Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 23 april 2009

Emmen nu

Emmen.nu (‘altijd actueel op tv, internet en in de krant’) met nieuws uit Emmen, Emmer-Compascuum en Klazienaveen, meldt vandaag ‘Vrije School Michaël Tentoonstelling in Bibliotheek’. Ga je naar deze website, kun je niet alleen het bericht lezen, maar wordt dat tegelijkertijd voorgelezen door een computerjuffrouw. Dat gaat lang heel aardig goed, totdat zij bij ongewone woorden komt als Michaël, stichting Catalpa en antroposofisch kinderspreekuur. Die krijgen wel heel vreemde klemtonen:

‘Tot en met 26 mei houdt de Vrije School Michaël een 5 weken lang durende tentoonstelling op de Jeugdafdeling van de bibliotheek in Emmen. Hierbij zal o.a. werk van de leerlingen te zien zijn, vanuit de verschillende (vak)lessen.

Dit zijn zowel de gewone lessen als rekenen en taal maar ook de lessen als aardrijkskunde, geschiedenis en biologie. Opvallend hierbij is dat de creativiteit van de leerlingen in alle lessen aangesproken wordt.

De Vrije School Michaël heeft meer in huis dan alleen een Lagere school. Zo kunnen de kleuters naar de Kleuterschool, waar het spelend leren voorop staat en al doende wordt gebouwd aan de basis van waaruit het verder leren en ontwikkelen mogelijk is. Peuters kunnen naar het Peuterhuis De Regenboog, hier wordt de peuter in een gemoedelijke sfeer door de deskundige Peuterjuf opgevangen.

Voor de uren naast de schooluren is er de BSO Michaël, deze buitenschoolse opvang wordt verzorgd door de stichting Catalpa in samenwerking met en naar de ideeën van de Vrije School. Ook biedt de Vrije School Michaël onderdak aan het Antroposofisch Kinderspreekuur. Op 28 mei en 4 juni houdt de Vrije School Michaël Open Inloopmiddagen van 13.00-14.30 uur.’

Dat is natuurlijk een mooi bericht. Ik wist eigenlijk niet dat er een antroposofisch kinderspreekuur is in Emmen. Op de website van ‘Kinderspreekuur, antroposofische ouder- en kindzorg’ komt deze plaats namelijk niet voor. Dat is trouwens een interessante website, die inmiddels is uitgebouwd tot een volwaardig informatiemedium. Dit valt er op de openingspagina te lezen:

‘Antroposofische Ouder- en Kindzorg 0-4 jaar
Naast de reguliere bureaus voor ouder- en kindzorg zijn er in Nederland ca. 25 antroposofische consultatiebureaus, waar vanuit een antroposofische visie de groei en ontwikkeling van je kind gevolgd wordt.

Het verschil tussen de consultatiebureaus komt voort uit de achtergrond van de medewerkers. Deze hebben allen naast de reguliere opleiding uitgebreide antroposofische scholing gevolgd. Hierdoor werken zij vanuit een door de antroposofie geïnspireerde visie, die aanvullende gezichtspunten levert bij het kijken naar kinderen en het begeleiden van ouders en kinderen in hun ontwikkeling.

Wezenlijke aandacht vanuit interesse en eerbied voor het unieke en individuele van ieder kind en zijn ouders, zijn kenmerkend voor de benadering van deze consultatiebureaus.’

Onder ‘Aanbod’ wordt gemeld wat het antroposofische consultatiebureau te bieden heeft:

‘– het intensief volgen van de ontwikkeling van je kind,
– deskundige voedingsadviezen, ook natuurvoeding,
– adviezen voor omhulling (warmte, kleding, speelgoed etc.) opvoedingsondersteuning,
– voorlichting over vaccinaties’.

En onder ‘Medewerkers’ staat er dit:

‘De artsen en verpleegkundigen hebben allen een reguliere opleiding gevolgd in geneeskunde of verpleegkunde. Daarnaast hebben ze zich verdiept in het antroposofische mensbeeld en volgden ze opleidingen en bij- en nascholingscursussen, speciaal op het gebied van de jeugdgezondheidszorg.

Alle medewerkers zijn BIG-geregistreerd en lid van de antroposofische beroepsverenigingen. Voor de artsen is dit de Nederlandse Vereniging van Antroposofisch Artsen (NVAA). Voor de verpleegkundigen is dit de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) afdeling antroposofische zorg, voorheen Nederlandse Vereniging van Antroposofische Verpleegkundigen (NVAV).

Als overkoepelend orgaan bestaat de Interdisciplinaire Werkgroep Antroposofische Ouder- en Kindzorg (IAOKZ), een onderafdeling van de NVAA. Hierin zijn artsen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden en diëtisten vertegenwoordigd. Driemaal per jaar komt deze groep bij elkaar voor intercollegiale uitwisseling en nascholing

Ben je geïnteresseerd om in de antroposofische ouder- en kindzorg te werken, neem dan contact met ons op.’

Dan is er in het linkermenu ook het kopje ‘Locaties’:

‘Momenteel staan in de linkerkolom 22 CB’s vermeld. Van ieder CB vind je de volgende informatie:
– wie er werken
– spreekuurtijden
– telefonische bereikbaarheid
– hoe het CB telefonisch te bereiken is
– openstelling:
- voor iedereen
- voor mensen gelieerd aan een antroposofische huisartsenpraktijk
– eventuele samenwerking met regionale JGZ-organisatie’

Onder ‘Consultatiebureau’s’ wordt inderdaad opgesomd waar die verschillende locaties zijn te vinden, met alle nadere bijzonderheden:

Amersfoort
Amsterdam
Eindhoven
Gouda
Haarlem
Leiden
Maastricht
Naarden
Nijmegen
Roermond
Sittard
Utrecht
Zaanstad
Zeist
Zoetermeer
Zutphen

Reuze praktische informatie allemaal. Maar Emmen staat er dus niet bij. Op zoek daarnaar kwam ik op een pagina van de MEE in Groningen, met maar liefst 51 antroposofische organisaties. Die zich trouwens door het hele land bevinden, niet alleen in Groningen. Maar bovenaan op 1 stond dan toch dat

Antroposofisch Kinderspreekuur, Prinsenlaan 80, 7822 GJ EMMEN, 0591 - 63 02 77’.

Waarmee Annelies Meijer is getraceerd en haar ‘Antroposofisch Kinderspreekuur’ een officiële plek op internet bij de MEE blijkt te hebben gevonden.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)