Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 8 maart 2011

Vork

We beginnen vandaag met ‘Afrikaans bezoek op Vrijeschool de Es’ in het Drenthe Journaal:
‘De burgemeester van Naledi, mevrouw Mompati, het hoofd van de Mokgosi school, mevrouw Maroka, wethouder Maurice Hoogeveen en beleidsmedewerker Van Buiten werden afgelopen maandag warm onthaald op Vrijeschool de Es in Assen. De leerlingen zongen een met trommels begeleid Afrikaans lied en er waren zelf gemaakte cadeautjes voor het bezoek. Vrijeschool de Es heeft een band met de Mokgossi school in het Zuid-Afrikaanse Naledi.

Burgemeester Mompati wilde graag afscheid nemen van Vrijeschool de Es, die ze al eerder bezocht. Mevrouw Maroka van de Mokgosi school was blij om een tegenbezoek te kunnen brengen aan Vrijeschool de Es. Enkele maanden geleden bezocht juf Ellen Boerma al haar school in Naledi. Maroka heeft ’s middags meegelopen op school en er is besproken wat de beide scholen voor elkaar kunnen betekenen. Het Zuid-Afrikaans schoolhoofd is enthousiast over de lesaanpak van de Vrijeschool. “Er is hier zoveel warmte en aandacht voor de kinderen. En de kinderen krijgen de kans om te worden wie ze zijn.” Bovendien merkte ze op dat kinderen over de hele wereld hetzelfde zijn. “Ik zie in de kinderen hier, mijn eigen kinderen op de Mokgosi school.”

De Mokgosi Primary School staat in de township Huhudi van de gemeente Naledi (de zustergemeente van Assen). Het is een school met alleen zwarte kinderen. Nu zijn er bijna 600 leerlingen. In de wijk waar de school staat is bijna iedereen werkloos en zijn er grote sociale problemen. Omdat de kinderen ’s morgens een maaltijd krijgen, komen ze naar school. De leerkrachten op de school werken met een bewonderenswaardig enthousiasme aan de toekomst van de kinderen.

Het bezoek aan Vrijeschool de Es vindt plaats in het kader van het afscheidsbezoek van burgemeester Mompati aan Assen. Ze stelt zich niet meer beschikbaar voor een nieuwe termijn als burgemeester. Ze is inmiddels 85 jaar oud.’
Het volgende betreft de ‘Muzikale lentemarkt op open dag Vrije School Amersfoort’, zoals vandaag gemeld in ‘De Stad Amersfoort’, inclusief zes foto’s:
‘Op zaterdag 19 maart staat de Vrije School in Amersfoort in het teken van de lente. Tijdens een open dag is iedereen van 10.00 tot 14.00 uur van harte welkom. Knutselen, kijken, lessen volgen, muziek luisteren of dansen is allemaal mogelijk. Speciaal tijdens de open dag is de CD-presentatie met kinderliedjes van de zesde klas.

Ieder jaar zet de Vrije School haar deuren open voor ouders, leerlingen, buurtbewoners en toekomstige ouders en leerlingen. De hele dag door worden open lessen gegeven. Deze lessen geven een indruk van de lesstof die in de diverse leerjaren wordt aangeboden. Ook geven leerlingen diverse podiumpresentaties. Zij laten zien en horen wat zij momenteel in hun klas leren.

In de centrale hal staan diverse informatiestands waar geïnteresseerden met hun vragen terecht kunnen. Hier zijn de schoolleiding en leerkrachten aanwezig, maar ook medewerkers van Kindercentrum Panta Rhei, die de buitenschoolse opvang verzorgt en naast de school vrije peutergroep De Toverfluit aanbiedt. De hele dag is live muziek van leerlingen en ouders te horen. Ook zijn er films van euritmie-voorstellingen te bekijken. Euritmie is een bewegingsvorm die specifiek wordt beoefend op de vrijeschool. Verspreid door school staan fleurige kraampjes waar lentespulletjes worden verkocht. Voor de kinderen zijn er verschillende knutselactiviteiten. Voor de allerkleinsten is er professionele kinderopvang en speelgelegenheid aanwezig zodat ouders en oudere kinderen rustig een les of presentatie kunnen bijwonen.

