Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 19 juni 2009

Beeldmateriaal

Ik zoek me een ongeluk, maar kan maar niet vinden wat ik zoek. Een beetje cryptisch begin. Dat komt door een fotoserie die ik tegenkwam op de website van Warmonderhof, getiteld 19 mei 2009: Nieuwbouw school’. Dat staat onder ‘Fotoboek’ en levert een aantal mooie plaatjes op. Nu schreef ik op 11 december 2008 over ‘Kapschuur’:

‘Het nieuws van vandaag (klik hiervoor in het linkermenu op ‘Nieuws’):
“De eerste paal is geslagen van de nieuwe kapschuur die op de akkerbouw gebouwd zal worden.”
Er is zelfs een foto bij; klik op “Eerste paal geslagen”:
“Sneller dan verwacht konden we beginnen met de bouw van een grote nieuwe kapschuur op de akkerbouw.”
We: dat is Warmonderhof, de biologisch-dynamische land- en tuinbouwopleiding in Dronten.’

Maar dat is nog wat anders. Want dat staat ook bij de fotoseries, onder 12 mrt 2009: nieuwbouw kapschuur akkerbouw’. Nu heb ik gezocht of ik meer kon vinden over de genoemde ‘nieuwbouw school’. Allereerst op de website van Warmonderhof zelf. Nee dus. Groenhorst College in Dronten dan. Ook niet. Dat is toch gek. Op een andere plek kwam ik wel nog meer foto’s tegen. Namelijk dit: ‘Nieuwbouw GC Dronten Warmonderhof opleidingen 2009’. Dit levert maar liefst 86 foto’s op, van het allereerste begin tot bijna klaar. En dan is er nog dit titelloze ‘Mijn Album - 3 mei 2009’, met nog eens elf foto’s. Nu met het klaarmaken van de binnenkant. Geen idee wie de foto’s heeft gemaakt, dat staat er niet bij.

Twee dingen ben ik op mijn zoektocht nog tegengekomen. De eerste is dit, over de ‘Nieuwbouw van Warmonderhof Opleiding in Dronten’:

‘Van de Aeresgroep uit Ede heeft JVZ de opdracht gekregen om het ontwerp van Alberts van Huut & Partners voor de nieuwbouw van Warmonderhof Opleiding in Dronten te adviseren. In de nieuwbouw wordt de MBO-opleiding voor Biologische en Dynamische Landbouw en Veehouderij in een brede context gehuisvest. Het gebouw wordt op palen gefundeerd en bestaat uit twee bouwlagen en wordt gedeeltelijk onderkelderd.’

Het zou heel goed kunnen dat Alberts van Huut & Partners het gebouw op de foto’s heeft ontworpen. Hun website is momenteel niet online, dus ik kan dit niet nagaan. Het tweede dat ik vond, was dit uit een of andere ‘biotheekkrant’ of zo. Het is heel vaag, ik geef het toe. (Update 18.25 uur: Ik ben er inmiddels achter dat ‘De Biotheek Netknipsels worden uitgegeven door Bioforum Vlaanderen in het kader van het Biotheekproject. De Biotheek is het informatiepunt voor de biologische landbouw en voeding, te consulteren op www.biotheek.be’. Het is dus Vlaams.)

Als bron voor dit knipsel wordt de ‘Levensmiddelenkrant, geknipt uit www.agriholland.nl, 09/05/08’ aangegeven (het staat inderdaad met deze datum op die website, alleen is het bericht daar niet in te zien; maar via deze omweg dus wel). De titel luidt ‘Warmonderhof voegt unieke groene opleidingen samen en slaat eerste paal voor nieuwbouw’:

‘Warmonderhof en het Groenhorst College in Dronten hebben hun groene mbo-opleidingen gebundeld en gestroomlijnd en gaan vanaf nu verder onder de naam Warmonderhof Opleidingen. Warmonderhof Opleidingen is uniek in Europa (!) door de 100% biologische en 100% MVO-gerichte opleidingen.

Unieke opleidingen én baanzekerheid
Er is grote belangstelling voor deze opleidingen tot biologisch-dynamische boer, natuurvoedings-winkelier/medewerker of zorgondernemer/medewerker), door het intrinsiek groene en milieu- en maatschappijbewuste karakter. Er is een vrijwel 100% baanzekerheid na het behalen van een diploma.

EERSTE PAAL NIEUWBOUW
Op 8 mei is door het Groenhorst College Dronten de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van de Warmonderhof Opleidingen. Hiermee is een nieuwe stap gezet in het versterken van de positie van Dronten als opleidingsplaats voor biologische (-dynamische) landbouw en gerelateerde MVO-opleidingen. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Alberts & van Huut, bekend van o.a. het bekroonde ontwerp van het Gasunie gebouw in Groningen (beeldmateriaal in de bijlage).

Biologisch-dynamische boer
Het biologisch (-dynamisch) boeren zit in de lift dankzij de toenemende consumptie van biologische producten. Biologische boeren worden gewaardeerd door de consistente manier waarop zij diervriendelijk werken en het welzijn van de aarde als voedingsbodem voor menselijke voeding centraal stellen. De opleiding wordt in voltijd en deeltijd aangeboden.

Werken in de natuurvoeding
De deeltijdopleiding tot zelfstandig winkelier of medewerker in de natuurvoedingsbranche is praktijkgericht. De afzet van biologische producten groeit erg snel waardoor er grote behoefte is aan vakkundige medewerkers en ondernemers.

ZorgBedrijven
De deeltijdopleiding ZorgBedrijven anticipeert op de groeiende vraag naar zorgverlening met een agrarisch karakter. De opleiding richt zich op mensen met een agrarisch bedrijf, die een zorgtak binnen hun bedrijf willen opzetten, maar ook op mensen die bij zorginstellingen ‘groengerelateerde’ zorgplaatsen willen creëren.

Praktijk
Het praktijkbedrijf van de Warmonderhof-boerderij biedt de studenten en cursisten de unieke ervaring om studie en praktijk dagelijks te combineren. Dit verklaart het enorme beroepssucces bij de afgestudeerden: mensen komen met iets in aanraking dat ‘hen pakt’.

Wij zijn trots op dit bijzondere en in Europa unieke opleidingstinstituut en nodigen u dan ook van harte uit voor een nadere kennismaking. Meer informatie vindt u op onze vernieuwde website: www.warmonderhof.nl. Voor vragen, meer beeldmateriaal of een bezoek kunt u contact opnemen met onze p.r.-medewerker Gied Donkers 0321-386860’

Misschien volgt er nog een officiële opening en dan horen we er meer van, dat kan natuurlijk ook. Nou, dan hebben wij hier in ieder geval de foto’s al gezien...

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)