Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

woensdag 2 februari 2011

Gelukwens


Ik moet natuurlijk even uitleggen wat dit is, wat u nu voor u ziet. Dat is nog niet eens zo heel makkelijk. Dit is recht tegenover het Palais de Justice op het Île de la Cité in hartje Parijs. U kijkt in oostelijke richting, daar waar verderop rechts de Notre-Dame ligt, hier vandaan niet zichtbaar. Achter ons, binnen de hekken van het Palais de Justice, bevindt zich de Sainte-Chapelle.

Iedereen zet zijn beste beentje voor, om maar zo goed mogelijk voor de dag te komen. Het is immers februari, de feestmaand. Aan het eind, op de 27e, is de 150e verjaardag van Rudolf Steiner. Vandaag (of was het gister?, ik kan het toen natuurlijk gemist hebben) is de homepage van de Antroposofische Vereniging in Nederland eindelijk gewijzigd. Niet fundamenteel, maar toch wel zo veel dat het opvalt. Er staat nu dit:
‘Welkom op antroposofie.nl
Antroposofie is een weg tot zelfkennis en kennis van de wereld. Ze helpt U om midden in de wereld te staan en praktisch vorm te geven aan een spirituele levenshouding. De Antroposofische Vereniging is een open huis voor iedereen die de antroposofie wil leren kennen.

Deze website is het voorportaal van dat huis. U bent uitgenodigd om binnen rond te kijken en met andere geïnteresseerden in contact te komen. Hieronder treft u er enkele.

Merel Boon: “Mijn kwaliteit zit in de weg die ik beoefen.”
Ex-vrijeschoolleerkracht Merel Boon (1974) werkt op Hogeschool Helicon, als docente pedagogiek. “De menskunde van de antroposofie heeft me diep geraakt. Ik ben erdoor gevormd en ik vind het prachtig om die menskunde nu samen met de studenten verder te onderzoeken.” Lees verder...

Ferdinand Zanda: “Jongeren van nu zijn verbindingzoekers”
Voor Ferdinand Zanda (1977) roept het leven vragen op. Antwoorden komen overal vandaan. “Het mooie van onze tijd, is dat we ons niet hoeven binden aan één ideologie, één kerk, of één richting. Ik lees en vergelijk, leer van anderen, en ontdek wat mijn eigen uitgangspunten zijn.” Lees verder

Marieke Gerritsen: “Alles mag wat warmer, wat socialer.”
Toen Marieke Gerritsen (1952) door een vriendin meegenomen werd naar een vrijeschool, was ze meteen verkocht. “Vooral toen ik zag hoe de juf van een half walnootje een klein bedje had gemaakt, voor een kaboutertje dat onder een hemeltje lag te slapen.” Lees verder

Klaas van Egmond: “Wat je niet begrijpt, moet je onderzoeken”
Klaas van Egmond (1946) zegt het met een lachje, maar hij meent het wel: “De antroposofie heeft een gelukkiger mens van me gemaakt. Kijk, het is een eigenschap van mensen om de wereld te willen begrijpen. Het is erg bevredigend als een puzzel mooi in elkaar valt. Dat maakt gelukkig. Dat had ik toen ik kennismaakte met boeken en waarnemingen van Rudolf Steiner.” Lees verder

Merlijn Trouw:
Merlijn Trouw (1971) komt uit een “antroposofisch nest”: “De antroposofie was zeer aanwezig thuis, maar omdat het zo vanzelfsprekend bij ons leven hoorde, ging er geen enkele dwang van uit. Dat merk ik nu nog aan mijn broers. Zij hebben er niet zo veel mee, maar ze zetten zich er ook niet tegen af. Lees verder
Ik heb het precies zo overgenomen als het er staat en geen tittel of jota veranderd. Dus Merlijn Trouw zweeft een beetje in de lucht, zonder citaat uit zijn mond als kop boven zijn uitspraken. Ook de sluitende aanhalingstekens van zijn quote ontbreken. Toch iets te snel op internet willen zetten, zonder voldoende controle? In ieder geval kunnen we in deze interviewtjes de nieuwe brochure herkennen die de Antroposofische Vereniging onlangs heeft uitgebracht; zie ook ‘Glaceertechniek’ op 24 november 2010. Tegelijk wordt vandaag ook de nieuwe Motief aangekondigd, ‘Februari-Motief: 150 jaar Steiner’:
‘Aanstaande zaterdag verschijnt het februarinummer van Motief. In dit nummer ruime aandacht voor het feit dat Rudolf Steiner 150 jaar geleden geboren werd. Ron Dunselman schrijft over Steiners meest oorspronkelijke en diepste intentie en blikt vooruit naar de toekomst. Wat staat er op antroposofische gebied voor 2011 op stapel? Ed taylor belicht hoe het allemaal begon en vraagt zich af of de antroposofie zich ontwikkelt zoals Steiner het ooit bedoelde en of antroposofen voldoen aan hun opdracht. Michel Gastkemper maakt een rondgang door antroposofisch Nederland en beschrijft hoe de antroposofie in onze Nederlandse samenleving tot verschijning komt.’
Ed taylor? Leest dan niemand de teksten na voordat ze op het net gezet worden? Die arme Taylor, dat kunnen ze hem toch niet aandoen! Ook het volgende nieuwsbericht is het melden waard, ‘Jubileum Weleda: 90 jaar in harmonie met mens en natuur’:
‘De internationale Weleda Groep, producent van antroposofische geneesmiddelen en biologische cosmetica viert in 2011 haar 90e verjaardag!

De internationale Weleda Groep heeft haar wortels in Zwitsersland: in 1921 richtten wetenschapper en filosoof Rudolf Steiner en de Nederlandse arts Ita Wegmann een farmaceutisch laboratorium op in Arlesheim in de buurt van Basel. In 90 jaar is Weleda uitgegroeid tot een internationale onderneming vertegenwoordigd in meer dan 50 landen op alle continenten met 1.900 medewerkers. Zorgvuldig beheer van het milieu en actieve bescherming van de natuurlijke hulpbronnen door teelt- en soortbeschermingsprojecten zijn een wezenlijk onderdeel van de identiteit. Al sinds 1930 teelt Weleda geneeskrachtige planten in eigen kruidentuinen. Dit gebeurt op biologisch-dynamische wijze. De overstap naar duurzame energie, milieuvriendelijke bouw- en compensatieprojecten, zoals de samenwerking met het Nederlandse bedrijf Soil & More, helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De internationale Weleda Groep streeft naar totale klimaatneutraliteit in 2014. Weleda Benelux (Nederland en België) is al sinds 2008 klimaatneutraal. Voor inkoop van grondstoffen werkt Weleda wereldwijd samen met lokale partners, van wie de werknemers eerlijk worden beloond en regelmatig getraind. Weleda viert haar 90-jarig bestaan met diverse jubileumacties en een internationale uitgave van het tijdschrift Weleda Berichten. Een uitgave die door Weleda-gebruikers over de hele wereld zal worden gelezen. Gedetailleerde informatie over de betrokkenheid van Weleda bij duurzaamheid, talrijke voorbeelden van projecten en evenementen in het kader van het jubileum staan vanaf eind januari op www.weleda.com.’
Hier hebben we weer zoiets: Ita Wegmann! Hoe durf je het op te schrijven! Of spelt Weleda zelf die naam zo in haar persbericht? Ik kan het me niet voorstellen... Nou ja, er zijn natuurlijk erger dingen in de wereld. – Niet alleen de Antroposofische Vereniging in Nederland is er nu dan toch eindelijk als de kippen bij om de jubileumverjaardag van Rudolf Steiner aan te grijpen voor bijzondere berichtgeving. Ook de vereniging in Duitsland doet driftig mee. Vandaag verscheen het berichtenblad van februari, het eerste in het nieuwe jaar, ‘Anthroposophie Weltweit. Mitteilungen aus der anthroposophischen Arbeit in Deutschland’:
‘Ausgabe 1/2011 Januar-Februar
u.a. mit folgenden Beiträgen:
“Wesen und Erscheinung. Vom Sinn des Jubiläums” – Andreas Neider
“London Town, Park Road 35. Bericht vom Treffen der europäischen Generalsekretäre”– Hartwig Schiller
“Aus der Finanzkrise zu neuen Ufern? Befristete Erweiterung des Vorstands am Goetheanum” – Hartwig Schiller
“Anthroposophische Gesellschaft – quo vadis?” – Roland Wiese
Die “Mitteilungen aus der anthroposophischen Arbeit in Deutschland” sind Bestandteil der Zeitschrift “Anthroposophie weltweit”.
Herausgegeben von der Anthroposophischen Gesellschaft in Deutschland.
Redaktion: Andreas Neider, neider(AT)mercurial.de
Der Bezug ist sowohl durch ein Abonnement der Wochenschrift “Das Goetheanum” als auch durch gesonderte Bestellung beim Verlag möglich:
mercurial-Publikationsgesellschaft mbH, Alt-Niederursel 45, 60439 Frankfurt/Main, Tel: 069/582354.