Bijzonder is de presentatie van de CD 'Round and Round' van de zesde klas. Deze CD geeft een muzikaal beeld van de liederen die in de klas, thuis en tijdens jaarfeesten worden gezongen. De kinderen zingen alles zelf en begeleiden de liedjes op cello, piano, dwarsfluit, viool, accordeon, gitaar, djembé en drum. Kijk voor meer informatie op de speciale website: https://sites.google.com/site/cdroundandround/

Vrije School Amersfoort aan de Romeostraat 74 is een basisschool op antroposofische grondslag. Creativiteit, kunstzinnigheid, natuur, verbinding en beweging spelen een belangrijke rol. Vrije School Amersfoort stelt zich ten doel haar leerlingen te ondersteunen zichzelf en hun talenten te ontwikkelen in verbinding met hun omgeving om zo tot vrije en liefhebbende mensen te groeien in de wereld van nu, in contact met de wereld van nu. Mail voor meer informatie naar admin@vrijeschoolamersfoort.nl of kijk op de website www.vrijeschoolamersfoort.nl.’
Hetzelfde bericht stond op 3 maart ook in ‘Dé Weekkrant’, terwijl de website van de school zelf er eveneens mee getooid is. Ze houden niet van half werk, daar in Amersfoort! Waar u in ieder geval even naar moet klikken, is die website over de cd. Daar staat:
‘Hier kun je alles vinden dat te maken heeft met de CD Round and Round van klas 6C van de Vrije School Amersfoort. Klik verder naar MP3’s, Foto’s en Video’s en Liedteksten.’
Echt doen, is heel leuk! – Dan heb ik nog twee andere berichten, afkomstig van Proef.nu. De Vitatas Wetenswaardigheden werden afgelopen vrijdag 4 maart weer aangevuld (men had een tijdje achter gelopen). Van 25 februari is ‘Biologisch als wereldbeweging’:
‘Afgelopen week vond de Biofach beurs in Neurenberg plaats. Dit is de grootste internationale biologische beurs in de wereld, die niet voor niets in Duitsland plaatsvindt. Circa 45.000 bezoekers uit de hele wereld bezochten deze beurs, waar alle trends, groot en klein, zichtbaar worden. De belangrijkste trend is de aanhoudende groei van de consumentenvraag naar biologische kwaliteitsproducten. De financiële crisis van de afgelopen jaren heeft daar weinig aan kunnen veranderen en nu het in veel landen weer beter gaat, trekt de groei verder aan. Duitsland groeide het afgelopen jaar naar een omzet van 5,9 miljard. Engeland zit weer stevig in de lift, na een dip, met een groei van 10% en Frankrijk blijft doorstomen naar de top van de middenmoot met een groei die voor het vierde achtereenvolgende jaar boven de 15% ligt. Nederland doet het met een groei van circa 15% in 2010 ook heel goed.

In de Scandinavische landen, Oostenrijk en Zwitserland, nadert de biologische omzet zelfs de 10% van de totale voedingsbesteding. Goed nieuws voor de biologische boeren: ook het areaal neemt toe. In Duitsland is het areaal biologische landbouw voor het eerst boven de 1 miljoen hectare uitgekomen. In Frankrijk komen er maandelijks 30 nieuwe biologische boeren bij en ook in Nederland begint de omschakeling naar biologisch weer toe te nemen. Dat zal ook moeten, want de verwachting is dat opkomende landen die nu nog exporteren, zoals China en Brazilië over vijf jaar netto importeurs zullen zijn van biologische grondstoffen door de snel toenemende vraag naar biologisch in deze grote landen.

