Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

maandag 19 juli 2010

Forum

Het is een jaar geleden dat ik het voor het laatst had over de Antroposofische Vereniging in België. En dan vooral over haar website. Zo schreef ik op 13 juli 2009 in ‘Achterstand’:

‘Maar helaas, nadat ik op 13 april zo lovend was in ‘Ademend’ over haar vernieuwde website, is me gebleken dat ik véél te vroeg had gejuicht. Want sindsdien is daar niets, ik herhaal: werkelijk niets, gebeurd (afgezien van het bijhouden van de agenda). Dus ik vrees dat ik mijn loftuitingen weer zal moeten intrekken.’

Om dit te illustreren, haalde ik de ‘Actuele berichten’ aan, die niet bepaald actueel meer bleken. Ook vandaag is dit niet veel anders. De twee laatste actuele berichten zijn van 22 maart. De eerste gaat over Eliant:

Eliant – Nog 86.000 handtekeningen
Tot nu toe – stand van zaken 21 maart 2010 – zijn er wereldwijd 1.023.541 handtekeningen geplaatst, daarvan komen er 913.326 uit Europa en hiervan ruim 156.000 uit Nederland. Nog niet getekend? Vrienden die nog niet hebben getekend? Eén plaats: www.eliant.nl

Overigens is de stand momenteel niet veel beter:

‘Current progress: 1.070.258 signatures
EU countries 956,377 (28.06.2010)’

Met andere woorden: men is nog niet erg opgeschoten met de vurig gewenste miljoen Europese handtekeningen. – Het tweede bericht van 22 maart op de Belgische website gaat over de ‘Statutaire Algemene Ledenvergadering’ van 6 maart 2010. Klikken we op deze link, lezen we:

‘Alleen voor leden van de Antroposofische Vereniging.
Op de agenda onder meer:
– herdenking van de gestorven leden en verwelkoming van de nieuwe leden
– presentatie jaarverslag 2009
– goedkeuring jaarrekening 2009
– décharge bestuursleden
– verslag van de formatiegroep en voordracht van nieuw bestuur
– visie nieuw bestuur en begroting 2010
– verkiezing nieuw bestuur

Data: zaterdag 6 maart 2010
Info: 09/233 54 58
Organisatie: Antroposofische Vereniging
Plaats: Steinerschool De Zonnewijzer – Privaatweg 7 – 3018 Wijgmaal
Uur: van 9u30 tot 14u30’

Maar verder kan ik hier niets over vinden. Terwijl bijvoorbeeld het agendapunt ‘verkiezing nieuw bestuur’ wel nieuwsgierig maakt. Wel vind ik onder ‘Bestuur’:

‘Bestuursleden
Algemeen: bestuur (at) antroposofie.be
Vera Van Ighem – veravanighem (at) antroposofie.be
Mario Damen – mariodamen (at) antroposofie.be
An Notebaert – annotebaert (at) antroposofie.be
Pat Perquy – patperquy (at) antroposofie.be
Peter Van den Broeck – petervandenbroeck (at) antroposofie.be’

Alleen op de website van Via Libra (voorheen de Rudolf SteinerAcademie) vind ik dit korte berichtje uit het e-zine van 6 april 2010, met als titel ‘Nieuw bestuur voor de Antroposofische Vereniging in België’:

‘Op de algemene vergadering van 2009 werd het al aangekondigd, en op de algemene vergadering van maart 2010 werd het bevestigd: de Antroposofische Vereniging in België heeft een (compleet) nieuw bestuur gekregen. Dit bestuur bestaat geheel uit vrijwilligers. Deze zijn: Mario Damen, An Notebaert, Pat Perquy, Peter Van den Broeck en Vera Van Ighem. Het secretariaat van de Antroposofische Vereniging is te vinden in Gent (F. Lousbergskaai 44) en op internet: www.antroposofie.be.

Via Libra vzw staat klaar om intensief met deze nieuwe ploeg van bestuurders samen te werken!’

Je gaat je onwillekeurig afvragen wie ook alweer in het oude bestuur zaten. Daar is nog wel achter te komen, als je de oude website van de Antroposofische Vereniging in België bezoekt. Merkwaardig genoeg is die nog bijgehouden tot en met december vorig jaar. Daar vind ik als bestuursleden vermeld: Bart Vanmechelen, Mieke Verschueren, Luc Vandecasteele, Jan Borghs, Marie-Anne Lemaire, Annelise Crassaerts en Heidrun Landwehr.

Ga ik naar de website van het Goetheanum, en klik ik op ‘Anthroposophische Gesellschaft’, zie ik in het menu links ook ‘Die Gesellschaft in der Welt’. Die link toont ook de ‘Antroposofische Vereniging in België’, met als ‘Generalsekretär: Mario Damen’. Dus niet de oude vertrouwde Jan Borghs meer.

