Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 2 juni 2009

Emissie

De website van Triodos Bank plaatste op 15 mei een persbericht waarin een aandelenemissie werd aangekondigd voor later dit jaar:

‘Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders heeft Triodos Bank vandaag een uitgifte van certificaten van aandelen aangekondigd. Deze internationale emissie zal dit najaar plaatsvinden.

De sterke groei van alle activiteiten van Triodos Bank is de directe aanleiding. De duurzame bank verwacht de komende drie tot vier jaar te verdubbelen in balanstotaal, in aantal klanten en financieringen aan duurzame bedrijven. Mede als gevolg van de financiële crisis is de belangstelling voor duurzaam bankieren krachtig toegenomen. Op die ontwikkeling wil de bank inspelen door in te zetten op groei. Daarvoor is extra eigen vermogen nodig.

Directievoorzitter Peter Blom: “Ik hecht eraan te benadrukken dat deze emissie uit kracht is geboren en het mogelijk moet maken op kansen in te spelen. We groeien sneller dan verwacht. De financiële crisis doorstaan we goed. Wij hebben geen tekort dat moet worden aangevuld. De afgelopen vier maanden zijn wij harder gegroeid dan ooit tevoren. Het aantal klanten is sinds begin dit jaar met ruim 10% toegenomen.”

De versterking van het eigen vermogen is nodig om de verdere groei van de kredietverlening aan duurzame projecten en bedrijven mogelijk te maken. De bank concentreert zich daarbij op die sectoren waarin de bank inmiddels een belangrijke expertise heeft opgebouwd. Blom: “Wij zijn ervan overtuigd dat in de sectoren, zoals biologische landbouw en zonne- en windenergie nog een aanzienlijke groei kan worden gerealiseerd.”’

Het persbericht maakt duidelijk op welke manier het eigendom van de bank is georganiseerd:

‘Triodos Bank heeft met haar oprichting in 1980 gekozen voor een transparant, eenduidig bankmodel waarbij spaargeld wordt ingezet voor kredietverlening aan duurzame ondernemingen. In de huidige financiële crisis blijkt dat een krachtig model. Bij de oprichting van de bank is gekozen voor certificering van de aandelen om zo de onafhankelijkheid en de missie van de bank te waarborgen. Triodos Bank is bewust niet-beursgenoteerd. De certificaten van aandelen zijn verhandelbaar via Triodos Bank zelf.

De bank komt regelmatig met emissiecampagnes. De laatste was in 2007 en leidde tot een verhoging van het kapitaal met EUR 67 miljoen. Triodos Bank heeft 12.000 certificaathouders. De helft van het aandelenkapitaal is in handen van particulieren. Naast particulieren zijn er ook verschillende financiële instellingen en pensioenfondsen die bewust voor een belang in Triodos Bank hebben gekozen en waarmee de bank ook op diverse terreinen samenwerkt.

Groeicijfers
In 2008 is Triodos Bank met 25% gegroeid tot een balanstotaal van EUR 2,4 miljard. De nettowinst Bank steeg over 2008 met 13% en bedraagt EUR 10,1 miljoen. Triodos Bank biedt een twaalftal beleggingsfondsen aan waarbij de belegger weet in welke sectoren hij belegt, zoals duurzame energie, cultuur of microfinanciering. Het vermogen onder beheer van Triodos beleggingsfondsen gezamenlijk is in 2008 licht gedaald, met 6% tot EUR 1,2 miljard. Afgezet tegen de ontwikkelingen in de markt is Triodos Bank zeer tevreden met dit resultaat.

Duurzaam bankieren
Triodos Bank NV, opgericht in 1980, is een onafhankelijke bank die staat voor duurzaam en transparant bankieren. Triodos Bank financiert bedrijven, instellingen en projecten met een meerwaarde op sociaal, milieu en cultureel gebied daartoe in staat gesteld door spaarders en beleggers die kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en een duurzame samenleving.

Triodos Bank stond aan de wieg van de fiscale stimuleringsregelingen voor groene, sociaal-ethische en culturele projecten. Triodos Bank lanceerde het eerste groenfonds en cultuurfonds van Nederland en is wereldwijd een autoriteit op het gebied van microfinanciering in ontwikkelingslanden.

De bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en een agentschap in Duitsland. Triodos Bank heeft 200.000 klanten en heeft 9.500 duurzame kredieten in portefeuille.’

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)