De tweede grote trend was dan ook de zorg om de continuïteit van voldoende biologische grondstoffen. De groter groeiende bedrijven in de biologische sector, van bakkerij tot jammakers, van vleesverwerkers tot kaasmakers, van conservenfabrikant tot groothandels in verse producten, ze zijn op zoek naar langdurige garanties voor voldoende biologische grondstoffen. Dat is een goede ontwikkeling, want langdurige relaties zorgen voor stabielere prijsopbouw en dat is gunstig voor de boer en de consument.

Het derde grote thema is kwaliteit. De biologische sector is zich bewust dat de consument hoge verwachtingen heeft van het biologische product: gezond, lekker, duurzaam en eerlijk, dat zijn de vier belangrijkste verwachtingen. Dankzij strenge wetgeving kan biologisch behoorlijk wat verwachtingen waarmaken, maar niet allemaal. Er is geen wetgeving over fairtrade en geen wetgeving over energieverbruik. Bij veel bedrijven, ook in Nederland is die beweging gaande, willen de onderdelen die niet wettelijk zijn vastgelegd, zelf gaan verankeren in hun bedrijfsvoering. Ook komen er combinaties van keurmerken tot stand, zoals bio-fairtrade en bio-CO2 neutraal.

Om met een kleine trend te eindigen: we troffen heerlijk vanille en chocolade ijs aan, gemaakt van... rijstemelk! Van Nederlandse bodem, dus ongetwijfeld binnenkort ook verkrijgbaar.’
De bijdrage van 4 maart was getiteld ‘Stemmen met je vork’:
‘Na ruim twee jaar heb ik eindelijk de documentaire Food Inc. helemaal bekeken. Het geeft een schokkend en soms misselijkmakend beeld van de realiteit achter de schone schijn in de schappen van de supermarkt in de VS. Achter de kleurige veelvormigheid van de verpakkingen gaat een benauwende eenvormigheid schuil:

– 70% van alle voedingsmiddelen bevat maïs als ingrediënt in de vorm van suikers, zetmeel en hulpstofjes. Ook het veevoer bestaat voornamelijk uit maïs, waardoor dit ook in alle dierlijke producten terugkomt;

– 70% van de totale vleesmarkt in de VS is in handen van 4 vleesverwerkende bedrijven, waar de boeren met handen en voeten aan gebonden zijn;

– het overgrote deel van het vlees is afkomstig uit de niet-grondgebonden landbouw, waar megastallen (met maïs en soja als voer) de norm zijn;

– de meerderheid van maïs- en sojateelten zijn nu genetisch gemanipuleerd en in handen van Monsanto. De boeren zijn volledig afhankelijk van hem.

De drang naar eenvormigheid vindt zijn startpunt in de fast-foodindustrie. Door het efficiënt produceren van eten op grote schaal, kan de prijs omlaag. Dankzij de subsidie op de teelt van granen, kan vlees steeds goedkoper geproduceerd worden. Schaalvergroting en beheersing van de processen jaagt de race naar “goedkoop en veel” verder aan. Problemen die zich daarbij voordoen, zoals de toename van dierziekten en E.colli- en Salmonellabesmettingen in de hele voedingsketen (niet alleen in vlees, maar ook in groenten!), worden beschouwd als nieuwe uitdagingen die met technische ingrepen kunnen worden verholpen. Toevoeging van antibiotica aan het basisvoer is zo’n technische oplossing, met als dramatisch bijeffect dat steeds meer mensen resistent worden voor antibiotica. Een probleem dat inmiddels ook ruimschoots tot Nederland is doorgedrongen. Om de gevaarlijke bacteriebesmettingen tegen te gaan zijn er vleesfabrieken die het vlees ontsmetten met ammonium en chloor. Wat voor voedingswaarde kan dat nog bevatten?