Over de reden van de volledige bestuursvernieuwing en de waarschijnlijk veranderde visie op het besturen van de Antroposofische Vereniging vind ik zogezegd niets. Jammer, want zo ontbreekt de kans om de ontwikkelingen bewust mee te maken. – Dat het tobben blijft met antroposofische verenigingen, moge ook blijken uit het commentaar dat John Wervenbos op 23 juni gaf op de weblog van Hugo Verbrugh van dezelfde datum, getiteld ‘“Hier beneden is het niet”: Ja?Nee. “Werkelijk contact maken lukt alleen nog in het virtuele leven”.’ Dat was om 9.51 uur:

‘Een triest voorbeeld van een mislukte virtuele ontmoetingsplaats vormt het AViN Discussieplein. Als je dat plein nu bezoekt, krijg je de mededeling te zien dat dit gespreksplein vanwege gebrek aan interesse en deelname per augustus dit jaar zal zijn opgeheven.
AViN Discussieplein: forum.antroposofie.nl/

Men gooit dus de handdoek in de ring in plaats van een poging te ondernemen om het aantrekkelijker te maken. Er stonden/ staan topics op dat plein die op zijn minst historische waarde hebben. Waarom opheffen? In ieder geval enkelingen getroost(t)en zich de moeite om bezoekers van dat forum goed te informeren.
Zie bijvoorbeeld een recent posting van Rob Steinbuch: forum.antroposofie.nl/zforum/view_topic?topic_id=118&start=30

Hangt dit samen met een mogelijk besluit daarover genomen op de jaarvergadering van de Antroposofische Vereniging in Nederland (AViN) onlangs? Ik weet het niet, want was er niet bij. Komt weer lekker democratisch over.’

Enkele dagen later, op 29 juni, reageerde Frans Wuijts hierop in ‘De aanpak van infectieziekten leidde tot felle reacties op internet. Bloggers trekken ten strijde’ van Hugo Verbrugh. Zijn commentaar plaatste hij om 10.36 uur:

‘Zoals hier al is gemeld, zal het discussieplatform van de Antroposofische Vereniging in Nederland eind augustus 2010 worden opgeheven omdat het nauwelijks wordt gebruikt. Daarentegen zijn weblogs als die van Hugo Verbrugh, John Wervenbos, Ridzerd van Dijk en van mijzelf zo langzamerhand redelijk succesvol, als het gaat om deelname en reacties van diverse geïnteresseerden. Men kan zich de vraag stellen waarom dat daar wel het geval is, terwijl het discussieplatform van de AViN een zieltogend bestaan leidt (“lijdt”).

Ik heb daarom een brief opgesteld voor het bestuur van de AViN waarin ik ongeveer het volgende betoog:

“Opheffen van het discussieplatform nu, betekent verdwijnen van een medium dat zich nog maar amper heeft kunnen ontwikkelen. Het heeft ruim de tijd nodig om te kunnen rijpen. Daarom zou ik het beter vinden dit besluit terug te draaien. Want weg is immers weg. Ondertussen kan er met behulp van mensen die daaraan willen meehelpen enige extra aandacht worden gegeven aan een beter technisch functioneren van het forum (de vkblogs werken veel toegankelijker) en het forum adequater en frequenter worden gepromoot.

Verder noem ik in dit verband nog het vkblog Antroposofie: www.vkblog.nl/groep/298/Antrop... “Ieder die wat lezen of schrijven wil over of vanuit antroposofie en Rudolf Steiner is hier aan het juiste adres. Het is de bedoeling dat dit een gevarieerde en veelbezochte groep wordt. Daarom worden antroposofen en geïnteresseerden met nadruk verzocht hier zelf blogs toe te voegen”.

Tenslotte wijs ik op de bloggesprekken van korte tijd geleden over de eventuele oprichting van een “Antroposofie Monitor”. Wie deze brief wil ondersteunen, melde dit s.v.p. hier even. Onderaan de brief plaats ik dan een lijstje met namen en dan kan die deze week nog naar de Boslaan worden verstuurd.’

Wie naar de forumpagina van de Antroposofische Vereniging in Nederland gaat, krijgt deze tekst voorgeschoteld:

‘Na een aantal jaren blijkt dat het internet forum van de Antroposofische Vereniging in Nederland nauwelijks gebruikt wordt. Er is besloten om het forum derhalve af te sluiten en op te heffen. Wilt u uw bijdragen aan het forum behouden kunt u tot eind augustus 2010 door middel van knippen en plakken uw bijdragen verzamelen. Na eind augustus 2010 bestaat het internet forum niet meer.

U wordt na 10 seconden automatisch doorgeschakeld naar het forum, of klik hier om naar het forum te gaan.’

1 opmerking:

Frans Wuijts zei

Hallo Michel,

Zodra ik een reactie heb gekregen, laat ik het je weten. Prima dat je het hier ook aan de orde hebt gesteld!

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)