‘Ter gelegenheid van het 75 jarig jubileum, februari 2008, van de ledenavond Zeist in het Zonnehuis Veldheim, wilden wij van de gelegenheid gebruik maken om de samenwerking van Elisabeth Vreede met Rudolf Steiner meer zichtbaar te maken. Elisabeth Vreede was een belangrijke Nederlandse pionier voor de antroposofie en maakte deel uit van het eerste bestuur van de algemene antroposofische vereniging in Dornach. Zij vertegenwoordigde de mathematische-astronomische sectie. Dit jaar is het 66 jaar geleden dat zij door de poort van de dood is gegaan. Dit 2 maal 33 jaarritme maakt het mogelijk dat spirituele intenties van deze individualiteit weer extra werkzaam kunnen worden.
Dr. Peter Selg is kinder- en jeugdpsychiater, professor aan de Alanus Hochschule, leidend arts aan de Ita Wegman Kliniek. Hij is auteur van vele boeken over pioniers in de antroposofie en leider van het Ita Wegman Archief. Alle inkomsten van voordrachten zijn ten bate van het archief.’
Er is wat met die 66e sterfdag. En ook met Peter Selg. Op 4 maart schreef ik in ‘Sterfdag’ over de sterfdag van Ita Wegman. Niet alleen over haar, maar ook over Peter Selg. Ik had het over een artikel van hem in het ‘Nachrichtenblatt’, het internationale tijdschrift voor de leden van de Algemene Antroposofische Vereniging, uitgegeven door deze organisatie in Dornach, Zwitserland:
‘In dat bewuste artikel uit oktober 2008 schreef Peter Selg dat Emanuel Zeylmans de laatste zeven jaar van zijn leven intensief werkte aan een publicatie, met als onderwerp het meditatieve leven dat Ita Wegman leidde, dankzij de meditaties die Rudolf Steiner aan haar had gegeven. Zeylmans overleed voordat hij dit had kunnen voltooien. Maar hij, Peter Selg, zou het afmaken en vervolgens uitbrengen op 4 maart 2009, de 66e sterfdag van Ita Wegman. Van dit boek is momenteel nergens sprake, ik kom het helemaal niet meer tegen.’
Nu is het geval dat zowel in de nieuwste uitgave van ‘In beweging’, het tijdschrift van de Christengemeenschap, als in Motief, maandblad voor antroposofie van de Antroposofische Vereniging, een in memoriam staat van deze Emanuel Zeylmans van Emmichoven door Arie Boogert. Er zijn interessante kleine verschillen tussen de beide versies, maar daar gaat het nu niet over. De laatste alinea luidt (in Motief ):
‘In 1998 begint Emanuel, 72 jaar oud, nog voor zijn vierde maanknoop aan het vierde deel van de biografie, gewijd aan de esoterische kant van de samenwerking van Rudolf Steiner en Ita Wegman. Tien jaar worstelt hij, vaak vertwijfeld, met de stof en kan het manuscript zelf bijna afsluiten. Het boek zal in het najaar na zijn dood postuum verschijnen.’
Dus toch. Alleen nog even geduld. Nu is het interessant dat Peter Selg onlangs wéér een nieuw boek het licht heeft laten zien:
‘“Willem Zeylmans van Emmichoven. Anthroposophie und Anthroposophische Gesellschaft im 20. Jahrhundert”, von Peter Selg
“Und das ist es, um was ich ja in erster Linie immer wieder und wiederum jetzt unsere Freunde bitte, weil wir dringend vor der Notwendigkeit heute stehen: Die Anthroposophische Gesellschaft zu einem aktiven, in der Welt wirkenden Wesen zu machen. Das brauchen wir, meine lieben Freunde.” (Rudolf Steiner, Den Haag, November 1922)
2009, 260 Seiten, zahlreiche Abbildungen, Broschur, ISBN 978-3-9523425-4-1, Verkaufspreis 40 CHF / 26 €’
Die uitspraak van Steiner is natuurlijk niet uit november 1922, maar november 1923. Maar dat ter zijde. Nu wil het toeval (maar niet heus) dat Peter Selg zondagochtend in Den Haag twee voordrachten houdt over Willem Zeylmans van Emmichoven. Ook dat staat aangekondigd op de website van de Antroposofische Vereniging:
‘Op 7 juni 2009 geeft dr. Peter Selg twee voordrachten over “Zeylmans van Emmichhoven en de grondsteen”. Dr. Zeylmans van Emmichhoven was psychiater en jarenlang voorzitter van de Nederlandse antroposofische vereniging. Hij heeft de grondsteenlegging voor de Weihnachtstagung voor de wereld zichtbaar gemaakt.’
Ten eerste is dit krom Nederlands: je geeft geen voordrachten, maar je houdt voordrachten. Ten tweede is het geen Emmichhoven, maar Emmichoven. Ten derde is de zin ‘Hij heeft de grondsteenlegging voor de Weihnachtstagung voor de wereld zichtbaar gemaakt’ zo lelijk als het maar zijn kan, om het niet te hebben over het slechte Nederlands. Onbegrijpelijk hoe iemand dit kan opschrijven. En dan worden deze voordrachten notabene ook nog als landelijke en openbare aangekondigd.
Maar dit alles neemt niet weg dat het ongetwijfeld interessante voordrachten zullen zijn, al was het alleen maar wegens het onderwerp. Dus wie erbij kan zijn, moet het beslist niet missen. En iedereen die zich alvast een beetje wil voorbereiden, kan naar de website van het Ita Wegman Institut van Peter Selg gaan. daar is een hele pagina gewijd aan ‘Das Willem Zeylmans van Emmichoven Archiv’. Hier vindt u een uitvoerige ‘Biographische Zeittafel’ van ‘Dr. med. Willem Zeylmans van Emmichoven (1893-1961)’. Dat vormt een mooie kern voor wat ik als verstrooide informatie op deze weblog tot nu toe al van hem heb gegeven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten