Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zondag 26 september 2010

Reisgids


Hoe het precies werkt, weet ik nog niet. Dé Weekkrant heb ik hier wel vaker gehad. Maar onderdeel ‘De Faam’, die ken ik niet. Het schijnt zich vooral in Zeeland af te spelen. Hoe dan ook, vandaag vind ik daar een bericht van de vrijeschool Zeeland te Vlissingen. Die schrijft over ‘Draken en zeepkisten’:
‘Mocht u zich donderdag 30 september in de buurt van de Bolwerken wagen? Kijk dan goed uit, want u kunt er heel bijzondere dingen tegenkomen. Tientallen ridders, de één nog dapperder dan de ander. En misschien wel een draak, verscholen in het struikgewas!

De kinderen van de Vrije School Zeeland vieren daar het Michaëlsfeest. Het verhaal gaat dat St. Michaël met een vlammend zwaard de draak versloeg. Voor zo’n karwei moet je je angst weten te overwinnen, moed en kracht vertonen. En dat is precies wat de kinderen gaan beproeven. Hun opdracht is om vlotten te bouwen, in bomen te klimmen, met zeepkisten de berg af te sjezen, aan een kabelbaan het water over te zwieren en nog veel meer. Wie durft?!

Aan het einde van deze spannende ochtend wordt er – zoals bij elk goed feest hoort – afgesloten met een heerlijke maaltijd. Van zulke krachtsinspanningen krijg je immers reuzehonger. Het komt dan ook goed uit dat de boeren op het land de oogst net binnen hebben gehaald, zodat er voldoende is om alle buikjes te vullen.

Ieder kind heeft nu weer gezien, hoe sterk het is. En hoe goed je elkaar kunt aanmoedigen als het even eng is. Met een gerust hart gaan de kinderen nu de herfststormen en de donkere wintertijd tegemoet, die draken kunnen ze ook wel de baas.’
De foto, gemaakt door Mariëtte Pijnenburg, toont ‘De Mees op de zeepkist’. Het feest valt niet op de dag van Michaël zelf, want die is op 29 september. Maar misschien omdat dat een woensdag is, en de kinderen dan maar een halve dag naar school gaan? Een ander mooi bericht, van maandag 20 september, vind ik op de website ‘150 Jahre Rudolf Steiner 2011’. Die heeft hier al vaker als bron gefungeerd. Nu meldt men de ‘Reiseführer “Rudolf Steiner in Wien”. Neuerscheinung im Metroverlag (Wien)’:
‘Rechtzeitig zur diesjährigen Frankfurter Buchmesse ist in der vom Metroverlag herausgegebenen Buchreihe “wien facetten” ein Stadtführer mit dem Titel “Rudolf Steiner in Wien” erschienen. Diese von Wolfgang Zumdick verfasste Publikation wurde von der Kulturabteilung der Stadt Wien (Literaturreferat – Wissenschafts- und Forschungsförderung) unterstützt und ist ab sofort im Buchhandel erhältlich.

Intellektuell in einer der anregendsten Kulturperioden der Donaumonarchie groß geworden, stand Rudolf Steiner in engem Kontakt zu herausragenden Wiener Künstlern, Schriftstellern und Gelehrten wie Rosa Mayreder, Friedrich Eckstein, Franz Brentano, Hugo Wolf, Hermann Bahr und vielen anderen. Ohne diese frühe Sozialisation des späteren Anthroposophen im Wien des ausgehenden 19. Jahrhunderts wäre Steiners weiterer Weg als Philosoph und Goethe-Herausgeber, als Theosoph und Begründer der Anthroposophie kaum vorstellbar. Dieser neue Band in der Reihe “wienfacetten” folgt Rudolf Steiners Spuren von seinem geburtsort Donji Kraljevec im heutigen Kroatien (damals Österreich-Ungarn) über die niederösterreichischen Stationen seiner Kindheit und Jugend hin zu den Orten, an denen er sich in den mehr als zehn Jahren seines Wirkens in Wien aufgehalten hat.

Über den Autor:
Dr. Wolfgang Zumdick, geboren 1957, ist Autor, Philosoph und unabhängiger Kurator. Neben Buchveröffentlichungen u. a. zu Joseph Beuys und Rudolf Steiner und seiner Tätigkeit als Mitherausgeber und Kommentator der Rudolf Steiner Gesamtausgabe schrieb er Katalogbeiträge und Essays für internationale Kunstinstitutionen und ist Lehrbeauftragter an der Oxford Brooks University sowie an weiteren Universitäten in Deutschland und Australien.’

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)