‘HappyNews is een stichting ter bevordering van positieve nieuwsvorming, een online magazine met een positieve kijk op het dagelijks nieuws en de maatschappelijke ontwikkelingen.
De essentie van HappyNews zit in de context, optimistische benadering, inspirerende berichtgeving en nieuwsselectie. Op overzichtelijke en toegankelijke wijze biedt HappyNews elke werkdag positief nieuws over natuur, samenleving, kunst en cultuur, politiek, entertainment, gezondheid en lifestyle.’
Er zijn wel meer mensen die deze intentie hebben. Maar lees ik wat ze vandaag geschreven hebben over biologische wijnen, dan merk je dat het echt is. En dat men kan schrijven; dat is ook belangrijk. Het begint zo:
‘Biologische wijn, dat kocht je vroeger voornamelijk omdat het zo eerlijk klonk. Nu drink je het omdat het gewoon heerlijk is. Biologische wijn is de laatste jaren wereldwijd helemaal in opmars geraakt en de kwaliteit is steeds beter geworden. Dat kunt u natuurlijk het beste zelf proeven. En daarbij kan ik u op weg helpen. In deze rubriek zal ik namelijk de komende tijd biologische wijnen bespreken uit verschillende landen en regio’s.’
Vervolgens gaat het over de ‘Crozes-Hermitage Domaine Combier 2007’. Het is zo uitnodigend geschreven, dat het meteen je aandacht trekt:
‘Als je in een winkel of restaurant een rode wijn wilt kiezen maar je hebt geen idee welke, dan zeg ik: neem een Syrah. Want met een wijn die gemaakt is van de druivensoort Syrah (in Australië ook wel bekend onder de naam Shiraz) ben je tijdens het proeven en drinken vrijwel altijd verzekerd van een warm en zonnig gevoel. Geen wonder, want deze druif – die zijn oorsprong heeft in het oude Perzië – is typisch Mediterraans en gedijt dus uitstekend in al die aangename zuidelijke regio’s die onder invloed zijn van een warm zeeklimaat: Zuid-Frankrijk natuurlijk, maar onder andere ook Zuid-Afrika, Australië, Chili, Argentinië en het Zuidwesten van Amerika. De beste rode wijnen die ik bijvoorbeeld ooit geproefd heb in Californië waren de Syrahs van Santa Barbara County.’
Deze man of vrouw heeft er blijkbaar echt verstand van, en eigen ervaringen. Even verderop komt de auteur waar hij wezen wil:
‘Zoals gezegd komen de beste Syrahwijnen uit de Hermitagewijngebieden aan de oevers van de Rhône-rivier in Frankrijk. Vlak rondom die beroemde gebieden liggen de Crozes-Hermitage wijngaarden, waar van de Syrahdruif wijnen worden gemaakt die kwalitatief dan wel iets onder de grote Hermitages liggen, maar die wel beter betaalbaar zijn en waarvan het aanbod groot en divers is.’
Dan volgt het hart van het verhaal en dat is ook datgene wat mij op deze weblog interesseert:
‘Te midden van dat grote aanbod Crozes Hermitage onderscheidt zich de Domaine de Combier uit Pont-de-l’Isère omdat de druiven hier al sinds 1970 biologisch worden geteeld. Dit was in die jaren een grote revolutie. De grootvader van Laurent Combier, de huidige eigenaar en wijnboer, werd daarbij zelfs voor gek verklaard, omdat hij zijn zorgvuldig geteelde druiven naar de lokale wijncoöperatie bracht om wijn van te laten maken. Dat betekent dat de kans bestaat dat zijn toch kwalitatief betere druiven – vrij van chemische bestrijdingmiddelen – gemengd werden met de niet-biologische van andere wijnboeren. Sinds 1989 echter zijn er op Domaine de Combier een verwerkings- en opslagruimte gebouwd zodat Laurent de wijn sindsdien zelf kan maken. Laurents filosofie van het wijnmaken gaat uit van de bestaande familietraditie en het permanent zoeken naar evenwicht tussen terroir (de grond), plant en milieu. Hierdoor behoren de Combiers tot de beste drie van hun appellatie (wijngebied).
De druiven worden tegenwoordig bij Combiers niet alleen biologisch maar ook volgens biodynamische principes geteeld. Laurent en zijn medewerkers volgen dus zeer trouw de aanwijzingen van de zaai-, plant- en oogstkalender die ieder jaar wordt uitgegeven voor biologisch-dynamische landbouw. Deze kalender, die sinds 1963 bestaat, is het resultaat van decennialang onderzoek door antroposofe Maria Thun naar de invloed van de maan en andere planeten (met name ook de plaats van de maan binnen de dierenriem – de sterrenbeelden) op onder andere de groei van gewassen. Op de kalender staat exact – per dag, soms per uur – aangegeven wanneer men welke handeling met een plant moet uitvoeren. Exact uitleggen hoe dit werkt is niet eenvoudig. Maar je moet je maar voorstellen dat wanneer bijvoorbeeld de maan stijgt, dat dan de energie omhoog is gericht, dus ook binnen de plant. Op dat moment moet je dus meer aandacht aan de vruchten besteden. Tegelijk mogen planten en bomen alleen gesnoeid worden als de maan afneemt.
De wijngaard van de Combiers ligt op een hoog plateau bedekt met grote kiezelstenen. Daaronder ligt een granietachtig bodemgestel. De grote kiezels zorgen voor een uitstekende afwatering maar ook voor de afgifte van warmte ’s nachts. De planten van Domaine de Combier die de Crozes-Hermitage wijn geven zijn nu gemiddeld veertig jaar oud en produceren minder druiven dan gelijksoortige druivenplanten die niet biodynamisch worden verbouwd. En we weten: hoe minder druiven aan de plant, hoe beter de kwaliteit. De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd en de gisting vindt plaats in tanks op een rustige en natuurlijke manier. De wijn wordt daarna negen tot twaalf maanden gelagerd in houten vaten die soms al drie keer gebruikt zijn, er wordt slechts twintig procent nieuw hout gebruikt. Een minimale hoeveelheid zwavel (sulfieten) worden toegevoegd aan de wijn om hem te kunnen bewaren.
Tijd nu om over te gaan tot het proeven van deze wijn, in dit geval een uit 2007. Ik heb de fles een half uur van te voren geopend en gedecanteerd (in een karaf geschonken).’
Dat verslag van de proeverij zelf kunt u op HappyNews verder lezen. Duidelijk is geworden dat de auteur verstand van zaken heeft en liefde voor zijn onderwerp. Er staat trouwens wel een naam onder: ‘Baub Kabala, Flying Winemaker’, maar die kan ik niet goed thuisbrengen. Wie meer wil lezen op deze website (die eigenlijk een weblog is, deze vorm in ieder geval heeft), kan nog terecht bij de overige rubrieken:
De Natuurlijke TijdEntertainment en Lifestyle
Gezondheid en Voeding
Kunst en Cultuur
Ondernemen
Politiek en Samenleving
Spiritualiteit
Video
Wetenschap en Natuur
Ik vermeld het maar, dan weet u ervan. Want zover ben ik nog niet gekomen. Maar nieuwsgierig ernaar ben ik wel geworden. Wat ik in de gauwigheid zag, beloofde veel. Aanbevolen dus!
1 opmerking:
lieber michel,
magazine, die nur erfreuliche nachrichten bringen, wünsche ich mir schon lange, aber eher so das positive um die ecke, der schüler, der der omma über die strasse hilft, die mütter, die freiwillig für die schulküch kochen, die rentner, die lesepaten für schüler sind und so. herzlich
barbara
Een reactie posten