Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

woensdag 17 februari 2010

Vermarkting

Zaterdag 6 februari 2010 kon ik een ‘Onthulling’ doen, dankzij Motief, over het Louis Bolk Instituut. Over een wisseling van de wacht, bestuurder Vincent Blok zou het instituut onverwacht gaan verlaten. Het was sneu dat dit bericht net een paar dagen kwam voordat op maandag de website van het Louis Bolk Instituut helemaal vernieuwd was. Dit feit kreeg daardoor niet het feestelijke tintje dat je daarbij had mogen verwachten.

Inmiddels is er meer duidelijkheid vanuit het Louis Bolk Instituut zelf gekomen. Het volgende persbericht is recent naar buiten gebracht, getiteld ‘Nieuwe bestuurder Louis Bolk Instituut’. De inhoud is deze:

‘Per 1 februari 2010 is de heer Bendert Gijzel gestart als interim bestuurder bij het Louis Bolk Instituut. Hij neemt de taken over van de heer Vincent Blok die met ingang van dezelfde datum teruggetreden is als bestuurder.

Raad van Toezicht en bestuurder zijn samen tot de conclusie gekomen dat het beter is om het stokje over te dragen. Vincent Blok heeft de afgelopen jaren een aantal noodzakelijke strategische stappen gezet en organisatieveranderingen doorgevoerd, die weerstand hebben opgeroepen bij een deel van de medewerkers.

In het licht van de veranderde marktomstandigheden in 2010-2011 (het aflopen van de Nota Biologische Landbouw, een reductie van de subsidiestromen op landelijk en provinciaal niveau vanwege de kredietcrisis) zijn mogelijk opnieuw veranderingen van beleid noodzakelijk.

Bendert Gijzel zal het Louis Bolk Instituut de komende periode leiden op interimbasis en samen met het MT en de OR in opdracht van de Raad van Toezicht het profiel voor de nieuwe bestuurder opstellen.’

‘Over het Louis Bolk Instituut’ zelf vermeldt het persbericht verder nog:

‘Het Louis Bolk Instituut is een internationale, onafhankelijke onderzoeks- en adviesorganisatie die dankzij haar participerend onderzoek en advies oplossingen biedt voor knelpunten in de biologische en duurzame landbouw, voeding en gezondheidszorg. Bij het Louis Bolk Instituut zijn ongeveer zeventig werknemers actief vanuit het hoofdkantoor Driebergen, Accra (Ghana) en Kampala (Oeganda). Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere het ministerie van LNV, Europese Commissie, Oxfam Novib en Weleda.’

Op de vernieuwde website staat dit persbericht (nog) niet. Wel is Bendert Gijzel er te vinden; weliswaar een beetje verstopt, maar niettemin is hij gewoon aanwezig onder ‘medewerkers’:

‘Drs. Bendert Gijzel
bestuurder ad interim
T: +31(0)343 523860 (algemeen)
b.gijzel@louisbolk.nl

Er staat sinds gisteren wel een ander persbericht op de website, ‘Verburg ontvangt Organic Business Guide’:

‘Minister Verburg ontvangt voorpublicatie van Internationale Organic Business Guide

Minister Verburg van LNV zal op 19 februari tijdens de Biofach een voorpublicatie van de Engelstalige Organic Business Guide ontvangen uit handen van auteur Bo van Elzakker. De Biofach is de grootste beurs voor biologische producten ter wereld en vindt plaats van woensdag 17 tot en met zaterdag 20 februari in Nürnberg. De Minister bezoekt het Africa Pavilion in het kader van de focus op aankoop van biologische producten vanuit o.a. Zuid-Afrika.

Grotere kansen op Europese markt

De Organic Business Guide is een gezamenlijk initiatief van IFOAM, Helvetas, Agro Eco Louis Bolk Instituut, ICCO en UNEP, en is gefinancierd door het Zweedse SIDA en het Zwitserse SECO. De gids is een perfecte tool voor Afrikaanse boerencoöperaties en agrarische ondernemers om hun kansen op Europese markten te vergroten. Behalve adressen, concept business plannen, schema’s voor certificering en kwaliteitsmanagement, bevat de gids ook praktische tips en adviezen voor betere vermarkting van Afrikaanse duurzame producten.’

Maar Gerda Verburg was ook vandaag al op de Biofach, op de stand van Eosta notabene, de internationale biologische handelsonderneming van Volkert Engelsman. ‘Internationale Vertreter der Bio-Branche überreichen Aufruf an Landwirtschaftsministerinnen der Niederlande und Deutschlands’ heet het Duitse persbericht, met een ‘Private Sector Declaration on Global Challenges’:

‘Mit diesem gemeinsamen Aufruf wenden sich die Partner der International Association for Partnership (IAP), einem Zusammenschluss von international tätigen, namhaften Erzeugern und Herstellern der Biobranche, an die Öffentlichkeit. Das Positionspapier mit dem Aufruf wird auf der Biofach am 17. Februar auf dem Stand von Eosta den Landwirtschaftsministerinnen der Niederlande, Gerda Verburg, und Deutschlands, Ilse Aigner, überreicht.

Zu den Unterzeichnern gehören u.a. die Geschäftsführer der Firmen Alnatura, Ambootia, EOSTA, SEKEM, Soil & More und der Ulrich Walter GmbH/Lebensbaum. Sie sind der Meinung, dass das bisherige Modell konventioneller Lebensmittelproduktion die Umwelt dramatisch belastet. Gleichzeitig ist es nicht in der Lage, die wachsende Armut und Mangelernährung zu bekämpfen.

Die biologische Landwirtschaft dagegen bietet wirksame und effiziente Ansätze, um:
– Treibhausgase einzusparen und im Boden zu binden
– Bodenfruchtbarkeit aufzubauen
– Biodiversität zu erhalten und zu fördern
– begrenzte natürliche Ressourcen wie fruchtbaren Boden, Wasser und fossile Energie zu sparen
– Gesundheit zu fördern durch gesunde Lebensmittel, die ohne den Einsatz von schädlichen Pestiziden erzeugt werden
– Landflucht zu vermeiden und eine gerechtere Verteilung des Wohlstands zu fördern.

Daher rufen die IAP-Partner Erzeuger, Verbraucher und die Politik auf:
– die Anbaumethoden in Richtung biologische Landwirtschaft umzustellen
– durch geeignete Preisstrukturen die Umstellung zu fördern
– Gesetze zu schaffen, die die biologische Landwirtschaft fördern
– den Verbrauch für biologisch erzeugte Produkte auf allen Ebenen zu unterstützen.’

Dit bericht staat op het internationale antroposofische internetportaal Anthromedia. Er is ook een Engelse afdeling (en een Franse en zelfs een Italiaanse), maar bovenstaand nieuwsbericht is er niet in het Engels. Dus u zult het weer met het Duits moeten doen. Maar de oproep en verklaring is gelukkig wel in het Engels.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)