Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 20 oktober 2009

Surinaamse roddels

De blik richt ik vandaag op het Westen. Er verbindt ons een historie met Suriname. En in Suriname met Matoekoe:
‘Matoekoe is een heilpedagogisch centrum voor kinderen en jongvolwassenen met een ontwikkelingsstoornis in Suriname. Matoekoe gaat er van uit dat alle mensen ontwikkelingsmogelijkheden hebben. Bij de één gaat dat wat sneller dan bij de ander maar iedere ontwikkeling is belangrijk, hoe klein die soms ook lijkt.

Het ervaren van een hindernis of handicap kan ontwikkeling stagneren of vertragen en soms zelfs onmogelijk maken. Vooral als anderen de handicap niet accepteren. Naast je eigen problemen heb je dan ook nog eens een omgeving die je handicap niet echt aanvaardt en men heeft geen oog voor wat je allemaal wél kan. Om dat aan de wereld duidelijk te maken heb je elkaar nodig. Moet je op elkaar kunnen rekenen. Heb je een plek nodig waar je begrepen wordt.

Matoekoe is zo’n plek! Een heel bijzondere plek, waar de pupillen alle mogelijkheden krijgen.’

Er liggen hier allerlei banden. Dat wordt onder andere op de website uit de doeken gedaan. Het gaat me nu om een ‘Informatiemiddag en benefietdiner Matoekoe’:

‘Graag nodigen wij u uit voor onze informatiemiddag over Matoekoe op zondag 1 november in Zeist. Tijdens deze middag zal het zinvolle werk in Matoekoe centraal staan. Er is de mogelijkheid om producten te kopen uit de werkplaatsen van Matoekoe. Voorzitter Kamla Madho en penningmeester Marian Wester van Matoekoe zullen aanwezig zijn.

Aansluitend organiseren we een benefietdiner voor Matoekoe. Dit bijzondere diner wordt mogelijk gemaakt door Zonnehuizen (www.zonnehuizen.nl) en een aantal Surinaamse relaties. Er zijn voor dit diner slechts 80 plaatsen beschikbaar.

Tijdens dit diner zullen er verschillende bekende Surinamers een bijdrage leveren. De dichteres Carry-Ann Tjong-Ayong zal haar gedichten voordragen, jazz zangeres Denise Jannah zal een aantal van haar prachtige nummers zingen en de bekende Surinaamse auteur Cynthia Mc Leod zal over haar boeiende werk vertellen.

Er zal een driegangen menu geserveerd worden van Surinaamse gerechten. Hiervoor vragen we een bijdrage van € 45,00. Klik hier voor het uitgebreide programma (pdf).

Ik vernam dat er nog plaatsen over zijn. Aan u de kans om de band met Suriname en Matoekoe in het bijzonder concreet gestalte te geven. U krijgt er iets moois voor terug. Dit biedt namelijk het programma:

‘Carry-Ann Tjong-Ayong (Paramaribo 1941). Studies: Spaans en Klinische Pedagogiek. Zij kreeg bekendheid als activist en door haar maatschappelijke betrokkenheid. In 2000 won zij de Zami Award op het Black Magic Woman Festival met haar gedicht “De Wasvrouw”, samen met de Surinaamse dichteres Celestine Raalte. In 2002 debuteerde zij als dichter met de gelijknamige bundel, waarin ze jeugdherinneringen uit het Suriname van de jaren veertig schildert. Zij werd in 2002 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau en kreeg in datzelfde jaar de hoogste Marron-onderscheiding, de Gaanman Gazon Matodja Award. Met haar stichting Vice Versa zet zij projecten op in binnen- en buitenland. De Stichting richt zich op “Vrouwen en Cultuur” in de breedste zin en ontwikkelt en ondersteunt ook aanverwante projecten in ontwikkelingslanden. Carry-Ann richt zich op projecten in Suriname, de opbrengsten van haar boeken is, na aftrek van de kosten, dan ook steeds bestemd voor deze projecten.

Cynthia Mc Leod (Paramaribo 1934) is een zeer bekende Surinaamse auteur. Zij is een dochter van de eerste president van Suriname. Studies: lerares Kinderverzorging en Opvoeding en MO Nederlands. In 1987 verscheen haar debuut “Hoe duur was de Suiker?” bij uitgeverij Vaco in Paramaribo, een historische roman over de suikercultuur in de 18e eeuw. De eerste druk was binnen enkele weken uitverkocht en Cynthia Mc Leod werd op slag de meest bekende schrijfster in Suriname. Al gauw publiceerde zij ook andere historische romans. Haar echtgenoot, Donald Mc Leod, werd in 1978 benoemd tot ambassadeur van Suriname in Venezuela. Daarna volgden posten in België en de Verenigde Staten. In het buitenland begon zij te schrijven. Zij deed archiefonderzoek naar de Surinaamse geschiedenis in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Emmerich, Keulen etc. Tijdens het benefietdiner zal ze vertellen over “Aardige Roddels uit de Surinaamse geschiedenis”.

Denise Jannah (Paramaribo 1956). Studies: Rechten en Conservatorium (zang en zangpedagogiek). Jannah speelde in 1989-1990 een belangrijke rol in de musical A Night at the Cotton Club en bracht in 1991 haar eerste album uit. In datzelfde jaar trad ze voor het eerst bij het North Sea Jazz Festival op. In 1993 verscheen haar tweede album, waarvoor ze een Edison kreeg. In 1995 werd ze als eerste Nederlandse jazzmusicus gecontracteerd door het fameuze jazzlabel Blue Note Records. Een jaar later vond de première plaats van een documentaire over haar die gemaakt werd gemaakt door Hans Hylkema onder de titel Denise Jannah, New Lady In Jazz. Jannah werkt ook samen met het Willem Breuker Kollektief, en bracht in 2004 een album met vocale gedichten uit onder de titel Gedicht Gezongen. Dit was haar zesde album. Zij trad op in o.m. Suriname, de Nederlandse Antillen, Zuid-Afrika, België, Nederland, Indonesië, Azerbeidzjan en de Verenigde Staten.’

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)