Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

maandag 15 februari 2010

Chengdu

De website van de Iona Stichting heeft sinds kort een speciale pagina met ‘projecten onder de aandacht’. Op dit moment is dat ‘Vrije School Chengdu, in de provincie Guangdong in het Zuid-Westen van China.’

Dit is erover te lezen:

‘Chengdu is een stad met 11 miljoen inwoners. De stad ligt in een gebied dat door de Verenigde Naties wordt gekenmerkt als “Living Water Park”.

China maakt een turbulente tijd door. Er is een bloeiende economische ontwikkeling en mensen hebben de neiging zich over te geven aan materialisme. Een vijfde deel van de bevolking is echter nog analfabeet, met name de mensen op het platteland.

De “Culturele Revolutie” en de “Grote Sprong Voorwaarts” hebben hun sporen achtergelaten. Ouders staan voor een belangrijke beslissing als zij onderwijs voor hun kinderen kiezen. De concurrentie in China is groot en de scholen en universiteiten competitief. Kiezen voor een Vrije School is een moedige keuze.

De eerste Vrije School in China, Vrije School Chengdu, werd in de herfst van 2004 opgericht door Huang Xiaoxing (Harry Wong) en zijn vrouw, Zhang Li (Lily), die hun opleiding kregen aan Emerson College in Engeland en Sunbridge College en de Rudolf Steiner Fellowship Community in de Verenigde Staten.

De school groeide snel. Men begon met 21 kinderen en nu zijn het er ruim 40. Er is veel belangstelling, ouders zijn zelfs bereid te verhuizen om de kinderen naar deze school te kunnen sturen. Op dit moment bestaat de school uit twee kleuterklassen en twee basisschool klassen, maar er wordt hard gewerkt aan de opleiding van nieuwe leraren om de school uit te kunnen breiden. Een groep enthousiaste jongen mensen, ouders en toekomstige medewerkers ondersteunt de school.

Het is niet eenvoudig om in China een nieuw initiatief te starten, daar is durf, inventiviteit en een lange adem voor nodig. De angst van de overheid voor samenscholing is groot. Groepsactiviteiten waarbij meer dan acht mensen betrokken zijn moeten geregistreerd worden en vooral op de non-profit sector is een strenge controle. Een school moet ook accepteren dat voor alle activiteiten verantwoording moet worden afgelegd aan het Departement van Onderwijs. Financiële steun uit het buitenland wordt door de overheid zelden toegestaan. Als een NGO hulp krijgt uit het buitenland wordt streng gecontroleerd of het geld niet aangewend wordt ter ondersteuning van godsdienstige of politieke activiteiten; de massamedia of andere gevoelige onderwerpen. Voor steun op het gebied van onderwijs, armenhulp, gehandicaptenzorg en dergelijke wordt door de regering een oogje dicht geknepen.

De Vrije School Chengdu probeert in de eigen omgeving actief fondsen te werven om de school uit te breiden, in te richten en materiaal aan te schaffen. De medewerkers voelen zich zeer gesteund door hulp en belangstelling uit de rest van de wereld.

Regelmatig zijn er seminars en conferenties voor Vrije School leraren die voor de Chengdu medewerkers zinvol zijn. Voor hen is de scholing, de informatie en de uitwisseling met andere leraren van onschatbare waarde.’

Wilt u er zelf eens een kijken nemen? Dat kan. Ga dan hier naartoe. Er is zelfs een (schokkerig) filmpje van.

Update 16 februari: de vreugde was van korte duur, want het bericht is vandaag niet meer op de website van de Iona Stichting te vinden. Ik hoop niet dat de macht van de Chinese internetcensuur nu ook al helemaal tot de Amsterdamse Herengracht reikt.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)