Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 7 april 2009

Eerder en later

Het wordt moeilijk kiezen vandaag, want er is een hoop nieuws te melden. Daarom doe ik het voor een keertje anders, en ga ik vooral noemen wat zich voordoet, zonder er zelf echt op in te gaan of het zelf ook nog een keer weer te geven (hoewel er aanleiding voor zou zijn, anders zou het me ook niet zo opvallen waarschijnlijk; maar dat moet dan maar later een keertje).

Om te beginnen heeft de Algemene Antroposofische Vereniging (de Allgemeine Anthroposophische Gesellschaft: AAG) in Dornach, Zwitserland, afgelopen weekend haar jaarvergadering gehouden. En vandaag al is daarvan een behoorlijk verslag op haar website verschenen, met daarin de belangrijkste informatie. Ik sta gewoon versteld; ik geloof niet dat dat ooit eerder zo gebeurd is. Het is het werk van Wolfgang Held, die als voorlichter en woordvoerder optreedt.

Over jaarvergaderingen gesproken: op de website van de Antroposofische Vereniging in Nederland is nu al de jaarrekening 2008 online gezet. Daar is ook te vinden dat deze vereniging haar jaarvergadering dit keer in Zutphen zal houden, op 12 en 13 juni. Ook hier dus snelle informatieverstrekking. Dat is goed nieuws.

Ander nieuws gaat over AntroVista. Die website bestaat aanstaande zondag, op Pasen dus, precies acht jaar: ‘al acht jaar lang de grootste en meestbezochte antroposofische website van Nederland’, volgens eigen zeggen. Zo schrijft Wilfried Nauta vandaag:

‘Er zijn via AntroVista momenteel 2750 verschillende antroposofische adressen te vinden, waarvan een groot deel ook een website heeft. In de agenda vindt u honderden activiteiten waaraan u kunt deelnemen. In de database met spreuken vindt u talloze spreuken van Steiner en anderen. (We kunnen nog wel een tijdje doorgaan met opsommen: nieuwsrubrieken, e-cards, downloads, DoeHoek, prikbord, artikelen, forums, recepten, enz.)

Veel geld heeft al dat moois de antroposofische gemeenschap overigens niet gekost. Wel veel zorg, aandacht en liefde: AntroVista bestaat dankzij de belangeloze inzet van schrijvers, kunstenaars en vaklieden uit alle werkgebieden. Samen zorgen ze voor een veelkleurig en rijkgeschakeerd beeld van de antroposofie in Nederland.’

En dat is best alvast een felicitatie waard. Bij deze!

Verder is er het nodige nieuws te melden bijvoorbeeld vanuit Biologica over interessante ontwikkelingen in de biologische landbouw, over het Nationaal Platform Stralingsrisico’s dat een oproep deed dat hevig wordt betwist door de Vereniging tegen de Kwakzalverij, en over Hugo Verbrugh die op zijn weblog stug doorgaat met zijn kruistocht tegen de onwetenschappelijkheid van bijna-dood-ervaringen en hun verkondiger Pim van Lommel. Daarbij reageert hij op ingezonden brieven in de nieuwste Motief, van lezers die zijn daar eerder geuite kritiek op Van Lommel maar niets vinden. Maar zoals gezegd, dat is allemaal meer iets voor later.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)