Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

maandag 13 april 2009

Ademend

Ik ben bepaald gecharmeerd van de vernieuwde website van de Antroposofische Vereniging in België. De oude is trouwens nog niet weg; kun je mooi vergelijken. Die oude is schreeuwend lelijk. De nieuwe is een verademing. Veel mooier zelfs dan de Nederlandse; die bestaat alweer een jaar of vijf. Zie je meteen de ontwikkeling op websitegebied. De Nederlandse versie steekt nu bij die van de Belgische collega’s toch erg af: statisch en flets, alsof deze verkleurd is in de zon. Een soort wet van de remmende voorsprong?

De ontwikkelingen hebben niet stilgestaan, ook niet op webloggebied. Weblogs hebben een grote invloed, dat is duidelijk te zien. Dit ontwerp is daar in feite ook op gebaseerd. Hoewel ik niet zo houd van het Wordpressformat (op mijn breedbeeldscherm blijft die links en rechts grote lege plekken houden; dan heb ik toch liever Blogger van Google, die past zich makkelijk aan), vind ik dat de Belgische vrienden hun website erg mooi hebben opgetuigd. Heel helder en overzichtelijk. Vooral de wisselende afbeeldingen zijn zeer geslaagd en kleurrijk. Aan de teksten is ook veel zorg besteed: die zijn bijzonder vriendelijk, zonder poespas, direct en toegankelijk. Het geheel is ademend. Hulde!

Als voorbeeld, het welkom gaat gewoon zo (merkwaardig is wel dat dit niet de openingspagina zelf is die je op het thuisadres http://antroposofie.be/ krijgt; je komt dan namelijk bij actuele berichten die overigens niet al te actueel meer zijn...):

‘Welkom bij de Antroposofische Vereniging in België.

Op deze website kan u kennismaken met de Antroposofische Vereniging. We willen u informeren over de antroposofie en over de toepassingen ervan in het dagelijkse leven en werken.

Onze website is het voorportaal van ons werk. Ze nodigt uit om binnen rond te kijken en met ons contact op te nemen. Daarom vindt u hier allerlei over antroposofie, de vereniging en de antroposofische beweging in België.

Antroposofie is een moderne spirituele weg tot zelfkennis en kennis van de wereld. Ze helpt om midden in de wereld te staan en een praktische vorm te geven aan een spirituele levenshouding.

In het bovenstaand menu kan u kiezen voor meer achtergrond bij enkele onderwerpen of voor links naar aanverwante website’s. Via de agenda verneemt u meer over actuele activiteiten.

Neem gerust contact op voor reacties of vragen.

Wij wensen u een aangenaam bezoek.’

Als je zo vriendelijk wordt verwelkomd, wil je best nog wel eens een keer langskomen.

Wie ook zijn website heeft vernieuwd, is Kraaybeekerhof in Driebergen. Op 12 december 2008 schreef ik hier over in ‘Directeur’. Vlak voor Pasen is het gelukt om de website in een nieuw jasje te gieten. Ook dit is een enorme verbetering. Onderhoud is nu eenmaal nodig. In ‘over de academie’ wordt deze achtergrondinformatie gegeven:

‘Kraaybeekerhof academie is gevestigd op het prachtige landgoed Kraaybeekerhof midden in Driebergen. Een inspirerende omgeving voor scholing en ontwikkeling!

Ooit begonnen als een klein cursuscentrum, gericht op de biologisch dynamische landbouw, heeft de academie zich in de loop der tientallen jaren ontwikkeld tot een breed opleidingscentrum waar het nog altijd gaat om bewustzijn over aarde en mens. Inmiddels bieden wij een aantal stevige opleidingstrajecten, trainingen en kleinere cursussen aan.

Zo is er de opleiding tot tuintherapeut, waar de natuur wordt gebruikt als instrument om mensen tot zichzelf te laten komen. Ook leiden we op tot natuurvoedingskundige, waar het bewustzijn over mens en natuur tot uitdrukking komt in de vraag: welke natuurlijke voeding voedt de mens het best? Ook in de cursussen vinden we het thema natuur terug zoals bijvoorbeeld in de cursus over sterren kijken, “Licht op de Sterrenhemel”, het leren hoe je een moestuin kunt starten in “BD-tuinieren” en bij het maken van flowforms.

Bewustzijn over aarde en mens vraagt ook inzicht in ons eigen menselijk zijn en handelen; welke keuzes maken we, welke wegen slaan we in, wat bezielt ons, op welke manier kunnen we ons het beste uitdrukken? Dit soort vragen speelt als een rode draad door alle trajecten die wij aanbieden, maar is leidend in de meer persoonsgerichte trainingen als “LevensPad”, “Ik (&) Werk” en “Bewustzijn in Bedrijf”.

Het team van Kraaybeekerhof academie staat voor je klaar om vragen te beantwoorden als je meer wilt weten dan je op deze website kunt vinden. Irma Smit en Hester Prummel zijn verantwoordelijk voor de coördinatie van de opleidingen en zij beantwoorden de telefoon. Michiel Rietveld is hoofddocent en houdt zich bezig met het geven van lessen, cursussen en trainingen. Annette Beerens is studieleider van de opleiding tuintherapeut en Suzanne van Haaften geeft, naast het studieleiderschap van de opleiding tot natuurvoedingskundige, leiding aan de academie als geheel.

Tot ziens bij Kraaybeekerhof academie!’

Het is een heel werk om zo’n website opnieuw in de steigers te zetten. Dan kan het gebeuren dat nog niet alles helemaal in orde is. Zo ook hier bij de pagina met links. Bijvoorbeeld de links naar bd-vereniging en Biologica verwijzen niet goed. Maar als je dat eenmaal weet, neem ik aan dat dit gauw verholpen is.

4 opmerkingen:

René zei

Uitstekende site van de Antroposofische Vereniging in België, met daarbij ook de optie om het siteadres te posten op Facebook, MySpace, Twitter, enz.!

John Wervenbos zei

Een gespreks- / discussieforum tref ik er niet aan. Een welbewuste keus neem ik aan.

barbara2 zei

hm ich denke, wir kennen jemanden, der an der webseite nicht ganz unschuldig war.

Michel Gastkemper zei

Liebe Barbara,
Ja, ich weiss auf wem Du anspielst. Aber das ist ja, glaube ich, ein öffenbares Geheimnis...
Herzlich,
Michel

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)