Deze documentaire toont vooral het systeem achter de voedingsindustrie: constante druk op schaalvergroting en kostenverlaging om vette en zoete voeding met zoveel mogelijk profijt te kunnen verkopen. De winnende bedrijven hebben hun vizier gericht op essentiële schakels in de keten, zoals de zaadveredeling en de bulkvoorzieningen. De enige schakel in de keten die dit tij kan keren is de klant. Door de toenemende vraag in de VS naar biologische producten en het ontstaan van een groot netwerk coöperatieve winkels, hebben ook supermarkten als Wall-mart biologische producten opgenomen. Hetzelfde proces zien we in Nederland. Aan de ene kant verschijnen megastallen (die bijna niemand wil) voor goedkoop en veel vlees; aan de andere kant groeit biologisch met meer dan 20%.

Stemmen met je vork is en blijft de beste manier om kwaliteit voor je geld te krijgen: koop biologisch.’
U ziet het goed: deze tekst is in de ik-vorm geschreven. Maar wie die ik nu eigenlijk is... Ik heb er tot nu toe alleen maar over kunnen speculeren. Wie het ook is, hij (of zij) heeft inzicht en overzicht, en kan dat ook goed op schrift stellen. – Het laatste vandaag vond ik op de website van uitgeverij Perseus in Bazel. U weet misschien wel, van die eenmansuitgever Thomas Meyer. Daar staat dit:
‘Zum 150. Geburtstag Rudolf Steiners

Die 19 «Klassenstunden», vollständiger Text in einem Band, mit Erläuterungen und Kommentaren. Herausgegeben von Thomas Meyer

Der Mediationsweg der Michaelschule in neunzehn Stufen
Rudolf Steiners esoterisches Vermächtnis aus dem Jahre 1924

Diese neu gestaltete Ausgabe des esoterischen Vermächtnisses Rudolf Steiners (1861–1925) aus dem Jahre 1924 wendet sich an jedermann, der das ernste Bedürfnis nach einer wahrhaft zeitgemäßen meditativen Schulung in sich trägt.

Es handelt sich um die dritte, vollständige Ausgabe der neunzehn esoterischen Stunden, die Rudolf Steiner zwischen dem 9. Februar und dem 2. August 1924 in Dornach gehalten hatte (Textgrundlage: Ausgabe von 1977). Diese neunzehn Stunden stellen neunzehn Stufen des durch Steiner gegebenen Meditationswegs der Michaelschule dar. Die erste «Gehilfin» beim Aufbau dieses Weges war Ita Wegman (1876–1943).

Historisch knüpft diese Ausgabe an die Tatsache an, dass bereits einer der ersten, von Steiner sehr geschätzten und von ihm noch im November 1924 autorisierten Leser und Halter der «Klassenstunden» diese Aufgabe zwölf Jahre lang innerhalb der erwähnten Rahmeninstitutionen (Anthroposophische Gesellschaft und Freie Hochschule) leistete, um sie nach den katastrophalen Ereignissen von 1935 neun weitere Jahre außerhalb der genannten Institutionen fortzusetzen. Es handelt sich um Ludwig Polzer-Hoditz (1869–1945).

Zum sachgemäßen Umgang mit den hier veröffentlichten Mantren und Ausführungen Rudolf Steiners gehört ein gewisses Vertrautsein mit den Grundlagen des anthroposophischen Schulungsweges, wie sie in Steiners Buch Wie erlangt man Erkenntnisse der höheren Welten? (GA 10), in seinem Werk Die Geheimwissenschaft im Umriss (GA 13) oder in anderen seiner Grundschriften dargestellt sind.

472 S., Leinen, geb., Fr. 44.– / Euro 35.–
ISBN 978-3-907564-79-0’

2 opmerkingen:

barbara2 zei

uups die klassenstunden frei verkäuflich für jedermann? darf der das? welcher thomas meyer ist das, der vom europäer oder der mit den elementarwesen?

Michel Gastkemper zei

Liebe Barbara,
Er ist unserer lieber Baseler Verleger.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)