’

Er was ook nog een illustere gast op de BioVak aanwezig. Daarover werd een apart bericht gemaakt. Voor de volledigheid voeg ik dat ook nog toe.

‘Prinses Margriet opent BioVak
21 januari 2009

H.K.H. prinses Margriet opende vandaag om 14.00 uur in Zwolle de BioVak, de nieuwe jaarlijkse vakbeurs voor biologische boeren en tuinders. De prinses nam ruim de tijd om de beurs te bezoeken en met standhouders en organisatoren te spreken.

Obama, sinds gisteren president van de VS, eet biologisch en heeft zich uitgesproken voor de Amerikaanse boerenbedrijven. Hetzelfde geldt voor de Paus, die bezig is de Vaticaanse tuinen om te schakelen naar biologisch. En ook in Nederland blijken de hogere kringen nu belangstelling te hebben voor biologische landbouw. De organisatoren van de BioVak waren zeer ingenomen met de aanwezigheid van HKH prinses Margriet bij de opening van de BioVak.

De aanwezigheid van de illustere gast zorgde voor een flink cordon fotografen. Na de opening nam Prinses Margriet ruim de tijd om de standhouders op de beurs te bezoeken en met ze te spreken. De prinses was oprecht geïnteresseerd en verrast door de grote diversiteit, de techniek en het enthousiasme van de deelnemende standhouders. Aan het eind van haar rondgang dronk ze een glas biologische champagnoise met enkele prominente aanwezigen, waaronder de burgemeester van Zwolle en Arie van den Brand, de voorzitter van Biologica, met wie ze zich geanimeerd onderhield.

Tijdens haar bezoek aan de beurs sprak Prinses Margriet onder andere met boerin Monique van der Laan van melkveebedrijf De Beekhoeve, die het project “Boer zoekt buur voor zonnepanelen” onder de aandacht bracht. De prinses, die zelf vegetarisch is, sloeg tijdens de rondleiding de biologische kipkrokantjes over, maar nam graag een blokje biologische kaas.’

1 opmerking:

barbara2 zei

ja eben, verdreifachung der stände, das ist bei den anderen biofach-messen weltweit auch so.
es gibt nicht nur krise,-)

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)