Archiv 2011
U ziet, behalve het jubileum, vooral veel over de huidige noodtoestand van de Algemene Antroposofische Vereniging, waar ik op 16 december 2010 in ‘Besluiten’ nog aandacht aan schonk. Maar daar ga ik het vandaag niet over hebben, ik ben in feeststemming; ander keertje misschien. Nee, ik wil snel door naar maandblad ‘Die Drei’, waaruit ik regelmatig heb geput, het meest recent op 27 december 2010 in ‘Opbouw’. Meteen vandaag staat het februarinummer al op de website met extra veel artikelen ter inzage of te downloaden. Ik vind zo’n service echt geweldig hoor! Vandaag volsta ik met het korte redactioneel door redactielid Lydia Fechner. Dat is zo leuk gedaan, heel origineel en toch eenvoudig, in een geest die me bijzonder aanspreekt:
‘Lieber Rudolf Steiner,

dieses Heft ist ein Geburtstagsgeschenk für Sie! Vor 90 Jahren haben Sie diese Zeitschrift getauft und auch noch einige Zeit begleitet. Dafür möchte ich Ihnen danken, denn ich muss zugeben: Die Idee der Drei begeistert mich als Redakteurin noch immer – täglich; aber ich frage mich ab und zu, ob Sie unsere langen, oft anspruchsvollen Aufsätze noch gerne lesen würden. Die Menschen heute mögen es ja lieber leichter.

Wenn Sie nun diese Ausgabe anschauen: Über was werden Sie sich wohl besonders freuen? Dass unser neuer Autor David W. Wood endlich herausgefunden hat, wer das reale Urbild für den Capesius aus den Mysteriendramen ist? Sie haben es ja uns überlassen, selbst darauf zu kommen; wie übrigens so viele Dinge. Wird es Sie überzeugen, wie Stefan Weishaupt Ihr erstes geistiges Erlebnis, von dem Sie uns erzählt haben, deutet? Er hat versucht, sich mit Hilfe der bei Ihnen gelernten menschenkundlichen Begriffe  intensiv in Ihre damalige Schicksalssituation hineinzudenken.

Ich weiß nicht, ob Sie es schon gehört haben, aber die Anthroposophen haben endlich angefangen, über das Meditieren zu reden und zu schreiben, ohne Sie permanent zitieren zu müssen. Finden Sie nicht auch, dass es längst an der Zeit war? Wir können Ihnen in diesem Heft drei neue Bücher darüber vorstellen und ein eigenes kleines Forschungsergebnis ... Vielleicht werden Sie aufatmen nach all den Jahren des Schweigens.

Was meinen Sie wohl zur hitzigen Sarrazin-Debatte, die Stephan Eisenhut aufgreift und dabei ihren ideologisch-materialistischen Kern aufdeckt? Jedenfalls finden Sie weder in der Zeit, noch in der FAZ oder der Süddeutschen eine so scharfsinnige und zugleich spirituelle Analyse. Übrigens können Sie in dem ausführlichen Artikel von Stephan Stockmar erfahren, wie sich die Drei entwickelt hat, seit Sie nicht mehr dabei sind. Er ist auch der Meinung, dass wir heute nicht mehr ständig an Ihren Lippen hängen müssen, sondern ein eigenständiges Verhältnis zu Ihnen haben.

Fahren Sie auch in dem Zug mit, den Vera Koppehel für Sie auf die Schiene gebracht hat? Oder haben Sie noch immer so schrecklich viel zu tun? Auf alle Fälle können Sie im nächsten Heft einen Bericht darüber lesen.

Herzlichen Glückwunsch!’

1 opmerking:

R. van Dijk zei

Interessante blog vandaag. Merlijn Trouw, die hier ook aan het woord komt, is dus directeur van de Olmen Es te Appelscha. Ik ken hem niet, maar mijn vroegere huisarts, dokter Leeffers, is daar een jaar of 12 geleden ook gaan werken als arts. Nu hebben we jammer genoeg geen antroposofische arts meer in Sneek. Een andere antroposofische huisarts, dokter Lofvers, is al jaren geleden overleden

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)