Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 5 juni 2009

Kantelen

Soms geloof je je eigen ogen niet. De nieuwe Motief lag gisteren in de bus. Op de voorpagina drie aankondigingen: ‘Darwin en Steiner. Kantelt ons wereldbeeld? Helle Haasse en de evolutie van de bewustwording’.

Laat ik er meteen bij zeggen dat ik dit nummer met veel plezier heb doorgebladerd en hier en daar al wat ben begonnen te lezen. Ziet er veelbelovend uit, dacht ik bij mezelf. Totdat ik in ‘Van de redactie’ las:

‘Dit nummer gaat over kantelende wereldbeelden; maak uw gordels maar vast.

Honderd jaar geleden veranderde het natuurwetenschappelijke en maatschappelijke wereldbeeld onder invloed van de pennenvruchten van Charles Darwin, met name door zijn boek The Origin of the Species. Natuurwetenschapper Ferdie Amons schreef een artikel voor Motief over de invloed van Darwin en het darwinisme, vanuit een door antroposofie geïnspireerde invalshoek. Zelfs Steiner heeft naar eigen zeggen “een bijdrage aan het darwinsime geleverd”.’

Hè? Honderd jaar geleden: toen streed Steiner er misschien mee en met hem inderdaad de maatschappij. Zou het zo bedoeld zijn? Gauw doorbladeren naar het bewuste artikel, ‘Een spirituele blik op het darwinisme’. Dat opent hiermee:

‘Het kan zelfs het grote publiek niet zijn ontgaan dat honderd jaar geleden het boek “The Origin of Species” verscheen.’

Nou vráág ik je! Dat moet natuurlijk 150 jaar geleden zijn. Nou ja, een foutje kan altijd, al is dit wel erg pijnlijk. Maar lees ik twee alinea’s verder, staat er onder het tussenkopje, notabene betiteld met ‘Wie was Charles Darwin?’, dit:

‘Charles Darwin werd 150 jaar geleden geboren te Shrewsbury in Engeland als zoon van de arts Robert Waring Darwin’, enzovoort.

Zouden ze het dan echt niet weten? Alles blijkt hier vijftig jaar verschoven. Zijn geboorte was namelijk precies tweehonderd jaar geleden. Het roept de grappige gedachte op dat op deze manier antroposofie steeds vijftig jaar achter loopt. In het hele verdere artikel komt geen jaartal meer voor, dus dat levert geen correctie meer op. Nog even naar de inhoudsopgave op bladzijde 2 teruggegaan. Maar ook daar staat, onder de kop ‘Darwin spiritueel bekeken’:

‘Honderd jaar geleden verscheen het boek “The Origin of Species”, waarin Charles Darwin zijn zogeheten evolutie- of afstammingsleer uiteenzette. Ferdie Amons beschrijft hoe Darwin tot zijn visie kwam en bekijkt het darwinisme door een antroposofische bril.’

Vroeger op school bij het nakijken van proefwerken werd dan bij zoiets gezegd dat het een consequente fout was. Dus gingen er geen drie punten vanaf, maar slechts een. Maar bij zulke pontificaal aangekondigde kantelende wereldbeelden, waar je bovendien je gordels vast moet maken, is dit wel héél erg over the top. Trouwens, de juiste titel van het hoofdwerk van Darwin luidt: ‘On the Origin of Species’ (plus de rest van de lange oorspronkelijke titel). Alle andere hier vertoonde versies zijn eigengereide varianten.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)