Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 18 februari 2010

Uitblinker

De Stentor blijft verbazen met het nieuws dat het over vrijescholen weet te brengen. Vanochtend weer het mooie bericht over ‘Annemarie Kamstra (65) is niet te stoppen’:

‘Annemarie Kamstra-Cronjé is de 65 jaar ruim gepasseerd en daarom is het hoog tijd afscheid te nemen van haar baan als zorgcoördinator in dienst van vrije school De IJssel (voortgezet onderwijs). Als remedial teacher, ambulant begeleider en zorgcoördinator was Kamstra (Zuid-Afrikaanse van geboorte) jaren actief binnen het vrije-schoolonderwijs.

Haar pensioen betekent niet het einde van haar arbeidzame leven. “Daar moet ik niet aan denken”, zegt ze uit de grond van haar hart. Kamstra heeft aan huis een praktijk opgezet, die zich richt op kinderen met dyslexie, dyscalculie en leerproblemen. In het nieuwe ROC-gebouw gaat de Zutphense voor de Volksuniversiteit cursisten inwijden in de geschiedenis van haar geboorteland aan de hand van Zuid-Afrikaanse proza en poëzie. Voor een afscheidsborrel op de vrije school De IJssel aan de Dieserstraat zijn belangstellenden vanmiddag welkom tussen half vijf en half zes.’

Doet me trouwens denken aan een ander bericht, een week geleden. Tamara de Vries van Almere Vandaag kwam vorige week woensdag met ‘Almeerse voor hulpproject naar Zuid-Afrika’.

‘De Almeerse Truus Warrink vertrekt vrijdag als bestuurslid van het Internationaal Hulp Fonds (IHF) naar Zuid-Afrika.

Het IHF is een fonds dat in veertig landen vrije scholen ondersteunt. “Ik beheer de portefeuille Afrika van het fonds, die 27 projecten omvat”, vertelt Warrink. “Het doel van de reis naar Zuid-Afrika is tweeledig. Ik heb een controlerende taak en omdat ik al vele jaren in het peuterspeelzaalwerk van Christoffeltje en Catrijntje betrokken ben, ga ik daar kleuterleidsters begeleiden.”

In de township Alexandra bij Johannesburg en op een school in Madietane, een klein dorp in het noorden van het land, gaat Warrink leidsters begeleiden. “Je moet je voorstellen dat de onderwijssituatie op staatsscholen in Zuid-Afrika heel slecht is. De kinderen leren uit angst. Arme mensen zijn op de staatsscholen. Met de sponsoring probeert IHF de situatie te verbeteren.”

Verder bezoekt Warrink in het noorden een “bush”-ziekenhuis, waar zij 43 jaar geleden als medisch-analiste gewerkt heeft. Zij eindigt haar reis bij IHF-projecten in Kaapstad.

Tijdens haar reizen bezorgt Warrink ook hulpgoederen die Christoffeltje en Catrijntje voor hun eigen partnerschooltje bijeenbrengt. “Er wordt ook regelmatig geld ingezameld en soms breng ik kleding, alles wat van pas komt.” Door haar reizen weet Warrink waar de nood het hoogst is. “Zo ken ik een boer en die heeft bij elkaar honderd kinderen op zijn erf rondlopen. Het zijn kinderen van wie de familie aan aids is gestorven. Ze werken af en toe voor hem en krijgen van hulporganisaties eten. Daar probeer ik dan ook een beetje de nood te lenigen.”

Meer informatie: t.warrink@internationaalhulpfonds.nl.’

Veel minder vrolijk nieuws uit Boxmeer, gisteren. ‘Kliknieuws’ (wat dat ook precies moge zijn) meldde in ‘Morgenster Boxmeer sluit deuren’:

‘Met ingang van het nieuwe schooljaar moet Vrije School De Morgenster in Boxmeer de deuren sluiten. Er hebben zich te weinig leerlingen aangemeld.

De vrije school kampt al jaren met een teruglopend leerlingenaantal. Er hebben zich in het laatste schooljaar onvoldoende leerlingen ingeschreven om op de teldatum van 1 oktober 2009 het bestaansrecht van de school te onderschrijven. In de vleugel waarin het onderwijs is gehuisvest zitten ook een peuterspeelzaal en een kinderopvang (BSO en dagopvang). De BSO en de kinderopvang willen een doorstart maken in de ruimtes waarin ze de afgelopen drie jaar hebben gewerkt en in hebben geïnvesteerd.’

Daar tegenover staat het bericht van het ANP van eergisteren, ‘Slechtste pabo’s van Nederland in Amsterdam’. Waarom dit zo interessant is? Dat blijkt pas halverwege het bericht:

‘De Amsterdamse lerarenopleidingen voor het basisonderwijs zijn de slechtste van Nederland. De christelijke hogeschool Driester Educatief uit Gouda en de Katholieke Pabo Zwolle bieden de beste pabo aan. Dat concludeert de onderwijsbond AOb op basis van onderzoek naar ruim dertig opleidingen.

De bond keek naar verschillende criteria als het oordeel van studenten, de grootte van de klassen, het aantal college-uren en het slagingspercentage. “Er is een kleine kopgroep en een grote middenmoot. Een klein clubje bungelt onderaan”, zei een woordvoerder dinsdag over de ranglijst. Opvallend is dat studenten geen enkele opleiding een onvoldoende geven.

Er zijn grote kwaliteitsverschillen, stelt de AOb. De beste hogescholen staan buiten de Randstad of hebben een bijzondere signatuur. Ze zijn orthodox christelijk, katholiek of antroposofisch. De top drie is ten opzichte van het vorige overzicht van de vakorganisatie gelijk gebleven. Op de derde plek staat nog steeds de Hogeschool de Kempel uit Helmond.

Ook vorig jaar scoorde de Amsterdamse opleidingen slecht. Een student kan daar beter uitwijken naar de vestiging van de Hogeschool van Amsterdam in Almere. Die doet namelijk wel mee in de middenmoot. De onderwijsinstelling Ipabo uit de hoofdstad heeft nog steeds geen keurmerk gekregen, omdat de kwaliteit van het onderwijs te wensen overlaat. De pabo van de Hogeschool van Amsterdam moest vorig jaar in de herkansing en kreeg nu wel een accreditatie.’

Dit lieten het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad zich natuurlijk geen tweede keer zeggen:

‘De beste hogescholen staan buiten de Randstad of hebben een bijzondere signatuur. Ze zijn orthodox christelijk, katholiek of antroposofisch.’

Maar ja, daarmee moeten ze de antroposofische pabo natuurlijk op de koop toe nemen. Trouwens, De Pers kwam er ook mee, en diverse andere nieuwsmedia.

Ik kan hier in herinnering roepen wat ik op 4 december 2009 schreef in ‘Paniek’ en op 23 november in ‘Genie’: hoe Hogeschool Helicon was uitgeroepen tot ‘Beste pabo 2009’. Deze opleiding stond in ieder geval hoog op de ranglijsten van Elsevier, het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond AOb en de Keuzegids Hoger Onderwijs. En dat is nu niet verminderd.

Hogeschool Helicon speelt er vandaag meteen op in. Maar verder dan ‘Beste Pabo 2010. De Pabo die weer uitblinkt!’ zijn ze nog niet gekomen. Dus dat kunnen we binnenkort nog verwachten.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)